376
5
0
Oppløft av taket - total oppgradering av hus fra 1926
1
0
Vi har kjøpt et gammelt hus fra 1926. Det har ikke blitt gjort noe i huset siden byggeåret. Vi har tenkt å total oppgradere huset med nytt tak, utvendig drenering og isolering av yttervegger, nye vinduer, pigge i kjellergulvet for å isolere øke takhøyden, installere balansert ventilasjonsanlegg samt øvrig innvendig oppussing; slik som nytt kjøkken og bad.
Har noen i dette forumet en ca pris på takoppløft? Gulvflaten er på 80 kvm. Rommet skal ha normal takhøyde på 240 med råloft på toppen av det. Vi har allerede engasjert en arkitekt til dette arbeidet og tiltaket er søknadspliktig arbeid. Huset har olje fyringsanlegg med radiatorer. Skal vi beholde dette og heller bytte til bio fyring eller skal vi satse på panelovner, varmekabler og vedfyring.Hva må vi prioritere? Hva skal gjøres først?
Har noen i dette forumet en ca pris på takoppløft? Gulvflaten er på 80 kvm. Rommet skal ha normal takhøyde på 240 med råloft på toppen av det. Vi har allerede engasjert en arkitekt til dette arbeidet og tiltaket er søknadspliktig arbeid. Huset har olje fyringsanlegg med radiatorer. Skal vi beholde dette og heller bytte til bio fyring eller skal vi satse på panelovner, varmekabler og vedfyring.Hva må vi prioritere? Hva skal gjøres først?
Jeg kan sannsynligvis ikke gi deg så mange tips, men er det et laftet hus det er snakk om?
Personlig ville jeg ikke kassert de gamle fine vinduene før jeg hadde funnet ut om de kunne rehabiliteres og oppgraderes. Sjekk forøvrig gamletrehus.no
Når det kommer til kjeller har jeg litt erfaring, da jeg har gjort halvparten av det du beskriver; gravd rundt muren, pusset og lappet, klasket på knotteplast og fylt på med grus og løsmasser. Gulvet gjenstår. Hvis taket er tett, ville jeg startet med grunnarbeid og mur.
Legg gjerne nytt vann inn og nytt avløp ut mens du alt holder på.
Ang.pigging må du kanskje finne ut av hvor mye lengre ned du kommer uten å måtte understøpe grunnmuren. Må du det, kan det være prosjektet blir større og dyrere enn det er verdt for å få full takhøyde. Mulig du må pigge opp og legge plast og evt isolasjon uansett fremtidig takhøyde, og da er det jo en vurderingssak.
Hva har du på taket i dag? Om det er stein ville jeg absolutt forsøkt å beholde det, men det bør sannsynligvis rehabiliteres etter 100 år. Og da har du jo en gylden anledning til å løfte taket noe. Hva slikt koster aner jeg ikke, men det aner meg at det er så dyrt at når jeg skal til med samme prosjekt, så ender jeg opp med å gjøre det selv. Om taket ditt lekker, ville jeg fikset det først. Slik jeg forstår deg har du skråtak i rommene i andre etasje? Avhengig av takvinkel vil jo dette kunne bety et betydelig løft om du vil ha full takhøyde i hele rommet, samtidig er det muligens mulig å endre takvinkel noe når du nå alt skal løfte så mye? Det blir ihvertfall veldig langt unna en rimelig affære.
Når det kommer til etterisolering må du vurdere trefiberisolasjon hvis du har et laftet hus. Denne isolasjonen har hygriskopiske egenskaper samt varmelagringskapasitet som samsvarer mye bedre med heltre enn det glava gjør. Det viktigste er etter min oppfatning likevel å få huset vindtett. Og det får du jo.
Ang fyring: se opp for asbest. Sanering av dette koster både flesk og heroin.
Utover det ville jeg satset på vedfyring, særlig hvis du har teglsteinspipe, og varme i gulv. Vurder vannbåren varme.
Jeg ville nok ikke brukt penger på balansert ventilasjon, men du vil nok trenge flere ventiler og ventiler i vindu. Mitsubishi leverer noen snasne løsninger for restvarmegjenvinning ifbm ventiler, og jeg tror du kan installere en hel haug av disse for halve prisen av ventilert ventilasjon.
Det er ekstremt stor forskjell på nye og gamle vinduer, det må jo installeres innervinduer med energiglass hvis en beholder de gamle
Ang. vinduer finnes det kanskje flere løsninger, jeg tror en glassmester kan montere tolagsglass i eksisterende vindu om rammen er bred nok. Hvis ikke kan varevinduer være en brukbar løsning for noen. Hovedsaken er likevel, for min del, at disse gamle vinduene har et estetisk uttrykk som sannsynligvis passer huset veldig bra, og i tillegg er kanskje treverket minst like bra eller bedre enn det beste man får kjøpt i dag. De kan være verdt å ta vare på, så jeg ville ihvertfall ha undersøkt det før jeg kjørte de gamle vinduene på dynga. I mitt hus ble desverre alle vinduer byttet på sekstitallet. Nå har jeg bare fått byttet ett vindu, men utifra den erfaringen ser jeg at det kommer til å bli en del hodekløing og finurlige løsninger før de øvrige vinduene er på plass. Så det er ihvertfall verdt en vurdering og en mail til den lokale glassmesteren.
Jeg skal aldri ha nye vinduer uten dette