16,514
39
3
Hvilken vedovn i nybygg?
96
Trondheim
0
Vi skal bygge nytt hus, med en åpen kjøkken/stueløsning på ca 65 m2. Vi skal ha vedovn, se plassering nederst. Moderne hus har ikke veldig stort varmebehov, og vi skal ha elektrisk gulvvarme i hele dette gulvet. Vi ønsker oss en ovn med glass, og hvis man fyrer dem med for lav effekt så får man soting over tid. Derfor trenger vi en vedovn som er laget for å kunne fyres på relativt lav effekt. Samtidig er det et ganske stort rom, og vi er redd det vil se dumt ut om vi kjøper en liten ovn. Så vi ønsker oss altså en stor vedovn med glassvinduer/dør som kan fyres på lav effekt uten å sote.
Etter en prat med en lokal ovnsleverandør så konkluderte vi med en Scan 83:
Den er 120 cm høy. I følge ovnsleverandøren kan denne ovnen fyres på relativt lav effekt uten fare for soting, selv om det er en ganske stor ovn. Vi liker utseendet veldig godt.
Det første spørsmålet er om det finnes andre ovner som er velegnet? Jeg ser det finnes noen ovner som har automatisk regulering av lufttilførsel, det skulle jeg tro kan gjøre at de kan fyres med lavere effekt uten soting?
Det andre spørsmålet er: bør vi ha varmemagasin? Jeg tenkte det ville være lurt for å unngå at stuetemperaturen fyker i været når vi tenner opp ovnen. Ovnsleverandøren anbefalte derimot å ikke ha varmemagasin i et moderne hus. Hans resonnement var såvidt jeg husker at ovnen bare kommer til å bli brukt når man trenger å få opp temperaturen raskt, men jeg ser ikke egentlig for meg at vi kommer til å dagsenke stua så veldig mye at det blir et reelt behov for rask oppvarming.
Planløsning, ovn markert i rødt:
Etter en prat med en lokal ovnsleverandør så konkluderte vi med en Scan 83:
Den er 120 cm høy. I følge ovnsleverandøren kan denne ovnen fyres på relativt lav effekt uten fare for soting, selv om det er en ganske stor ovn. Vi liker utseendet veldig godt.
Det første spørsmålet er om det finnes andre ovner som er velegnet? Jeg ser det finnes noen ovner som har automatisk regulering av lufttilførsel, det skulle jeg tro kan gjøre at de kan fyres med lavere effekt uten soting?
Det andre spørsmålet er: bør vi ha varmemagasin? Jeg tenkte det ville være lurt for å unngå at stuetemperaturen fyker i været når vi tenner opp ovnen. Ovnsleverandøren anbefalte derimot å ikke ha varmemagasin i et moderne hus. Hans resonnement var såvidt jeg husker at ovnen bare kommer til å bli brukt når man trenger å få opp temperaturen raskt, men jeg ser ikke egentlig for meg at vi kommer til å dagsenke stua så veldig mye at det blir et reelt behov for rask oppvarming.
Planløsning, ovn markert i rødt:
aller beste hadde vært å forflytte energien i et varmelager (vanntank) og bare avgi deler av varmen direkte til rommet, men den muligheten har dere bygget vekk.
MVH
Sakke
Jeg synes forøvrig at Rais Viva 120 Classic ser ut som et bra alternativ. Den oppgis med min effekt 2 kW, maks 6 kW. Den har mulighet for varmelagrende stein uten at utseendet endres (i motsetning til Scan 83 som blir mer topptung). Noen som har erfaringer med Rais?
Gir det mening å sammenligne min effekt mellom leverandører?
Etterisoleringen har resultert i at når jeg fyrte i vedovnen, ble det fort for varmt.
Jeg har også luft/luft varmepumpe som brukes mye, dvs jeg slipper ikke temperaturen veldig lavt hvis jeg ikke er hjemme, da går varmepumpen.
Jeg har nå byttet ut den vedovnen jeg hadde, med en lik som har kleberstein som varmelagringsmagasin.
Reslutet: klebersteinen holder på varmen, og sprer den utover på et lengre tidsrom og vi har ikke problem med at det blir for varmt når vi fyrer.
I godt isolerte hus/hus som har et lavt varmebehov fungerer varmemagasinering bra.
Mitsubishi L/L varmepumpe
Denne har vi - kan kjøpes med varmelagring for en relativt grei penge; varmelagringssteinene vil ikke endre utseende. Vi valgte uten varmelagring: den blir tyngre og vi ønsker kun peisovnen til rask oppvarming.
Ved siden av å fungere som ønsket samt fremstå som om den er bygget av ypperste kvalitet, er dette den kuleste/peneste peisovnen på markedet - min mening selvsagt
Vi har med sideglass og opplever soting kun i starten på fyringen. Deretter blir det helt rent, også på det lyse materialet inne i ovnen. Dette vet jeg ikke om skylles gode forhold mellom lufting og ovntype - bor i gammel bygård og har følgelig lang pipe og naturlig ventilasjon/luftlekkasje i fra vinduer mv. som visstnok er positive faktorer...
Mye har nok forandret seg men på den tiden bar teknikken bak den samme uansett hvilken stålovn man kjøpte. Enten konveksjon, støpejern (stråleovn) eller ren kleberstensovn. Så kundene så mer på design og hang seg veldig opp i antall KW. Jeg tror mange endte opp med å kjøpe for stor. Inettertid sier mange at det holder med en oppfyring og kanskje en til på kvelden om ikke de har en kleberstentopp/+ sider.
Soting skyldes som regel fyring med dårlig/bløt ved, altfor lite trekk, opptennig/fyring med avispapir eller at noen bruker ovnen som søppeldunk. Kun ved og opptenningsbriketter så holder glasset seg. Om det komer noe så vent til ovnen er kaldt og ta den fineste hvite aska på bløtt papir og gni glasset rent.
Selvjusterende ovner (trodde rais var en av disse?) ovner fungerer vel som Hvam gjorde for 15 år siden og justerer trekken ved hjelp av bi-metall. Det fungerer, men å fyre riktig er en smal sak med en gang man vet hvordan man gjør det og Hvam var ikke helt automatiske i den tida.
I ett (tett:)j nybygg ville jeg ha lagt tilluft så ovnen får nok luft å jobbe med.
Og jeg ville absolutt hatt peis/ovn. Er noe jeg savner i leiligheten min, om ikke det brukes for ofte er det vanskelig å bygge i ettertid når huset er fixferdig.
Understreker at kunnskapen er 15år gammel og mye mulig den ikke er helt riktig heller da jeg for 15 år siden var en kvisete skolelei guttunge som heller ville jobbe:D
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.