42,026    71    11  

Fyre med osp?

 10,486     Akershus     0
Jeg har fått et ganske stort område jeg kan hugge ved på. Problemet er bare at noen har vært der før meg, og rensket ut ALT som finnes av bjørk.

Jeg fyrer helst med bjørk, da den brenner lett, og er enkel å få fyr på. Gran og furu syns jeg er mye vanskeligere å få fyr på, og det må brenne hardere for å brenne i det hele tatt.

Osp derimot, den har jeg mindre erfaring med.


Selve brennverdien er ikke så viktig, den er det ikke så enorme forskjeller på uansett.

Noen som har noen betraktninger om hvordan det er å fyre med osp i forhold til annen ved?


Hva hvis man skulle lage litt ved for småskala videresalg? Vil osp være vanskelig å bli kvitt?
Jeg ser f.eks. HER at osp selges vesentlig rimeligere enn bjørk.
Signatur

   #1
 5,111     Sørnorge     1
Har fyrt mye osp på hytta. Der er det ingen bjørk, så noen direkte sammenligning i samme type ovn har jeg ikke. Inntrykket er i hvertfall at den ikke er så langt unna bjørk. Bruker bare lenger tid på å tørke. (Men det kan jo henge sammen med at hytta ligger ved havet.)
  (trådstarter)
   #2
 10,486     Akershus     1
Pappa mente også at den bruker lenger tid på å tørke. Jeg ser at brennverdien er faktisk 30% høyere for bjørk enn osp i forhold til volum, så det blir jo en del mer handling med osp. Samtidig så står dette jeg har fått veldig praktisk til. Det er bare å felle rett ut i veien, kappe i lengder, fjerne noen få kvister og kaste rett i hengeren. Ikke er det langt hjemmefra heller.

Jeg tror den har vokst under ganske fine forhold på et gammelt jorde, som bare har grodd igjen. Det er litt skrått, og med sol "hele dagen".
Signatur
   #3
 817     Haugesund     0
Skal du bruke osp, som faktisk er bra nok til å fyre med, så skal du la trærne delvis tørke på rot.

Det betyr at du bør barke av stammen på trærne nå før sevjen stiger i ca. en meters høyde fra rota og la trærne stå slik til ettersommeren. Da skjærer du dem ned og lar ferdig kappet og kløyvd ved ligge til til tørk på vanlig måte i noen uker, så har du ferdig ved til vinteren.

Har du noen trær som er ferdig barket, som du ikke får tid til å skjære ned i år, så bare la dem stå til neste år.
   #4
 5,111     Sørnorge     0
Hvis du virkelig skal være energieffektiv, kapper og kløyver du innendørs om vinteren, slik at energien du bruker går til oppvarming.
   #5
 876     Ut Mot Havet i Vest!     1
Synes Osp lukter litt rart... søtlig eller noe...  ::)  men den hadde bare tørket et lite år da, kanskje derfor.


fyrer med alt som kan brennes her av tresorter, varme blir det altids  ;D
   #6
 817     Haugesund     0

Hvis du virkelig skal være energieffektiv, kapper og kløyver du innendørs om vinteren, slik at energien du bruker går til oppvarming.


Som igjen fører til at du selv må innta større mengder næring og så er du like langt.  ;D

Energiloven: Energi kan verken skapes eller forsvinne, kun overføres fra én energiform til en annen.

   #7
 817     Haugesund     0

Synes Osp lukter litt rart... søtlig eller noe...  ::)   men den hadde bare tørket et lite år da, kanskje derfor.


fyrer med alt som kan brennes her av tresorter, varme blir det altids  ;D


Den søtlige lukten kommer nok fra sevjen når du ikke har barket av i god tid. Når du ikke har tørr nok osp så kan det faktisk virke som om den koker litt ved oppfyring. Dette skyldes sukkerinnholdet i sevjen.

   #8
 185     Nordvest     0
Alt treverk har samme brennverdi per masseenhet. Men ikke alt treverk har samme tetthet, tillegg i regnestykket kommer vanninnhold og innhold av oljer og kvae.

Til den annonsen på Finn.no. Om jeg har regna riktig (litt fort i svingene); Kjøper man ved for 1000 kr, får man 430 kg bjørk, 535 kg osp.
0,86 kubikkmeter bjørk, 1,33 kubikkmeter osp.
Om jeg har rett, ville jeg kjøpt osp.

Innspill?

  (trådstarter)
   #9
 10,486     Akershus     1
Som sagt, så er det egentlig mer intererssant for meg hvor enkel veden er å fyre med, enn brennverdien. Jeg merker veldig stor forskjell på bjørk, gran og furu. Bjørka brenner mye lettere enn gran. Furu er noe midt mellom.

Er det sånn at osp aldri vil tørke helt opp hvis ikke man tørker den på rot først? Jeg har ved nok for førstkommende vinter, så det blir i tilfelle å felle og få det hjem nå så fort som mulig, kappe kløyve "etter hvert" (i løpet av våren en gang), stable det, og la det ligge til neste vinter (altså ikke førstkommende) før det brennes.

Vil det være nok, eller MÅ den tørkes på rot hvis den skal tørke ordentlig?
Signatur
   #10
 1,011     Hosle     0
Det fulgte med mye "rar" ved med huset jeg kjøpte for snart 10 år siden. Osp, hassel, or, lønn osv. I den gamle peisen hadde jeg problemer med å få det til å brenne ordentlig. Den nye ovnen min spiser alt.

Tror ikke noe av denne veden har vært tørket på rot, så det er sikkert fint men ikke 100% nødvendig. Vi snakker tross alt om brennbart materiale.