62,843    25    33  

Vifte til vedovn

 870     Østfold     11
Jeg har nettopp installert vedovn med stålpipe og har sett slike vifter man kan plassere på ovnen for å spre varmen bedre rundt i huset. Bauhaus har en type, en annen type fant jeg på nettet: http://www.solbua.no/products/smartfan-ecovifte?gclid=CMOG6NLcubsCFUdZ3godKnoACw

Noen som har erfaring med slike?

Jeg reagerer på prisen. Rundt 2 tusen for en liten vifte er ganske rått. Det er kanskje det at innretningen produserer sin egen strøm som gjør den kostbar.

   #1
 3,082     Gol     1
Jeg kjøpte en slik ecofan vifte til 1495,- på sparelys.no

Den har jeg hatt siden i oktober på hytta, vi har ikke hytte med strøm.
Så vi sleit litt med og få varmen rundt i hytta, kjøpte en slik en og den blåser varmenrundt i hytta når ovnen når 65gr. Og går helt til man enten fjerner den eller ovnen har slukket.

De 1500 kr denne kostet er det jammen verdt pengene Smile

http://sparelys.no/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_ny.tpl&product_id=1061&category_id=69&keyword=Ecofan&option=com_virtuemart&Itemid=39
Signatur
   #2
 797     østfold     1
Har selv en ecofan og kan skrive under på at den er hvert pengene. Her øka tempen flere grader i hjørnene på huset...Og en fin spredning av varmen ellers, og helt lyd løs..
   #3
 3,412     Akershus     1
Prinsippet bak Ecofan er jo morsomt, ihvertfall for oss som er litt over middels teknologifreaker.  Men hos meg greier den ikke å lage nevneverdig luftsirkulasjon.  Man skal ha god varme i ovnen før den begynner å snurre i det hele tatt.  Om jeg holder et papirark 20-30 cm foran hjørnet hvor viften står er det ikke noen særlig forskjell i forhold til om jeg holder et papirark foran hjørnet uten vifte.  Dette er et sterkt overpriset, nesten helt ubrukelig produkt. 
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 870     Østfold     1
Det var interessant at Karstenbeate slakter produktet i motsetning til bang og Monter.

Å ha en vifte knyttet til en varmekilde må jo ha noe for seg i forhold til å spre varmen bedre.

Karstenbetate: Hvorfor er prinsippet bak Ecofan morsomt? (jeg er ikke over middels teknologifreak)
   #5
 797     østfold     1

Det var interessant at Karstenbeate slakter produktet i motsetning til bang og Monter.

Å ha en vifte knyttet til en varmekilde må jo ha noe for seg i forhold til å spre varmen bedre.

Karstenbetate: Hvorfor er prinsippet bak Ecofan morsomt? (jeg er ikke over middels teknologifreak)

Du har ikke fått feil vifte da? Noen vifter trenger mere varme en andre for å snurre. Jeg har en til kleberstein ovn, og den begynner å surre å 60 grader mener jeg...
   #6
 611     Øvre Eiker     0
Jeg så ikke noe på web-sida om prinsippet bak, så hva er det? Et peltier-element som lager strøm til en liten motor? En miniatyr stirling-motor? Eller en annen fiffig måte å få energi fra en temperaturgradient?
   #7
 3,412     Akershus     6

Det var interessant at Karstenbeate slakter produktet i motsetning til bang og Monter.

Å ha en vifte knyttet til en varmekilde må jo ha noe for seg i forhold til å spre varmen bedre.

Karstenbetate: Hvorfor er prinsippet bak Ecofan morsomt? (jeg er ikke over middels teknologifreak)


Prinsippet er elegant nok til at jeg synes det er morsomt:

Et Peltier-element lager strøm ut i fra varmeforskjeller, uten bevegelige deler.  Basisen er at elektroner i varme materialer beveger seg fortere enn i kalde.  Legger man to ulike metaller inntil hverandre vil man få en spenning; jamfør hva vi lærte på skolen om spenningsrekka.  I en krets med ulike metaller med samme temperatur vil spenningene summere til null og man får ingen strøm, men hvis to metalloverganger har ulik temperatur vil spenningsforskjellene i overgangene være forskjellige og de nuller ikke hverandre ut lenger; man får en strøm i kretsen.  I prinsippet kan man lage et Peltier-element selv; man trenger en liten jernplate og to kobberplater som man legger i en stabel med jernplaten i midten og med elektriske ledninger til kobberplatene.  Hvis det så er varmere på den ene siden av stabelen enn på den andre vil det oppstå en liten spenning mellom ledningene, og man kan få en liten strøm.  For ordens skyld: Med kobber og jern blir det VELDIG liten strøm.  Med andre materialer kan man skape en strøm som ikke er fullt så liten.

Peltier-elementer kan man få kjøpt for noen få kroner.  Prinsippet har vært kjent i godt over 100 år. 

Så har da noen for lenge siden funnet ut at man kan koble en bitteliten elektromotor på et Peltier-element, man setter den ene siden av Peltier-elementet mot noe varmt og monterer kjølefinner på den andre siden, og setter en propell på motoren, og vips så har man en Eco-fan. 

Det er ingen tvil om at dette rent prinsipielt fungerer.  Det er lett å se at propellen begynner å gå rundt når en Eco-fan settes på noe varmt.  Og siden vi vet at en propell som går rundt lager en luftstrøm er det lett å bli begeistret og tenke at dette virker.

Som antydet av stigmv her går det også an å bruke en Stirling-motor i stedet for Peltier-element og en elektromotor.  Her er et eksempel fra en annen produsent: http://gyroscope.com/d.asp?product=VULCANSTOVEFAN

Men virker det nok til å forsvare en pris på over 1000 kroner som mange betaler?  For å svare på det er det ikke nok å sjekke om viften snurrer rundt eller ikke; spørsmålet er om snurringen gir en merkbar forbedring i hvordan varmen fordeles i et rom.  Det kan man ikke lett sjekke ved å se på viften.  Skal man sjekke det ved å måle temperatur må man stå på litt for å greie å få til fornuftige målinger.  Min målemetode var i stedet å holde et papirark foran for å se hvor kraftig luftstrøm det ble, og det ble ingen merkbar luftstrøm.  Og det er lett å skjønne: Viften går svært mye langsommere rundt enn alt annet jeg har sett av vifter.  Luftstrømmen er ikke merkbar på 20 cm avstand med papirark-metoden jeg nevnte.  Peltier-elementer må være veldig store og/eller operere på veldig store temperaturforskjeller for å lage særlig mye strøm; dette er ikke tilfelle for en Eco-fan på en vanlig ovn. 

Skal du ha varmen fordelt bedre ut fra en ovn vil jeg tro det er mye mer effektivt og mye billigere å sette kjølefinner på ovnen.  Men det er jo ikke like morsomt å se på da...

Hvis dette hadde vært effektivt ville vel minst EN av de store ovnprodusentene bygget inn slike vifter i ovnene sine?  Eller i det minste solgt slike vifter til å sette fra seg oppå ovnene?  Tross alt er det jo snakk om en voldsom fortjenestemulighet her; et Peltier-element til noen få kroner, en elektromotor til et par kroner, kjøleelement av ekstrudert aluminium til under 20 kroner pr kilo, et propellblad i utstanset tynn metallplate til under 20 kroner per kilo, et par korte ledninger og litt sort lakk; hele greia er mye mindre kompleks enn en lekebil til noen tiere og veier ikke så mange hundre gram.  Men jeg har ikke sett noe slikt produkt hos Dovre, Jøtul eller andre seriøse ovnsprodusenter.  Dette er et typisk postordre-produkt :-)

Om noe slikt virker er ikke bare et ja/nei-spørsmål, det er hovedsakelig et hvor-godt-spørsmål.  Dingsen virker; den går jo rundt.  Men den virker ikke godt. 

Produktomtalene som er skrevet av produsenter og selgere er selvsagt himmelstormende positive; her er det kjapt gjort å bli rik.  De som lar seg begeistre av en vifte som går rundt uten å kobles til strøm er også positive.  Men de som vurderer saken ut i fra et nytt/kostnad-perspektiv er ikke så positive.

Noe av det beste som kan sies om den er umulig å høre viften. 

Ingen vifte som kan flytte mye luft er umulig å høre. 

Amazon har mange kundeomtaler.  Omtalene er svært blandede.  Den positive omtalen som er scorer høyest på "useful" sier:

It works. Very efficient use of the heat coming off of the wood-burning stove. You might find where some people state that it doesn't work, that it hardly spins or that it can't even move a piece of paper that you might place in front of it when checking airflow. To those reviews, I state that they did not perform proper placement as placement is the key. My wood-burning stove is an insert to my fireplace and I have my fan located on one of the sides, a few inches from the front and angled a few degrees to the center. The fan takes advantage of temperature differentials, meaning that it needs cooler air as well as hot. Thus, place the fan on the side and not dead center. My particular fan starts spinning (albeit slowly) when the stove's at a surface temp of about 100 degrees F. Spins faster as the stove temp increases. It's very quiet and is designed to move air in a wide dispersion (vs. a more narrow field, like you might get with a high-speed, 120V fan). I like it.


Den kritiske omtalen som scorer høyest på "useful" sier:

Cute but not effective
I bought this fan based on Amazon reviews but was disappointed in the performance. With a raging fire and the fan spinning like crazy a piece of toilet paper held directly in front of it just hung limply. It`s well made and an interesting conversation piece but it just didn`t move any air. I tried it for a month before returning it.
Signatur

   #8
 1,323     Østlandet     2
Vi kjøpte en ecofan til mine foreldre i gave for et par år siden, og de er i hvertfall storfornøyd. Uavhengig av målinger og testing med ark så ER det merkbart bedre spreding av varmen i stua til mine foreldre.

Som nevnt så finnes det flere typer utfra hvilken temp de starter på, tilpasset hvilken type ovn man har. Plasseringen på ovnen har også en del å si, da det er om å gjøre å få en høyest mulig temperaturforskjell mellom frem og bakside på viften.
Jo større temperaturforskjell jo høyere turtall på viften.

Og nei den blåser ikke bakoversveis på deg, men den lager en liten sirkulasjon av luften som etter min mening faktisk fungerer.

Om den er overpriset er en helt annen sak.
   #9
 3,082     Gol     1

Prinsippet bak Ecofan er jo morsomt, ihvertfall for oss som er litt over middels teknologifreaker.  Men hos meg greier den ikke å lage nevneverdig luftsirkulasjon.  Man skal ha god varme i ovnen før den begynner å snurre i det hele tatt.  Om jeg holder et papirark 20-30 cm foran hjørnet hvor viften står er det ikke noen særlig forskjell i forhold til om jeg holder et papirark foran hjørnet uten vifte.  Dette er et sterkt overpriset, nesten helt ubrukelig produkt.


Må være noe glt med viften din da, min er absolutt ikke slik som du sier. Merker luftstrømmen ivertfall 3 meter unna:)
Jeg har en Jørund 602 og den fungerer utmerket på denne. Begynner på 63 grader og holdes igang til det er slukket i ovnen.
Den som er er at den må ikke stå imot røykrøret, den må få "kald" luft inn bakfra.  Den er verdt pengene sine syns jeg Smile
Signatur
   #10
 282     Tønsberg     1
Vi har Ecofan, men den modellen som er beregnet for støpejerns ovner, vår ovn en La Nordica Gaia, har glasert flis på toppen, og blir derfor ikke så veldig varm. Vi burde kjøpt den modellen som nå heter 806. Skal du være helt sikker ville jeg kjøpt et termometer som gikk til 150-200 grader, og så målt hvor varm ovnen blir i toppen. Alle som kommer på besøk tror jeg har kommentert vifta, jeg kjøpte den på ebay fra USA. Litt billigere der. Vi er fornøyd, selv om den sikkert kunne snurret enda raskere, hvis vi hadde kjøpt rette typen!