1,811    25    8  

Mitt langvarige kjellerprosjekt++

 21     Narvik     0
Hei!

Jeg har fulgt med på forumet her en stund, spesielt de prosjektene som minner om mitt eget kjellerprosjekt. Har lagt merke til at det er en del folk med kompetanse og erfaring med prosjekter tilsvarende mitt, tenkte derfor det var på tide å lage en tråd om mitt eget.
I utgangspunktet er ikke dette noe prosjekt høyt opp på prioriteringslisten, det vil nok være mer en aktivitet mellom andre prosjekter, hvertfall i starten.

Det hele begynte med at vi i 2019 solgte leiligheten i rekkehus og kjøpte en relativt stor arkitekttegnet enebolig fra 1969. Huset var i god stand, men vi holdt på å fryse i hjel første vinteren. Med et lite barn på ett år var ikke dette holdbart.

Allerede en måned etter innflytting var nye vinduer og bordkle til deler av huset bestilt.
Vinduer med trelags glass og 10 cm krysslekting og isolering på utsiden ble montert, i ettertid har jeg tatt flere vegger og skiftet tak. I tillegg har den lille garasjen fått ny port, nytt elektrisk anlegg og har blitt et lite snekkerverksted for kos på kveldstid.

Så til det som denne tråden i all hovedsak skal dreie seg om; kjelleren.
Huset har tre halvetasjer, og under den midterste er det som på de originale hustegningene omtales som "krypkjeller" med omtrentlig høyde på en meter. 

Denne krypkjelleren har to rom, det ytterste som skal bli kjellerstue er 24 kvm, og det innerste som blir gang til kjellerstue og senere gang til underjordisk garasje og bod er på omtrent 20.

Her nede finnes/fantes det store mengder fukt og enorme mengder løsmasser, store steiner og uoverkommelige mengder fjell.

Mer info og bilder rundt prosjektet kommer fortløpende, jeg håper også at man på enkelte punkter jeg lurer på kan få i gang en saklig diskusjon der folk kan komme med sine erfaringer og synspunkter.

Jeg er selv utdannet tømrer og bygningsingeniør, så mye av prosjektene mine er svært overkommelige, men mye av dette med betong og fuktproblematikk er ukjent terreng for min del.

Magnus



  (trådstarter)
   #1
 21     Narvik     0
Før vi begynner med oppdateringer fra kjelleren blir det en liten bildeserie fra det som er gjort utvendig.

Store deler av fasadene har fått nye vindu og dører, i tillegg til 10 cm ekstra isolasjon og panel.
Det vil her bli inntrukket dampsperre og 5 cm ekstra isolasjon innvendig.

I tillegg var taket gammelt og mosegrodd. Selve tekkingen var byttet i 95, men da kjipet de på takrenner og beslag, som nå var gjennomrustet og dårlig. Det var også eksepsjonelt dårlig lufting og enorme istapper på vinterstid.

Her ble det revet to lag papp. Deretter la jeg vindsperre og krysslektet med 48x48 for å få tilstrekkelig lufting, nye taktroplater, underlagspapp og ny tekking.
Brukte tre store esker trekiler for å rette opp taklektene.

Legg merke til det stående panelet på vindskiene, det begynte som et prøveprosjekt på et par meter, men ble så kult at vi valgte å ha det sånn over hele. 250 biter som hver måtte kappes, oljes på endene og snores opp.

Til sommeren skal den veggen av teglstein på husets forside isoleres utvendig og klees med matt sorte fasadeplater som matcher vindu og dører. I tillegg skal garasjen isoleres utvendig, få nytt panel samt ny sarnafil og terassedekke på taket. Satser på at sommeren blir lang, i tillegg blir det familieforøkelse i juli.Mitt langvarige kjellerprosjekt++ - 1.jpg - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ - 3.jpg - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ - 4.jpg - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ - 6.jpg - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ - 7.jpg - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ - 8.jpg - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ - 10.jpg - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ - 12.jpg - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ - 13.jpg - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ - 14.jpg - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ -  - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ -  - Lasertorsk
  (trådstarter)
   #2
 21     Narvik     2
Den eneste måten å komme seg inn i kjelleren var gjennom en inspeksjonsluke på omtrent 35x35 cm, dette var med livet som innsats da det var over 2 meter ned på andre siden. Jeg fikk utvidet hullet og satt inn en liten isolert dør der heller.

Så var det klart for å begynne inne i selve kjelleren. Det er en ganske høy mur ned mot gaten og jeg har ingen planer om dør fra utsiden, så minigraver var aldri aktuelt. I tillegg var løsmassene blandet med store steiner, så det var vanskelig å grave med skikkelig spade.
Løsningen var da å fylle bøtter med en liten feltspade i det innerste rommet, for så å tømme bøttene gjennom et hull i muren inn til det neste rommet. Her prøvde jeg å sortere jord/sand og steiner i forskjellige dunger for å gjøre det lettere i ettertid med tanke på sugebil. Det var også mye store steiner her, så jeg måtte gå til innkjøp av fjellkiler for å dele de opp i håndterbare størrelser.

Mitt langvarige kjellerprosjekt++ -  - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ -  - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ -  - Lasertorsk

Etter en god måned med sammenhengende graving og klyving av stein var endelig det innerste rommet rensket ned til berget, og gud bedre så mye berg det viste seg å være.

Neste på listen nå var å få laget hull i muren der vinduet skulle komme, planen var transportbånd og sugebil for å få massene ut og bort.
Jeg fikk lånt et gammelt transportbånd hos en kjenning, men dette var mer eller mindre oppbrukt, og det varte i to timer før det var stopp der.

Ingen i byen hadde transportbånd lengre enn 3,3 meter, så da ble det en ny runde bøtter for å få sand og stein videre ut på plena. Dette var et blodslit som selv med god hjelp tok 2 måneder.

Mitt langvarige kjellerprosjekt++ -  - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ -  - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ -  - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ -  - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ -  - Lasertorsk


Akkurat når rommet var tomt kom det en lang periode med mildvær, det viste seg da at det nærmest fosset vann inn i rommet. Noe kom fra en liten åpning under muren, og noe kom fra sprekker i selve berget som hadde åpenbart seg i løpet av prosessen.

Planen var hele tiden at utvendig drenering og isolasjon måtte på plass før arbeidet med å innrede rommet startet, men jeg skjønte etterhvert at jeg må få på plass noe form for drenering innvendig også.
  (trådstarter)
   #3
 21     Narvik     1
Jeg ønsker 2,4 meters takhøyde selv om dette er "bare" en kjellerstue, og med tanke på isolasjon i gulvet, pukk og 8-10 cm betong må det fjernes en del fjell fra begge rommene.

Startet i det ytterste rommet, berget skrår en del slik at halve rommet er 40 cm lavere enn nødvendig, mens i andre halvdel er det stedvis 40-50 cm som må bort.
Fjellets "natur" her i dette tilfellet slik at fjellkiler og bergsplitt har fungert dårlig, har derfor vært nødt til å bruke meiselmaskin. Og som mange nok har erfart før meg, meiselmaskin på fjell tar laaang tid.

Mitt langvarige kjellerprosjekt++ -  - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ -  - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ -  - Lasertorsk
  (trådstarter)
   #5
 21     Narvik     0
Det ble en del timer meisling av fjell i uka som gikk. Nærmer seg nå at jeg har fått ut alt fjellet fra det ytterste rommet. Jeg er litt usikker på om jeg fortsetter i neste rom, eller om jeg starter med støyping etc. i dette.

Har også hatt en lokal entreprenør med gravemaskin og lastebil på besøk. De kjørte bort tre fulle lass fra plena. På toppen av det hele fant de trillebåra mi 😄Mitt langvarige kjellerprosjekt++ -  - LasertorskMitt langvarige kjellerprosjekt++ -  - Lasertorsk
  (trådstarter)
   #6
 21     Narvik     0
Beklager dårlig tegning, jeg sitter på et hotellrom i Gøteborg og tegner på det jeg har for hånden.

Her er det jeg ser for meg kan fungere i mitt tilfelle:

Utfordringen min er at jeg stedvis har meislet meg 70 cm under grunnmuren, her kommer det vann ut av fjellet. Dette blir nok bedre når jeg har lagt utvendig drens i renne i fjellet. Muren blir også isolert ned til fjell utvendig.

Jeg ser for meg å pusse fjellet innvendig slett, legge vortepapp mot dette, så xps og 10 cm armert betong for å holde alt på plass.

Under denne muren og gulvet tenker jeg å ha pukk som leder vannet til innvendig drens.

Etter mitt skjønn vil dette eliminere fukt og kondensproblematikken. Jeg ønsker gjerne å høre deres synspunkter og erfaringer rundt dette. Mitt langvarige kjellerprosjekt++ -  - Lasertorsk
TSt
   #7
 13,730     0
Må jo ha noe deneringsrør etc i pukklaget også. Hvis fjellet er fast så kan renne utenfor hjelpe mye men en vet jo ikke hvor evt vanntrykk i grunnen kan være. Hos meg piplet det vann ut over alt når vi gravde oss ned på røret som går fra drensledningen. Såpass mye at det var vanskelig å koble på en forgrening som var målet. Men men pumpe i hullet klarte jeg det til slutt.

  (trådstarter)
   #8
 21     Narvik     0
Må jo ha noe deneringsrør etc i pukklaget også. Hvis fjellet er fast så kan renne utenfor hjelpe mye men en vet jo ikke hvor evt vanntrykk i grunnen kan være. Hos meg piplet det vann ut over alt når vi gravde oss ned på røret som går fra drensledningen. Såpass mye at det var vanskelig å koble på en forgrening som var målet. Men men pumpe i hullet klarte jeg det til slutt.

Som beskrevet tenker jeg å legge innvendig drens. Legger den på laveste punkt på berget slik at vannet samles i denne og renner videre ut. Dette vises riktignok ikke på tegningen. Vannet forsvinner allerede i dag når det når en viss høyde, jeg ønsker likevel å senke denne høyden betydelig. Hva tenker du om veggløsningen jeg har kokt i hop?
TSt
   #9
 13,730     0
Må passe på å ha nok isolasjon på yttersiden på gamle delen. Leca isolerer ikke så mye hvis det ikke er isoblokkog mest av isolasjonen må vøre utvendig. Det må jo være en viss styrke i fjellet for at gamle muren skal stå. Men er en sikker på det så kan det jo gå. Har hørt om de som har hatt bruse lyd i utvendig drenering med vann som spyles inn så en må passe på å ta dette alvorlig. Det holder med en gang hvert 10 år at det går galt og det blir en katastrofe.

Jeg har laget en drensgrøft i fjell og har bare fått vann av betydning et par ganger.
   #10
 566     Trondheim     0
Tror jeg ville lagt vanntett duk mellom fjellet og XPS'n under eksisterende mur (dvs under lecaveggen). Kan godt være at du klipper til radonduken slik at den leder fukt ned i pukklaget i bunn. Vi gravde kjeller til påbygg laver enn gammelhuset, og gjorde dette mot jorda under gammelhuset. For å hindre fukt og isolere (10 cm XPS) mot ny kjeller.