280    15    0  

Klargjøring til ny himling

 2,369     0
Skulle i utgangspunktet beholde eksisterende himling, men etter funn av skadedyr måtte alt rives.

Nå skal jeg opp med ny himling på kjøkkenet, og jeg er da veldig usikker på hvordan jeg skal løse dette på en grei måte.

Tidligere var det 23 lekter på tvers av bjelkelaget, etterfulgt av sponplater. Men 

Har tenkt på lydhimling, men siden jeg skal ha spotter og rør til ventilator igjennom himling så vil det vel ikke være mye poeng med lydhimling da den blir punktert flere steder.

Fra gulv til bjelkelag er det i dag 256 cm. Nytt gulv bygger 2.5 cm med varmekabler, noe som gjør at jeg må ned ca 12- 13 cm med ferdig himling for å komme ut greit i forhold til veggplater på 240 cm. Jeg har alt veggplater liggende som er 240 som jeg ønsker å benytte meg av. Løfter jeg veggplatene 1-2 cm over ferdig gulv burde dette gi meg en takhøyde rett over 240 cm.

Rommet er 430x320 cm

Jeg vet ikke hva som er beste måten å løse dette på, så håper på noen gode tips her.

1) Krysslekte i to omganger med 48x48 + 2 lag med gips (eller tilsvarende). 

2) Lage en ramme rundt rommet i ønsket høyde med 30x48, inn med cc 40 og to lag med gips. Vil dette bli solid nok eller er bredden i rommet for lang og jeg risikerer at jeg får heng?

3) Lydbøyler og 30x48 med cc40 etterfulgt av to lag med gips. Krysslekter ned 48x48 under gipsen etterfulgt av nytt lag med gips, panel, takess eller tilsvarende. Da får jeg et nytt område å montere spotter i uten å punktere lydhimling annet enn der rør til ventilator og ventilasjon går igjennom. Er det noe poeng i å gjøre det slik når jeg uansett ender med å punktere lydhimling to steder?

Hvor stor forskjell vil de ulike fremgangsmåtene her utgjøre med tanke på lyd mellom etasjene? Det blir 20 cm isolasjon i bjelkelaget + 5/7 cm isolasjon i rammen til himling.

En annen måte jeg bør løse dette på som er en god løsning for å få opp himling? Vil gjøre dette raskt, enkelt og på en måte som er en god løsning.

Lage ramme er det som virker enklest, men på en annen side så blir en da veldig fastlåst om en senere skulle ønske å rive vegg mellom stue og kjøkken dersom himling er låst mot veggene i rommet.

   #1
 6,089     Akershus     0

1) Lettvint or raskt, og iogmed krysslekting tar man noe av lydtransporten. Helt ok løsning.

2) Dette vil garantert gi heng om det henger uten hjelp, men det er da bare å henge det opp i bjelkelaget over. Kan bli litt ekstrajobb for å få dette strøkent.

3)Lydmessig er dette den beste måten å gjøre det på. I hvilken grad punkteringene vil påvirke sluttresultatet vites ikke, men jeg har stor tro på at utført etter beste evne vil det bli bedre enn de to forslagene over. Men det er ikke det enkleste.

Instinktivt ville jeg si at dempingsmessig fra minst til mest, er det samme rekkefølge. Jeg ville helt klart gjort det som gir best resultat nå. Hva som skjer senere ville jeg forholdt meg til når det skjer, ikke nå.



.Thag
  (trådstarter)
   #2
 2,369     0
Da satser jeg på alternativ 1 eller 3 🙂

Ser en utfordring med å krysslekte, og det er at bjelkelaget ikke har lik høyde over alt. Så her må jeg vel kile i mellom på første lag for å få alt i lik høyde.

Lydbøyler har jeg benyttet tidligere, men synes også her at utfordringen er å få de i lik høyde over alt når jeg ikke kan gå ut i fra at bjelkelaget har lik høyde.

Noen gode tips her utover å bruke 360 laser å tilpasse fortløpende en og en bøyle eller lage kiler mellom bjelkelag og lekter?
   #3
 6,089     Akershus     0
Nei, egentlig ikke. Laser, enten det er streklaser eller 360° er overlegent til dette bruket.

.Thag
  (trådstarter)
   #5
 2,369     0
En ting til @Thag

Lest tidligere at du har nevnt justerskruer for å lodde vegger osv.

Hvor kan en få kjøpt slike som er lang nok til å lodde av en 48x48 vegg mot gammel vegg ?
   #6
 6,089     Akershus     0
Maxbo, eksempelvis: https://www.maxbo.no/karmskrue-ffsz-7-5x132-tx30-a100-sylindrisk-hode-tx30-p2797654/?gclid=CjwKCAjw8KmLBhB8EiwAQbqNoJMkulV3RgRyWMI37ssmLEGrsgCNETL767-34gcUFwCDHaWKoWBjTRoC7QcQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Men det er fler som fører tilsvarende med små hoder; würth og toproc, MFT har med hoder...

Om du skal jobbe med tre mot tre, bruker du 6mm bor. Tre mot betong: 6,5 mm

Fungerer forøvrig like bra om du skal rette opp himlinger. 

.Thag
  (trådstarter)
   #7
 2,369     0
Da bruker jeg kun slike, eller blir det da først slike for å lodde av vegg eller finne riktig høyde på himling, så vanlige skruer når disse har låst av i riktig posisjon?

   #8
 6,089     Akershus     0
Kun disse. Ingen øvrige skruer, disse låser ting der du vil ha det, og det blir der😊


.Thag
  (trådstarter)
   #9
 2,369     0
Tusen takk for hjelpen. Tror dette kan spare meg for mye hodebry.

Ser de har kortere lengder også, så da skal det være mulig å finne noe passende ut i fra hvor mye det må avrettes 🙂
  (trådstarter)
   #10
 2,369     0
Nytt spørsmål.

Når en gipser tak og må skjøte kortsidene, er det vanlig å forskyve disse skjøtene eller får de på samme sted i hele taket?

Tanker med hensyn til sparkling i ettertid, en lang sammenhengende skjøt, eller en forskjøvet skjøt på hver 120 cm?