26,047
13
4
Jøtul 8, eldre utgave - spørsmål
414
Norge
0
Hei
Har en eldre Jøtul 8. Er det mulig å finne ut når denne er produsert vha. merking et eller annet sted på ovnen?
Bak i ovnen, på innsiden rett under der røykrøret går ut, er det et lite hull på ca 2 cm i diamter. Hvilken funksjon har dette hullet? Flammer og røyk går jo opp og "over taket" inni ovnen..
Flere som har denne type ovn - erfaringer?
Har en eldre Jøtul 8. Er det mulig å finne ut når denne er produsert vha. merking et eller annet sted på ovnen?
Bak i ovnen, på innsiden rett under der røykrøret går ut, er det et lite hull på ca 2 cm i diamter. Hvilken funksjon har dette hullet? Flammer og røyk går jo opp og "over taket" inni ovnen..
Flere som har denne type ovn - erfaringer?
Samtidig kan man, iallefall på den jeg har stusse litt over hvorfor der man regulerer trekken er det bare øvre halvdel av luftinntaket som går inn direkte i brennkammeret og den andre nederste delen av trekken går under plata i bunn av ovnen og kommer ut bak brennplatene i ovnen. Jeg kaller det falskluft. Man skulle tro det var en tidlig utgave av sekundær luft. Men uansett hvordan det fyres så kan jeg ikke se noe som ligner på en sekundær forbrenning. Kanskje det ikke er meningen heller. Kanskje det er for å kjøle brennplatene ? Ovnen er ok men man må ha trekken halvåpen minst etter at det har tatt godt fyr for å unngå sotet glass. Har hatt rikelig med tørr gran iår og det funker bra. Hyppige innlegg må man finne seg i men samtidig tror jeg det er bedre enn fet bjørk som lett soter ned både glassdør og pipe. Hvis dørglasset holdes noenlunde rent er vel pipa det samme. Lettere å fyre riktig med tørr gran fordi den fort får fyr i helle vedkubben. Tenker på å sette in ildfast stein inni ovnen for å gjøre brennkammeret mindre og varmere og samtidig å få veden nærmere døren (nærmere luftinntaket).
Hullet bak er for å hjelpe på trekk, og unngå kondens(?). Derfor det er åpning under bunplata også.
Letteste stedet er som regel underside bunnplate da denne er ren.(må noen ganger fjerne en blikkplate)
Tør jeg tippe så ble denne produsert fra midten av 70tallet og frem til 97 da lov om rentbrennende ildsteder ble påtvunget oss.
Noen som har erfaringer med å redusere brennkammerstørrelsen på disse, eller andre ovner?
Tenkte da på ildfast steneller liknende? Å legge dette rett på bunnplata og bygge opp ca 10 cm med 5 cm tykk sten rundt hele.. Vil dette gi noen gevinst i form av varmemagasin og vedforbruk?
I bunnen må du passe så du ikke kommer i konflikt med trekkventil i døra.
Ildfast stein vil gi ett varmemagasin. Du vil ikke påvirke forbrenningen i større grad.
Mulig litt høyere gasstemratur og og litt mindre srålevarme.
Alltid fordel med lange ovnsrør på denne ovnstypen.
Jøtul brukte ildfast stein i Peis 5 og 9 + tidligere modeller av Peis 1 og 4. (ikke i bunn på noen av de)
Tenkte å bygge ut 6 cm på hver side og 3 på bakvegg. Vil bygge ca 10 cm oppover.
Om man merker noen forskjell er en annen sak.. Ifølge en forhandler måtte man ha svært mange kg stein for å for noen form for varmemagasin..100+..minimum..
Dekker da omtrent samme høyde som brennplater.
1 stk.25mm stein i normal kvalitet veier 1,4kg. (høyere kvalitet=høyere vekt)
Trenger nok endel masse om det skal monne ;D
Noen som vet om det gjør noen forskjell i praksis?
Den virker som en god ovn, men den er dessverre ikke rentbrennende, så det går nok litt mer ved enn nødvendig.
Hva er poenget med å redusere størrelsen på brennkammeret? Her kaster vi gjerne inn en masse ved og sprengfyrer om morgenen. Da gir den imponerende mye varme. Utover kalde dager lar vi det gjerne bare ligge en kabbe eller to som brenner forsiktig for seg selv inni der. Tørr bjørk fungerer fint.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.