7,736    17    0  

Vedkjele i uthus prosjekt

 663     0
Hei. Starter denne tråden da jeg vurderer å bygge ett anlegg selv, i frustrasjon av dyre anlegg. Har hentet inn mange priser til dette men det er for dyrt.

Tenkte å bygge ett uthus av murstein 10 meter fra husveggen. Der tenkte jeg å ha en hjemmesnekret ovn. Rundt hele ovnen skal jeg bygge en tank. Eller rettere sagt så skal tanken bygges først. I midten av tanken er en utsparring som ett tunellhull. Der skal ovnen stå. Kommer til å bygge en stålisolert plate i front slik at mest mulig varme går i tanken.

Vist en tenker badestamp så er slike ovner meget bra. 10- 40 grader på 3 timer på 3000liter med vann. pluss ett meget høyt tap gjennom røykrør. Har ikke kontrollen på hvor mye ved som går da men........

Røykrøret skal gå igjennom tanken. Tanken skal følge røykrøret helt opp i form av ett Ø300mm. A4 rør. (rør i rør:)) Her på toppen blir muffen til tur vannet.
Det vil være ett åpent hull på toppen av tanken for ekspansjon, med en slange ut.
Tankens størrelse tenkte jeg ca. 4000-5000 liter minus utsparring til ovn på ca. 150 liter.

Vist røyken ut blir for varm må jeg finne på noe lurt, evt om jeg må legge røret horisontalt i tanke før det går ut for å få mest mulig lengde inne i tanken.

Så skal tankens vann sirkulere til huset. Sveiser da inn en 1"muffe i bunn for retur og en i topp for tur vannet.

Tanken skal jeg isolere med 30cm. rockwool. Dette er kjempemateriale. Om jeg kan gå ned til 10cm. eller 20cm. har jeg ikke peiling på. Kanskje noen har en beregning på dette hva jeg må bruke for å hindre mest mulig tap?

Ser for meg å kunne legge meg helt opp til 90 grader i tanken. Hvordan jeg skal kontrollere dette må være noe at jeg kan stenge av lufttilførsel til ovn evt. legge i sprinkler på ovnen med sluk som går ut av huset så ikke tanken koker over.

Jeg er litt usikker om jeg skal la ovnen stå for seg selv i utsparring eller om jeg skal la tankens vegger være ovnen. Best effekt overføring er vel direkte kontakt men er redd for liten temp. i kammer og ufulstendig forbrenning.

Jeg har også tenkt tanken å legge kobberrør tett i tett inne i ovnens sider og topp, med sirkulasjonspumpe. Dette vet jeg fungerer godt, men må velge rette dim. og pumpe pga. fare for koking. Muligens kan noen hjelpe meg her, men ser for meg at denne løsningen er mer sårbar.

Sirkulasjonen til huset vil stoppe og starte ved evt. oppnådd temp i husets tank. Muligens jeg må ha 2 tanker med veksler i huset? Tenker da på tappe vann og til fan coils. (NB. Kona hater Fan coils:((((  Noen tips om noen skjønne fan coils)

Ser for meg at denne ovnen må kunne sluke en 100 liter med ved, så for jeg justere vannmengden slik at jeg får rette temperaturen.

Edit: Det skal lagges rør i veien vår og på vinterstid er det tenkt at anlegget også skal kunne brukes til isfrie veier.

En annen ting er at en bekjent av meg i det kommunale kan fortelle meg at papiret som blir levert skal snart innføres. Vist dette blir er det jo en måte å bli kvitt papp og papirmed denne ovnen.

Jeg tar gjerne imot kommentarer underveis, både godt og vondt:)))

1 spørsmålet mitt er: er dette en mulighet å få til å fungere? Eller bør jeg legge ned årene?

   #1
 152     0
For å ta det siste først.... det er klart det er mulig å få dette til å funke !! Hvorvidt du kommer ut så billig og enkelt som du kanskje ser for deg, er trolig en litt annen sak. Men; jeg ser for meg et utrolig morsomt og lærerikt prosjekt med uante muligheter !

Noen strøtanker...

  • Det er sikkert lurt å tenke gjennom det fysiske designet skikkelig, sånn at du kommer til å gjør rent i vedkjelen osv uten å måtte skjære den i biter.

  • Noen grov kalkulasjoner på effekter, vannvolum, vedbehov, luftbehov osv er sikkert lurt. Unødvendig å lage anlegget alt for stort, men enda verre å lage det for lite..

  • Dette prosjektet ber jo om en god automatiseringsløsning Wink




Gleder meg til å følge med på prosjektet ditt !
   #2
 4,110     Akershus (Follo)     0
Jeg drodlet litt rundt dette jeg og. Men kom til at det ble mye arbeid og lite effektivt. Dårlig effektivitet burde kanskje ikke være noe problem for meg som har gratis ved. Men jeg må kløve og lagre veden. Ikke minst må jeg være tilstede for å putte den i ovnen/brenneren.

Så jeg kom til at skal jeg gå denne veien så blir det en: http://www.billigvvs.dk/Varmesystemer-Fastbraendsel--Atmos-DC-18S-14-20-KW-192837.html
Ved å kjøpe den i Danmark så synker prisen fra lallende sinnsyk (norsk pris) til hårreisende (dansk pris). Har du mulighet til å kjøpe den i Tsjekkia så synker prisen enda drastisk. Det er jo ikke noe problem egentlig. Frakt på vei er ikke veldig dyrt.

Så er det fortsatt mye som må lages til hvor GDS kan anvendes. Det jeg ser for meg er et solid varmtvannslager med best mulig og billigst mulig isolasjon. Her er det muligheter for å spare. De tankene du får kjøpt er jo små og isolert med englehår etter prisen å dømme.

Signatur
  (trådstarter)
   #3
 663     0
Hei å takk for svar. Ja det er jo slik med meg at eventyret er halve morroa oppi dette. ;D

Før jeg starter fullskala bygging, kommer jeg til å starte med en 200 liters tank som jeg legger horisontalt og bygger en ovn under denne.

En 200 liters tank gir meg 15kw. Prosjektet starter med å se hvor mye ved jeg bruker for å varme denne opp til 80 grader.

1 liter ved gir ca. 1kw. Skal lage til 30liter ved for å se hvor langt jeg kommer i temp. Hvordan regner Dere denne literen? Er det oppi en 30 liters bøtte med ved eller er de kompakt ved? Vist det er kompaktved, kan jeg da bruke vanlig matrial for at det skal bli lettere å måle.

Det som skal gjøres nå er å montere inn en temp. føler på tanken og lufting.

Så må tanken på støtter horisontalt, så må jeg bygge igjen sidene på tanken og isolere dette.

Så må røkrøret taes ut. Her blir nok ett voldsomt tap vil jeg tro siden jeg ikke nå tar dette gjennom tanken.

Fortsettelse følger og tips mottas med takk.

NB. Den atmos var slett ikke dyr. Smile
   #7
 4,110     Akershus (Follo)     0

Sjekk pris hos oss!


Betyr det at du mener dere kan konkurrere med egenimport?

Og jeg vet hva frakt, differanse i MVA satser og høyere driftsutgifter her på berget ligger på. Så jeg mener ikke med det at du skal selge til Tsjekkisk pris ganger dagens kurs.

Jeg tar gjerne mot priser på PM om du ikke vil publisere dem. Er klar over at det kan være ugreitt om NOK plutselig stuper.

Signatur

  (trådstarter)
   #8
 663     0
Hei, Takk for tips. Dette var jo litt av det samme. Var inn på hjemmesiden å kikket. 35000kr. for en slik en med tak. Tror den varmet 3000kvadatfot!?

Tror nok jeg nå fokuserer på tanken som jeg har og bygger en ovn under denne. Så for jeg eksprementere ang. effektiviteten. Hovedutfordringen tror jeg blir å fange opp varmen som går ut røykrøret.

Ser allerede ikveld etter noen skisser at det kan by på store utfordringer å bygge en kjempestor tank over ovnen, så kanskje en 200 literstank over ovnen horisontalt, med evt. sirkulasjon til en større tank og eller til tanken i boligen kan være en bedre løsning.

Tanker så langt:
Bygger en kvadratisk ovn i 5 mm. stål på 600x600x600.Ovnen settes på føtter på 400mm. Det lages en skyveluke under for å kvitte seg med aske. I front lages ett utkapp på 500x500 som skal være mateluken. Luken lages i samme matriale og isoleres. Tanken på 200liter settes ovenpå ovnen stående. Det som blir spennende å se er om jeg må inkludere sidene til tanken mtp. oppvarming. I så tilfelle bygger jeg opp 600x600 sider opp fra ovnen i blikk. Deretter senker jeg tanken ned imellom. Isolerer med 300mm. utenpå blikket, og hele opplegget vil fremstå som en firkantet sak. Da vil varmen stige opp langs sidene av tanken.

Så er det røykrøret. Det må komme ut på baksiden av ovnen men må sov litt på hvordan jeg skal utnytte varmen best. Muligens lar jeg dette vente til jeg ser resultatet av resten.
Når jeg kommer hjem skal jeg starte straks med å få tak i matriale og bygge ovnen.

Det som også blir spennendes er å kunne måle effekten av dette. Noen som har en ide om dette?

Tar imot mange tips om hvordan ting kan gjøres.
   #9
 4,110     Akershus (Follo)     0
Hvis du klarer å ta ut mesteparten av varmen i avgassen så får du et problem med trekken. Vanligvis er det varmen i avgassene som skaper trekk. Tar du ut denne varmen så må du skape den kunstig. Det vil si at du trenger en vifte.

Studer også hvordan en rentbrennende ovn funker. Enkelt sagt så trenger du høy temperatur og tilførsel av luft etter "bålet". Sikkert lurt å kunne justere denne sekundærluften såvel som primærluften for å kunne eksperimentere deg frem. En ting jeg har spekulert på er om det går an å sette en WBO2 sensor i pipeløpet for å regulere trekken optimalt.

For å oppnå den nødvendige temperatur uten at stålet vrenger seg til skrot må du kle den innvendig med ildfast stein eller leire. Det er et firma i Grenlands distriktet som lager det siste. Mellom dette og stålet er det best å bruke keramisk isolasjonsmatte (Kaowool). Den tåler inntil 1200-1400 grader.  Kontakt meg om du skal ha. Jeg måtte kjøpe hele ruller.

Min erfaring med dette er ikke fra vanlige ovner, men smelteovn for jern og metaller.

Signatur
   #10
 152     0
Hvis du kikker innom på www.norskved.com finner du ganske mye info om vedfyring, brennverdi, måleenheter osv for ved.

Hvor mye energi det er i en enhet ved gir jo bare halve regnestykket, det som er mer interessant er vel hvor mye av denne energien du klarer å overføre til vannet. Hvis man kikker til dampkjeler er ofte dette såkalte røykrørskjeler, som betyr at den varme gassen fra fyringen passerer gjennom en mengde rør som går gjennom vanntanken før den kommer til skorsteinen.

For å få kontroll på forbrenningen tror jeg nok du trenger ei vifte og kanskje noen enkle spjeld for å regulere lufttilsatsen og evt dele slik at du tilfører noe av lufta til "etterbrenning" slik Einar_S foreslo.

Å steinsette brennkammeret med ildfaststein hørtes fornuftig ut, men da må selvsagt varmeoverføringen til vannet skje på annen måte enn direkte fra brennkammeret, f.eks i røykrør.