Det er ikke noe vanskelig å vite hvor du skal bore, du finner midten ved å dele bredden i to, tror det er 52 cm bredde. Har du ikke full bredde på den siden du skal montere innføringen, må du sette denne skrått. Fremdeles ikke noe problem, fordi senterrøret er rundt og røykrørsinnføringen har en buet flate som passer til senterrøret (må kjøpes i byggshopen). Det du kan ende opp med er å lage litt større hull i yttermantelen, men ta litt av gangen, må uansett mures igjen. Problemet ditt er at treveggen er for nære, så du kan ikke montere røykrør uten å dekke veggen med et brannmurelement eller bygge om veggen til ikke brennbart, f.eks murstein eller Leca. Det skal være 30 cm mellom røykrør og brennbart.
Du kan muligens klare det ved å sette inn røykrøret diagonalt på pipa, men da kommer du ganske langt ut i rommet. Alternativt muligens å mure inn et halvisolert piperør og montere en ovn som er kapslet slik at den lovlig kan monteres nær brennbart. Husker ikke avstandskrav for halvisolerte piperør, men det er langt mindre enn 30 cm. Jeg vet ikke om dette er "innafor", men et tips du kan ta med deg i videre planlegging. Gå til et firma som forhandler ovner, de kan gi deg svar på hva som er lovlig.
Må legge til: Hvis du skal gjøre dette selv, bør du være forsiktig når du skal lage hull i innerrøret. Det kan være litt for sprøtt til å gå på med kraftig borhammer. Normalt når man ikke har kjernebor, så borer man mange små hull i en sirkel tilpasset innerdiameteren på røykrørinnføringen, og borer skrått mellom disse hullene til de er ganske perforert. Mindre hull, mindre belastning på piperøret. Selv har jeg en borhammer med 2 innstillinger på slagstyrken, bruker da det minste. Til slutt tar jeg en liten meisel og hygger på skrått mellom hullene, mindre belastning enn å slå rett inn. Sprekk i piperør kan føre til full rehabilitering av pipa, så dumt å ta unødige sjanser. Røykrørinnføringen skal så festes med ildfast leire, så hullet må ikke være for stort.
Det tekniske virker å være godt dekket av tidligere svar her, så jeg nøyer meg med å dele min erfaring med tilsvarende løsning.
På hytta vår er det tilsvarende peis med en jøtul 602 ved siden av, bygget sånn da hytta var ny tidlig på 70-tallet. Der går røykrøret på jøtulen rett ut bak ovnen, og inn på framsiden av pipa (siden mot kameraet på første bildet). Jøtulen er da koblet på pipa en god del lavere enn peisen, men hvor mye vil jeg ikke gjette på. Dette fungerer godt for oss. Om vinteren fyrer vi opp jøtulen og peisen (med halvåpent spjeld) samtidig når vi kommer, da får vi strålevarmen fra peisen til å varme oss på mens jøtulen ettervert varmer opp lufta (og smelter snø i en stor kjele så vi får vann). Resten av oppholdet fyrer vi for det meste med jøtulen og spjeldet til peisen stengt, men fyrer peiskos med halvt spjeld om kveldene. Jøtulen protesterer om vi åpner spjeldet mer, men fyres den hardt så går det med full åpning og... Høst og vår brukes jøtulen til å vame opp når vi kommer, deretter vedlikeholdes temperaturen med peisen noen timer på kvelden. Peis og pipe er en svær klump i tegl og betong, så den gir brukbart jevn temperatur.
Må ta litt forbehold om at moderne rentbrennede ovner kan være mer kresne på trekkforholdene, og kanskje ikke vil samarbeide like godt med peisen... Men det hindrer jo ikke å bruke dem vær for seg!
Du kan muligens klare det ved å sette inn røykrøret diagonalt på pipa, men da kommer du ganske langt ut i rommet. Alternativt muligens å mure inn et halvisolert piperør og montere en ovn som er kapslet slik at den lovlig kan monteres nær brennbart. Husker ikke avstandskrav for halvisolerte piperør, men det er langt mindre enn 30 cm. Jeg vet ikke om dette er "innafor", men et tips du kan ta med deg i videre planlegging. Gå til et firma som forhandler ovner, de kan gi deg svar på hva som er lovlig.
Må legge til: Hvis du skal gjøre dette selv, bør du være forsiktig når du skal lage hull i innerrøret. Det kan være litt for sprøtt til å gå på med kraftig borhammer. Normalt når man ikke har kjernebor, så borer man mange små hull i en sirkel tilpasset innerdiameteren på røykrørinnføringen, og borer skrått mellom disse hullene til de er ganske perforert. Mindre hull, mindre belastning på piperøret. Selv har jeg en borhammer med 2 innstillinger på slagstyrken, bruker da det minste. Til slutt tar jeg en liten meisel og hygger på skrått mellom hullene, mindre belastning enn å slå rett inn. Sprekk i piperør kan føre til full rehabilitering av pipa, så dumt å ta unødige sjanser. Røykrørinnføringen skal så festes med ildfast leire, så hullet må ikke være for stort.
https://www.pipehatt.com/products/rokrorsinnfringlecaogzanda
På hytta vår er det tilsvarende peis med en jøtul 602 ved siden av, bygget sånn da hytta var ny tidlig på 70-tallet. Der går røykrøret på jøtulen rett ut bak ovnen, og inn på framsiden av pipa (siden mot kameraet på første bildet). Jøtulen er da koblet på pipa en god del lavere enn peisen, men hvor mye vil jeg ikke gjette på. Dette fungerer godt for oss. Om vinteren fyrer vi opp jøtulen og peisen (med halvåpent spjeld) samtidig når vi kommer, da får vi strålevarmen fra peisen til å varme oss på mens jøtulen ettervert varmer opp lufta (og smelter snø i en stor kjele så vi får vann). Resten av oppholdet fyrer vi for det meste med jøtulen og spjeldet til peisen stengt, men fyrer peiskos med halvt spjeld om kveldene. Jøtulen protesterer om vi åpner spjeldet mer, men fyres den hardt så går det med full åpning og... Høst og vår brukes jøtulen til å vame opp når vi kommer, deretter vedlikeholdes temperaturen med peisen noen timer på kvelden. Peis og pipe er en svær klump i tegl og betong, så den gir brukbart jevn temperatur.
Må ta litt forbehold om at moderne rentbrennede ovner kan være mer kresne på trekkforholdene, og kanskje ikke vil samarbeide like godt med peisen... Men det hindrer jo ikke å bruke dem vær for seg!