4,005
27
15
Jøtul peisovn 6 vs ny moderne ovn
5
1
Vurderer å bytte ut en jøtul peisovn 6 med en ny moderne ovn f.eks nordpeis duo. Noen tanker om dette? Det er på ei hytte fra 70 tallet. Får jeg like god effekt av en ny som av den gamle jøtul 6 ??
Har tatt litt tid å bli "kjent" med den, men etter én vinter i bruk kan følgende oppsummeres:
(Har ny hytte som er nesten potte tett , hender at ovnen må "hjelpes" litt med et vindu på gløtt inntil skikkelig varm).
Savner jo fortsatt en diger, åpen peis for "kosen" skyld, men Duo'en er som varme-kilde en mye bedre løsning.
Savner også (litt) å komme opp til kald(ere) hytte og måtte fyre opp for å få varmen (har ring hytta varm...), har forsøkt et par ganger å komme til kald hytte, tar ikke mange minutter før det varmer solid ! (Men slike øvelser er etterhvert blitt stoppet 100 % av fruen... )
Er ingen "ovns-ekspert" og kan ikke gi deg konkret svar. Trodde Jøtul's ovner heter noe med F nnn. Mulig det finnes noe data på nettet for nominell effekt for denne dersom det er en "F 6" ? (Greide ikke i farten å finne noe). Ser at en F 3 har 3,4 - 9 kW som effekt-område, mao ganske lik Duo'en.
Typisk for de nyere ovnene er vel ikke at de avgir veldig mye mer effekt totalt, men at de både utnytter den samme mengden ved (mye) bedre OG avgir langt mindre skadelig avgasser ved samme effekt. På hovedkontoret har Nordpeis 3-4 tekniske eksperter (har selv besøkt de et par ganger) som ganske sikkert vil kunne gi deg spesifikke råd. Du vil også ganske sikkert få høre fra andre på forumet som faktisk har gjort et slikt bytte
Er vel ikke uenig i det.., jeg har bjerk, furu og gran i utvalget. Alt brenner bare det er tørt.
Tyrived kan brenne godt, men kan også sote godt. I min speider-barndom lå vi i vinterleir i 16-manns militær-telt der piperøret er teltstang i midten. Vi hadde et kjempelass av den feiteste tyrived jeg har sett. I løpet av andre natta var piperøret fullstendig gjenstoppet av sot, og vinterkulda ble ganske påtrengende...
Så jeg har en ganske sterk preferanse for bjørk. Rogn har faktisk høyere brennverdi, men den lukter ganske surt. Flere andre treslag har også høyere brennverdi (lønn, ask, eik, bøk), men bjørk er som regel betydelig lettere å få tak i. Dessuten kan du flekke av never til opptenningen, så slipper du både papir og tennbrikketter.
Hos oss går det primært i bjerk pga god lukt (, høy brennverdi og lite sot. Leverandør anbefaler i tillegg eik og bøk, men det er det fint lite av på fjellet i Hallingdal. Gran og furu kan også benyttes, men soter litt mer. (Har ikke erfart så mye spraking fra gran, men den har vært skikkelig tørr).
Ellers sorterer vi i "skrot-ved", "bålpanne-ved" og "inne-ved". Skrot-ved kan være alt mulig, bla avkapp etter snekring o.l. Tyri-rot vil aldri finne veien til "inne-ved", men du verden som den brenner på bålet eller i bålpanna (med gnistfanger og kan bekrefte at det tar ikke lange stunden før gnistfangeren er "tett" av sot).
"Disse tønneovnene er det største svineriet som noen gang er kommet på markedet. Oppstår det en pipebrann, kan du være sikker på at sjansen er stor for at det står en slik ovn koblet til pipa, sier Rønningen. [...] På 1970-tallet var de så inn som ovner kunne bli. I tillegg til Jøtul 1 og 4, fantes det en Jøtul 6 som om mulig var enda verre."
Så der får du ihvertfall ikke moralsk støtte til å bevare den gamle peisovnen.
Selv om bjørk (og enkelte andre treslag) er bedre enn ved av gran, er forskjellen neppe så dramatisk at det gir deg god nok grunn til å holde på den gamle. Det er forskjell på "fy-fy" og "ikke like god som"! Antagelig er granved et like stort "problem" med den gamle ovnen som det vil bli med en ny - kanskje også større. Moderne ovner gir bedre forbrenning, vesentlig mindre svevestøv, og mindre avgasser.
Egenerfaring med feit tyri (referert i tidligere innlegg) gjør at jeg satt det på min personlige fy-fy-liste. Hvis du selv tar deg av feiing av pipa, og gjør det tre ganger i året, ville det sikkert gått greit også med furu (om du unngår den feiteste tyri-varianten). Gran og furu har vært brukt som brensel i peis/ovn i århundrer, og har ikke plutselig blitt gjort forkastelig av nye ovner. Men kanskje du ikke oppnår fullt ut den virkningsgraden og/eller effekten som er angitt i spesifikasjonene for ovnen. Kanskje du ved feiing får litt mer sot enn med "ideell" ved. Det gjelder både i gammel og ny ovn.
En annen artikkel jeg kom over, snaut to år gammel: https://forskning.no/miljogifter-partner-sintef/gamle-vedovner-er-bedre-enn-sitt-rykte/300300 :
"For boksovnen viste målingene at den slipper ut cirka to til tre ganger mer partikler enn dagens ovner, mens Bjørnovnen slipper ut tre til fire ganger mer.
– Dette overrasket oss. Vi hadde forventet 10 til 20 ganger mer utslipp enn det dagens ovner har. Noe av forklaringen kan være at de antikvariske ovnene var forseggjorte ovner. Mens senere ovner uten det moderne og optimaliserte to-stegsforbrenningsprinsippet som dagens typegodkjente ovner har, ble design nedprioritert for å gjøre ovnene enklere og billigere, forklarer han."
Jøtul 6 hører antagelig til i den siste kategorien han henviser til - men artikkelen illustrer vel at det er mye som er usikre antagelser og "folketro" når det gjelder vedfyring.
Selv kommer jeg til å kjøpe en Jøtul F602 Eco til kjellerstua - ikke en peisovn, men en "klassisk" vedovn med moderne forbrenning. Mine argumenter for den: Kokeplate til å holde "sosial" mat varm. Mulighet for tilkobling av uteluft bidrar til god forbrenning (angitt virkningsgrad: 81% - det er få som ligger høyere). Hvis spesifikasjonene er ærlige, er utslippene svært lave. Den er fysisk sett liten så den opptar mindre plass i kjellerstua enn aktuelle alternativer. Nominell effekt er mer enn stor nok (4,9 kW) for kjellerstua. Og den har dør med vindu slik at jeg kan nyte synet av flammene. Prisen på Eco-modellen er rundt 11-12.000 kr, dvs. halvdelen av Nordpeis Duo 2, som ble foreslått her. (Men hovedgrunnen til at jeg ikke vurderer Duo 2 er at den overhodet ikke passer inn i stilen i kjellerstua.)
(Merk: Det ser ut til at stadig selges en eldre F602 som ikke er "Eco", uten uteluft-tilkobling, mer utslipp og lavere virkningsgrad, som en del byggvarehus har til ganske lav pris for tiden, gjerne ned mot 7500 kr. Jeg ville ikke vurdere den gamle varianten!)