16,958
28
1
Flytte gammel ovn i eget hus?
48
porsgrunn
0
I stuen vår har vi en Jøtul 606. Denne vurderer vi å bytte til en ny peisovn. Dermed lurer vi på om vi har lov til å montere den gamle ovnen vi allerede har i stuen et annet sted i huset.
I utleiedelen finnes det nemlig en kombiovn (peis/parafin) hvor parafindelen har vært ute av funksjon i flere år. Så denne peisen har liten nytte for oppvarming.
Spørsmålet blir da:
Kan man bytte en gammel ovn med en annen gammel ovn som allerede finnes i huset??
Jeg mener å lest at de ikke er lov til å montere inn gamle ovner, men i dette tilfellet blir det et bytte...
I utleiedelen finnes det nemlig en kombiovn (peis/parafin) hvor parafindelen har vært ute av funksjon i flere år. Så denne peisen har liten nytte for oppvarming.
Spørsmålet blir da:
Kan man bytte en gammel ovn med en annen gammel ovn som allerede finnes i huset??
Jeg mener å lest at de ikke er lov til å montere inn gamle ovner, men i dette tilfellet blir det et bytte...
7. Forurensing
7.1 Generelt
Krav om begrensning av partikkelutslipp fra lukkede ildsteder for vedfyring er gitt i TEK § 8-52. Tilsvarende krav følger av TEK § 9-21 pkt 1. Kravet er satt i samarbeid med Statens forurensningstilsyn på bakgrunn av undersøkelser som viser at vedfyring vinterstid her i landet utgjør et vesentlig bidrag til forurensning i tettsteder. Lukkede vedfyrte ildsteder må ikke gi større partikkelutslipp enn angitt i NS 3059 Lukkede vedfyrte ildsteder. Røykutslipp - Krav ved prøving i henhold til NS 3058 Lukkede vedfyrte ildsteder. Røykutslipp Del 1 og 2. Gamle ovner vil normalt ikke oppfylle de grensene som er satt til maksimalt partikkelutslipp, kravet kan derfor bare tilfredsstilles av ovner med ny teknologi. Kravet har ikke tilbakevirkende kraft for installerte ildsteder, men vil begrense gjenbruk av ovner produsert etter 1997 som ikke tilfredsstiller kravet. Det vil fortsatt være mulig å reinstallere og omplassere ildsted produsert før 01.07.1997, selv om ildstedet ikke tilfredsstiller kravet til partikkelutslipp. Omplassering er begrenset til samme bruksenhet. Ved nyinstallasjon kan det kun installeres ildsted som tilfredsstiller kravet til partikkelutslipp eller ildsted som er unntatt utslippskrav. Med ved forstås fastbrensel som vedkubber, briketter, flis, pellets m.m. For ildsteder med automatisk mating av brenslet legges NS 3058 til grunn for prøvingen, men med fyringsmønster tilpasset aktuelt ildsted.
Uansett er det å anbefale å installere et rentbrennende ildsted, da dette sparer både skorsteinen og lommeboka på sikt:)
kan litt om mye og mye om litt
Ovner produsert før 1940 er tillatt å montere og bruke.
Jøtul 606 har gått i produksjon fra slutten av 30tallet og frem til 1997
Om det står jøtul og Kværner ovnstøperi inne i "buen" på ovnen så bør den være gammel nok.
Sitat Jøtuls historie: og utover i 1930-årene vokste Kværner og Jøtul Ovnstøperi til landets største ovnstøperi. I 1935 ble Kværner-navnet fjernet, og bedriften fikk sitt nåværende navn.
Og det er miljøvennlig å bruke gammelt ildsted fremfor å produsere ett nytt:))
Tipper du har skrevet/tenkt feil. Rentbrennende i gammel pipe sparer hverken lommebok eller pipe.
Gamle piper har enormt volum i forhold til moderne piper. Rentbrennende ovner gir mye mindre varme i røyken og ei gammel pipe med stort volum risikerer å få duggpunkt ned i pipa. Det kan bety ising og kondens nede i pipa, og forvitring over tid.
Ergo bør man rehabilitere pipa og sette inn rør om man velger rentbrennende i gammel pipe.
Skal fyre lenge før man har tjent inn rehab av pipa og ny rentbrennende ovn.....
Uansett hvilken rentbrennende ovn du bytter ut gammel ovn med vil det svi i lommeboka, både på kort og litt lenger sikt.
Teglpipa lagrer og fordeler da varme til hele boligen. Renoverer du en slik pipe ender du opp med en iskald pipe og et fyringssytem som ikke lagrer og sprer varme over lengre tid.
--------------
Med en teglpipe kan du fyre godt om morgenen, pipa varmes opp og gir varme til store deler av boligen resten av dagen.
Renover pipa, sett inn rentbrennende og du får mer varme pr. kubbe der og da, akkurat når du fyrer, men ikke etterpå og utover dagen. Dessuten får du ikke spredt varmen oppover i etasjen slik du gjør med varm pipe.
---------------
Rentbrennende er mer effektiv, men er det en metode for oppvarming som passer din bolig? Svaret er ikke selvsagt i en eldre bolig.
De var ikke
Hei
Interesant, jeg har selv hus fra 1931 og skal ut med peisen og få inn ny ovn. Har Du kildehenvisning til dette som Du refererer til?
_________________________________________________
Ikke fagmann på noe nyttig men kunnskapssøkende
[/quote]
Hei
Interesant, jeg har selv hus fra 1931 og skal ut med peisen og få inn ny ovn. Har Du kildehenvisning til dette som Du refererer til?
[/quote]
Stod i samme problemstillingen med egen teglpipe for noen år siden og fikk beskjed fra feier/ovnspusher om dette. Googlet temaet og fant ut at det var flere som hadde erfart dette. Du finner sikkert mer om dette om du googler.
Er jo dessuten logisk. Mener å huske at noen ikke renoverte pipa men måtte ha pipehatt med isolasjon for å redusere sjansen for ising/kondens i pipa.
Men mesteparten av disse peisovnene som folk kjøper er vel ikke reintbrennende, er de?
Her i huset er det to reintbrennende peisovner montert på en urenovert teglpipe fra 1948. I følge mureren som monterte en av ovnene til erstatning for en oljebrenner kombinert med åpen peis i høst var det ikke noe problem. Pipa har vært brukt med oljebrenner i første etasje i flere tiår, det gir visstnok også lav røykgasstemperatur og teoretisk samme kondensproblemer, uten å ha tatt skade.
Hans råd var å ikke høre på murere fra andre firmaer som renoverer piper med innsatsrør. De kan anbefale renovasjon for å tjene penger, også når det ikke trenges. Vent med eventuell renovasjon til feieren krever det, var hans råd.