For å få «full effekt av spilehimlingen ifht støydemping, er det avgjørende å rive eksisterende gips i himling?
Som nevnt i forrige spiletråd så lekter du ned 48 mm, legger 50 isolasjon i mellom, akustikkduk/veiduk (ikke barkduk) under der igjen og så spilene til slutt. Det er prinsippet. For støydemping er isolasjonen viktig.
Som nevnt i den andre spiletråden, med isolasjon bak så bør du ha en duk som er luftåpen (100-150 g/m²) og UV-bestandig. Dårlig med produktinfo hos Maxbo så du bør nok ta kontakt med dem eller helst produsentene kanskje og høre hvilke duker som passer til dette.
Hei kjekk ; veldig fin resultat. har du kappa spiline til riktig lengde før de er montert eller fin justering kom etter at alt er montert og en fin sag brukt på bunn siden av vegen ?
Atlas - Ser jeg har oversett spm ditt. Jeg kappet alle spiler før jeg monterte de på veggen. Så jeg var nøye med måling og kapping. Jeg monterte fotlist og vinduesforinger. Så spilene. Litt ujevnt er det i kapp mot vinduforing. Akkurat så mye eller lite at det ikke ses før man studerer. Det er etter min oppfatning bedre for øye at det ikke er 100% jevnt, men naturlig litt justering, uten at det er irriterende.
Er det noen av dere som har erfaring med akustikkduk bak spilehimling? Ser at det blir brukt både fiberduk, akustikkduk eller akustikkplater. Har også lest at akustikkduk brukes til kino, konsertsaler, lydstudio osv. Hva er deres erfaring?
Akustikkduk er, som navnet antyder, en duk med kjente akustiske egenskaper. Det koster å få testet og sertifisert en duk, så derfor er disse dyrere enn lignende stoffmateriale.
I et spilepanel har akustikkduken to oppgaver: 1. Å slippe lyd gjennom til hulrommet bak, mest mulig uhindret. 2. Å hindre fiber fra mineralullen i å drysse ut av spaltene. Absorbenten er i dette tilfellet mineralull bak spilene, og spilepanelet ville vært like god akustisk sett uten duken. Men da ville det drysset mineralullfiber.
Men, det finnes to andre "strategier": 1. En tykkere akustikkduk vil ta over noe av oppgavene til mineralullet. Som tommelfingerregel kan en tenke at en akustikkduk på ca. 500g/m2 (eller mer) er såpass absorberende at mineralullen kan droppes helt. 2. Dersom det i hulrommet brukes en mineralullplate som er ment å kunne monteres åpent, dvs. at den er forseglet mht. fiberdryss, kan denne brukes uten akustikkduk. Alternativt kan man også bruke et vilkårlig "åpent" stoff, dersom man f.eks. vil ha mønster eller farger.
Det bør som hovedregel legges opp til minst 50mm dypt hulrom bak spilepanelet.
Takk for svar ovstebo! Men er det anbefalt å bruke akustikkduk i privatbolig? Ser jo fordelen med det. Men kan det bli for mye demping? Og evt hva slags duk skulle man bruke om man ikke valgte akustikkduk? Man vil jo ikke at det skal drysse isolasjon.. Til info så har vi skrå himling og 3,5m på det høyeste. Veldig mye gjenklang i rommet.
Om du skal legge løs mineralull over, vil jeg anbefale deg å bruke en duk som er beregnet for formålet. Om du bruker produkter der mineralullen er bundet, f.eks. himlingsplater, kan du benytte "blåsetesten" for å sjekke om stoffet er egnet: Hold et stykke tøy 20cm fra munnen og blås. Dersom du kan kjenne at det blåser gjennom, er stoffet helt fint å bruke til formålet, da det slipper gjennom lyden også.
Det er generelt mye klang i norske stuer, særlig når man dropper gardiner, tepper og trepanel til fordel for persienner, parkett/betong og gips, så erfaringen er at det absolutt har noe for seg å dempe klangen.
Hvilken duk anbefaler du? Fiberduk har jeg hørt mange bruker. Ser at f.eks Maxbo har flere typer her: https://www.maxbo.no/trelast-og-byggevarer/byggevarer/grunn--og-drensprodukter/fiberduk
Hei kjekk ; veldig fin resultat. har du kappa spiline til riktig lengde før de er montert eller fin justering kom etter at alt er montert og en fin sag brukt på bunn siden av vegen ?
Er det noen av dere som har erfaring med akustikkduk bak spilehimling? Ser at det blir brukt både fiberduk, akustikkduk eller akustikkplater.
Har også lest at akustikkduk brukes til kino, konsertsaler, lydstudio osv.
Hva er deres erfaring?
I et spilepanel har akustikkduken to oppgaver:
1. Å slippe lyd gjennom til hulrommet bak, mest mulig uhindret.
2. Å hindre fiber fra mineralullen i å drysse ut av spaltene.
Absorbenten er i dette tilfellet mineralull bak spilene, og spilepanelet ville vært like god akustisk sett uten duken. Men da ville det drysset mineralullfiber.
Men, det finnes to andre "strategier":
1. En tykkere akustikkduk vil ta over noe av oppgavene til mineralullet. Som tommelfingerregel kan en tenke at en akustikkduk på ca. 500g/m2 (eller mer) er såpass absorberende at mineralullen kan droppes helt.
2. Dersom det i hulrommet brukes en mineralullplate som er ment å kunne monteres åpent, dvs. at den er forseglet mht. fiberdryss, kan denne brukes uten akustikkduk. Alternativt kan man også bruke et vilkårlig "åpent" stoff, dersom man f.eks. vil ha mønster eller farger.
Det bør som hovedregel legges opp til minst 50mm dypt hulrom bak spilepanelet.
Takk for svar ovstebo!
Men er det anbefalt å bruke akustikkduk i privatbolig?
Ser jo fordelen med det. Men kan det bli for mye demping?
Og evt hva slags duk skulle man bruke om man ikke valgte akustikkduk? Man vil jo ikke at det skal drysse isolasjon..
Til info så har vi skrå himling og 3,5m på det høyeste. Veldig mye gjenklang i rommet.
Det er generelt mye klang i norske stuer, særlig når man dropper gardiner, tepper og trepanel til fordel for persienner, parkett/betong og gips, så erfaringen er at det absolutt har noe for seg å dempe klangen.