384    10    0  

Påpakning fra feier, løsning?

 4     0
Hei,

Har et eldre hus fra slutten av 1800-tallet og rominndeling har vært lik i 100-år. Det gir også noen utfordringer ift pipeløp og lovverk.

Kort fortalt så er det en peis sentralt plassert på stue i 1 etg. Ildstedet brukes ikke noe særlig i dag, men for fremtidig bruk så ligger utfordringen i at den gamle teglsteinspipa er kledd inn på alle fire sider i denne etasjen. Feier har vært på besøk flere ganger de siste år uten å reagere på dette, men nå ble det et avvik (forståelig nok). 

Så til spørsmål, kan man sette inn rør i teglsteinppipa slik at den fortsatt kan være tildekket i denne etasjen? Å gjøre pipa synlig vil være nærmest umulig med tanke på timinndeling per i dag. Det er en kraftig eldre teglesteinspipe med to løp og dette er eneste ildsted tilkoblet. 

   #1
 7,685     Bærum     0
Tror ikke den vil oppfylle dagens krav selv om du setter inn rør. Nå har vel ikke denne forskriften tilbakevirkende kraft så det er rart du får avvik. Antar det skyldes at pipeløpet ikke er i bruk. Da får du antagelig ikke lov til å montere nytt ildsted uten at pipen følger dagens regelverk.
   #2
 870     0
Vi hadde samme problemstilling. Vi fikk satt inn stålrør, men må fremdeles ha to sider åpne for inspeksjon. To sider kunne forbli tildekket.
   #4
 443     0
Er det tømmervegger inntil skorsteinen? Eller går det an å få laget til en inspeksjonsluke ett sted slik at det er mulig å få inspisert skorsteinen på den måten?

Normalt sett skal alle fire sider av en teglskorstein være synlig i alle etasjehøyder, hvis du rehabiliterer skorsteinen din så skal minimum to sider være synlig.

En annen ting å ta i betraktning her er jo at det har stått slik i over hundre år, det må også utvises skjønn fra feieren mener nå jeg med forbehold om at jeg ikke kjenner til forholdene hos deg.
TSt
   #5
 13,730     0
De godkjenner med isolert rør så kan det visst være så "galt" det vil i utgangspunktet men de rørene er kjempestore og jobben er ganske omfattende. Bekjente har hus fra 1800 tallet og leier heldigvis slik at de "bare" fikk alt bryet med arbeidet som måtte bli gjort. Det er feieluke i dette også ser ut som et stor bøtte med lokk som stikker ut.
   #6
 443     0
Forstår ikke helt hva du mener TSt men de godkjenner ingen ting i utgangspunktet. Det at de velger å akseptere det allikevel betyr ikke at de godkjenner det. Det du refererer til som kjempestore rør og omfattende jobb er antageligvis rehabilitering med keramikk. Det er ikke så mye mer komplisert enn å rehabilitere med stål, i tillegg får du en mye bedre skorstein kontra rehabilitering med stål. Eneste grunnen for at stål blir foretrukket er at det er mye mer lettvint å montere, så du rekker flere jobber på en dag som er høyere fortjeneste hos de som utfører jobben. I tillegg er stål billigere i innkjøp, men prisen ut til kunde er ikke stort forskjellig fra keramikk.


Det finnes så vidt meg bekjent ingen rehabiliteringsløsning som tillater full tildekning av skorsteinen selv om det er brukt hverken keramikk eller stål. Uavhengig av hva som blir påpekt eller ei så er det alltid monteringsanvisningen og produktdokumentasjonen som er gjeldene, og med forbehold om at jeg kan ta feil så vet jeg ikke om ett eneste produkt som du kan rehabilitere med, som gjør at du kan tildekke alle fire sidene av skorsteinen. Men det er endel år siden jeg sluttet å drive med rehabilitering, så om det har skjedd noe nytt og revolusjonerende de siste årene tør jeg ikke påstå, men jeg tviler.

   #8
 443     0
Stål er rett og slett mer simpelt, tynt stål som er poppet eller skrudd sammen. Det er et tynnere og dårligere materiale, tåler som regel ikke sotbrann utenom at skorsteinen må rehabiliteres igjen. Det var før vanskelig å ettermontere ildsted på stålskorstein, men det finnes det visstnok bedre løsninger på idag. Det var før problemer med rust, dette er bedre idag enn før men jeg tviler på at problemet er 100% løst. Eneste fordelen med stål er at det går fort for han som skal gjøre jobben, og har bedre inntjening. Du som kunde betaler så og si det samme. Det finnes dog unntak, som f.eks en skorstein som er helt ute av lodd og hvor det ikke finnes andre muligheter enn å bruke f.eks fleksibelt stål.

Keramikk har som regel en høyere og bedre temperaturklasse, tåler fint en sotbrann, er generelt mer holdbart og har lengre levetid, lettere å ettermontere ildsted for kunde i etterkant, lettere å fjerne ett ildsted i etterkant og er generelt ett mye bedre produkt. Ulempen er at det tar lengre tid å rehabilitere, men det er langt ifra noe stor omfattende jobb. Jeg personlig ville aldri valgt stål fremfor keramikk.

TSt
   #9
 13,730     0
Kan være at jeg har fått beskrevet det feil men det er iallefall isolert og det er lakkert stål det som er utenpå isolasjonen siden det ser jeg selv når jeg er på besøk. Men det likner veldig på en helisolert stålpipe som er montert inne i den gamle pipen.  
   #10
 443     0
Skjønner, har aldri vært borti det men du har helt sikkert rett. Post gjerne mer info om det hvis du eller noen andre har.