27,431    12    12  

Tørking av ved - når kan den tas inn?

leo
 185     Kristiansand     1
Noen som har erfaring med tørking av ved, og sjekket fuktighet med måler?

Har noe ved som har vært lagret en stund i stokker (halvannet år ca), en stund som kubber (en mnd, tørt og solrikt) og siden tidlig mai kløvd og stablet solrikt, under tak og relativt luftig. Mest eik, noe bjørk og furu. Kappet og kløyvd selv.

Gikk over med fuktmåler forrige uke (profesjonell som jeg lånte på jobb) etter noen fine tørkedager og målte 8 - 10 %. Testet mot sikker tørr ved i garasjen som viste ca 12 %.

En halv uke senere målte jeg igjen etter noen våte dager. Da viste måleren 15 - 16 % ute og 14 inne.

Hvorfor varierer målingene slik? Hva er reell fuktighetsprosent? Når bør jeg ta inn veden? (Tenker både hvilken måned og om hvor viktig det er å ta den inn på slutten av gode tørkedager.)
Signatur

   #1
 419     1
15/16 % er da veldig bra det for tørket ved.
Hva mener du med å ta inn? For noe videre tørking er ikke det noen vits i. Hvis til ett vedlager inne så er det bare å ta dem inn nå.
Jeg har veden ute hele året, tar den inn det jeg har bruk for.
Veden vil ha noe fuktighet uansett i forhold til fuktigheten i lufta er det umuligt å få vekk all fuktighet. Og er den blitt litt våt er det som regel kun på endene, og dette forsvinner fort ved tørrvær.
leo
  (trådstarter)
   #2
 185     Kristiansand     0
15 - 16 % er nok bra, men 8-10 er enda bedre. All fuktighet stjeler energi, selv om enkelte mener at altfor tørr ved skaper problemer for ovnen. 22 % har jeg hørt er en øvre grense, uten at jeg vet akkurat hvor den kommer fra.

Ta inn = legge inn i garasjen. Altså: På et tidspunkt hvor jeg mener at veden ikke blir tørrere av å stå til tørk ute, og risikerer å bli våtere om høsten.

Ved som står ute i vedlauv vinterstid er jeg litt skeptisk til. I allefall når det regner vannrett her på sørlandet. Veden må nødvendigvis bli våtere etterhvert. Men er det en kald, tørr vinter stiller det seg kanskje annerledels. Snø vil dog alltid blåse inn mellom veden og smelte innimellom, eks når sola varmer.

Men jeg har ikke fasiten - dessuten er jeg nok litt nerd som teller prosenter med måler..  ;D

For øvrig lurer jeg på om fuktighetsmåler viser hele sannheten, da nåla ikke går lenger enn 5 - 10 mm inn i veden.
Signatur
   #3
 195     2
Ta en kubbe og kløyv den, så måler du mot snittflaten. Da får du en reell verdi på tilstanden i senter av kubben.
   #4
 725     Lier     0
Ta 2 kubber og slå de mot hverandre, da hører du om veden er tørr. Den lyden kan ikke tas feil av.
Signatur
   #5
 97     Midt-Norge     1
På tide å lese boka "Hel ved"? ;)

Ville tatt inn veden i en godværsperiode med tørt vær/lav luftfuktighet om ikke så altfor lenge. Fuktigheten i veden vil variere med fuktigheten i lufta, så hvis veden er tørket lenge nok vil den bare bli mer fuktig utover høsten.

Har selv begynt å ta inn veden som har stått ute til tørk siden i fjor.
   #6
 6     Trondheim     1
Hvis bjørk har vært lagret som stokker, og ikke kløyvd innen et par uker, vil den ha dannet et bakteriebelegg i veden (nedbrytningen har startet pga at fuktigheten ikke slipper ut). Det gjør at uansett hvor tørr du prøver å få den (under 20% fuktighet er definert som tørr ved), så vil den ikke gi optimal varme.
leo
  (trådstarter)
   #7
 185     Kristiansand     0
Det med bakteriebelegg har jeg ikke hørt om. All ved brytes forsåvidt ned med tiden og stunden.

Det med å slå veden mot hverandre bruker jeg som en pekepinn. Men hva er "tørr ved"? Alt fra 0-20 % - gir det samme lyd? Jeg har ikke gehør så jeg ønsker litt større nyanser. Synes lyden er fin, men referanseved fra garasjen gir delvis enda litt bedre lyd...

Har lest "Hel ved", og tatt til meg trikset med å måle vekt. Målte i går og i kveld. Det regnet masse i natt og dagen i dag har vært svært lummer. I snitt hadde veden blitt ca 5 gram tyngre, selv den veden som garantert hadde ligget tørt. Veier igjen etter morgendagen, som lover sol og varme. Boken sier forresten ikke noe om at forskjellige treslag krever forskjellig tørketid, men sier bla at med optimal tørk kan veden bli tørr nok på bare 2 mnd!

Har også prøvd å smøre såpe i enden og blåse i den andre for å se om det kommer bobler (=tørr ved). Funka på furu, ikke på eik, men klarte det på en eik fra garasjen. Ikke mye bobler riktignok. Kona tror jeg har flippa helt ut.  :o

Fuktmåleren har jeg ikke tilgjengelig hele tiden.
Signatur

   #8
 8,022     Bærum     1
Ikke tilgjengelig hele tiden? Er jo bare å kjøpe en det, koster vel 100 spenn på biltema. Eneste fornuftige måten å måle på. Såpebobler, klasking og klunking blir temmelig fjasete når du bare kan stikke måleren inn i endeveden og få et tall med en gang.
leo
  (trådstarter)
   #9
 185     Kristiansand     0

Ikke tilgjengelig hele tiden? Er jo bare å kjøpe en det, koster vel 100 spenn på biltema. Eneste fornuftige måten å måle på. Såpebobler, klasking og klunking blir temmelig fjasete når du bare kan stikke måleren inn i endeveden og få et tall med en gang.


Joda, sikkert fornuftig. Men hvor pålitelig er egentlig disse målingene? Måler den strengt tatt bare fuktigheten i endeveden, og er dette representativt for hele kubben? Hvordan kan den måle 7-8 % høyere etter litt regn? Og selv om veden er 15 % i dag, kan jeg forvente at den blir tørrere ila juli?
Signatur
   #10
 575     Litt vest,litt nord,og litt vest igjen     2
beste måten er å ta en kubbe,veie den på kjøkken vekta. slenge kubben inni bakerovnen og "steik" den på 60/70 grader 1 times tid. og mål på nytt. er vekta gått masse ned så er det fukt i resten av stabelen :)

Ps. burde gjøres menst kjærring er ute av huset Smile
Signatur