#11
 6,089     Akershus     1
Dersom man har en pipe som ikke har noen ildsteder tilknyttet, er det bare en pen stabel stein eller leca. Tetting av brannvernhensyn er helt uinteressant.

Tetting i noen form kan og bør gjøres, men ikke av brannhensyn!


.Thag

   #12
 4,057     Sørlandet     2
Dersom man har en pipe som ikke har noen ildsteder tilknyttet, er det bare en pen stabel stein eller leca. Tetting av brannvernhensyn er helt uinteressant.

Tetting i noen form kan og bør gjøres, men ikke av brannhensyn!


.Thag

Det er jeg helt enig i.

Problemet begynner først når man ønsker å ta den i bruk igjen og mors innmurte fiskebolleboks er glemt. Ikke bare ift brann men også en del piper som har sprekt da det er murstein/mørtel imellom innerrør og ytterrelementene m sånn at ikke dette kan bevege seg uavhengig av hverandre. Når man tar den i bruk igjen er det ikke en stabel stein lenger og tidligere synder er forlengst glemt
TSt
   #13
 13,730     1
Jeg skulle pusse pipe og brannmur og ovn ble derfor flyttet frem, Gjennom røykrøret så vi to andre "hull" i pipe i andre pipevangene. Alle var tettet med malingspannlokk og pusset over. Det var jo helt tilfeldig at disse ble oppdaget og ble tettet på forskriftsmessig måte selv om det førte til at to andre rom fikk noe behov for arbeide også. Derfor er det viktig at evt midlertidige tiltak forblir synlige slik at det ikke blir glemt. Det var teglsteinspipe i dette tilfellet.
   #14
 5,432     Akershus     0
Det blir ofte krisemaksimering når man kommer med innspill på slike forum. Da skal verste scenario til enhver tid trekkes frem. Her er det snakk om et solid metallokk med relativt solid innfesting, ingen mulighet for at denne skal falle ut av et hull når den er fastspent. Skal det liksom ha noen dårligere funksjon enn et 2 mm ovnsrør som er festet til pipestussen med en snor dyttet rundt? Det må gå å sammenligne litt med hva som er praksis.

Jeg er helt enig i at skal man ha en løsning over lang tid, og spesielt om man skal sparkle over, som jeg overså, så er ikke dette en optimal løsning. Rent bortsett fra det kan jeg ikke for min beste evne se noen særlig forskjell på dette materialet og som nevnt et skarve ovnsrør med ofte mindre tykkelse.

Jeg har hatt hytte i 35 år og det har aldri vært foretatt organisert feieng, aldri. Det har aldri vært foretatt kontroll av offentlig innstans, aldri. Jeg har kjøpt eget feiesett, jeg har praktisk erfaring, men mange av mine hyttenaboer har antagelig knapt vært oppe på taket og sjekket pipa noen gang. Forleden var jeg hos en eldre hyttenabo og feiet pipa hans, han fyrer i en Jøtul 4 og brenner alt av søppel der. Nesten ubeskrivelig hvordan pipa så ut. Dette er Norge i et nøtteskall.

Og så er det noen som river seg i håret over å plassere et godt fastskrudd solid metallokk over et pipeuttak som ikke skal brukes en periode? Velkommen til virkeligheten.

Jeg må legge til at jeg overhodet ikke ser noen fordel i et lavt plassert røykløp som det TS har, jeg har mang en gang irritert meg over tilsvarende hos meg selv, som både begrenser varmeavgivelse fra ovn og begrenser hva slags ovn som kan plasseres. Men det å montere et høyere uttak er en ganske kostbar affære hvis man ikke gjør det selv og mang en ovn kan plasseres i et eksisterende , men lavt hull hvis det har en minimumshøyde. Regner med at et 160 mm hull har representert en rimelig stor ovn fra før av.
   #15
 4,057     Sørlandet     1
Hvor mye kstra arbeid er det å bare gjøre det skikkelig og forskriftsmessig? Ikke koster det noe særlig mer heller.... har man utstyret syns jeg det er lettere å tette enn å mekke til noe jalla. ingen som river seg i håret men å pusse over ett lokk er jo ikke glupt. Er denne løsningen som blir reagert på også ser ikke du det?

Er vel ikke krisemaksimering når man råder folk på ett forum til å gjøre det skikkelig? De fleste spør av en grunn og besitter ikke de kunnskapene som du har. Deriblant din hyttenabo. Hadde han spurt om det var kurant å bruke en peis 4 som søppelforbrenningsovn så hadde flertallet sagt at det ikke er så lurt. Det var jo sabla flaks at noen kunne feie for han.

Innmuringstusser er ofte ø160. Røykrør ø150. Noe som er standard på de fleste ovner.
   #16
 5,432     Akershus     0
Et lokk som dette er ment å skulle dekke til et hull i pipa. når du ser TS sitt hull og det er snakk om å tette og sparkle, så kan vel dette tenkes å være sparkling av ujevnheter på siden, ikke nødvendigvis sparkle igjen hele greia for å gjøre den totalt usynlig? Da er ikke dette tingen, men det er uansett det produktet som egner seg best for en midlertidig tetting. De andre som er vist betinger som nevnt tidligere at man pigger opp et stort hull i pipa, fjerner stussen, murer igjen, pusser og maler. I neste omgang må man pigge/borre nytt hull i pipa, sette inn ny stuss, mure igjen, pusse rundt og male. Det er ikke en midlertidig løsning i mine øyne.

Innmuringsstusser fåes i både 125, 150 og større, men hadde vel ikke annet med saken å gjøre enn at jeg mente 160 mm stuss var stort nok for det meste og tydet på at det antagelig hadde stått en muligens kraftig ovn der fra før av. Tidligere år var det langt mer vanlig med 125 mm stusser enn 150 mm, dvs var det liten ovn, brukte man liten stuss og omvendt. I dag, med et stort antall peisovner, er 150 mm ganske vanlig, men det var ikke slik bare for få år siden. De fleste vanlige vedovner bruker 125 mm.
   #17
 2,718     0
Når TS sier midlertidig løsning for å deretter skrive at hun skal sette inn nytt ildsted om få år så vil jeg ikke si at det er midlertidig. Hvor mange år skal vi definere som midlertidig?

Du sier det jo selv, i det siste avsnittet av innlegget ditt.
Altså så lenge pipa ikke er i bruk (det ikke er montert flere ildsteder i andre etasjer).

Men å sparkle/pusse/male over lokket så godt at man ikke ser det selv lenger, det er ikke noen god ide, nei...

   #18
 5,432     Akershus     0
Jeg har foretatt en liten sparkeljobb for TS, gikk fort og greit med Husfix. Utenpå dette hullet kan hun montere dekklokket med klo. Kan males i samme farge som pipa hvis hun vil ha det mer anomymt. Kan åpnes med en skrutrekker for senere montering av ovn.

Neste bildene viser montering av 150 mm pipestuss, dvs ca samme størrelse som hun har fra før av. Bildene viser hvor stort hull som må til i yttermantel av pipa, for å få ut gammel stuss og samtidig hvor stort hull som må til i pipa en gang til for å remontere tilsvarende. Vi snakker om omfattende murarbeide. Hullet i midten på ene bildet viser åpningen for 150 mm stussen, resten av hullet må til for å få ut og inn kragen som omslutter stussen. Det ene bildet er dessverre litt mørkt, men man skimter røykrøret på 150 mm inne i det store hullet.

Ditt valg TS.


Tette firkantet pipe midlertidig - 20190616_114213.jpg - snektriker