5,712    7    2  

Isolasjon i ventil

 4     0
Det er mye fokus på energisparing, varmetap og slik når man bygger hus idag. Vinduer med lav u-verdi osv. Da lurte jeg på hvorfor alle ventiler er så dårlig isolert? Selv har jeg flere typer ventiler, en med tråd man trekker i og runde som man skrur inn. Og de med tråd kan man jo til og med kjenne at vinden blåser inn om det er sterk vind ute. De runde ventilene er mye bedre, men likevell er det jo bare en tynn plast som sperrer for -20 grader ute. 

Jeg lurte også på om det finnes noen ventiler som er bedre isolert enn andre når de er lukket? Jeg vil jo trossalt ikke ha luft inn når ventilen ikke er åpen. 

   #1
 24,032     Akershus     1
Arealet er lite og ventilen står dypt i veggen. Mao varmetapet er ikke så stort. Ev kan du jo klebe på et lag fra en sitteplate e.l.

Nye hus bygges vel uten ventiler og med balansert ventilasjon i stedet.
Signatur
   #2
 5,410     Langhus     1
Jepp, som KjellG nevner, nye hus ventileres ikke via ventiler, og du bør jo egentlig ikke stenge ventilene da det er de som sørger for luftingen i huset ditt.
Signatur
   #3
 5,336     Tromsø     0
Det er mye fokus på energisparing, varmetap og slik når man bygger hus idag. Vinduer med lav u-verdi osv. Da lurte jeg på hvorfor alle ventiler er så dårlig isolert?

Som nevnt av andre, dette er løst i dagens nye hus med "balansert ventilasjon" der luft på vei inn og ut av huset møtes i en varmeveksler, og den kalde utelufta som skal inn varmes opp av varmen i innelufta som skal ut.


Selv har jeg flere typer ventiler, en med tråd man trekker i og runde
som man skrur inn. Og de med tråd kan man jo til og med kjenne at vinden
blåser inn om det er sterk vind ute. De runde ventilene er mye bedre,
men likevell er det jo bare en tynn plast som sperrer for -20 grader
ute.

Min erfaring at de runde "tallerkenventilene" er dårligere når det gjelder trekk og kaldras enn de firkantede hengslede klaffeventilene med snor. (Tallerkenventiler passer bra i tak dersom man har luftekanal som går opp over taket, men ikke på vegg.)
Det forutsetter selvsagt at klaffeventilene er riktig montert: Hengselen skal være ned og største åpning opp. De bør aller helst sitte ikke så langt fra en panelovn eller annen varmekilde. Da detter ikke kaldlufta (som er tyngre enn varmluft) rett ned, men blandes med oppoverstigende varmluft.

Om plasten er tynn eller tykk med innstøpt isolasjonsmateriale spiller ingen rolle. Ventilens oppgave er å slippe inn luft, og lufta blir ikke varmere om den passerer litt isolasjon.


Jeg lurte også på om det finnes noen ventiler som er bedre
isolert enn andre når de er lukket? Jeg vil jo trossalt ikke ha luft inn
når ventilen ikke er åpen.

Jo, du vil ha luft inn. I et hus uten moderne ventilasjonsanlegg og med veggventiler  SKAL DU ALDRI LUKKE VENTILENE HELT unntatt eventuelt når det er sterk storm og det plystrer og uler i ventilen og det blåser snø, løv og småfugler inn av dem.
Å lukke ventilen helt er oppskriften på dårlig inneklima med høy luftfuktighet, mye CO[sub]2[/sub] og lite oksygen, vond lukt hodepine. Og blir det fuktig og rått vil innelufta føles kaldere enn når den er tørr ved samme temperatur. Du sparer neppe noe særlig strøm på lukke ventilene, og det er ikke sunt for verken deg eller huset.

Det du eventuelt kan gjøre om du ønsker å bytte til nye og bedre(?) ventiler, er søke på "miniventilasjon" her på forumet, og generelt i Google. Dette er produkter som man kan erstatte "vanlige" gammeldagse ventiler med, som inneholder vifte som veksler mellom å blåse luft ut og å suge den inn, og som har et keramisk element eller noe som skal lagre varme fra varm luft på vei ut, og avgi den til kald luft på vei inn. Om det lønner seg vet jeg ikke. Sammenlignet med passive ventiler som er tilnærmet vedlikeholdsfrie og ikke bruker noe som helst strøm, koster miniventlasjonen et firesifret beløp per ventil og bruker strøm. Varmevekslingen i dem bør være god hvis man skal spare noe på dette.
Signatur
   #4
 6,009     Finnmark     0
Vi hadde problemer med fuktig luft på badet, og kaldt trekk fra gamle ventilen ; gammelt hus med feks bare 10 cm isolasjon i badet!
Vi monterte Twinfresh miniventilasjon til ca 3000 kroner...
Den bytter lufta ok og varmetapet er minimalt fra ventilen pga gjenvinningsmodus Wink

Vi kommer muligens å kjøpe 1-2 slike senere, etterhvert som vi etterisolerer og bytter vinduer;) Vi har åpen løsning og ingen ventiler foreløpig i stue(det er etterisolert og nye vindu) men VP sirkulerer luft fra resten av huset så inneklima er bra........ 

Strømforbruk er uvesentlig,  under 6 watt......
Vanskelig å beregne lønnsomheten,  men vårt bad er varmere med denne i drift enn før..... Og fuktighet forsvinner fort.........Ofte is/dugg på vinduet om vinteren før,  nå aldri;)

Selvsagt er det kapasitet begrensninger på slike "mini" greier, i forhold til annet....
Her spec plukket fra tråd hvor miniventilasjon var premie:
Isolasjon i ventil - Screenshot_2015-09-03-08-34-27.png - Bamse123456789
Signatur
   #5
 24,032     Akershus     0
Om det fungerer med brukbar virkningsgrad vet jeg ikke, men funksjonen tilsvarer det en finner i kammerveksleren til Ener produkter AS og ligger nær opp til prinsippene i en roterende varmeveksler.

Det finnes en slektning av den miniventilasjonen hvor f.eks. To ventiler samkjører slik at en kjører ut mens tvillingen kjører inn. Husker ikke produktnavnet.
Signatur
   #6
 6,693     Akershus     0
Det finnes en slektning av den miniventilasjonen hvor f.eks. To ventiler samkjører slik at en kjører ut mens tvillingen kjører inn. Husker ikke produktnavnet.

Kan det være Lavenergisystemer sitt system, Lunos? http://www.lavenergisystemer.no/
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 4     0
Takk for mange gode svar. Nå har jeg lært noe nytt. Jeg har akkurat vært å bestilt nye vinduer til hele huset så da legger jeg nok enda mer merke til at det er behov for lufting.