12,751
30
0
Pris på kWh når du fyrer med ved
21
0
I følge denne kalkulatoren http://www.jotul.com/no/wwwjotulno/Verktoy-og-tjenester/Vedkalkulator/ koster det 0,95 kWh dersom jeg har 60L vedsekker til 80 kr. Der vil si 30-50 øre mer enn strømpris.
Hvor lenge holder en støpejernsovn på varmen etter at kubbene har brent ut? Hvor lenge holder f.eks 4 kubber? 3-4 timer? Og hvor mange timer etter dette holder rommet på temperaturen?
Jeg vet dette kan være vanskelig å svare på, men forsøk gjerne :)
På papiret virker vedovn dyrere. Ikke bare koster det i innkjøp, men prisen virker høyere.
Hvor lenge holder en støpejernsovn på varmen etter at kubbene har brent ut? Hvor lenge holder f.eks 4 kubber? 3-4 timer? Og hvor mange timer etter dette holder rommet på temperaturen?
Jeg vet dette kan være vanskelig å svare på, men forsøk gjerne :)
På papiret virker vedovn dyrere. Ikke bare koster det i innkjøp, men prisen virker høyere.
Dyrere enn hva?
Hvis du handler veden på Statoil er prisen en annen enn selvhogst i egen skog.
Det er ikke gitt at det optimal er at ovnen "holder på varmen".
Det er jo også et poeng at ovnen skal avgi varme mest mulig effektivt...eller?
Når du sammenligner vedpris med strømpris må du også legge til nettleien på strømprisen, og da kommer du på årsbasis fort opp i nærmere 1 kr/kwh for strøm.
En moderne ovn brenner renere og og gir mer varme pr kubbe enn peis eller gammel ovn.
Den største lagringsplassen jeg har er en utebod hvor det kan bli litt fuktig, så ikke så veldig optimal lagring. Derfor er jeg litt tvilende til å kjøpe én kubikk.
Jeg pleier og betale 1200 kr (30 pr sekk) for en lakter blandingsved i 60L sekker.
Jeg betaler 650 for 1000liter tørr blandingsved når jeg henter dette selv i tilhenger med karmer.
Og ett favn er altså omtrent 2 kubikk? Fy fader, da er det jo latterlig dyrt med 1270kr for 1 kubikk!
Bor i Tromsø.
At ovnenb avgir varme effektivt er like med at det er glovarmt mens man fyrer, men kaldt så fort ilden slukner. Hadde en ny jøtul i leiligheten og syns det ble mye fyring når det var kaldt, måtte fylle på hele tiden.....
At ovnen "holder på " varmen betyr jo ikke at den er mindre effektiv, Poenget er at den har masse som binder varmen og avgir den over tid slik at man får jevnere varme med mindre fyring.
Vanlige norske ovner blir kalde FORT. Kjøp en med klebersteins inlegg eller klebersteinsovn.
Og til slutt:
Kalkulasjonene for effektivitet og derved kostnad er under optimale forhold i testlab. spørsmålet som jeg ser det er om man klarer å brenne så optimalt som produsenten mener er mulig. Tipper på at effektiviteten er en god del dårligere i praksis.......I tillegg hvis ved ikke oppbevares helt oprimalt og er litt fuktig så blir det enda dårligere forbrenning, mange har jo veden stående utendørs.
Hvis man må kjøpe veden så trur jeg det er relativt dårlig kostnadseffektivitet i dette....
MVH
Sakke
Pent? Nei.
Alle som har brent seg under ganen på pizza, vet at tomatsaus også har høy varmekapasitet. jeg har vurdert å mekke en svart beholder for tomatsaus som matcher ovnen. Helst en som er tett så det ikke alltid lukter spagettisaus i stua, men den må vel samtidig ha et trykkutligningssystem så den ikke eksploderer? ;D
Eller kanskje man skal få seg et røykrør med vannkappe? Det skal visstnok finnes.
Hvor får du strøm til 0,45 øre da?!
Drar du ut på kraftverket og lader batteriet rett fra generatoren?
Vi andre må betale nettleie og statsavgift på ca det samme som strømprisen, og totalen
er stort sett rundt 1 kr pr kWh :)
https://byggebolig.no/dagligbank/darlig-erfaring-med-jula-club-smart-kredittfaktura/
Byggeblog bad: http://www.byggebolig.no/oppgraderinger-oppussing/byggeblogg-nytt-bad-i-gammel-villa/