I går freste jeg 45 graders kanter rundt alle 4 dørene på innsiden og utsiden. Begynte å sparkle i stammene. Fortsatte med det i dag, og har begynt å grunne 2 av 4 dører. Sparklingen tar litt mer tid enn forutsatt, jeg måtte bl.a. bygge opp igjen 4 nedfreste områder hvor det tidligere har hengt vanlige dørhengsler, og jeg måtte bruke vinkelsliperen for å fjerne spissene på skruer som har kommet gjennom veggen da badet ble pusset opp for 2 år siden (av firma..).
De nedfreste områdene manglet 2-3 mm, der sparklet jeg først med en 2-komponent sparkel som jeg kjøpte (ved en feil) første gangen jeg skulle sparkle noen hull. Deretter har jeg sparklet med finsparkel i noen omganger, nå tror jeg de er bra.
Jeg har ikke freset inn spor til listene i dørene, pga listene jeg har laget er så myke at jeg ikke syns de hjelper noe, og jeg må høvle de ned til ca halve høyden ved montering, så da blir de jo enda svakere. Jeg har begynt å grunne dørene på ene siden, og ser at de bøyer seg noe når de tar til seg grunning, så jeg tenker å se hvordan de blir når de er ferdig grunnet på begge sider. Blir de bra, får de stå uten lister. Om de senere bøyer seg, er det ca like mye arbeid å bytte fra myke lister til eikelister som å skippe lister nå og lage til eikelistene ved behov. Så vi får se hvordan det går!
Bilde 1 er av 2k-sparkelen når den var størknet, passet på at den ikke gikk lenger ut enn stammene, for av erfaring vet jeg at denne er et helvete å slipe ned.
Bilde 2 er mot slutten av slipingen, det hadde nok blitt krøll om alt dette var bygget av finsparkel
Bilde 3 er et oversiktsbilde over stammene, jeg fant ut at de brakettene som er der får stå, det er noen egne løsninger på stammene etter 44 år og jeg vil ikke fjerne mer enn jeg må i tilfelle alt blir løst og skeivt. Men når jeg ser på bildet ser de ikke så viktige ut som jeg tenkte før i dag, mulig de må vekk likevel (de mangler nede til høyre, men der er bunnen stivet opp på en annen måte fra undersiden for å holde et lys)
Hei! Var jeg deg, så ville jeg festet lister på baksiden av dørene så snart som mulig. Bøyer døren seg, så kan det bli vanskelig å gå den rett igjen.
Det er mange fine tips ovenfor om å frese spor, gjerne med skrå sidevegger, og bruke eikelister for å stive av dørene. Men om du freser et spor med 90 graders vinkler, og legger en list ned der, så vil også det hjelpe. Til nød kan du også bare feste lister på baksiden uten å frese spor også. Dimensjon kan feks være 15x15mm. Dette vil gjøre døren vesentlig mer formstabil. Fest listen med lim og skruer.
Jeg ville nok ha satt inn lister så fort som mulig. Dørene fine vi bøye seg desverre uten. Om du freser inn 90 grader setter inn en list får du ikke samme funksjon som om den er freset på skrå.. Om denne skrus og Limes så vil jo ikke trevirke i døra få bevege seg så det vil kanskje oppstå sprekke...
Hei! Var jeg deg, så ville jeg festet lister på baksiden av dørene så snart som mulig. Bøyer døren seg, så kan det bli vanskelig å gå den rett igjen.
Det er mange fine tips ovenfor om å frese spor, gjerne med skrå sidevegger, og bruke eikelister for å stive av dørene. Men om du freser et spor med 90 graders vinkler, og legger en list ned der, så vil også det hjelpe. Til nød kan du også bare feste lister på baksiden uten å frese spor også. Dimensjon kan feks være 15x15mm. Dette vil gjøre døren vesentlig mer formstabil. Fest listen med lim og skruer.
De 2 dørene som ble grunnet på ene siden i går er nå grunnet på andre siden. Foreløpig har de rettet seg ut igjen faktisk, men jeg tar ingenting på forskudd og er forberedt på å skaffe eikelister og felle inn i freste spor. De neste dørene venter jeg med til stammene er ferdig malt, da kan dørene henge når de blir grunnet slik at jeg får tatt begge sider samtidig.
Har malt 2 strøk med restemaling inni skapet for å begynne å bytte farge, jeg ble anbefalt gulvmaling for den skal være slitesterk, men den kostet ganske mye så jeg vil ikke bruke 3 strøk på å dekke over gammel brun og blå maling, det kan avfallet få gjøre.
Bilde 1 er den ene døren i går kveld, med bare grunning på ene siden, ser ikke bra ut.
Bilde 2 er den samme døren i kveld, med grunning på begge sider, er nå blitt rett igjen (så får vi se hva fasiten blir i morgen)
Bilde 3 er oversiktsbilde av stammene, men det er som vanlig umulig å ta bilder i fokus på kjøkkenet mitt. Har malt utenfor pga det viste seg at jeg uansett må ta veggene
Denne uken har gått med til mange strøk med maling, har fokusert på skapet/stammen, hyllene og dørene pluss listene. Som jeg skrev på mandag begynte jeg å grunne på bare 2 av dørene, det var pga plassmangel, men jeg fikk tak i flere støtter og stativ, så jeg har fått malt alle dørene samtidig. Men de 2 siste mangler maling på framsiden, det tar jeg i dag.
Jeg hadde 3 uoriginale og 1 original hylle da jeg begynte på skapet, fant ut at taket i skapet faktisk var 2 originale hyller som noen hadde flyttet opp der for å miste en del skapplass, disse har jeg malt og bruker som hyller igjen. De originale har et spor på hver side, og i stedet for 2 pinner som mange skap har i dag, har de en stålwire/streng (ikke bøyelig) som går mellom de to hullene og som hyllene skyves innpå. Det er jo mye finere enn når man ser strengene. Så jeg må tilpasse den siste hyllen, fins det fresehoder som kan la meg frese inn et spor langs kanten av hyllen?
Angående bøyde dører og lister, så sa jeg jo at jeg skulle vente på at dørene var grunnet (pga jeg ikke klarte å holde meg og grunnet dørene slik at de ble veldig bøyde). De rettet seg ut igjen, og jeg har malt de på begge sider. Legger ved et bilde som viser at de er rette, så jeg har ikke felt inn listene jeg har laget enda (og gjør det ikke før jeg trenger det) :)
Bilde 1: En stk rett dør uten list, hadde nok flaks (eller evner, tok 2 strøk grunning på ene siden og 3 strøk på den andre i håp om at de rettet seg ut igjen, og det gjorde de alle).
Bilde 2: En dør på plass, den andre er snart ferdigmalt. Hvis dere sammenligner med siste bildet den 16. februar, så ser dere at jeg har fjernet "taket" i skapet. Det taket lagde et hemmelig rom bak platen/listen som går mot taket, og det var helt unødvendig syns jeg. Greit nok, det var litt vanskelig å male det fint der oppe, men i normal bruk er det lite synlig og det er greit å få en god og høy hylle til å lagre store ting Det gamle taket var 2 originale hyller, som jeg skrev over har jeg 3 stk, skulle gjerne hatt 4. Hadde vært interessant å spørre tidligere eiere hva de har tenkt når de har tilpasset det gamle kjøkkenet. Jeg har også malt og hengt opp igjen listen under skapet, tenkte egentlig å hive den men fram til jeg har tenkt meg om angående hva jeg evt skal bruke i stedet, får den stå der.
Bilde 3: Profilen jeg må få frest ut av den siste hyllen. Tips til fres eller annen metode?
Det finnes en fres som heter not fres :) Da får du lagd det sporet du er ute etter
Da får vi håpe dørene dine holder seg rette
Ellers ble det et flott resultat, morro og se at faktisk kam man gå et kjempe flott resultat om man pusser opp det man har og ikke river ut og setter inn nytt
Tusen takk, veldig gøy å høre! Nå som overskapet nærmer seg ferdig føler jeg meg trygg på at jeg skal klare resten av skapene også, så det er veldig gøy egentlig. Det er fortsatt noen mangler når det kommer til finish, stort sett vil det si at det er noen gliper inni skapene jeg kunne tenkt meg å skjult, men kjøkkenet er tross alt over 40 år gammelt så jeg gir det godkjent.
Noen gode tips til å fuge glipene forresten? Burde jeg gjort det først og malt over? Jeg fuget noen ferdigmalte lister i gangen i fjor, og de er litt misfarget nå (mørk i kantene der fugen er tynn og egentlig ikke hadde trengt fugemasse). Får prøve å fikse de før jeg evt fuger inni skapene, så vet jeg hva jeg gjør på Valgte forresten å ikke sparkle pga det ville sprukket opp igjen når skapene beveger seg
Fant fram kvitteringene mine i sted og lagde en oversikt, virker som om folk liker det -Har kjøpt verktøy og forbruksmateriell (inkl fres, fresebits, fil, bor, pussepapir, tvinger og rettholt) for nesten 1300 kr, men jeg hadde en del fra før, som sirkelsag og boremaskin. -Disse overskapene har kostet meg nesten 1800 kr i materialer inkl plate, hengsler, grunning og maling (har kjøpt materialer til de neste også). -Totalt 3084 kr for disse overskapene, men verktøy er jo en investering for senere prosjekter
Estimert pris for å lage slike fronter til alle dørene, bytte benkeplate og vask er på 10 500 kr inkl verktøy.
Grunningen og malingen var mye mer drøy enn jeg trodde, så jeg kunne nesten klart et skap til med det jeg har igjen. Så de neste skapene blir også tilsvarende rimeligere.
Ikke at jeg valgte å prøve meg på dette pga pris på et nytt kjøkken, men vi diskuterte jo litt i starten at det kan bli dyrt sammenlignet med en IKEA-klon av kjøkkenet Sist jeg tegnet det billigste IKEA-kjøkkenet jeg kunne, dvs uten integrerte hvitevarer utover oppvaskmaskin, altså en tilnærmet kopi av kjøkkenet jeg har i dag, kom det på ca 25000 kr. Tro kopi, men med alt i laminat, kom på ca 20. Bare til sammenligning, IKEA-kjøkkenet ville jo hatt noen fordeler mtp at alt ville vært nytt og ikke 44 år gammelt, men jeg tror ikke at det hadde stått der i mange år etter at jeg hadde solgt leiligheten, folk liker jo å pusse opp. Så da kan det gamle kjøkkenet få prøve å bli 50 år før jeg selger.
I dag har jeg hengt opp de to siste dørene og justert glipene så godt jeg har klart (det er særlig den ene døren som er vanskelig, det er den som har de hullene til hengslene som ble stygge og ute av senter i post nr 3). Lar dørene henge til neste uke mens jeg er bortreist på jobb, i tilfelle de siger litt før de setter seg, og så prøver jeg å ta siste finjusteringen da.
Bildet er slik det ser ut nå, til sammenligning med det aller første bildet jeg la ut Neste vurdering blir hvilke håndtak jeg skal ha, de gamle er malt på av tidligere eiere så de utgår. Og så skal jeg se etter en stund om det blir for kjedelig uten profiler på frontene. Uansett er jeg fornøyd så langt
De nedfreste områdene manglet 2-3 mm, der sparklet jeg først med en 2-komponent sparkel som jeg kjøpte (ved en feil) første gangen jeg skulle sparkle noen hull. Deretter har jeg sparklet med finsparkel i noen omganger, nå tror jeg de er bra.
Jeg har ikke freset inn spor til listene i dørene, pga listene jeg har laget er så myke at jeg ikke syns de hjelper noe, og jeg må høvle de ned til ca halve høyden ved montering, så da blir de jo enda svakere. Jeg har begynt å grunne dørene på ene siden, og ser at de bøyer seg noe når de tar til seg grunning, så jeg tenker å se hvordan de blir når de er ferdig grunnet på begge sider. Blir de bra, får de stå uten lister. Om de senere bøyer seg, er det ca like mye arbeid å bytte fra myke lister til eikelister som å skippe lister nå og lage til eikelistene ved behov. Så vi får se hvordan det går!
Bilde 1 er av 2k-sparkelen når den var størknet, passet på at den ikke gikk lenger ut enn stammene, for av erfaring vet jeg at denne er et helvete å slipe ned.
Bilde 2 er mot slutten av slipingen, det hadde nok blitt krøll om alt dette var bygget av finsparkel
Bilde 3 er et oversiktsbilde over stammene, jeg fant ut at de brakettene som er der får stå, det er noen egne løsninger på stammene etter 44 år og jeg vil ikke fjerne mer enn jeg må i tilfelle alt blir løst og skeivt. Men når jeg ser på bildet ser de ikke så viktige ut som jeg tenkte før i dag, mulig de må vekk likevel (de mangler nede til høyre, men der er bunnen stivet opp på en annen måte fra undersiden for å holde et lys)
Var jeg deg, så ville jeg festet lister på baksiden av dørene så snart som mulig. Bøyer døren seg, så kan det bli vanskelig å gå den rett igjen.
Det er mange fine tips ovenfor om å frese spor, gjerne med skrå sidevegger, og bruke eikelister for å stive av dørene. Men om du freser et spor med 90 graders vinkler, og legger en list ned der, så vil også det hjelpe. Til nød kan du også bare feste lister på baksiden uten å frese spor også. Dimensjon kan feks være 15x15mm. Dette vil gjøre døren vesentlig mer formstabil. Fest listen med lim og skruer.
Om du freser inn 90 grader setter inn en list får du ikke samme funksjon som om den er freset på skrå.. Om denne skrus og Limes så vil jo ikke trevirke i døra få bevege seg så det vil kanskje oppstå sprekke...
Nils-Kristian
Har malt 2 strøk med restemaling inni skapet for å begynne å bytte farge, jeg ble anbefalt gulvmaling for den skal være slitesterk, men den kostet ganske mye så jeg vil ikke bruke 3 strøk på å dekke over gammel brun og blå maling, det kan avfallet få gjøre.
Bilde 1 er den ene døren i går kveld, med bare grunning på ene siden, ser ikke bra ut.
Bilde 2 er den samme døren i kveld, med grunning på begge sider, er nå blitt rett igjen (så får vi se hva fasiten blir i morgen)
Bilde 3 er oversiktsbilde av stammene, men det er som vanlig umulig å ta bilder i fokus på kjøkkenet mitt. Har malt utenfor pga det viste seg at jeg uansett må ta veggene
Jeg hadde 3 uoriginale og 1 original hylle da jeg begynte på skapet, fant ut at taket i skapet faktisk var 2 originale hyller som noen hadde flyttet opp der for å miste en del skapplass, disse har jeg malt og bruker som hyller igjen. De originale har et spor på hver side, og i stedet for 2 pinner som mange skap har i dag, har de en stålwire/streng (ikke bøyelig) som går mellom de to hullene og som hyllene skyves innpå. Det er jo mye finere enn når man ser strengene. Så jeg må tilpasse den siste hyllen, fins det fresehoder som kan la meg frese inn et spor langs kanten av hyllen?
Angående bøyde dører og lister, så sa jeg jo at jeg skulle vente på at dørene var grunnet (pga jeg ikke klarte å holde meg og grunnet dørene slik at de ble veldig bøyde). De rettet seg ut igjen, og jeg har malt de på begge sider. Legger ved et bilde som viser at de er rette, så jeg har ikke felt inn listene jeg har laget enda (og gjør det ikke før jeg trenger det) :)
Bilde 1: En stk rett dør uten list, hadde nok flaks (eller evner, tok 2 strøk grunning på ene siden og 3 strøk på den andre i håp om at de rettet seg ut igjen, og det gjorde de alle).
Bilde 2: En dør på plass, den andre er snart ferdigmalt. Hvis dere sammenligner med siste bildet den 16. februar, så ser dere at jeg har fjernet "taket" i skapet. Det taket lagde et hemmelig rom bak platen/listen som går mot taket, og det var helt unødvendig syns jeg. Greit nok, det var litt vanskelig å male det fint der oppe, men i normal bruk er det lite synlig og det er greit å få en god og høy hylle til å lagre store ting Det gamle taket var 2 originale hyller, som jeg skrev over har jeg 3 stk, skulle gjerne hatt 4. Hadde vært interessant å spørre tidligere eiere hva de har tenkt når de har tilpasset det gamle kjøkkenet. Jeg har også malt og hengt opp igjen listen under skapet, tenkte egentlig å hive den men fram til jeg har tenkt meg om angående hva jeg evt skal bruke i stedet, får den stå der.
Bilde 3: Profilen jeg må få frest ut av den siste hyllen. Tips til fres eller annen metode?
Da får du lagd det sporet du er ute etter
Da får vi håpe dørene dine holder seg rette
Ellers ble det et flott resultat, morro og se at faktisk kam man gå et kjempe flott resultat om man pusser opp det man har og ikke river ut og setter inn nytt
Du kan være stolt av deg selv
Nils-Kristian
Noen gode tips til å fuge glipene forresten? Burde jeg gjort det først og malt over? Jeg fuget noen ferdigmalte lister i gangen i fjor, og de er litt misfarget nå (mørk i kantene der fugen er tynn og egentlig ikke hadde trengt fugemasse). Får prøve å fikse de før jeg evt fuger inni skapene, så vet jeg hva jeg gjør på Valgte forresten å ikke sparkle pga det ville sprukket opp igjen når skapene beveger seg
Fant fram kvitteringene mine i sted og lagde en oversikt, virker som om folk liker det
-Har kjøpt verktøy og forbruksmateriell (inkl fres, fresebits, fil, bor, pussepapir, tvinger og rettholt) for nesten 1300 kr, men jeg hadde en del fra før, som sirkelsag og boremaskin.
-Disse overskapene har kostet meg nesten 1800 kr i materialer inkl plate, hengsler, grunning og maling (har kjøpt materialer til de neste også).
-Totalt 3084 kr for disse overskapene, men verktøy er jo en investering for senere prosjekter
Estimert pris for å lage slike fronter til alle dørene, bytte benkeplate og vask er på 10 500 kr inkl verktøy.
Grunningen og malingen var mye mer drøy enn jeg trodde, så jeg kunne nesten klart et skap til med det jeg har igjen. Så de neste skapene blir også tilsvarende rimeligere.
Ikke at jeg valgte å prøve meg på dette pga pris på et nytt kjøkken, men vi diskuterte jo litt i starten at det kan bli dyrt sammenlignet med en IKEA-klon av kjøkkenet Sist jeg tegnet det billigste IKEA-kjøkkenet jeg kunne, dvs uten integrerte hvitevarer utover oppvaskmaskin, altså en tilnærmet kopi av kjøkkenet jeg har i dag, kom det på ca 25000 kr. Tro kopi, men med alt i laminat, kom på ca 20. Bare til sammenligning, IKEA-kjøkkenet ville jo hatt noen fordeler mtp at alt ville vært nytt og ikke 44 år gammelt, men jeg tror ikke at det hadde stått der i mange år etter at jeg hadde solgt leiligheten, folk liker jo å pusse opp. Så da kan det gamle kjøkkenet få prøve å bli 50 år før jeg selger.
Imponerende innsats
I dag har jeg hengt opp de to siste dørene og justert glipene så godt jeg har klart (det er særlig den ene døren som er vanskelig, det er den som har de hullene til hengslene som ble stygge og ute av senter i post nr 3). Lar dørene henge til neste uke mens jeg er bortreist på jobb, i tilfelle de siger litt før de setter seg, og så prøver jeg å ta siste finjusteringen da.
Bildet er slik det ser ut nå, til sammenligning med det aller første bildet jeg la ut Neste vurdering blir hvilke håndtak jeg skal ha, de gamle er malt på av tidligere eiere så de utgår. Og så skal jeg se etter en stund om det blir for kjedelig uten profiler på frontene. Uansett er jeg fornøyd så langt