1,811    12    1  

Vannbåren varme på hytte uten strøm - størrelse på akkumulatortank og peisinnsats

 1,355     0
Har planer om å bygge på hytta et ekstra soverom, der får vi også plass til et teknisk rom. Når tilbygget er klart skal resten av hytta rehabiliteres. Oppretting av gulv og tak, nye flater overalt, ny isolasjon, plast og vinduer osv. 

Pga. at hytta blir lang og smal vil vi få problemer med å varme opp rommene i hver ende fra vedovnen i stua i midten. Allerede i dag er det problemer med å få nok varme inn på badet. Jeg har derfor planer om å legge 20mm vannrør (spaltegulv) i alle oppholdsrom etterhvert som de rehabiliteres. Dette har jeg tenkt å varme opp fra en ny peisinnsats med vannkappe. I tillegg vil jeg også forberede for solfangere på sikt, slik at vi kan få varmtvann i sommerhalvåret uten å fyre (kommer til å bore etter vann). 

Spørsmålet er hvor stor akkumulatortank vi bør satse på. Det blir ca. 75m2 som skal varmes opp og holdes på 22-23 grader over natten. Hytta vil være brukbart isolert etter rehabilitering, med 10cm i vegger, 20cm i tak og 15cm i gulv samt stort sett nye vinduer og ny dampsperre. Normalt har jeg skjønt at man dimensjonerer akkumulatortanken etter kun ett ilegg pr. døgn. Det er ikke aktuelt her, vi kommer til å fyre utover kvelden og igjen fra morgenen av (når det er kaldt) så akkumulatortanken trenger kun å holde varmen i hytta i maks 10 timer uten tilførsel av varme. I praksis ennå mindre siden vi legger i mer før vi legger oss. 8 timer er nok mao. mer realistisk, på en tid av døgnet da det ikke brukes varmtvann. 
En kompliserende faktor er at anlegget må fylles med noe sånt som 45% glykol. Det senker væskens varmekapasitet med 10-15% eller deromkring, avhengig av temperatur. Dvs. at en 770-liter i praksis blir 650-700 liter sammenlignet med vann. Glykolen er slettes ikke gratis, så det betyr at større tankvolum koster omtrent dobbelt så mye som "normalt".
Tror folket her at det holder med en Dalatanken "Bettum special" 770-liters teknikktank, eller bør jeg inn med 500-750 liter i tillegg? Har plass til det om det behøves men 750 liter ekstra koster 25-30.000 kroner... 

Større volum vil også føre til tregere oppvarming av tanken, så det er også noe å ta i betraktning. Vi kommer til å ha både peisinnsats med vannkappe og en frittstående Dovre 35 CB3 på hytta, så vi får varmet den opp selv om peisinnsatsen leverer mesteparten av varmen til en tank som kanskje starter på -10 grader. For stort volum vil kanskje gjøre at vi ikke klarer å varme opp tanken nok til å holde over natta på de 5-6 timene vi rekker å fyre før vi legger oss, eller fikser skiktningen dette greit selv om tanken holder minusgrader til å begynne med?

Vi har en fjernstyrt Wallas 40CC der også, så hytta er uansett ikke veldig kald når vi kommer opp. Solfangere vil på sikt også hjelpe til håper jeg, har planer om å kunne fjernstarte de også.

Som peisinnsats har jeg foreløpig planlagt en Zuzia Eko Aqua på 14kW, med isolasjonskappe, tilluft og alt annet som er kjekt å ha. Har dog plass til å gå opp til en Amelia 18kW om det er fornuftig, jeg er bare redd det blir "for mye" slik at vi ikke kan fyre så mye vi ønsker på kvelden uten at det blir for varmt i tanken eller stua. Har dog planer om å kjøpe med heisedør slik at den kan fyres åpen om kona vil ha kos men vi ikke trenger noe særlig varme. 

Alle råd tas imot med takk Smile

   #1
 705     0
Et alternativ er å starte med 770 liters tank og heller utvide ved behov. Jeg har stor tro på en bypassløsning, hvor den ene tanken må nå en gitt temperatur, før tank "nummer2" skal varmes opp. I dette tilfellet ville jeg tro at du er bedre tjent med en mindre tank på, 3-400liter som varmes opp enda raskere.

Varmebehovet ditt skal vel også lett kunne regnes ut, uten at jeg har innsikt i hvordan. Å varme 1liter vann 1grad krever en gitt effekt, deretter kan du kalkulere hvor mange timer du må fyre for å oppnå feks 40grader på akkumulatortanken. "Biproduktet" ditt, blir naturlig nok varme i stuen. Også dette blir en faktor det må være en viss underbalanse i, så du slipper å åpne vinduene i stuen for ofte.

Annet enn at akumulatortanken avgir mer varme til omgivelsene jo høyere temperatur den har, er det noen ulemper med feks å ha akkumulatortemp på feks 60grader?

Noe annet jeg ville vært oppmerksom på (før dere velger vinduer osv) er hvordan solen vil påvirke temperaturen i hytta. Hjemme hos oss stiger temperaturen i stuen 2-3grader fra kl7 til kl13 hvis det er fint vær nå om dagen. Utetemperaturen går fra ca 0 til 12-14. Problemet er at solen ikke varmer andre rom enn nettopp stuen pga antall vindu. Hvis jeg da fyrte litt i peisen i 6-7tiden når det var småkjølig, må jeg også lufte rundt 12tiden pga varme. Det vil jo bli dumt hvis du må fyre med åpne vindu i stuen for å ha varme på badet..

Sånn effektmessig på peisen har ikke jeg så mye å komme med, annet enn at elkjelen vår på 15kw daler fra en tur temperatur på 40+ til rett under 30grader ved 20-25minus og da antas at den står på konstant. Den varmer jo heller ikke luft eller noe annet enn vann til vbv i ca 60kvm i 1etasje. Jeg ville derfor sett etter et alternativ som gav mest mulig varme til vann, og kanskje valgt 18kw for å være på den sikre siden. Varmetapet ditt er nok relativt stort når du ikke har mer enn 10cm isolasjon i veggene, og du vil jo også være best tjent med å få opp temperaturen kjappest mulig.

  (trådstarter)
   #2
 1,355     0
Takk for svar. Ang. tank må jeg nok starte med minst en 500 liter for å få plass til nok spiraler til tappevann og solslynge. 770-literen gir nok desidert mest for pengene så det frister å starte med den. Jeg har ikke sjekket ut bypass-løsninger men om det er kurant bør det gå greit å sette av plass til ekstra tank senere. Må bare passe på å montere de nødvendige kraner for ev.t utvidelse med en gang, så jeg slipper å tappe en tank med 770 liter 45% glykolblanding Wink

Å få inn en ekstra 750-liter senere blir muligens vanskelig, men en 500-liter bør være grei skuring.
Ang. temperatur i tanken så bør vel denne kunne varmes til tett oppunder 100 grader i toppen. 100 grader er maks for Dala-tanken og 45% glykol koker vel ikke før ved 140 grader eller så(?). Varmetap er jeg ikke så bekymret for, vi er jo der bare noen uker i året. Det blir nok uansett lite nok til at det tilstøtende soverommet ikke blir for varmt, og jeg installerer noen ventiler på det tekniske rommet som kan åpnes i sommerhalvåret.

Det er stort overheng foran vinduene så det er lite direkte solinnstråling i sommerhalvåret, når sola står høyt på himmelen. Vi velger en ovn med mest mulig effekt til vann (isolasjonskappe, dobbelt glass osv.) og alle rom vil få termostater slik at gulvvarmen i stua slås av om det blir for varmt der. Så lenge tanken holder brukstemperatur bør baderomsgulvet derfor også være varmt (går for støpt gulv med gulvføler der). På morgenen blir det uansett fyring for å få opp temperaturen på tanken etter natta.

Godt poeng ang. størrelsen på peisinnsatsen og prisforskjellen er heller ikke all verdens. Større glass gir også bedre "flammeeffekt" i stua Wink
På en annen side holder vi ok temperatur i stua over natta med en parafinbrenner på 4kW, selv om det er -20 grader ute. Vanskelig dette her Wink
   #3
 705     0
Du nevner ingenting om hvor du henter ved fra. Tar man hensyn til at man kun klarer å utnytte 80% av effekten i veden ved en god peis er det ikke lønnsomt å bruke ved hvis prisen er 1kr pr liter for bjørk. Dvs at du egentlig har større nytte pr krone av elkjel (eller varmepumpe til vann avhengig av bruk). Bare en digresjon som er grei og være klar over før man svir 100 000+++ på et teknisk anlegg.

Må vannet gå innom en så stor akkumulator tank? Dette bør nok sjekkes opp i hvis du er interessert i ideen, men hva er i veien med å kun la vannet sirkulere i rørene, uten at det er innom akkumulatoren frem til ønsket temperatur er oppnådd? Enten frem til rommene i seg selv er varme eller feks 60grader på vannet er oppnådd. Hele poenget med vbv er jo å varme opp rommene så da er det jo heller ikke ønskelig at varmen skal innom tanken. Det er tross alt noen liter i seg selv i et vbv uten å inkludere tanken..

Jeg ser ikke poenget med å varme vannet til 100grader med mindre du har liten diameter på rørene som skal ned i gulvet, uten at jeg ser fordelen med det heller..

Et tips fra denne stuen, er å ha parkett eller annet gulv i oppholdsrommene som gir en varmere følelse. Selv med 22grader overflatetemperatur og laminat føles gulvet kaldt. I gangen hvor det er flis føles det varmere. Greit å være oppmerksom på dette også mener jeg.


  (trådstarter)
   #4
 1,355     0
Takk for svar, men jeg tror du må lese tittelen på tråden en gang til Wink Fokuser spesielt på ordene "uten innlagt strøm" Wink

Laminat er ikke aktuelt her, det blir tregulv overalt bortsett fra på bad.

Når det gjelder ved har jeg mer enn nok trær på tomta som skal vekk, så det er ikke noe problem. Det går tross alt ikke så mye i løpet av et år, når vi er her i snitt ca. 4-5 døgn pr. måned.

Shunten vil uansett justere ned vannet til gulvvarmen til passende temperatur (maks 35 grader eller så), så hva temperaturen er i tanken spiller ingen rolle for det. Men under 100 grader må den nok være, ellers koker vannet i vv-spiralen Wink
HSt
   #5
 35,438     Lillestrøm kommune     0

Her kom TS meg i forkjøpet, han blir veldig sliten av å drive el-kjelen fra ergometersykkelen Smile

Hvordan får TS strøm til sirkulasjon ? Siden du starter med kalde tanker så vil jeg tro at det er gunstig at det ikke er for stort volum heller så jeg ville satset på 1 tank.
   #6
 705     0
Trodde du hadde innlagt strøm jeg.. Smile

Dette med temperatur i tanken (og diameter på rørene) er litt viktig og ha med i tankene syns jeg. For det første er det et større varmetap mot teknisk rom jo høyere temperatur det er på vannet (selvfølgelig nok). Men samtidig blir det jo dumt å bruke masse energi på å varme opp vannet som da har blitt kaldt igjen til neste gang dere kommer på hytta. All energi du ikke får hentet ut av vannet igjen vil jo være bortkastet..

Jeg ville tatt kontakt med noen som kan prosjektere anlegget for deg, 50-100liter vann fra eller til som må varmes opp (hver gang!) du skal sette i gang anlegget er mye tapt energi!

  (trådstarter)
   #7
 1,355     0
Her kom TS meg i forkjøpet, han blir veldig sliten av å drive el-kjelen fra ergometersykkelen Smile

Hvordan får TS strøm til sirkulasjon ? Siden du starter med kalde tanker så vil jeg tro at det er gunstig at det ikke er for stort volum heller så jeg ville satset på 1 tank.


Strøm til sirkulasjon og slikt har vi nok av, har også elektrisk stekeovn. Stort solcelleanlegg (2.6kW) med lithium-batterier på 35kWh (24kWh utnyttbart). Men strøm til oppvarming blir litt drøyt Wink

  (trådstarter)
   #8
 1,355     0
Trodde du hadde innlagt strøm jeg.. Smile

Dette med temperatur i tanken (og diameter på rørene) er litt viktig og ha med i tankene syns jeg. For det første er det et større varmetap mot teknisk rom jo høyere temperatur det er på vannet (selvfølgelig nok). Men samtidig blir det jo dumt å bruke masse energi på å varme opp vannet som da har blitt kaldt igjen til neste gang dere kommer på hytta. All energi du ikke får hentet ut av vannet igjen vil jo være bortkastet..

Jeg ville tatt kontakt med noen som kan prosjektere anlegget for deg, 50-100liter vann fra eller til som må varmes opp (hver gang!) du skal sette i gang anlegget er mye tapt energi!



Det blir neppe mye bortkastet energi, vi fyrer jo opp siste kvelden og så brukes varmen i tanken til å holde hytta varm over natten og neste morgen/formiddag før vi drar hjem. Da lar vi bare være å fyre den morgenen. Kan også droppe å fyre siste kvelden hvis varmen holder lenge nok.

Men egentlig er jeg ikke så interessert i selve energiforbruket, vi har tilgang på mye mer ved enn vi klarer å bruke opp. Siste 4-5 år har jeg utelukkende fyrt på rivingsmaterialer fra oppussingen hjemme Wink

Varmetap mot teknisk rom er delvis ønsket da dette også skal brukes som tørkerom. Vi vil derfor gjerne ha 30 grader der. Så får vi heller isolere godt mot soverommet som støter til teknisk rom, bruke dører med pakninger osv.

Foreløpig heller jeg mest mot å begynne med en 770-liters teknikk-tank (650-700 liter "effektivt" pga. glykolen) og dessuten sette av plass til en 500-liters slavetank om behovet skulle vise seg å være der. 500 liter er lite nok til at det ikke er noe problem å få den inn senere.
   #9
 678     Bergen     0
Uten å regne på det, det tror jeg du kan like bra som meg, så mener jeg det høres fornuftig ut å begynne med bare en tank og se ann behovet. Du har jo også parafinbrenneren på 4 kw du kan supplere med på de aller kaldeste nettene..

Det med at stort volum gir tregere oppvarming tror jeg du kan se bort ifra da tanken normalt fylles og tappes fra toppen. Det er og mulig å shunte gulvvarmen direkte fra ovnens retur.

Jeg ville vurdert å legge det støpte baderoms gulvet med flere korte sløyfer i paralell slik at retur fra bad blir tur til resten. Da kan du varme baderomsgulvet raskere (høyere turtemperatur samt kortere sløyfer) samt at det støpte gulvet blir ekstra magasinering for resten. Det støpte gulvet vil og jamne ut eventuelle reguleringsproblemer i oppstarten forårsaket av at du henter varme rett fra ovnens returside.

Jeg ville og vurdert å støpe ned varmefordelingsplater i baderomsgulvet for å få en rask og jevn oppvarming.
Signatur
   #10
 2     0
Dete er også aktuelt for oss på sikt, og ønsker å høre hvordan prosjektet har utviklet seg videre, og om det ble noe av solfangerne.