5,742    41    3  

Norsk peis med vannkappe underveis!

 47     0
Leser på nettsidene til Aventa solar at de er i gang med utprøving av peis fra Jøtul med vannkappe.
Dette er jo glimrende nyheter og det blir spennende å følge med i fortsettelsen! Er allikevel skeptisk til om Jøtul klarer å matche f.eks. Brunner på design, men ser at Frost Produkt skal stå for design og de har jo designet en del spenstige produkter....
Noen som har mere info enn det som står på sidene til Aventa?

HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Ozo hadde en magasinerende ovn på markedet som ser ut til å ha forsvunnet. Vet ikke hvorfor, men det gjelder å lage noe som faktisk fungerer ved siden av at design helst skal være rett i dag.
   #2
 1,015     Revetal     0
Aventa skriver : Eksisterende løsninger med vedovn og vannkappe er alle basert på systemer med vann under trykk. Det innebærer en mulig risiko for overoppheting, koking og økt trykk i systemet. Det nye systemet derimot har en innebygget sikkerhetsmekanisme ved at varmelageret holdes trykkløst og at varme bare overføres når de termiske betingelsene er akseptable, hvis ikke er vannmantelen tom for væske. Tømming vil også skje automatisk dersom det oppstår en feil i systemet.

Alle fyringsanlegg av eldre dato var trykkløse systemer med åpen ekspansjon, og dette er fortsatt svært utbredt å gjøre på både fyrkjeler og vedovner med vannkappe i Øst-Europa. Det nye i dette er at det velges drain-back og følgelig også trolig rustfritt stål.

Synes det er veldig gledelig at Jøtul omsider beveger seg inn på markedet for vannbåren varme i vedfyringslandet Norge.

Gleder meg til å se mer detaljert hvordan disse peisene er konstruert, og ikke minst hva slags resultater dette gir i drift.

Jeg vil derfor være svært forsiktig med å komme med for mange påstander om hvordan dette blir i praktisk drift, men skal blotte noen av mine første tanker likevel utifra de bildene som vises.

Peisovner med glass i 3 sider er sjelden noe som gir begrenset varme til rommet det fyres i, så stilig design går ofte på kompromiss med at brukerne i praksis kan fyre såpass at det blir noe varme å overføre til tanken. Terrassedørene kan selvsagt åpnes opp...

Jøtul i520 som er avbildet avgir 7kw nominell effekt til rommet. Slik det ser ut skal Aventas varmeveksler ligge oppå ovnen, og siden det ikke trengs noen form for anti-kondenserende termisk regulering som hindrer for stor nedkjøling av overflatene inne i ovnen så sier det i grunn nok om hvor lite varmeeffekt som her vil veksles over og strømme til tanken for praktisk nytte.

Jeg tror det er optimistisk å forvente så mye mer enn 2-3 kw gjennomsnittseffekt ved normal fyring hos disse prøvekaninene, men håper selvsagt de her har oppfunnet både hjulet og kruttet på nytt.
Signatur
   #3
 678     Bergen     1
....

Jeg tror det er optimistisk å forvente så mye mer enn 2-3 kw gjennomsnittseffekt ved normal fyring hos disse prøvekaninene, men håper selvsagt de her har oppfunnet både hjulet og kruttet på nytt.

Akkurat i dette tilfellet håper jeg allikevel at de kan gjøre et unntak fra vanlig produktutviklingsmetodikk og gå direkte til prøvekaminer slik at kaninene spares for lidelsen..
Signatur
   #4
 1,015     Revetal     0
Hehe, Jeg tenkte faktisk på kundene som prøvekaniner av disse prøvekaminene Grin

Selve ildstedet vil jo være i praksis det samme som Jøtul leverer fra før, de har også ekstrautstyr i dag som f.eks hette for økt konveksjonsvarmespredning.

Alle monner drar sa musa som pissa i havet...

Det positive med denne løsningen er at det høyst sannsynlig bør bli en veldig rimelig løsning for å få noen kwt ekstra varme fordelt fra stua til resten av huset og varmtvannet. Det vil jo gjøre fyring mulig litt lenger enn uten også.

Rimelig er den nødt til å bli for å være interessant, da ekstrakostnaden fra vanlig peis til effektiv vannkappepeis med tilbehør allerede er relativt sett liten, og spesielt sett utifra kost vs nytte og hygge
Signatur
   #5
 13     0
Har jeg forstått det riktig at denne kan brukes uten å ha vann i rørene? Altså man kan fyre med den selv om strømmen forsvinner? Isåfall vil den jo ha en fordel fremfor andre ovner slik jeg har skjønt det.
   #6
 1,015     Revetal     1
Siden dette vil være en utenpåliggende varmeveksler som fint tåler overflatetemperaturene på selve peisen, og det er selvdrenerende når pumpen stopper, så kan det både fyres ubegrenset mye, og ingen ekstra sikkerhetstiltak mot strømbrudd er nødvendig.

Å kunne fyre ved strømbrudd har alltid vært en nyttig reserveløsning i norske boliger, i de nyeste byggeforskriftene er også dette tatt inn igjen som et av flere valgmuligheter.

Fordelen med et vannbårent system er at hele huset samt varmtvann kan varmes fra denne vedovnen i stua. Dagens påkrevde lavenergipumper har også et så lavt strømforbruk at eneste ekstra sikkerhetstiltak som trengs er en liten batteribackup tilknyttet styringsystemet. Anbefaler alle dette, men spesielt viktig i boliger mer grisgrente strøk og/eller der borrevann vil gi begrenset nødkjøling. Integrert kjølespiral er forvrig påkrevd i en egen EU-forskrift på alle ildsteder tilkoblet lukket ekspansjon.

Til trykkløse anlegg med åpen ekspansjon har vi hatt tilgjengelig et par år en peisovn med såkalt "backboiler". Synes selv det har vært for ubrukelig å tilby noen foreløpig, men prinsippet blir nokså likt Jøtuls/Aventas "nyhet". Ser kun enkle hytteanlegg som et aktuelt bruksområde. Effekt/utbytte til vannsiden vil også bli sammenlignbart med den øverste modellen på denne linken: http://kratki.eu/s/33/stoves

Signatur
   #7
 40     0
Jeg har en Jøtul 520 med vannkappeløsning fra Aventa. Da jeg mottok den høsten 2016 var vannkappeløsningen ikke ferdig utviklet og den klarte ikke å varme opp vannet nok. Så utviklet Aventa en spiral som ble montert nederst på røykrøret og koblet sammen med vannkappe. Bortsett fra støy når anlegget starter opp fungerer vannkappeløsningen relativt OK. Vannet ut kommer opp i over 50C, men det er avhengig selvsagt om hvor hardt man fyrer.

Norsk peis med vannkappe underveis! - IMG_6460.JPG - NybyggeriVest
Siste redigering: Friday, December 14, 2018 1:36:28 PM av SveinJu

   #8
 10,486     Akershus     0
Jeg har en Jøtul 520 med vannkappeløsning fra Aventa. Da jeg mottok den høsten 2016 var vannkappeløsningen ikke ferdig utviklet og den klarte ikke å varme opp vannet nok. Så utviklet Aventa en spiral som ble montert nederst på røykrøret og koblet sammen med vannkappe. Bortsett fra støy når anlegget starter opp fungerer vannkappeløsningen relativt OK. Vannet ut kommer opp i over 50C, men det er avhengig selvsagt om hvor hardt man fyrer.

Høres ut som en løsning der man fyrer som normalt og varmer opp rommet, men får en bitteliten andel varmtvann tilbake i tank.
Hvis det der er restultatet, så ser et ut som Bettumen fikk rett i sine tidlige antakelser. At vannet "kan komme opp i 50C" høres veldig lite ut. Er det noen form for regulering, eller bare sirkulerer det uregulert mot en tank av noe slag? Kan du si litt mer om oppsettet?
Signatur
   #9
 40     0
hei. Aventa systemet som jeg kjøpte er en VV-bereder med en drenstank i bunnen separert fra trykktanken. Drenstanken er trykkløs og vann suges fra denne, sirkulerer gjennom en coil nederst i trykktanken og varmer opp vannet her, før det går ut til vannkappe eller solarpanel. Peisovnen er jo hovedvarmekilde for rommene, men som sagt høstes også varme til vann. Etterhvert som vannet i drenstanken varmes opp gjennom sirkulasjon og avgir varme til trykktanken, vil temperaturen i hele vannbeholder øke, både den trykksatte og trykkløse. Hensikten er jo å redusere bruk av el-kolben for å varme opp vannet til forbruk og gulvvarme (to bad). Vannet kunne nok blitt varmere om det var nødvendig, men da får vi badstu i første etasje og det er ikke ønskelig. Antall timer man fyrer er også avgjørende selvsagt.
Sirkulasjonspumpe styres av temperaturføler på peisen, som senser på lufttemperaturen mellom brennkammer og stålplater rundt peisen. Når temperaturen blir høy nok, setter pumpen i gang og sirkulerer vannet. Om natten når det ikke er mer varme å høste, stopper pumpen.
   #10
 10,486     Akershus     0
Skjønner.
Det er nok en litt annen tankegang rundt dette oppsettet enn f.eks. hva jeg har her. Det høres ut som man fyrer på "vanlig vis", og får et tilskudd til varmetanken. Her hos meg er det en peis som er laget for å gi mest mulig til vann, og ikke allverden til rommet. Den gir godt med varme til rommet også, men det skal være rundt 30-40% av totalen. Pumpa starter ved 70 grader, går på 30% opp til 90 grader, og deretter på fullt. I praksis gir det 87-92C tilbake til tanken, og vi fyrer én til to ganger pr. dag. Da er det nok varmtvann til gulvvarme i kjelleren, tappevann, og viftekonvektor i stua, som gir varme når ikke peisen gjør det. Det blir en del ved å dra inn i stua, og en del aske å dra ut igjen, men som en ganske kompakt installasjon uten eget fyrrom fungerer det fint.

Det er stukket en del kjepper i hjulene for slike vannkappeløsninger, så det hadde vært fint om de norske produsentene kom med noe skikkelig de også. Pr. nå ser det vel mest ut som de har mer enn nok med å overleve med de produktene de har, dessverre.
Signatur