#31
 20     Hå-Rogaland     0
Intresant men er den godkjent for instalasjon i eneboliger i norge.
Har sjeket tidligere med sintef å det var veldi få som var godkjent.
pris på eit slikt anleg?

   #32
 217     Asker     0
Dersom ovenstående kjel (fra Bio-tech) er godkjent etter DIN EN 303-5 for kjeler av europeisk akkreditert lab , så er Sintef-godkjennelse unødvendig, etter min mening.
Kjelen må uansett tilfredsstille krav i teknisk forskrift men disse krav er, slik jeg har lest meg til, på linje med, eller lavere enn svensk teknisk forskrift.

I Norge er det byråkratiske hinder for introduksjon av fornybare energikilder. En av disse er Enova s.f, den andre kan etterhvert bli Sintef hvis de skal lage opplegg for godkjenning av allerede godkjente anlegg.

Jeg ville satset på rendyrket pelletsanlegg med automatisk mating fra bulkalger og evt. i  tillegg vedovner/peiser/luft-luft VP. Det er krevende logistikk å håndtere 20 kubikkmeter ved i løpet av en fyringssesong. Spør kona di om hun tar jobben når du er syk eller på reise? Er hun interessert, er det en annen sak.
Signatur
   #33
 171     0

Husk at tommelfingerregel for akkumulator for vedfyring er 10 liter pr kvm + 500 liter til forbruksvann 200 kvm bolig =2500 liter akkumulator!!


Da må man påregne daglig oppfyring i vedkjelen, noe som etter min mening er for arbeidskrevende.

Jeg har 2500 liter akkutank og varmer opp 120kvm, dette gir fyringsinterval på 2 døgn vintertid (40kW vedkjele)

Den prisøkning kraftigere vedkjele og større akkutank innebærer veies opp av bortimot halvert arbeidmengde og lavere vedforbruk.
PHJ
   #34
 43     OSLO     0

Man må ta hensyn til hvilket distribusjos system. man må fyre ganske mye oftere mot et 75-55 graders radiator system i forhold til et Lavtemperatur guvvarme variothermsystem som har Delta T på 10 grader som er tiltenkt optimal utnyttelse av solfanger og varmepumpeanlegg.

Man må betale for komfort!  ::)
Signatur
   #35
 171     0
Jeg kunne aldri tenkt meg radiatorer tilknyttet et bio/sol-varmeanlegg.

Kjører selv helt uten styringsautomatikk og  oppnår dermed  lav turtemperatur ut til gulvarmerørene:
Vinterstid ca 30gr
Vår/Høst ca 24gr

Isolasjon er ekstremt viktig uansett anleggstype og virkemåte, bruker selv 40 cm på akkutanken.

Jeg har ikke behov for 95gr varmt vann, men denne høye topptemperaturen oppnår en som følge av riktig funksjon på vedkjelen og dermed miljømessig forbrenning.

Optimal skikting i akkutanken gjør at jeg får utnyttet hele tankens evne til energilagring. Delta T på 30 gr oppnås allerede etter 7 timer og etter 15-20 timer er Delta T over 40 gr.

Solfangere med egen akkutank brukes smartest til å forvarme forbruksvannet.

Kombinasjon sol /bio er genialt, da har man alltid egenprodusert energi på tanken
   #36
 217     Asker     0


...Kombinasjon sol /bio er genialt, da har man alltid egenprodusert energi på tanken.


Helt enig.
Bruker selv radiatoranlegg sommerstid til å hente ut forvarme til tappevann i min pellets sentralfyr. Deretter varmes dette vannet opp videre i bereder koplet i serie.

Et utendørs svømmebasseng varmes sommerstid normalt med solvarme (enkel duk). Er det en kald periode, kan jeg starte sentralfyren for pellets og varme svømmebassenget raskt opp med pellets, ca. 1 grad/time.

Men jeg skulle gjerne hatt et skikkelig solfangeranlegg - det får komme etterhvert. 
Signatur

   #40
 10,486     Akershus     1
Drar opp igjen en gammel tråd.

En vedovn i stua med uttak for ganske mye varmtvann er det jeg ønsker meg. Vi skal snart i gang med utgraving og innredning av kjelleren, og da må noe varme legges. Enten panelovner (enkelt), varmekabler (funker vel greit, men jeg liker ikke å bruke strøm til oppvarming), eller vannbårent (mange muligheter).

Jeg hugger min egen ved, så det koster meg ikke rare greiene å fyre med det. Vi varmer i dag opp stue + kjøkken, samt gang/trapp og til en viss grad 2. etg med vedovnen i stua. Dette er en litt eldre Jøtul Peis 8, altså ikke rentbrennende. Denne ønsker jeg med tid og stunder å bytte ut med en rentbrennende. Samtidig ser jeg at det kunne vært greit å legge vannbårent i kjelleren og kombinere dette med en nyere ovn i stua.

Jeg har ikke funnet så mye priser, men såvidt jeg kan se, så koster en vedovn med vannuttak vesentlig mindre enn en L/V varmepumpe vil gjøre, samtidig som jeg slipper å bruke strøm på oppvarmingen. Altså "lave" investeringskostnader, samtidig som det gir lave driftskostnader.

Er jeg helt på bærtur, eller er dette gjennomførbart? Hvor finner jeg fornuftig prisede løsninger? Jeg er ikke redd for å handle i utlandet, så lenge greiene er lovlig å installere i Norge.
Signatur