Det var vel ikke nødvendigvis å få røyken ut som var problemet, men at lav temperatur i pipen gir kondens og rimdannelse, til tross for fyring, og at dette får pipen til å forvitre.
Lav røyktemp og store gamle piper blir vel egentlig litt prøv og feil... i beste fall slipper man å gjøre noe som helst, kanskje slipper man unna med isolert pipehatt og i verste fall må man ta full rehab på pipa.
Vil jo tro at lengden, og dermed totalvolumet, på pipa vil spille en stor rolle, samt også hvor mye man fyrer og hvor kaldt det er der man bor.
Mange usikkre momenter og mange som ønsker å selge ekstra når man spør om råd....
Signatur
Ikke fagmann på noe som helst og sender aldri faktura til noen.
Takker for svar. Jeg tror jeg skal forhøre meg med feieren min når jeg kommer til det punktet. En isolert pipehatt høres ut som en brøkdel av utgiftene i forrhold til og gjøre noe med hele pipa (3 etasjer + loft).
Skal inn med ny ovn i kjelleren når denne er renovert, og i hovedetasjen skal jeg bytte ut åpenpeis kombinert med oljebrenner til en ny ovn, i 2. etasje er røkrøret blendet og vi har ikke planer om og sette inn ovn her.
Signatur
Murhus fra 1931 på 996 kvm tomt _________________________________________________ Ikke fagmann på noe nyttig men kunnskapssøkende
Kan man bytte en gammel ovn med en annen gammel ovn som allerede finnes i huset??
Det dummeste du gjør er spørre om lov til noe slikt. Sett ovnen der du vil ha den, og si at den alltid har stått der. Jøtul 606 er for øvrig en kjempegod ovn med tanke på varmeutbytte pga den store overflaten. Den har imidlertid en tendens til å få en del sotbelegg i øverste etasje fordi røykgassen blir ganske kald før den går ut av ovnen, og det blir ikke varmt nok her til at sotet brenner vekk. Det kan være en fordel å skrape den rein inni en gang i året.
Hvor stor er en "stor pipe" ? Min pipe har innvendig størrelse som 2x teglstein.
Hvorfor blir røyken fra en rentbrennende ovn kaldere? Når flere av gassene i røyken brennes opp, så burde vel det bety høyere temperatur?
Hva er normal temperatur på en gammel Jøtul 8 ? Ovnen jeg planlegger å installere har oppgitt røyktemperatur på 268C.
I følge tekniske spec, skal "flue diameter" være 250*250mm ved 4 meter, 220*220 ved 5 meter og 200*200 ved 6 meter eller mer. Regner man da hele pipa, eller kun fra ovnen og opp? Det er nok ca. 6 meter her. Hvor mye innvirkning vil feil størrelse på pipa ha?
Signatur
Prøver å gjøre det skikkelig med en gang. Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Joa, jeg skjønner jo i grunn den tanken, men litt av greia med ikke-rentbrennende ovn er vel at den ikke får fyr på de siste gassene i røyken? Veden blir på en måte bare halvbrent, mens i en rentbrennende brenner stort sett alt opp?
Jeg godtar at dette gir lavere røyktemperatur hvis det er sånn, men skjønner allikevel ikke hvorfor.
Signatur
Prøver å gjøre det skikkelig med en gang. Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Googlet litt på røykgasstemperatur og fant at enkelte rentbrennende ovner kan har røykgasstemp ned i under 200 grader, mens gamle ovner greit kan komme opp i 500, og endatil opp i 800 grader om de fyres feil.
Elementpiper kan tåle 500 grader over korte tidsrom... -----------
Så ovn og pipe er ikke bare bare. ------------
Ang dette med røyktemp og rentbrennende. Det er så enkelt som at hvis en ovn er mer effektiv så betyr det mer varme ut i boligen, og mindre opp pipa. Om ovnen er 100% effektiv så ville det ikke gå noe varme opp i pipa i det hele tatt (og da ville jo ikke pipa fungere heller, så det blir veldig teoretisk).
En enkel måte å se om ovnen er effektiv er hvor mye aske du får i ovnen. Lite aske er lik god forbrenning. ------------
Lengden på pipa har også noe å si, dess lengre pipe dess mer kjøles røyken ned og dess viktigere er det å ikke ha for lav røyktemp. Og da spiller selvsagt også volumet på pipa inn, og også trekken i pipa. Stort volum, lang pipe og dårlig trekk vil være den dårligste kombinasjonen for en ovn med lav røyktemperatur.
Signatur
Ikke fagmann på noe som helst og sender aldri faktura til noen.
Det er ikke for ingentig, at du ikke kan sette en gammel ovn i en ny pipe. Når det gjelder pipe og ildsteder, finnes det ikke noen fasitsvar som passer i alle hjem. Men mange regler man skal holde seg innenfor. Lurer du reglene, så lurer du i værste fall deg selv. Ikke noe særlig med feks pipebrann, fordi forskriftene ikke er fulgt. Disse reglene er godt utarbeidet av sintef, ovnsleverandører, murere og feiere. Så det er ikke lure regler fra staten. Det er ikkem dumt å ta kontakt med feiervesenet, det er å begynne i riktig ende :)
Når det gjelder å sette inn verneverdige vedovner, så må dette søkes om, og alle delene skal være i god stand og orginale. Litt usikker, men jeg mener de må være over 50 år.
Veldig interessant tråd. Var et nytt innspill for meg også vedrørende kondens i pipeløp. Vi har også en stor teglsteinspipe som går gjennom 3 etasjer+kaldloft.. Satte inn en rentbrennende ovn i stua som selvsagt har brukt mye mindre ved enn den gamle etasjeovnen. Merker at når tempen ute begynner å stige blir trekken dårligere. Med en gang det blir litt plussgrader går det trått, men det funker.
Hvis det er slik at en isolert pipehatt gjør pipeløpet varmere, burde vel dette også bidra bra til bedre trekk?
Vil jo tro at lengden, og dermed totalvolumet, på pipa vil spille en stor rolle, samt også hvor mye man fyrer og hvor kaldt det er der man bor.
Mange usikkre momenter og mange som ønsker å selge ekstra når man spør om råd....
Jeg tror jeg skal forhøre meg med feieren min når jeg kommer til det punktet. En isolert pipehatt høres ut som en brøkdel av utgiftene i forrhold til og gjøre noe med hele pipa (3 etasjer + loft).
Skal inn med ny ovn i kjelleren når denne er renovert, og i hovedetasjen skal jeg bytte ut åpenpeis kombinert med oljebrenner til en ny ovn, i 2. etasje er røkrøret blendet og vi har ikke planer om og sette inn ovn her.
_________________________________________________
Ikke fagmann på noe nyttig men kunnskapssøkende
Det dummeste du gjør er spørre om lov til noe slikt. Sett ovnen der du vil ha den, og si at den alltid har stått der. Jøtul 606 er for øvrig en kjempegod ovn med tanke på varmeutbytte pga den store overflaten. Den har imidlertid en tendens til å få en del sotbelegg i øverste etasje fordi røykgassen blir ganske kald før den går ut av ovnen, og det blir ikke varmt nok her til at sotet brenner vekk. Det kan være en fordel å skrape den rein inni en gang i året.
Hvorfor blir røyken fra en rentbrennende ovn kaldere? Når flere av gassene i røyken brennes opp, så burde vel det bety høyere temperatur?
Hva er normal temperatur på en gammel Jøtul 8 ? Ovnen jeg planlegger å installere har oppgitt røyktemperatur på 268C.
I følge tekniske spec, skal "flue diameter" være 250*250mm ved 4 meter, 220*220 ved 5 meter og 200*200 ved 6 meter eller mer.
Regner man da hele pipa, eller kun fra ovnen og opp? Det er nok ca. 6 meter her. Hvor mye innvirkning vil feil størrelse på pipa ha?
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Mer effektiv vil si at mer varme settes av i rommet, dvs mindre varme til kråkene. Men dette skjønte du jo uten min hjelp... ;)
Jeg godtar at dette gir lavere røyktemperatur hvis det er sånn, men skjønner allikevel ikke hvorfor.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Elementpiper kan tåle 500 grader over korte tidsrom...
-----------
Så ovn og pipe er ikke bare bare.
------------
Ang dette med røyktemp og rentbrennende. Det er så enkelt som at hvis en ovn er mer effektiv så betyr det mer varme ut i boligen, og mindre opp pipa. Om ovnen er 100% effektiv så ville det ikke gå noe varme opp i pipa i det hele tatt (og da ville jo ikke pipa fungere heller, så det blir veldig teoretisk).
En enkel måte å se om ovnen er effektiv er hvor mye aske du får i ovnen. Lite aske er lik god forbrenning.
------------
Lengden på pipa har også noe å si, dess lengre pipe dess mer kjøles røyken ned og dess viktigere er det å ikke ha for lav røyktemp. Og da spiller selvsagt også volumet på pipa inn, og også trekken i pipa. Stort volum, lang pipe og dårlig trekk vil være den dårligste kombinasjonen for en ovn med lav røyktemperatur.
Når det gjelder å sette inn verneverdige vedovner, så må dette søkes om, og alle delene skal være i god stand og orginale. Litt usikker, men jeg mener de må være over 50 år.
Var et nytt innspill for meg også vedrørende kondens i pipeløp. Vi har også en stor teglsteinspipe som går gjennom 3 etasjer+kaldloft..
Satte inn en rentbrennende ovn i stua som selvsagt har brukt mye mindre ved enn den gamle etasjeovnen.
Merker at når tempen ute begynner å stige blir trekken dårligere. Med en gang det blir litt plussgrader går det trått, men det funker.
Hvis det er slik at en isolert pipehatt gjør pipeløpet varmere, burde vel dette også bidra bra til bedre trekk?