24,902    11    7  

Bygge peis selv?

 26     stord     4
Hei jeg lurer på om noen kan forklare  om prinsippene ved å lage peis/åpen grue selv?pr. idag har jeg et hjørne hvor det er en ovn(den skal vekk) med brannmur på   2 sider den ene siden er skorsteinen som forsetter på utsiden av huset,den andre er ca.1,2m høy 1m bred,det gamle røykrøret kommer ut av skorsteinen i ca.90cm høyde.
1. Hvordan skal man lage "taket" inni gruen?
2. Avslutning av røykrør inni gruen?
3.Hvordan utforme eller på hviken måte skal bunnen i peisen/gruen være?
4. Tekniskekrav og linker motas med stor takk :D

P.S.Jeg vill at brennkammeret skal kunne  brenne 60 cm. vedkubber

   #1
 59     bergen     1
er ikke fagmann på dette området, men har gjort en del ting opp gjennom åra.
du kan bygge opp dette feks. i teglstein. kle det inn med ildfast stein og ildfast fuge. hvordan du utformer dette er bare kreativeteten din som avgjør. taket kan være skrått, flatt, buet, bare røyken kommer ut. en ildfast plate/stein på gulvet er vel påkrevd og
   #2
 23     Nord-Trøndelag     0
Hallo.

får og være ærlig bør du ikke begynne med dette selv.Det er en hel haug med brannkrav o.l som må være rett oppført.Men vist du skal gjøre det selv, kan du legge ut noen skisser og bilder med mål på?så ska jeg prøve og veilede deg så godt som mulig Wink
Signatur
   #3
 5,432     Akershus     0
Før du går videre ville jeg kjøpt eller lånt litt litteratur omkring emnet. Det er stor sammenheng mellom lysåpningen på ildstedet og trekkmuligheten.

Jeg har en del litteratur og bilder av forskjellige peiser/ildsteder som er bygget med stor lysåpning. Felles for mange er at det er ganske mye sot over ildstedet.

Selv har jeg satt inn en gammel støpjernsinnsats med røykklokke som erstatning for en nyere, lavere med dører. Grunnen til dette var at jeg utelukkende skulle ha den som åpen peis og med større flammebilde en den forrige. Dette var i og for seg ganske vellykket da det blir et kjempefint bål når vi fyrer aktivt, men begynner fort å sive ut røyk hvis det kommer en liten brennende bit utenfor det aller innerste av peisen. Har derfor dempet noe av høyden på åpningen for å bedre trekken.

Skal du ha den til å varme og ikke bare til pryd ville jeg absolutt vurdere en innsats da jernet bidrar til bedre stråling av varmen samtidig som du utnytter  varmen som sirkulerer bak . I en gammeldags grue er jeg redd mesteparten av varmen forsvinner opp i pipen.
Med en innsats har du også ferdig "tak" og kobling til pipa. Det er mye brukte innsatser å få kjøpt.
Vi fyrer utelukkende med løvved som ikke spruter og har derfor kuttet ut gnistfangeren som hindrer mye av varmestrålingen. Nå har vi virkelig fått peiskos.

  (trådstarter)
   #4
 26     stord     0

.Men vist du skal gjøre det selv, kan du legge ut noen skisser og bilder med mål på?så ska jeg prøve og veilede deg så godt som mulig ;)

Det hadde vært kjempeflott,jeg må bare konferere med noe data kyndige først ,for å ligge inn bilder og skisser her er ikke min sterke side

du kan bygge opp dette feks. i teglstein. kle det inn med ildfast stein og ildfast fuge. hvordan du utformer dette er bare kreativeteten din som avgjør. taket kan være skrått, flatt, buet, bare røyken kommer ut.


Brann murene er av slik rød murstein som pipen er byggd av.Så da må jeg bygge gruen/brennkammeret  av ildfast stein,ikke sant?Men jeg er mer usikker på dette "taket",hvordan jeg skal få det til å "henge" oppe og overgangen fra røyk røret.Og bør jeg  la det være et "skjørt" ned fra "taket" i front slik at det blir en liten lomme der for å hinre at røyken velter ut i rommet?
MVH. Grin
  (trådstarter)
   #5
 26     stord     0


Jeg har en del litteratur og bilder av forskjellige peiser/ildsteder som er bygget med stor lysåpning. Felles for mange er at det er ganske mye sot over ildstedet.

Selv har jeg satt inn en gammel støpjernsinnsats med røykklokke som erstatning for en nyere, lavere med dører. Grunnen til dette var at jeg utelukkende skulle ha den som åpen peis og med større flammebilde en den forrige. Dette var i og for seg ganske vellykket da det blir et kjempefint bål når vi fyrer aktivt, men begynner fort å sive ut røyk hvis det kommer en liten brennende bit utenfor det aller innerste av peisen. Har derfor dempet noe av høyden på åpningen for å bedre trekken.


Hei
Planen er primert at den skal være for kosen sin del.Nå har jeg lagt inn en ventil 20cm fra gulvet med 110mm diam.Ca en halv meter fra brannmurenDette for å få trekk i peisen(direkte innsug Grin ),har en teori om at dette vil være bra?? og at jeg slipper å trekke luften igjennom hele rommet fra de andre ventilene som er i huset.Mon tro om denne ventilen er stor nok og om prinsippet vil hindre  sot og røyk utforbi peisen??

Og tilslutt ,om jeg kunne fått noen tips til literatur eller linker om emne? på forhand takk ;D
   #6
 23     Nord-Trøndelag     2
Du kan dra på på et bibliotek og låne boka piper og ilsteder.Den er kjempe bra.oversiktlig,ryddig,og alt du trenger får og få knota det til Wink "taket" som du kaller det som heter peiskappe,kan du mure i tegl eventuelt støype.Det mest vanlige er og mure Tegl til "rubb" så kan du gyse og pusse etterpå.Skal du ha bratt vinkel på peiskappa så kan det være en fordel og mure litt av gangen.Da slipper du Kuv og at kappa slår seg.
Signatur
   #7
 5,432     Akershus     0
En friskluftventil vil helt klart hjelpe på trekken, men vil ikke uten videre være nok til å hindre røykutslipp/soting fra en peis uansett lysåpning. Jeg har det mangedobbelte av 110 mm. uten at det fritar for utslipp av røyk.

Nå må jeg bare si at jeg ikke er fagmann på området, men har erfaring fra noen peiser og som skrevet har en del litteratur/bilder av forskjellige ildsteder med stor lysåpning. Tror nok det er en sammenheng med moderne, ganske lave peisinnsatser, og otimal lysåpning ifm. trekk.

Hjemme har jeg en Jøtulinnsats som er ca 55 cm høy i lysåpningen, som sjelden gir problemer. På hytta har jeg en som jeg tror må være 10-15 cm høyere og den har jeg senket med 5cm med beslag i overkant. Det er på hytta jeg har stor luftekanal under peisen, hjemme har jeg kun ventiler fra vinduer (har dog åpen trapp fra underetasje som sikkert hjelper på trekken)

Litteraturen jeg har er en dansk bok om peiser og ovner (på hytta) og en del bøker om gamle gårder. Det er sjelden det vises bilder uten at det er sotskygge over peisen på store peiser. Jeg tror helt sikkert det går an å få til, men ikke ved tilfeldig muring. Skaff deg kunnskap omkring størrelse på pipe i forhold til ildsted.

Ønsker deg lykke til med prosjektet, håper du får det til og deler kunnskapen etterpå.

   #8
 199     0
Den peistypen du har tenkt å mure går under betegnelsen murt peis. En murt peis blir mye tyngre enn en peis med innsats, derfor er det strenge krav til underlaget/ golvet under peisen og avstander til brennbart materiell. Jeg pleier å fraråde huseiere å satse på en murt peis pga. at kostnade med å få murt en slik peis blir forholdsvis mye høyere enn en peis med innsats, samt at den gir liten varmeeffekt.

Her er en link som kan være til hjelp.

http://mur-sentret.as/photoalbum/view2/P3NpemU9b3JnJmlkPTI2N
   #10
 1,712     Trondheim     0
MurM:
Gir liten varmeeffekt???
Hvis den er murt riktig (vel la merke ikke en åpen ildsted uten som peis med ovnsluker)
Så gir den vel akkurat densamme mengden varme,  men disse lagrer varmen og avgir den over tid.
I et moderne hus så er ikke behovet for "instant" varme til stede da de er godt isolert, og høy varmeavgivning mens man fyrer kan være direkte ubehagelig grunnet høy romstemperatur. Da er jo en lagrende enhet å foretrekke.
Det noe helt annet på en kal hytte som skall varmes opp med ved på kort tid...

MVH
Sakke