#12
 60     akershus     0
Kan man bruke motorsag så er det ikke noe i veien for og spørre en bonde om og få tynne litt i skogen hans heller, som regel ikke mye man betaler for det.
Mange er glade for dette.
Det beste er og gjøre det vinteren før du skal bruke den, fine turer blir det og. Smile
Signatur
   #13
 10,486     Akershus     0
I hvor stor grad kan man regne med virkningsgraden? Ovnen har en viss virkningsgrad, men mye varme blir borte ved at det stadig trekkes inn luft utenfra som må varmes opp. Er dette tatt med i ovnens virkningsgrad? Hvis ikke, så vil man jo kunne spare mye på å ha ovn med separat tilførsel av friskluft, selv om det ikke går fram av noen kalkulator.

Forøvrig undres jeg litt over at folk gidder kjøpe ved til oppvarming. Hadde jeg ikke laget veden selv, ville jeg heller investert i en noenlunde rimelig L/L varmepumpe og hatt litt ved i bakhånd i de tilfellene der det blir for kaldt, eller strømmen blir latterlig dyr.
Signatur
   #14
 970     0

I hvor stor grad kan man regne med virkningsgraden? Ovnen har en viss virkningsgrad, men mye varme blir borte ved at det stadig trekkes inn luft utenfra som må varmes opp. Er dette tatt med i ovnens virkningsgrad?

Ja dette er med. Det vil seie, du må alltid varme opp forbrenningslufta, anten ho går direkte frå uteluft til omnen eller om ho vert forvarma i rommet. Det er eit par skilnader: Med indirekte tilførsle kan du oppleve lokal trekk i rommet, som i så fall gjer at du kanskje vil fyre litt meir. Med direkte tilførsle må du skifte ut romlufta på anna vis, og dermed kan du få eit større ventilasjonstap. Så kan du utbrodere reknestykket med balansert og kontrollert ventilasjon... men då har du kanskje kome til eit anna spørsmål.


Forøvrig undres jeg litt over at folk gidder kjøpe ved til oppvarming.

Eg trudde 50 kr for 30 liter ved på Rema1000 var noko av det dyraste - men her om dagen var eg på Jula som tilbyr 30 liter til 60 kr....  I tillegg såg desse 30-liters-pakkane ganske små ut.
  (trådstarter)
   #15
 5,336     Tromsø     0

Forøvrig undres jeg litt over at folk gidder kjøpe ved til oppvarming. Hadde jeg ikke laget veden selv, ville jeg heller investert i en noenlunde rimelig L/L varmepumpe og hatt litt ved i bakhånd i de tilfellene der det blir for kaldt, eller strømmen blir latterlig dyr.


Eller når kraftledningene blåser ned. Det skjer ikke ofte, men det blir søren så kaldt når det skjer dersom man ikke har noen alternativ oppvarming som f.eks. ved.
Varmepumpe virker ikke når man ikke har strøm til drive pumpa. Dessuten medfører ofte montering av varmepumpe elektrikerregninger på oppgradering til jordet kurs som blir dyrere enn kjøp og montering varmepumpa.

Utgangspunktet for tråden er at jeg har både peisovn og panelovner. Varmepumpe kommer evt. seinere, etter oppgadering av elektrisk anlegg. I mellomtida er spørsmålet: Lønner det seg å bruke vedovnen mest mulig, eller er det egentlig mest lønnsomt å varme opp med panelovnene?
Signatur
   #16
 90     Nord-Østlandet     0

Ved er gratis. Vi har mye mer skau i Norge enn vi bruker, og det meste brenner i en moderne rentbrennende og effektiv ovn.

Det finnes ubegrensede muligheter for den som legger litt innsats i det: kommunen, rivingsfirmaer, entreprenører, e-verket, grunneiere, bønder, hytteeiere osv. På østlandet ser skaueierne på bjørk som ugress. Du kan med litt forberedelser og noen telefoner få så mye du vil. Et annet eksempel: På et lite hogstfelt i granskauen ligger det igjen hundrevis av kubikk med kvist. Det brenner som tyri og gir knallvarme i timevis. Legger du på for mye av dette, smelter ovnen.

Men bortskjemte nordmenn skal ha kjørt tørr bjørkeved til døra, og klager over prisen.

   #17
 54     Nordpolen     0

Dette med prisen på ved, er ikke så lett å begripe egentlig. Vi finner jo en link til Norsk Ved, tror jeg det heter, der det er seriøse aktører, men jeg syns prisene derfra er både og. Slett ikke av de billige. Det sies jo så fint at favn er rimeligere enn sekker, men jeg har prøvd begge deler, og med positivt og negativt resultat. Det samme når det gjelder sekker. Noen ganger er en 60 liter kanskje en 50 liter eller osv.

Mange vedselgere er nokså useriøse, og i dag selges også såkalt innetørket ved. Har både god og dårlig erfaring med denne. Den avgir oftes en lukt jeg ikke setter pris på. Fant en vedselger for ca 2 år siden som jeg er veldig fornøyd med. Det er bjrøkeved i 60 liters sekker og tørket på vanlig måte. I tillegg har jeg aldri vært borti så store og velfylte 60 liters sekker. Presis tørkeprosent og brenner med andre ord perfekt:)

Bestilte 40 sekker for en ukes tid siden og prisen inkl frakt og mva var kr 2700. Har en tilgang til eller mulighet for selvhogs eller har tomt med litt skog eller mer, slipper en jo billigst unna, men det gjelder vel et mindretall:)


   #18
 57     Østlandet     0

Jeg betalte 800 kr pr kubikk (1000 liter) med bjørkeved.
Frakt kom i tillegg så jeg hentet selv  en storsekk går fint på en litt stor tilhenger.

Brukte noen tusenlapper på ved, men det er godt å ha nok ved å fyre med nå når gradestokken viser -20 iskalde grader ute.