109    1    0  

Prosjekt renovering av klassisk hus fra 1916

klm
 25     Sarpsborg     0
I 2019 kjøpte jeg og fruen drømmehuset; et lite hus ved sjøen i Østfold og med romslig eiendom. Huset er bygget i 1916 og er et reisverkhus med vegger av stående plank i 1. etg og reisverk i 2. etg. Sommer 2020 begynte renoveringen først med taket. Alt ble fjernet ned til takstolene, og ny flat teglstein ble lagt over rupanel med diffusjonsåpent undertak over. Diffusjonsåpent fordi vi ønsker størst mulig takhøyde og isolasjon helt inntil undertaket. Vi ønsker å returnere huset til et tidsriktig visuelt inntrykk, med noen kompromisser. Huset hadde originalt rød tegl, men når vi kjøpte det var det eternitt på taket. Vi valgte grå turmalin teglstein for å gi et inntrykk av skifer. Yttervegger er kledd i 70-talls stående over-under-kledning etter at huset ble etterisolert og renovert på 70-tallet. Under dette ligger den originale stående dobbelfals med staff-kledningen. Vi tenker å bytte kledning til en som er lik den originale, men det blir først til høsten. Nå pågår riving ned til reisverk innvendig i huset, og isolering innvendig i 2. etg. Det meste av arbeid gjør vi selv, med unntak av elektriker og rørlegger. Vi har renovert et 70-talls hus tidligere (som vi bor i nå), så noe erfaring har vi men det er også noe ukjent siden dette huset har en helt annen byggeteknikk. 

Denne prosjekttråden opprettes fordi jeg trenger innspill og hjelp til fremgangsmåter etc under veis, så jeg håper noen byggkyndige følger med 🙂

Det var introduksjonen. Så følger første utfordring: Vi ønsker at bjelker i etasjeskillet skal være synlig i 1. etg men hvordan skal jeg da løse gulvet i 2. etg? Det er så klart noe høydeforskjell mellom bjelkene, og vi ønsker parkett over varmerør, så dette må rettes. Jeg tenker avrettingsmasse, men vil unngå et så tykt (og tungt) lag at det blir selvbærende over hele arealet. Normalt ville jeg ha brukt sponplater, men det er ikke cc 60 mellom bjelkene i etasjeskillet. Bjelkene er 160x70 med cc mellom 60 og 70cm. Kan det isteden fungere bra dersom jeg skrur ned 18mm rupanel som gulv, og legger avrettingsmasse med varmerør over dette? Deretter ullpapp og parkett. Massen vil da variere mellom 20-30mm tykkelse. Bjelkene er felt inn i reisverket i veggen. Slik det er nå oppleves det ingen som helst svikt i dem. 

Men to av bjelkene er skjøtet, på et vis som jeg ikke helt forstår at kan bære godt. Det er en bærevegg i 1. etg omtrent 1,3m fra dette punktet, og med et overlapp i skjøten på kun ca 30cm er det nok kun snakk om skjærkrefter på noen spikre. Den ene bjelken er da støtte både av yttervegg og bærevegg, men i praksis er det jo da stivheten i den og skjærkrefter i spiker som holder den andre delen av bjelken, som da kun sitter innfelt i yttervegg og i overlapp. Bør jeg isteden rette opp gulvet uten flytstøp og bygge en lettere konstruksjon over? Har lagt ved bilder av gulv, skjøt og innfesting mot reisverk. 

Skjøt, med noe som jeg tenker må være spikerslag for gulvbordene som var over, men det er også litt rart for det er kun her og ett annet sted der er slike bordbiter spikret på siden. Så var er meningen med dette? Og styrken? 
Prosjekt renovering av klassisk hus fra 1916 - IMG_20210116_121414.jpg - klm

Gulvbjelke til høyre, mot yttervegg venstre
Prosjekt renovering av klassisk hus fra 1916 - IMG_20210116_113612.jpg - klm

Prosjekt renovering av klassisk hus fra 1916 - IMG_20210116_113533.jpg - klm

Og til slutt et bilde av huset med det nye taket og med kjip gulhvit kledning. 
Prosjekt renovering av klassisk hus fra 1916 - IMG_20201107_110910.jpg - klm

Jeg er veldig takknemlig for råd og hjelp 😊

klm
  (trådstarter)
   #1
 25     Sarpsborg     0
Vi vurderer i grunn å droppe varmerør oppe og heller basere oss på varmelekkasje fra etasjen under siden det blir lite isolasjon i mellom, og bruke elektrisk varme som buffer på kalde vinterdager. Det er kun soverom i etasjen, så i utgangspunktet er det rom som vi ønsker at er kjøligere.