6,924    12    1  

Masseovn, kakkelovn og lignende

T2T
 156     0
Det er snart sommer, og dermed riktig årstid for å titte på oppvarmingsløsninger til vinteren. Siden vi flyttet inn i huset vårt (75 modell Mesterhus med etterisolering) har det vært å sprengfyre i en gammel jøtulovn. Kaldt om morgenen og kaldt på ettermiddagen når vi kommer hjem igjen.

For å slippe litt lettere fra fyringsjobben har jeg tittet litt på alternativer. Direkte elektrisk oppvarming er rimelig uaktuelt. Varmepumpe, tja.. bor så nært sjøen at det ikke er uvanlig med salt på vinduene så det må i så fall være en modell med svært god skjerming av elektronikken på utedelen. Dyrt er det også.

Her en dag kom jeg over begrepet "masseovn". Dvs. en murt ovn som har stor masse som fanger opp varmen og avgir denne over tid. Mye samme teknologi som en kakkelovn, men ikke fullt så "følsom" virker det som. Mulighet for å integrere vannvarming var det også, hvilket kan være en god kombinasjon med solfangere.

Er det noen som har erfaringer med denne typen ovn? Fungerer konseptet (vil jeg jo tro siden det har vært brukt i flere hundre år i Finland). Gir de nok varme. Hvor mye ved bruker de i forhold til en vanlig jernovn. Selvbygging eller kjøpt tjenesten? Økonomi i driften kontra varmepumpe? I det hele tatt, er det noen som har erfaringer og meninger om disse?

Ref: http://www.finskemasseovne.dk/mo.htm

Søker man på masseovn eller engelske varianter får man masser av treff. Jeg er svært fristet til å droppe varmepumpe og heller kjøre en vinter med en slik ovn på stua. Pipe som står midt i stua har jeg alt (og det var ikke positivt før dette alternativet kom opp).

Tanker eller erfaringer med masseovn eller kakkelovn i 70talls hus?

Siste redigering: Wednesday, April 29, 2009 6:18:15 PM av T2T

T2T
  (trådstarter)
   #1
 156     0
Virker ikke som om det er interesse for oppvarmingsløsninger nå som sommeren straks er her  ;D


Jeg har begynt å titte på fundamentering for en finsk masseovn på stua, i andre etasje. Arkitekt kommer på besøk etterhvert slik at jeg får oversikt over hva som må til av struktur i underetasjen. Murer er også involvert. Trenger ikke bli så veldig dyrt hvis man ikke er opphengt i å kjøpe ferdig løsning. 1-2000watt avgitt som langbølget varmestråling i 12-24 timer etter en fyringsrunde frister mer enn varmepumpe..


Vet noen hva som skal til for å få godkjent en slik løsning? Holder det å snakke med feier og dokumentere prosessen, eller må det mer til? Jeg har sett noen artikler som omhandler slike ovner i Norge så det må være mulig å få til. Men ovnene er ikke akkurat typegodkjent siden hver ovn er unik.
bex
   #2
 4,293     Østlandet     0
så ut som en fin ovn da,  meget diger men sikker effektiv varmekilde.
Signatur
   #4
 362     0
En god "trygg" løsning, med en slik varmeklump i stua. Og med muligheter som bakerovn, så virker det jo koselig; litt "tilbaketilnaturen". Enkel teknologi som er lett å skjønne.  ;)
Jeg har tenkt litt på  noe slikt selv, en er litt usikker på manglende reguleringsmuligheter vår og høst. Når gratisvarme fra sola gjør at det lett kan bli for varmt  i perioder. Med en slik varm klump i huset kan det lett bli uutholdelig? 

Men så nære sjøen som du bor, er det vel enklest å legge ut en varmehenter i vannet, og bruke en vann/vann varmepumpe?

Det finnes jo vedovner med vannoppvarming( til bruk i  f.eks varmelister som er lett regulerbare i forhold til  tempratursvingninger.)   

http://www.mamut.net/biotech/company.htm
T2T
  (trådstarter)
   #5
 156     1
Jeg tenkte mer på å legge inn en 30-40 meter med kobberslynge og så slå på vannsirkulasjon mot akkumulatortank hvis det ble alt for varmt om våren/høsten. Men jeg tror ikke det skal bli noe problem. Må bare lære seg teknikken med å styre vedmengden tenker jeg.

Virker på meg som om dette er middelaldersk høyteknologi og en kjempeløsning som forsvant pga. politikk.

   #6
 3,573     buskerud     0
finnes diverse kakkelovner og som holder varmen i t døgn.. ellers har en rørlegger jeg kjenner pelletskamin som han også kan koble gulvvarme slynger til, så han kan ha litt vannbåren varme koblet til vanlig pellets ovn... klart den må mates daglig, men  tror han ga 12000,- for den... men den står i trappegangen, ikke akkurat en pen stue modell... nå varmer den hele huset derfra, og skal varme badegulvet i rommet ved siden av når han skal pusse opp der.

Nå er da varmepumpe billig i forhold til dyre peiser da...  en modell til noen som bor langs kysten burde da en modell til ca |15000 være bra nok, og så kjøpe et sånt "hus" å ha den i.

Og evnt. da en flott peis å varme med for kosen ;D
T2T
  (trådstarter)
   #7
 156     0
Kakkelovn og masseovn er for meg to sider av samme sak, bortsett fra at det virker som om masseovnen opererer med høyere forbrenningstemperatur (renere og mer effektiv) og tåler å fyres hardere hvis nødvendig? Er ikke noen ekspert..

Pelletsovn, da er man avhengig av strøm og pellets. Det er også en sammenlignbar investering før man kommer i gang. Jeg vet ikke hva effektiviteten på en pelletsovn ligger på, men det hadde vært morsomt å vite. Pris pr. Kw for pellets hadde også vært interessant.

Varmepumpe har jeg tittet på lenge, men jeg mistet litt interessen når jeg fant disse ovnene. Det kreves det også strøm for å holde de i gang. Dessuten har man luft som varmebærer istedenfor langbølget varmestråling.
"Hus" for å beskytte varmepumpen går an, men saltet og fuktigheten vil nok trenge inn alikevel.  :)  5 års garanti og forventet levetid på 12-15 år..


Nei, jeg har lyst på en masseovn med innebygd bakeovn, jeg tror det er en svært behagelig, økonomisk og miljøvennelig måte å varme opp huset på (jeg er nok litt sprø/spesiell).  ;D  Her er litt informasjon å studere hvis man er interessert: http://www.pyromasse.ca/infoe.html

Det som hadde vært morsomt var å høre fra noen som hadde erfaring med slike ovner i 70talls hus. Må også finne ut hvordan jeg går fram for å få noe slikt godkjent. Får ringe feieren på mandag og snakke litt med ham.


   #8
 362     0
  Det er spennende  med sprø  ("")mennesker og informasjon og tanker som  er anderledes.

Det finnes kunnskap om  forskjellige  typer varmebølger og  forskjellig måter varmen i rom  blir spredt  på.    Er det noen som sitter med noe viten om dette her?

Vannvarme  og vedvarme er f.eks langbølget har jeg skjønt, og oppleves mer behagelig. Hvorfor?

Og hvis man varmer opp vann ( eller olje?) med strøm, blir et også langbølget varmestråling?

Kom gjerne tilbake med  eventuelle erfaringer med masseovn.
   #9
 4,110     Akershus (Follo)     0
Nå har ikke jeg noen erfaring med ovn som den viste.

Men jeg har god gammel mursteinspipe med røkløp og ventilasjonsløp. Den veier nok etpar tonn den og. Etter å ha fyrt godt i kjeller og stue (1.etg) holder pipa opptil 35ºC på det varmeste og 27º der den forsvinner opp på loftet. Det merkes godt at det står varme av den når jeg går forbi pipa i 2.etg. Og ikke minst: en god del av denne varmen holder seg til morgenen etter. Altså er den et varmemagasin slik som de finske dundrabeistene. Og ja, det er behagelig, for det jevner ut temperaturen som ved vedfyring har en tendens til å bli ujevn. Særlig hvis pipa har et isolert løp som sender varme rett opp til kråkene og det ikke er noen i huset som kan fore ovnen jevnt og trutt.

Hadde jeg hatt en slik masseovn så hadde jo massen økt, og varmemagasinet likeså. Så det hadde nok vært fint. Men den må ha bæring helt ned til grunnen. 4 tonn på etpar kvadratmeter er mer enn en vanlig huskonstruksjon er beregnet for. Tenk deg 2 SUVver stablet oppå hverandre stående på en 1,5x1,5m plate inne i stua! En slik bæring vil jo "stjele" areal også i kjelleren og kvalifisert beregning er en nødvendighet.

Et alternativ jeg har sett på er vedkjel og vannmagasin. Vann holder mer varme pr. m3 enn stein, og kan plasseres rett på kjellergulv som har god nok bæreevne for si 1000Kg/m2. Vannvarme har lavest bølgelengde om det har interesse. Det som har holdt meg fra vedkjel er at rommet den står i må være et fyrrom med spesielle krav til brannsikkerhet (etter hva jeg har blitt forklart).
Signatur
T2T
  (trådstarter)
   #10
 156     0
Vedkjel har også den ulempen at du må ned i fyrrommet for å fyre, mens masseovnen har du på stua (eller lignende) og det blir en del koseligere å fyre opp og se beisted dundre avgårde. Det synliggjør hvor varmen kommer fra, og man får "kosen" av vedfyringen også, ikke bare varmen. Det er selvsagt mange andre fordeler med vedfyr og vann som varmelager, men mitt hus er ikke tilpasset noe slikt.

I mitt tilfelle så rev jeg ut et 70talls vidunder av en åpen peis når jeg flyttet inn. gulvet har en 35cm betongdrager under støpt plate. Drageren er lagt på betongsteinsmur som står på husets støpte plate (som igjen er armert med H-bjelker). Arkitekt er underveis for å ta en vurdering og avklare men det tar noen uker før han kommer. Han reiser med seilbåt opp kanalene i Europa  Grin