4,750
7
0
Flytte gammel eller kjøpe ny vedovn
557
Sørlandet
0
Det er snart på tide å fullføre oppussing av spisestuen. Vi skal ha en vedovn i den ene kroken og har da to muligheter:
Bruke en som har stått i et annet rom i huset (loftstua rett over) eller kjøpe inn en ny.
Bruken kommer til å kun være tilleggsvarme på de kaldeste dagene, resten av tiden kommer varmepumpa til å stå for oppvarming og kanskje en gang i ny og ne hvis vi føler for det. Sist vinter måtte vi fyre med ekstra elektriske ovner i ca 10 dager, resten sto varmepumpen for alene.
Huset står langs kysten på sørlandet og er fra 1952 (men pusset opp og isolert til "dagen standard") og pipen er en ganske vanlig teglsteinspipe. Økonomisk klarer jeg ikke å se at man skal kunne tjene inn noe på å kjøpe en ny ovn for 15.000 og i hvertfall ikke hvis man må fore pipeløpet for å få et lavere volum. Pipa er kontrollert og funnet i god stand for alderen, måtte kun fjerne litt gammel tapet (skulle fjernes uansett) på den.
Er det noen gode grunner til å ikke bruke den gamle ovnen?
Bruke en som har stått i et annet rom i huset (loftstua rett over) eller kjøpe inn en ny.
Bruken kommer til å kun være tilleggsvarme på de kaldeste dagene, resten av tiden kommer varmepumpa til å stå for oppvarming og kanskje en gang i ny og ne hvis vi føler for det. Sist vinter måtte vi fyre med ekstra elektriske ovner i ca 10 dager, resten sto varmepumpen for alene.
Huset står langs kysten på sørlandet og er fra 1952 (men pusset opp og isolert til "dagen standard") og pipen er en ganske vanlig teglsteinspipe. Økonomisk klarer jeg ikke å se at man skal kunne tjene inn noe på å kjøpe en ny ovn for 15.000 og i hvertfall ikke hvis man må fore pipeløpet for å få et lavere volum. Pipa er kontrollert og funnet i god stand for alderen, måtte kun fjerne litt gammel tapet (skulle fjernes uansett) på den.
Er det noen gode grunner til å ikke bruke den gamle ovnen?
Særlig hvis man er fornøyd med stilen og at den passer til den nye plassen.
Når det er sagt er det jo noen fordeler med rentbrennende ovn.
Den bruker lite ved, de fleste (konveksjons ovnene) sprer varmen bedre en gamledagse stråleovner. De er fine å se på, fint flammebilde hvis man fyrer korrekt.
De trenger ikke koste mere enn 7-10k. (billigere fins også, men usikker på kvalitet)
Det er jo også økonomisk forsvarlig å fyre med ved istedet for varmepumpe. Benytte VP som grunnvarme.
Er vel litt mildere vintre i sørlandet enn trøndelag, men er vel kalde dager der også. ;)
"Ovner produsert før 1.7.1997, men etter 1940, kan i de fleste tilfeller kun tas ned og settes opp igjen i samme bruksenhet"
Kan ikke skjønne annet enn at det er lov å flytte en ovn ut fra denne ordlyden, hentet fra SINTEF Byggforsk. Regner med at bruksenhet er en og samme leilighet, ikke definert ned til rom.
Som snektriker sier så kan jeg flytte internt i samme bruksenhet, men hvem skal kontrollere at jeg ikke setter inn en brukt ovn fra annet sted? Nå kan jeg jo dokumentere med bilder av vedovnen på den gamle plasseringa, men rommet den sto i eksisterer ikke på samme måte lengre så det kunne jo vært fra et hvilket som helst annet hus.
Ellers er ikke ovnen den fineste i verden, men den hører med huset og blir en av få ting som overlever oppussinga. Kan godt være at vi bytter den ut senere når vi er ferdig med oppussinga og eventuellt får problemer med hva vi skal bruke pengene på. Vi har allerede et pipeløp vi må få innsats i hvis vi skulle ta det i bruk igjen, og da kan det kanske være greit å ta begge samtidig
Har selv hus fra 1948 der teglsteinspipa funker fint med to reintbrennende ovner som er 50 og 60 år nyere enn pipa.
Ved plassering i spisestue vil det bli ca 7-8m med pipeløp røyken skal igjennom.
Nå kan det være at vedovene har blitt flyttet på underveis i husets historie, men det var 3 ovner påkoblet pipeløpet vi skal bruke videre, og spor etter to som var fjernet. For det andre pipeløpet var det bare en ovn som sto, mens en vedfyrt vvb var fjernet fra underetasjen et par år tidligere.