12,360
18
1
Inspill på løsning til røykrøret.
417
Troms
0
skal montere opp en ny Nordpeis "Orion" i spisestua. Erstatter en gammel koksovn fra etterkrigstia. Huset og Pipa er bygd i -49 så er en tegelstenspipe. Nå er jeg litt usikker på hva som vil bli den peneste/smarteste/beste løsningen for røykrøret, og vil gjerne ha innspill. Ovnen har 3 mulige uttak: rett opp, rett bak eller ut til venstre siden (under hullet i pipa)
Tenkte også ta en prat med feieren i kommunen for å høre hans meninger, og selvfølgelig for godkjenningen av ildstedet, men hva mener dere vil bli beste løsning ?
Tenkte også ta en prat med feieren i kommunen for å høre hans meninger, og selvfølgelig for godkjenningen av ildstedet, men hva mener dere vil bli beste løsning ?
Signatur
Mistet mye trekk, og jeg "irriterer" meg stadig over den bøyen over ovnen.
I et inspirert øyeblikk skal jeg gjøre om løsningen..
Men, har lagt sånn fasadeskifer oppover brannmur og pipe, så det blir litt ekstrajobb..
Jeg har gjort det på min peisovn (Asgård 3), tok det opp ca 60 cm og deretter 40 cm inn til pipa, totalt 1 meter + bendet. Huset vårt er fra midten av 50-tallet og har teglsteinspipe, og vi har aldri vært plaget med dårlig trekk med denne løsningen.
Bortimot en kW på første meter røykrør. Men om du har plass til to meter røykrør får du ikke 2 kW, for ganske mye varme avgis allerede på første meteren. Mener jeg å ha hørt.
Problemet er fremdeles at hullet ikke vil være i lodd med åpningen på ovnen. Den åpningen som er der allerede er i "kanten" av pipeløpet, så går ikke å flytte det mer til høyre.
Kanskje ta ut av ovnen på siden, ett 90 grader bend rett opp, langt røykrør, og så 90 grander bend rett inn i pipa ? Hvilke regler gjelder det for avstand til brannvegg på røykrøret ? Ovnen skal ha minimum 10 cm.
Men jelder denne ekstra effekten ved langt røykrør også på disse nye rentbrennenende ovnene, hvor røyktemperaturen er mange hundre grader kaldere enn det var "i gamle dager" ?
Om pipa er renovert med rør så blir det ett større poeng da mindre pipevolum og mindre lagring av varme i selve pipa gjør at røyken vil stige raskere og avgi mindre varme til pipa før den er ute.
Så med teglpipe som ikke er renovert ville jeg valgt den løsningen som er mest praktisk og penest.
Kanskje ett godt argument for å ikke montere noe langt røykrør, men å bruke det hullet som er
Det må sannsynligvis mures igjen uansett hva slags røykrør du velger til den nye ovnen. Så kan du (eller mureren) bore og meisle ut et et rundt hull som det støpes fast en godkjent røykrørsinnføring i.
Nå har jeg avtalt med kommunens feier på fredag for å feie begge pipene mine, og ta en statusrapport på de, spesielt da denne tegelssteinspipa, og da blir det faglig god avklaring på forholdene :)
Når det gjelder selve løsningen for røykrøret så heller jeg mer og mer mot løsningen som går ut av ovn sideveis, deretter 90 bend rett opp, og så 90 bend rett inn. Får høre hva feieren mener om det
Beklager. Da jeg så på bildet i går trodde jeg hullet gikk rundt et utvendig hjørne på pipa, men i dag ser det ut som at hjørnet er innvendig mot en brannmur som går mot fotografen. Å tolke 3D fra flate bilder kan noen ganger bli feil. :)
Så da er det firkantede hullet midt på pipeløpet, og stort nok til 150mm røykrørinnføring? Ja, da er det godt mulig at det kan brukes, og at det ikke trenger å mures igjen for å lage et nytt hull et annet sted. Du vil trenge noen stykker av teglstein eller ildfast stein når du skal mure inn noe rundt i et hull som er for stort og/eller har feil form, eller du kan eventuelt mure igjen med hele stein - deretter står du fritt til å lag hull i riktig form hvor du vil. Da jeg trodde at du måtte mure igjen hullet, trodde jeg det var litt sært plassert helt i kanten av pipa, og gikk rundt hjørnet. :)
Får du til å treffe hullet om du setter ovnen på skrå med røykrør rett opp, så 90 grader inn i røykrørinnføring i hullet? Det vil både se ryddigere ut og gi mindre motstand (bedre trekk) enn to vinkler.