Røyk er stort sett enkelt å unngå - det er bare å vente til det bare er kull igjen. Da er det bare co2 som kommer inn i rommet.
Problemet er at det gjerne ligger igjen en del aske som ikke er tung nok til å legge seg, og ikke så lett at den er blitt med opp pipa. Når en åpner ovnsdøra vil denne aska noen ganger komme ut i rommet.
Trikset for å unngå aske ut i rommet er å åpne døren forsiktig så vidt det er, vente noen sekunder for å få trykket til å utjevne seg deretter åpne døren forsiktig helt opp. Noe vil sikkert alltids komme ut uansett, men ved å gjøre dette så reduserer du det betraktelig. Forutsatt at det kun er glør igjen.
Trikset for å unngå aske ut i rommet er å åpne døren forsiktig så vidt det er, vente noen sekunder for å få trykket til å utjevne seg deretter åpne døren forsiktig helt opp. Noe vil sikkert alltids komme ut uansett, men ved å gjøre dette så reduserer du det betraktelig. Forutsatt at det kun er glør igjen.
Dette minimerer problemet for vår del i alle fall. Scan-ovn.
Så da kan vi konkludere med at alle moderne ovner er slik?
Er det den "rentbrennende funksjonen" eller "glass-spylingen" som gjør det?
Må ovnene være slik? Det er lite vits i høy virkningsgrad og lave utslipp hvis ovnen står kald og ubrukt pga eier er lei av at det ryker inn! Det er bedre med svart glass i ovnen enn svart tak over ovnen?
Synes dette bildet viser godt hvorfor de ryker inn. Klart at når døren åpnes vil en del av røyken som er på vei ut pipen istedet havne inn i rommet. Hadde "taket" på ovnen vært speilvendt, slik at det var høyest i bakkant, og røyken gikk opp i pipa i bakkant tror jeg at det hadde vært annerledes.
Noen tanker. Jeg fyrer i ovnen mens jeg skriver dette. Ser at ikke bare glasset holder seg rent, men hele innsiden av ovnen. Innsiden blir ofte svart i opptenningsfasen, men når jeg har fått god fyrer blir hele innsiden av ovnen gullende ren. Så kanskje det er mer temperatur enn luftspyling som holder glasset rent?
Hva om en ovn hadde vært konstruert slik: -Taket i ovnen var høyest i bakkant. -Røyken gikk opp i pipa i bakkant. -Spyling av sekundærluft kom enten fra forkant (over døren?). Eller på hver side rettet bakover.
På denne måten ville strømningsretningen på luft/røyk hele tiden være fra døren og innover i ovnen.
Det er sekundær luft inn bak og denne må få blandet seg med røykgassene i den varme sonen så sotpartiklene brenner opp, tror de derfor ikke liker en ovn som er høyest innerst. Men av skissen ser vi at luften som går ned foran vindu kommer fra trekkventilene bak dvs i teorien skulle dette vært luft uten røyk. Hvor godt/dårlig dette virker er trolig avgjørende.
Problemet er at det gjerne ligger igjen en del aske som ikke er tung nok til å legge seg, og ikke så lett at den er blitt med opp pipa. Når en åpner ovnsdøra vil denne aska noen ganger komme ut i rommet.
Dette minimerer problemet for vår del i alle fall. Scan-ovn.
Så da kan vi konkludere med at alle moderne ovner er slik?
Er det den "rentbrennende funksjonen" eller "glass-spylingen" som gjør det?
Må ovnene være slik? Det er lite vits i høy virkningsgrad og lave utslipp hvis ovnen står kald og ubrukt pga eier er lei av at det ryker inn! Det er bedre med svart glass i ovnen enn svart tak over ovnen?
Hva om en ovn hadde vært konstruert slik:
-Taket i ovnen var høyest i bakkant.
-Røyken gikk opp i pipa i bakkant.
-Spyling av sekundærluft kom enten fra forkant (over døren?). Eller på hver side rettet bakover.
På denne måten ville strømningsretningen på luft/røyk hele tiden være fra døren og innover i ovnen.