152    8    2  

Peis og pipe eller ikke- VBV?

 73     0
Vi har endelig bestemt oss for at vi skal ha VBV med borehull i det nye huset. (Valget ble litt enklere da strømprisene skjøt i været.)
Men da dukker neste problemstilling opp. Peis og pipe eller ikke? 

Hva har du og ville du valgt det samme igjen og evt hvorfor/hvorfor ikke? 

Blir den brukt annet enn som sekundær varmekilde ved strømbrudd?


   #1
 807     Oslo     0
Skal du ha en nogen lunde pen peis i mellomsjiktet prismessig, typ Rais eller lignende, med pusset pipe innvendig eller utvendig kommer montering fort på 100 000 kr og tapt gulvareal på 25-30 000 kr. Pluss prisen på selve peisen.

Strømbrudd er vel knapt et problem i de fleste delene av landet nå om dagen, så sekundærvarme synes jeg ikke burde være noe overveiende argument. Da kan du like gjerne ha stående en billig propanovn i beredskap.

Så da koker det ned til kos og estetikk. Personlig synes jeg en moderne peis er et flott designelement i et nytt hus. Om det er verdt prisen får bli opp til den enkelte å vurdere. Min kone, som har vokst opp i et gammelt trekkfullt hus med fyring flere ganger i uken gjennom vinteren, bare MÅ ha peis i det nye huset. Er utenkelig for henne å droppe det selv om vi ikke trenger peis i det hele tatt.

Har du et nytt hus som er isolert etter dagens krav er det veldig mange peiser som blir fullstendig overkill og stuen blir til en badstue hvis du skal fyre nok til at glasset ikke blir helt sotet igjen. Så det er viktig å se på hva som er lavest mulig effekt og snakk med peisfolka i butikken. De har som regel god oversikt Smile
Signatur
   #2
 3,737     Asker     0
Selv droppet vi det. Blir strømbrudd nevneverdig problem setter jeg inn batteri. Men dersom man vet hva et nettselskap må betale ved strømbrudd, forstår man hvorfor det fikses veldig raskt i tettbebygde strøk.
Signatur
   #3
 24,032     Akershus     2
På Romerike så en for seg syklisk strømutkobling i flere mnd for få år siden. En og en halv stortrafo var ødelagt og ute av drift. Det ville ta mnd å reparere. Ingen reserve.
Sprengkulde i februar med utsolgte vannmagasin og ingen vind i Tyskland kan bli en utfordring.


Enkelte stoler på batteri. I Longyearbyen har en begynt å forberede seg på å kunne kjøre på batterier en stund. 2000 innbyggere, en times batteridrift og 6 batterikontainere. For å drifte Tromsø en times tid ville en vel trenge ca 180 kontainere.
Hvordan ser en for seg å lade batteriene ved strømutfall over noen dager? Er batterier et aktuel5 nød-alternativ?
Signatur
   #4
 1,674     0
Ville ikke nølt å ha pipe med ovn, tenk på kokemulighet.
Med EU/Tyskland som skal bli grønne lurer strømmangel bak hjørnet, og den kan være lenge.
Tyska gasslagre er nede på ca 37 % nå, eller var en stund siden, er sikkert lavere nå, ca 50 % av gassen i Europa blir levert av Russland. Stopper de det blir det mørkt og kaldt i Europa, og strømprisene eksploderer, enda mer.
Tyskland la ned tre av de siste atomkraftverk nyttårsaften, de tre siste går i år. De skal klare seg med sol og vindkraft, som i praksis er ikke mulig. Skal bruke gass, blir Putin enda mer ugrei stopper han leveranser (han har mulighet for å selge i østen, har avtale bl.a. med Kina, ikke noe problem for han).
NVE har planer om mulighet å kjøre syklisk strømutkobling, om det kreves, har visst sikret seg med lov for å slippe å betale erstatninger for det også.
Tenk på varme, kokemulighet, holde vannledninger fra å fryse, og ingenting er så god varme som vedfyring.
Ville også sjekket magasinerende ovnstyper, holder varmen lenge.


   #5
 2,718     0
Er batterier et aktuel5 nød-alternativ?

Med mindre vi snakker batteripakke på størrelse med en Tesla; ikke til annet enn sirkulasjonspumper etc til å holde et ved/flis/pelletsfyrt vbv-anlegg i drift. Selv en v/v-varmepumpe vil tappe en UPS usedvanlig fort.

Ett stort 12V-batteri på 180Ah kan teoretisk gi (12x180=2160) ca 2kWh, eller kanskje holde en varmepumpe i drift en times tid, så da er det bare å spørre seg hvor mange timer man vil være forberedt på.

DSB anbefaler som kjent at man lagrer proviant og vann for tre dager; hvordan ser man for seg tre dager uten strøm? (Et lite ekstremvær, så forsvinner strømmen på så mange steder at nettselskapene har hendene fulle i lengre tid med nødreparasjoner når været etterhvert løyer såpass at det er forsvarlig å sende energimontørene ut i stormen...)
Så lenge man har varme og koke-muligheter bør det gå helt greit; mobil og nettbrett kan lades i bilen om nødvendig (og om strømmen er borte i et område av litt størrelse, så er det bare et tidsspørsmål før mobil/internettdekningen er borte også...) , TV/PC/mikrobølgeovn/kjøleskap/fryseboks/vaskemaskin/varmtvannsbereder er "nice to have", ikke "need to have", belysning kan løses med både stearinlys og parafinlamper.

Gass eller parafinovn i et hus uten pipe? Joda, sikkert mulig i et nødsfall, om man kjører full militær prosedyre med fyringsvakt etc...
   #6
 3,535     0
Med mindre vi snakker batteripakke på størrelse med en Tesla

Selv ikke et Tesla-batteri holder særlig lenge. Les av strømmåleren din hver dag gjennom en kuldeperiode, og se hvor mye strøm du reelt bruker.

I "vanlig vinterkulde" ligger mitt hus sjelden under 40 kWt/døgn; det kan gjerne bikke over 50.
Kjør gjerne en "brannøvelse" i ei kulde-helg: Slå av alt du mener at du kan klare deg uten, og se hvor mye det 1) reduserer strømforbruket, 2) reduserer komforten og påvirker praktiske gjøremål.

Hvis du planlegger for tre døgn uten nett-strøm, kan du (kanskje) klare deg med et Tesla-størrelse batteri: Da kan du for eksempel trekke ut kontakten til frysere og slikt. Du kan la være å vaske klær i tre dager, kanskje til og med bare la oppvaskmaskinen fylles opp uten å starte den, og ikke bruke varmtvann til golvvask, være kjapp i dusjen, redusere stuetemperatur etc.

Vil du planlegge for en uke eller mer uten nett-strøm, vil jeg fraråde å koble ut fryser/kjøleskap. Vasking kan naturligvis gjøres mer effektivt (full maskin, evt. ett trinn lavere på temperatur-skalaen, ...), men avlesing av strømmåleren vil nok avsløre at du må ha mer enn ett Tesla-batteri.

Hvis du varmer huset med ved (evt. gass), kommer du naturligvis bedre ut av det. Men les gjerne av det daglige strømforbruket også sommerstid: Varmtvann, ventilasjon, kjøl/frys, matlaging, elektronikk, ... Det går kjapt med 10-15 kWt per døgn hvis du ikke gjør noe spesielt for å redusere forbruket. Selv da er det ikke mye strøm igjen på Tesla-batteriet etter en uke.

(Istedetfor å lese av strømmåleren hver dag, og å måtte vente til sommeren for å finne sommer-forbruket ditt, kan du naturligvis gå på elhub.no og lese dine 'historiske' verdier. Jeg regner med at å addere 24 times-verdier for å få døgn-forbruket er rimelig kurant Smile).
   #7
 3,535     0
For å kommentere rot-innlegget: Det finnes én eneste "sosial" varmekilde: Peis.

Jeg har i alle år brukt peisen som sosialt samlingspunkt. For den saks skyld: Som egen-terapi. Ikke noe annet sted slapper jeg bedre av enn i stresslessen foran et strålende peisbål. Ikke sjelden skrur jeg ned basis-varmen i stua, for at jeg skal kunne ha gleden av et peisbål uten at stua blir til en bakerovn.

Så har jeg også alltid sørget for å ha skikkelig ved, og har aldri opplevd det som noen terskel å fyre opp et bål. Veden brenner villig, og jeg har nok av never til oppfyringen.

Skulle jeg kjøpe nytt hus i dag, og hadde to ellers like kandidater, det en med peis, det andre uten, så ville jeg valgt det med peis selv om det var to hundre tusen dyrere.

TSt
   #8
 13,730     0
En må jo ha kjempe inverter hvis en skal klare å dra en varmepumpe på batteri så det blir en dårlig investering når brukstiden blir så begrenset. Aggregat er det samme problemstilling, det må være veldig stort pga startstrøm på enheter. Så et inverteraggragat og et par løse varmeovner hvis en ikke har noe som kan kobles over på dette fra før er det en kan få mest ut av. De som har vedovn med vannmantel kan koble over pumper på dette.
De som har mono block L/V varmepumpe må jo ha dette for å holde sirkulasjon oppe, stjele noe varme inne for å hindre frost.

jeg trenger ikke peis, en pen peisovn dekker behovene for meg.