(trådstarter)
   #11
 238     Oslo     0
Har nå også målt på kjøkkenet, dvs naborommet. Og resultatene virker til å være høyere her når døra til "problemrommet" er åpen, ca 125 vs 55, så det kan se ut som kilden er på dette rommet. Skulle nesten tro at guttungen hadde en samling med uransteiner eller noe.

Kan det være "vanlige" ting som avgir mindre mengder radioaktivitet? Er det kun radongass som slår ut på Canary måleren eller også annen form for radioaktivitet?

   #12
 425     0
Jeg ser du bruker svært korte perioder på et par dager for målingene. For å kunne bruke resultatet fornuftig skal måleren måle i minst to måneder. Måleren vil også bli påvirket av elektrisk utstyr, det er anbefalt at måleren ligger 1 meter fra annet utstyr.

Det kan være at radonduken din ikke er helt tett mot veggen og gassen siver opp langs veggen og ut i rommet over.

Ellers er det verd å merke seg at radongass ikke er særlig skadelig alene. Men dette er en diskusjon litt på siden.
HSt
   #13
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det er ikke korrekt at du må måle i 2mnd for å få noe ut av det. Med Canary måler får du et døgnmiddel ett ukesmiddel og et langtidsmiddel. For døgnmiddel er det en del usikkerhet men ved å måle en del dager så gir dette en god indikasjon. Men det kan være fornuftig å få med seg endringer i vindretning og nedbør da dette kan ha noe å si.  Vedr. TS sitt problem så er det ikke uvanelig at det er større lekkasje inn i et rom en andre (ref urankilden på gutterommet Smile). Fordelen med Canary måleren er at den er flink til ikke å bli lurt av falske signaler. Men følg instruksjon vedr plassering og trykk på reset når du flytter den til et nytt sted da måleren prøver å lære seg noe om målestedet over tid.

Skal du ha sertifikatet for leieboer om at alt er ok så stemmer det at en skal måle i 2mnd, men det har en god tid til når en først er ferdig med å kontrollere huset slik TS holder på med.
  (trådstarter)
   #14
 238     Oslo     0
Min erfaring er at også resultatene fra kortere måleperioder (helt ned til et døgn) absolutt har en verdi. Vi har sett umiddelbar forskjell når måleren har blitt flyttet inn og ut av dette rommet, og vi ser også store utslag dersom det har blitt luftet litt ekstra en dag.

Kaldtvann - du tenker på radonduken i rommet under? Har litt vanskelig for å se for meg at det skal sive gass oppover langsmed veggen og til rommet over (der taket/gulvet med det blotte øyet virker ganske tett) uten at det skal gi utslag også i rommet der radonduken ligger.

Har bestilt sporfilmer som skal ligge ute nå på alle soverommene de neste 2 mnd-ene, mest for å dobbeltsjekke. Sertifikat til utleie er ikke relevant for vår del, men er jo naturligvis opptatt av egen helse. Kona vil ikke la sønnen vår sove på rommet sitt når hun ser verdier på 2-300 på måleren.
HSt
   #15
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Leca vegger kan være et problem siden det litt an på typen er hulrom i blokkene (evt bare fuger som ikke er tette). Dette kan medføre at det slippes ut Radon på topp av lecaveggen. Topp og sidekant av Lecamur skal være pusset, vet det ofte er avvik her. Selv om Canarymåleren ikke skal legges tett mot vegg ville jeg prøv å legge den nær topp av mur i rommet under for å se om du kunne plukke opp Radon der. Evt kunne TS prøve å suge luft med en billig vifte ut fra rommet under og se om det hjelper på Radon i rommet over.

Når jeg prøvde å finne kilden til Radon i kjellerboden min så prøvde jeg noen ganger med en hvit presenning utenfor kjellervegg ute slik at muren ikke skulle solooppvarmes. Om dette virker vet jeg ikke (hos meg var det nedbør gjerne dagen før som ga store utslag, jeg hadde Radon også på sommerstid). Jeg endte opp med å gi opp å lete etter kilden siden kjellerboden er et stort 3-rom i ett løsning der jeg hadde over 1000 på måleren. Med radonsug er jeg nå på ca 100 her og 30-60 i huset ellers.

På et soverom med litt luftlekkasje opp fra kjeller (men hvor vet jeg ikke) ser jeg positiv effekt å lukke dør og ha ventil åpen. Blåser det fra nord (sov på nordside) får jeg da helt ned i 5-10 på Canarymåleren.

Når det gjelder risiko så er røyking betydelig farligere og det er visst også en multiplikasjonsfaktor slik at Radon og røyking tilsammen gir mye høyere risiko. Det er imidlertid vanskelig å si hvor viktig nedsettelse av tiltaksgrense på fra 200 til 100 faktisk er. Det betyr at en ikke bør egste seg for mye samtidig som det er lurt som TS prøver å finne ut av problemene.  Men for de av dere som ikke har målt løp å kjøp måler, vi har funnet soverom med 2600 blant BB brukere ved hjelp av Canarymåleren og det er ikke gunstig over tid.
   #16
 425     0
Er uenig i nytteverdien av en korntidsmåling da faktorer som temperatur inne og ute, vind, lufttrykk og lufting spiller inn på resultatet. Mener ikke at verdiene som måles er feil, men det er langtidseffekten av eksponeringen som øker kreftrisikoen. Så en korttidsmåling sier ikke nødvendigvis så mye. Dersom det er 300 den ene dagen og 50 resten av uken er snittet langt under anbefalt max.

Var på radonkurs en gang tilbake hvor det ble lagt frem litt tall. En gjennomsnittlig person har vist ca 0,4 % sjanse for å dø av lungekreft. Med verdiene satt i TEK, 200 Bq/m³ øker sjansen til 0,5 %. Dersom en blir utsatt for høye verdier, 800 Bq/m³, øker risikoen til rundt 0,9 %. Dette gjelder for personer som utsettes for høye verdier hele livet. Røykere har en 15 % risiko for å dø lungekreft, utsettes de i tillegg for høye verdier av radon øker risikoen til 30 %. Med TEK verdier, 200 Bq/m³, er faren 18 %. For å ha tilsvarende stor risiko å dø av lungekreft forårsaket av kun radon som kun av røyking må verdiene opp i 20.000 Bq/m³. Så for røykere er jeg enig i at høye verdier av radon er noe å tenke på. For alle oss andre tror jeg ikke vi skal være for bekymret.

Her er hvorfor jeg tenker at gassen kan sive opp lags veggen. (Og dette er bare egne tanker). Radongass er letter enn luft, så gassen stiger. Ved veggen møter kald luft ,varm luft. Dette fører til at det blir bevegelse i luften oppover, som drar radonen med seg. Det er sjeldent gasstett mellom etasjer ofte er det ganske åpent inn mot veggene.

Har du prøvd å gå over rommene med slik myggspiral røyk, radar? Det blir da lettere å se om det kommer en trekk en plass. Et annet triks for å få ned radonkonsentrasjonene er å åpne et vindu. Gassen tynnes veldig fort ut. Har du prøvd å måle over en periode mens dere lufter en liten time før leggetid?
HSt
   #17
 35,438     Lillestrøm kommune     1
Vel, vi som faktisk har vært med å måle i flere hus ser nytteverdien av kortidsmålingene. Ja du kan finne ut at det bare er 300 noen dager men da er det jo det måleren faktisk vil vise deg når du kommer igang. Du finner godperiodene og prøver å utvide disse ved å skjønne hva som er forskjell i vind eller vær kanskje skal det bare luftes via andre veggventiler. Finner du ingen godperioder så vet en at snittet i vintermånedene ikke vil gå ned. Skal du måle i 2mnd for hver endring som prøves så har en løst radonproblemet om 5års tid... De fleste har kun vintermåndene og jobbe i.

For mange hus er lufteteknikken totalt mislykket, før en nærmer seg balansert ventilasjon har det veldig varierende effekt i mitt hus var det knapt merkbart (trolig suger lufting inn mer luft fra grunnen hos meg).

I Lecablokker er ikke tanken at radon siver opp langs veggen men inni veggen. Det er hulrom i blokker hele veien, ingen tverrfuger er utmurt så veggene kan være rene ventilasjonkanalen. Er en heldig så kan en reddes av u-blokk skift og puss på innsiden. Mangler puss på vegg under gulvnivå (flere har gulvet opp på nedre blokk) så er dette en stor mulig kilde for radon inslipp. Men det skjer ikke alltid, men mulighet er der. (Utsparing til veggventiler og kjellervinduer kan tilsvarende være lekkasje punkter).

Usikkerhet rundt lave Radonverdier og risiko er et vanskelig tema, jeg tror ingen helt har sikre data. Jeg tror bakgrunnen for å sette ned tiltaksgrensen er at det er betydelig flere som faktisk eksponeres for 200Bq og statistisk mener de da at antall tilfeller da vil øke merkbart de øndker derfor å også fange opp denne store gruppen.

Til slutt Canary måleren kan også redusere usikkerhet, når mai kommer og sporfilmresultater kommer med negative meldinger så vet de ikke om forholdet er bedre i sommermånedene, Canary måleren vil da vise at ofte er det en god tid for mange med Radon problemer.

   #18
 425     0
Ser jeg har vært litt kjapp og upresis. Er enig med deg HSt, for å finne hvilke tiltak som hjelper er det korte perioder som må til. Jeg rettet meg mot TS som begynte å lukke dører pga et par forhøyde korttidsmålinger, som vell alle var under anbefalte grenseverdier og at dette ikke nødvendigvis betydde at han hadde et radonproblem. Jeg er av den oppfatningen at målinger skal tas under så normale forutsetninger som mulig og ikke drive å stenge av for å se på enkeltrom, særlig ikke når verdiene er så lave som de er her.

Ut i fra tallene jeg er blitt vist føler jeg det er en overdreven fokus på radon. Til sammenligning øker kreftrisikoen med 10 % ved et daglig inntak av én enhet alkohol. Du har en 75 % større risiko for hudkreft dersom en noengang har brukt et solarium og mer enn 600 % større risiko dersom du har brukt det mer en 10 ganger. Mens her er det snakk om å prøve å redusere risikoen fra 0,6 % (300 Bq/m³) til 0,4 % (<100 Bq/m³). Hva er det jeg ikke forstår?

HSt
   #19
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det ser ikke ut som vi er så uenige som det så ut til Smile

Det er riktig at det er furnuftig ikke å være for egstelig det er trolig mer skadelig enn Radon faren i seg selv (selv om det med Radon er en faktisk risiko ref. andre diskusjoner om stråling fra mobilnettverk der faren ikke eksisterer). Men TS sitt forsøk med å stenge dører o.l. er faktisk ganske fornuftig i å prøve å finne ut kilden til problemet. Han trenger ds kanskje å se på vindforhold i tillegg.

Men det er også naturlig at småbarnsforeldre er enda mer usikre og for meg ser det da ut som et tall på Canary måleren tross alt er enklere å leve med enn å gå å se på en sort sporfilmboks i 2mnd og deretter vente nye 1-2mnd før en vet hva resultatet blir. Da har en gått og lurt i 4mnd.
  (trådstarter)
   #20
 238     Oslo     0
Tror kanskje jeg har funnet årsaken til problemene. Det finnes et karnappvindu i dette rommet som ikke har noe kjellerrom under seg. Det virker som det finnes en grunnmur under dette karnappet som iallfall går et stykke nedover, mye mulig at det er et hulrom der som enten er tomt eller fylt med et eller annet. Her er det ingen ventilasjon og radonen har vel fri bane oppover mest sannsynlig.

Jeg la måleren på gulvet i karnappet, og fikk da etter en dag 685 på 1 day måling (ellers har jeg målt typisk 150-250 i dette rommet). Har ikke klart å gjenskape dette når jeg har lagt den der senere, men det kan også ha noe med værskifte å gjøre (lavere trykk ute).

Forslag til tiltak, fortrinnsvis så rimelig som mulig? Borre et hull fra utsiden av dette hulrommet, slik at radonen slipper ut til friluft? Montere vifte/radonsug inn der? Andre muligheter?