1,517    4    0  

Radon

 8     hordaland     0
Hei alle kloke hoder her på forumet!

Jeg har lett litt rundt i de gamle trådene for å finne svar på mine spørsmål, men finner ikke akkurat det jeg leter etter.. Vi må gjøre tiltak etter radonmålinger tatt i fjor.

Jeg har pigget opp kjellergulvet og senket det med 40 cm. Planen er å legge 15cm isolasjon og legge radonsperre under det øverste laget isolasjon. så kommer kabel, støp osv... Duken vil bli limt og klemt mot kjellerveggene (støpte vegger). I tillegg til dette bør det vel absolutt legges til rette for en radonbrønn om det skulle vise seg at duken ikke gir ønsket effekt/nok effekt. Nå er jo hele gulvet åpent, og jeg er fristet til å legge perforerte rør som kan kobles på vifte i ettertid, har lest i en tidligere tråd at det er brukt drensrør, men må det være så stor dimensjon? Kan jeg perforere f.eks et 50mm rør og bruke dette (med overgang til større dim for egnet vifte over ferdig gulv)?

Håper noen har erfaringer med dette, event klarer å trylle frem en gammel tråd som jeg har oversett...

Ludde

   #1
 350     Viken     0
Det er perforerte drensrør i andre dimensjoner å få kjøpt. 60mm tror jeg.
Signatur
HSt
   #2
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Faktisk ikke sikker på om du har gått glipp av noen tråd for jeg tror ikke jeg har sett akkurat ditt spørsmål før. Hvis du har innervegger som er fundamentert på grunn så er det viktigete at du må ha rør og dermed sug til alle rom, du får en kammer-effekt for hvert rom og må normalt derfor ha sug i alle rom. Har du bare tatt opp gulv i ett rom så går det an å bore seg gjennom skilleveggene for å klargjøre sug.

Sug skal lage undertrykk under sållen, hva slags grunn har du da under den planlagte isolasjonen. Er den veldig åpen vil dette bidra til å spre undertrykket utover, er massene tette så kan en få et problem.

50mm rør kan ha den effekt at en får for stor trykkfall i rørene og at det ikke blir noe undertrykk igjen når du kommer til enden av røret. Jeg var å så på et hus med radonsug der de hadde hatt et mislykket 50mm system som senere ble byttet med ett enkelt 125mm system og alt var da ok. Vi som har radonsug pleier å plukke ut noe masser under hullet der suget står for å gjøre det lettere for viften og lage undertrykk.

Du kan evt. spre undertrykk også med isodrenplater som er diffusjonsåpne. Se deres nettsider.

Som du ser så har jeg ikke tatt sjansen på å gi deg et ja eller nei svar, men noen momenter imot for liten dimensjon har du fått.

På Svenske nettsider så sier de at en bør begrense radonsug til max 50m3/t for å redusere risiko for frostskytig under såle.

Jeg tror det er normalt å øke perforeringen i rør i forhold til drensrør (ekstra 10mm hull med passe avstand).
   #3
 26     Akershus     0
Jeg har klart mesterstykket å legge inn et innlegg på en annens brukers konto, hvordan det er mulig forstår jeg ikke. Ganske likt brukernavn, men at vi skal ha samme passord virker litt søkt...

Uansett, takk for gode svar! Huset er fundamentert på grunn, fordelt på to rom som er støpt helt ned (døråpning lager "hull" mellom kammerne) og krypkjeller under halve huset (skrånende fjell). Mye sprengstein i massene som ikke fjernes, så det burde være gode forhold for et radonsug. Tenkte å legge rørene i pukk. Skjønner at 50mm ikke er det mest fornuftige valget, bør vel bare gå for 125mm med litt ekstra hull Smile

Akkurat hvordan jeg skal løse ventilasjonsproblemene i krypkjelleren har jeg ikke fundert så mye over, siden det ikke haster så veldig, men takknemlig for innspill der også!

Ludde
HSt
   #4
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Hos meg hvor det er fjellgrunn var det ganske store stein fra sprengingen (20-30cm store) og deretter ca 10cm løs leca. Det var fra de indre 70m2 kjellerbod jeg hadde radonproblem. Viften fingerer rimelig godt (1/10 av gammelt nivå), mens samme system annet sted ga betydelig større reduksjon. Det viktigste kan kanskje da være å få suget fordelt til de 2 rommene. Ser ikke at du beskrev noe krypkjeller, men bruker Bidda har en rodonssug i krypkjeller tråd i alle fall.