22,428    12    3  

Erfaring med Radonsug

 14     Drøbak     0
Hei

Vi er et borettslag som har fått annbefalt Radonavsug pga høye verdier , opp mot 500
Tiltaket skal danne undertrykk under sålen for å stoppe/redusere radoninntrengningen
Virkningen av et radonsug er basert på endring av lufttrykkdifferansen mellom inneluften og luften i
grunnen. Det er ønskelig at trykket i grunnen er lavere enn trykket inne, slik at radon ikke trenger inn i bygningen. Dette oppnås ved installasjon av en elektrisk vifte (75 – 150 W) som gjennom et rørsystem suger luften fra grunnen og fører den ut gjennom yttervegg. Et eksempel på utførelsen er gitt i figurene under. For optimal funksjon er det viktig at rør og gjennomføring av rør er gasstette. Stive plastrør fungerer ofte best. For at en radonbrønn skal fungere godt må det finnes et permeabelt lag (slik som pukk) under betonggulvet. Arealet rundt bygningen bør være dekket med relativt tette masser som f. eks. jord eller leire.

Noen som har erfaringer med dette?

   #1
 5,410     Langhus     0
Der en relativt billig og raskt gjennomførbar løsning, som i de fleste tilfeller fungerer tilfredstillende. På store arealer kan det være man trenger flere rør, og som du nevner er det viktig at massene under huset faktisk slipper frem luft til røret.

Har selv radonbrønn, men bor i et område med liten fare for radon. Brønnen blir koblet til vifte (og kanal ut) hvis målinger viser at dette skulle være feil.
Signatur
   #2
 552     Stavanger     1
Dette er en høyaktuell problemstilling hos meg også. Kjelleretasjen har radonverdier opp mot 400, og jeg er på jakt etter radonvifte, utstyr for kjerneborring og rør (for utlufting over tak).

Jeg har selv målt verdiene med en elektronisk Radonmåler (Ramon), og ser at tiltak må gjøres.

Jeg har vært i kontakt med et lokalt selskap, som ikke vil gjøre tiltak før de selv har gjort en forundersøkelse (i overkant av 3.000 kroner), og teller litt på knappene i forhold til om jeg skal sette vekk jobben, eller sette i gang på egenhånd.

Er det noen her på forumet som har gjort dette, og som kan si noe om dette var en grei affære?
  (trådstarter)
   #3
 14     Drøbak     0
En vifte som vi er annbefalt er :

MiniVent, se vedlagt
Den koster ca 5500,- og ser bra ut

Vi har også fått en pris på radonavsug med rør og vifte i bok. KOmplett ca 45000.-
Det trro ejg det er verdt

Firma er Radonlab
   #4
 27     0
Ut i fra verdiene du nevner vil jeg støtte forslaget om radonsug om forholdene ligger til rette for det.

Angående befaring i forkant er dette en risiko om man vil gjøre dette eller ikke. Om det dreier seg om en flere leiligheter ville jeg ikke spart på kronene her. Husk også å kontrollere om alle leilighetene trenger avsug.

Går du først for en befaring så sørg for at dette blir grundig gjennomført og ikke bare er en titt på hvor et hull kan bores.

Som nevnes er gasstette vifter og rør viktig, best erfaring har jeg med litt bløtere rør som ikke sprekker så lett. Også på grunn av lydforplantning. At viften er enkel å bytte og ikke koster all verden er også viktig den dagen den skal byttes Wink. I allefall når det er snakk om rekkehus, da kan jo antallet som må byttes være høyt.
Signatur
   #5
 1,185     1
Jeg har gjort dette relativt enkelt. Laget meg selv en radonbrønn av et 125mm spirorør som jeg borret mange hull i og satte på en rist i enden. Ble satt ned før sålen var støpt vel og merke.

Kostet meg ca 100 kroner pluss en times arbeid til sammen. Kanalvifte koster kr 1000,- og kommer til å bli installert hvis målte radonverdier er for høye når bygget er ferdig og ventilasjon går.
  (trådstarter)
   #6
 14     Drøbak     0
En liten oppdatering

Nå er Radonsuget på plass og ny måling er gjort.
Radonforekomsten har sunket fra 400 til 20 !

Så nå sover vi godt og trygt
HSt
   #7
 35,438     Lillestrøm kommune     0
@sveander : Nyttig oppdatering, har dere balansert ventilasjon i tillegg ?

   #8
 5,410     Langhus     0
Gratulrerer med Radonreduksjonen!

Kanskje du kan gi litt teknsik info rundt?
Hustype (underetasje/kjeller?)
Grunnflate?
En brønn/flere brønner?
Hvor mange målepunkter?
Målertype?
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 14     Drøbak     0
VI har ikke balansert ventilasjon. Vi er frarådet å tro at balansert ventilasjon vil løse problemet.

Huset er 2 mannsbolig , 3 etg. Problemet var størt i U-etg selvsagt, hvor også soverommene er. U-etg er ca 20 % under jord i en skråning. Målinene ble gjort av RabonLab som hadde et apparat som ga utslag i rørinnføringer og også i en sprekk i gulvet inne ved en yttervegg.

De målerne vi brukte i 2 mnd husker jeg ikke merke på. Det var sånn sorte som kan henges på en spiker.
Grunnflate er ca 50 kvm og vi målte kun i det store soverommet som vi bruker (de andre soverom er gjesterom og ikke så kritiske) og i stua i 1 etg.

Det er en brønn og det ble borret fra en bod vi har ved siden av soverommet. Det blir borret på skrå i vinkelen mellom vegg og gulv. I dette hullet er det montert 16mm rør med en vifte som skal trekke ut radongassen og minske forekomsten inne i husene. (Ytterlige forbedringer som tetting av sprekker i sålen og ved rør kan være nødvendig, dersom nye målinger ikke viser nok redusert radongasser inne i huset. )
Vifta trekker ca 80 w på 3.

Det eneste negative er at det blir litt kondens i utsuget der luften trekkes ut . Dette skaper is, men selv så har jeg hakket 3-4 ganger i vinter og da er problemet lite.

Pris ca 35000 fra RadonLab innkludert alt. Ca 7 meter rør som de isolerer for å slippe kondens og det bråker mindre.
   #10
 366     Sandnes     0
Jeg antar at det er 160mm rør du har, og ikke 16mm.

Hva er det som er fordyrende i den pakken, siden kostnaden blir så høy? Er det arbeidet, eller delene som koster?

Jeg har selv litt høye verdier (290-300), og har planer om å montere inn vifte som lager undertrykk i jordkjelleren. Jeg tenkte å bare sette inn en enkel 125mm kanalvifte og en trinnløs regulator. Jeg ser at det er anbefalt at røret blir ført ut av huset over tak, men det blir mye jobb i forhold til å bare gå ut gjennom veggen.
Signatur