3,538
7
0
Ekstra røkrør eller ikke?
433
Østfold
0
Vet det er en tråd eller to som tidligere har tatt for seg ekstra røkrør og effekt som følge av dette.
Jeg monterte en Jøtul F-350 m/ kleberstein på sidene og på toppen for 7-8 år siden.
Teglstenspipe fra 1940.
Monterte ovnen den gangen med røkrør i "topp-uttak" som ovnen er tilrettealgt for.
Dette for å få mer effekt (tror jeg) og at gulvet skal opp og rehabiliteres senere og da er det lettere å justere seg inn på åpning i mur.
Har nå ved hjelp at dyktig murer rehabilitert pipe. Nypusset hele veien. Skiftet sotluke m.m. Da ville jeg ha bort rørkrøret som jeg syntes var litt for dominerende.
Nå er ovn montert med røkrør ut bak.
Det som nå har skjedd er at ovnen brenner mye renere, mer effekt ut av hver kubbe (ser slik ut) og friskluftkanal som kommer over glass som skal hindre soting på glass faktisk funker. Det har den ikke gjort tidligere.
Skulle jo tro at ovnen har de samme egenskapene om man bruker topp-uttak eller uttak bak.
Noen som har synspunkter eller prøvd ut dette?
Jeg monterte en Jøtul F-350 m/ kleberstein på sidene og på toppen for 7-8 år siden.
Teglstenspipe fra 1940.
Monterte ovnen den gangen med røkrør i "topp-uttak" som ovnen er tilrettealgt for.
Dette for å få mer effekt (tror jeg) og at gulvet skal opp og rehabiliteres senere og da er det lettere å justere seg inn på åpning i mur.
Har nå ved hjelp at dyktig murer rehabilitert pipe. Nypusset hele veien. Skiftet sotluke m.m. Da ville jeg ha bort rørkrøret som jeg syntes var litt for dominerende.
Nå er ovn montert med røkrør ut bak.
Det som nå har skjedd er at ovnen brenner mye renere, mer effekt ut av hver kubbe (ser slik ut) og friskluftkanal som kommer over glass som skal hindre soting på glass faktisk funker. Det har den ikke gjort tidligere.
Skulle jo tro at ovnen har de samme egenskapene om man bruker topp-uttak eller uttak bak.
Noen som har synspunkter eller prøvd ut dette?
Men denne er bare blitt pussset utvendig på nytt på loft og i kjeller.
Tenkte på det selv, men fant vel ut at det var for "enkel" konklusjon.
Må være noe med at det er forskjell på topp-uttak og uttak bak, tror jeg. Men der er jeg på kollisjonskurs med Jøtul sine beskrivelser.
Hvor langt er det opp til toppen av pipen?
Sotluken i kjellern var av gammel type som jeg ikke fikk opp lengre. Satt bom fast.
Huset er et vanlig 1 1/2 etg hus med kjeller i tillegg fra 1940.
Ovnen står i 1 etg og kan tenke meg at lengden fra ovn til topp pipe er 6-7 m.
Feier`n har i alle år sagt at han "skjønner ikke hvorfor han kommer til meg å feier", når "pipa er så ren og pen innvendig". Har siden vi overtok huset i 2001 fyrt med godt tørket bjørk i denne ovnen med godt trekk. Har vel aldri satt trekken på et minimum.
Sitter vel med en følelse av at pipa har sugt litt falsk luft både fra her og der.
Trekk kan være mange ting som påvirker.
Lengre røkrør vil jo selvsagt kjøle ned røyken..
Ovnen min skal ha ~~ 272C på røykgassen jfr. manualen.
Den skal også ha trekk mellom 12 Pa og max 25 Pa.
Røykgassmasseflow: 4.2 g/sekund
Det sies 1 meter rør (den første meteren) gir 1 Kw ekstra varme.
Vi vet jo alle at energi ikke kan oppstå eller forsvinne, den kan bare omdannes.
Får man 1 Kw ut av dette røret, betyr det at man har avkjølt røykgassene en del.
Mange hevder at det ikke skal ha noe å si, men det er veldig vanskelig å påstå noe slikt uten å vite hvor sterkt trekk du har i pipen din.
Varmere røykgass tar mer plass (lavere massetetthet), som igjen fører til lavere hastighet på røykgassen. Dette kan ikke påvirke bare trekk, men også hvor rent ovnen forbrenner.
Om boligen din er "tett" også, kan dette påvirke trekk (den skal jo tross alt suge luft inn i ovnen).
Det er også viktig å fyre riktig, varmen kontrolleres med ileggsmengde, ikke med "rundfyring" (kveling av tilluft).
Jeg fantaserte litt om å koble en vakuum-måler, en tempmåler, m.m. på røykrøret.. Kunne jo laget en automatisk choke-funksjon til ovnen, brukt en arduino og litt sensorer, m.m. Men ja.. da måtte man researchet litt, men kunne vært morro å sett hvordan man kunne påvirket og automagisk kompansert. (man måtte jo da tatt kontrollmålinger av temp, trekk, m.m. i peroder frem til og med en varm ovn og pipe).