2,396    53    15  

Spilehimling og stillaser

 54     Neskollen     0
Hei! Vet det er mange tråder om spilevegger og spilehimlinger allerede. Og jeg har lest de. Jeg har også bygd en enkel spilevegg på et soverom allerede. Vi har et ganske nytt hus, arkitekttegnet, ferdig i 2018, men vi sliter med akustikken pga harde flater (betong, gips og glass), samt stor takhøyde og åpen løsning. Derfor vurderes nå spilehimling.

Jeg ser på muligheten for å gjøre dette selv, men er litt usikker rundt stillaser osv, da det er mye trapper og nivåforskjeller i huset. Så da må jeg ha noen stillas som er veldig fleksible med tanke på oppbygging.

Vært tenkt mye frem og tilbake rundt hvorvidt dette er noe jeg kan håndtere selv. Jobber offshore og har ukesvis med tid hjemme mellom turene, så det skal ikke stå på tiden.

Er forøvrig gips i taket, så planen er å lekte ned, legge isolasjon, duk og spiler.

Taket er assymetrisk valmet, dvs 22 og 11 grader. Det er 4,2 på det høyeste og 3,2 på det laveste i kjøkkendelen dere ser på bildet. Trappen ned til sokkeletasjen til høyre i bildet har en takhøyde på ca 6m. Det er nivåforskjell på 1m fra "kjøkkeavdelingen" opp til "stueavdelingen".

Er det noen som har anbefaling til stillas-system som kan leies til dette formålet, og tror dere dette kan være en enmannsoppgave (kan sikkert få litt hjelp til å holde ved behov).

Spilehimling og stillaser - Skjermbilde 2020-12-26 kl. 17.32.40.png - oyvinto

Spilehimling og stillaser - Skjermbilde 2020-12-26 kl. 17.33.30.png - oyvinto

HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Klapp stilas jeg kjøpte ble levert med skråstøtter, da trenger en ikke noe veggfeste for stabilitet

Jeg kjøpte et hjemme og kjøpte et til på hytta, det er utrolig hvor nyttig en ser at tilgang på et stilas er også ute f.eks ved vask av høye gavl fasader.
  (trådstarter)
   #2
 54     Neskollen     0
Takk for tips, men disse fungerer kanskje ikke så godt i trapper? Må "vanlige" stillaser alltid ankres til vegg? Det er jo kjipt i såfall.

Der jeg trenger et stillas som er ganske fleksibelt med tanke på trapper og nivåer, og som ikke må ankres.
HSt
   #3
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Du får skjøte stykker fra 1 og flere trinn på
«stigen” og med justerbare bein burde det gå bra å bygge på rammen under i ene enden.
  (trådstarter)
   #4
 54     Neskollen     0
Er det forresten noen som har erfaringer med før og etter opplevelse av støy/klang, eller faktiske målinger av klang før og etter montering av spiler med duk? Dette blir en såpass stor investering at jeg håper det vil gi det resultatet jeg ønsker. For det er virkelig kjipt med dårlig akustikk hjemme.
TSt
   #5
 13,730     0
En kan nok dessverre ikke gii noen fasit på hvordan det vil være. Det er ikke alltid det er så mye som skal til. Jeg innredet et ca 100m2 stort rom og her hadde gardiner og stoler med stoff trekk en stor virkning. (Det er ikke bolig så det er mange stoler). Fikk beskjed fra et sted vi fikk mange stoler med stofftrekk at de hadde blitt veldig overrasket hvor mye selv slike ting hadde å si. (De hadde byttet til stoler med hard sete for lettere vedlikehold).

Teppe e.l. som utsmykning på vegg kan gi samme virkning.

   #6
 562     Nord-Jæren     0
Det vil jo ha en del å si på spiledimensjoner, spaltebredde, type duk og tykkelse på mineralullen. Et godt sted å starte er med et areal ca. tilsvarende gulvflaten, forutsatt at det også er noe innredning.

I f.eks. et kontorbygg eller en skole ville det blitt for lite iht. krav i Tek å kun legge spiler i himlingen, men i bolig der det ikke er konkrete krav tror jeg nok du vil oppleve det som akseptabelt og ganske mye bedre enn det var.

Et spilepanel har gjerne en absorpsjonsfaktor på 0,2 - 0,7 (med en resonansfrekvens avhengig av utforming). I prinsippet betyr det at den er 0,2 - 0,7 ganger så effektiv på å dempe klang, sammenlignet med en vanlig 40mm mineralullhimling som gjerne har en absorpsjonsfaktor på 0,9-1,0. Et spilepanel bestående av smale spiler og/eller brede spalter gir best absorpsjon. Du bør ha minst 50mm mineralull bak duken der det er rom for det.
  (trådstarter)
   #7
 54     Neskollen     1
Takk for innspill ovstebo. Foreløpig plan er 21x34mm spiler, 15mm spaltebredde, 50mm glava og fiberduk (fiberacoustic acu 75g/m2 0,3 mm). Kanskje en idé å øke spaltebredden ytterligere for å få mer lyddemping. Trenger jo færre spiler også, så det kan jo være win-win så lenge det fortsatt ser bra ut. :) 

   #8
 562     Nord-Jæren     1
Høres ut som en bra plan det.

Er noen (arkitekter) som er veldig glade i brede spiler (75-100mm) og smale 5-10mm spalter, og da blir det nesten ikke noe poeng mht. akustikk (du skal ha ganske mange kvadratmeter med det for å tilsvare en kvadratmeter mineralull), med unntak for et forholdsvis smalt frekvensområde hvor det har litt mer effekt.

For å få litt ekstra i bassen, kan du legge et ekstra tykt lag mineralull over duken i hjørner, dersom det er plass til det. Holder med en 100mm 120*60 plate oppå resten helt i hjørnet.
  (trådstarter)
   #9
 54     Neskollen     0
Igjen, takk gode for innspill. Etter å ha googlet litt på absorpsjonsfaktor ser jeg at det offentlig opererer med "Spilehimling, minimum åpningsgrad på 40 % med bakenforliggende 50 mm mineralull (beskyttet med duk) og evt. med hulrom." for å oppfylle Lydabsorpsjonsklasse A (i kontorlandskap, sosiale soner, kantine og tak i trapperom etc.) ihht Norsk Standard NS-EN ISO 116542

Kanskje jeg kan vurdere smalere spiler og større spaltebredde. 50% åpning med 21mm spile og 21mm åpning. Det gir 20% høyere åpningsgrad enn 34+15mm som nevnt over.
   #10
 562     Nord-Jæren     2
Det kan du. Ulempen med smale spiler er at du må ha kortere avstand mellom lektene du monterer spilene på, ellers risikerer du at de vrir seg når de tørker og det blir stygt. Du kan jo sikkert øke avstanden noe til ca 20-30mm, men erfaringen tilsier at smale spiler (ca. 30mm og smalere) gir deg noe mer absorpsjon enn åpningsgraden skulle tilsi, særlig for høyere frekvenser.

Jeg har til gode å se et spilepanel som tilsvarer absorpsjonsklasse A (0,9) eller B (0,8 ), så der tror jeg nok noen har blingset litt når de skrev den teksten.