7,786    30    9  

For høyt vanntrykk?

 81     0
Jeg har totalrenovert alt av vann i huset fra og med stoppekranen ute, men jeg mistenker at rørleggeren ikke har installert en trykkreduksjonsventil. Det ser ut til å være veldig høyt trykk i springen. Setter jeg den på maks spruter det utover hele gulvet. Er det problematisk med så stort trykk i forhold til andre installasjoner? Vaskemaskin, oppvaskmaskin etc? Er det krav til det i TEK-10 eller lignende? I kontrakten står det:
- Prosjektering og utførelse skal være i hensyn til TEK10 byggteknisk forskrift.
- Utførelse skal følge tekniske anvisninger beskrevet i gjeldende dokumenter i SINTEF Byggforsk-serien, eller være dokumentert av tilsvarende kvalitet og holdbarhet

Kan eller bør jeg da kreve at de installerer en trykkreduksjonsventil? Har det noe å si utenom at man ikke må skru vasken på fullt?





   #1
 1,355     1
Høyt trykk fører vel til større sjanse for lekkasjer. Ang. kjøkkenkranen kan det være at du burde hatt et annet munnstykke?

Vil du sjekke trykket kan du koble en trykkmåler på f.eks hageslangeuttaket ute. Enkelt å skru sammen.
   #2
 24,032     Akershus     1
For å redusere sprut, kan du strupe hovedkrana litt.
Signatur
   #3
 767     1
man reduserer ikke trykket ved å strupe hovekran. du redusere flow, men trykket når du åpner kran vil være det samme.
   #4
 24,032     Akershus     0
..og en trykkreduksjonsventil reduserer flow ved at det dynamiske trykket mot krana reduseres.

Prøv, åpne hageslangen på fullt og strup en bakenforliggende kran. Strålen bli etterhvert ganske "slapp" Blush

Dersom en setter inn en trykkreduksjonsventil bør en også inn med ekspansjonskar. Hvis ikke, vil sikkerhetsventilen på vvb skvette ved 9 bar, dvs etter hver dusj eller oppvask. 
Signatur
   #5
 767     2
tja.. sett så knekk på slangen litt, før du slipper opp igjen Wink

nei reduserer du trykket med en reduksjonsventil, til eksempel 6bar, skal ikke trykket overstige 6bar, samme hva du gjør. vil nok kunne variere noe ved temperaturforandring, men blir absolutt ikke det samme som å strupe på vannmengden med en kran.
   #6
 24,032     Akershus     0
Med en trykkreduksjonsventil innstilt til 6 bar kan trykket bak kjøkkenkrana være 9bar en stund etter en dusj. (Gitt ingen ekspansjonskar).

Trykket vil falle meget raskt etter at krana er åpnet. Det samme vil skje bak en struping: med stengt kjøkkenkran får en gaterykk, mindre enn 9 bar, kanskje 6-7 bar. Trykket faller raskt grunnet motstanden i restriksjonen. I begge tilfeller får en et kort puff.
Signatur
   #7
 767     0
eventuelt kan man la en kran renne litt helle tiden som kompensasjon Smile


men som sikkert mange har erfart, er det gjerne akkurat i det man åpner kranen, og det spruter over alt, så betyr det mindre om det avtar etter hvert, da man som regel likevell har fått stengt kranen noe.

Men sånn litt mer til det TS spør om, er det ikke nødvendigvis for høyt trykk, men muligens att aktuell armatur (vist dette gjelder bare ett sted)? trenger å justeres noe ned på vannmengden? de fleste armaturer har som regel en eller annen måte å få gjort dette på.

Beste er nok å få målt trykket uansett.

HSt
   #8
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Jula har billige manometre, men husk å få med alle overganger som trengs for å komme til ønsket dimensjon. Det er ikke sundt å ha så mye mer enn 5Bar i et hus og støtter dette med ekspansjonstank.
  (trådstarter)
   #9
 81     1
Det gjelder alle kraner og dusjer. Jeg har undersøkt, og det er ingen ekspansjonstank eller trykkreduksjonsventil. Så det er nok gatetrykk på 9 bar hele veien.

Mange morsomme forslag her, men spørsmålet er egentlig ikke besvart:
Kan eller bør jeg da kreve at de installerer en trykkreduksjonsventil?

Har dere noen forskrifter, lover eller regler å referere til?


   #10
 24,032     Akershus     0
Gjetter:

Gatetrykket er ikke 9 bar, i så fall ville sikkerhetsventilen skvette kontinuerlig. Mål trykket og spør kommunen. Vil anta at trykket inn er 4-6 bar. Gitt at gatetrykket er 5 bar. Da er "alt i orden" og du har neppe noe krav.

Om du velger å innstallere en trykkreduksjonsventil, men ikke ekspansjonskar, vil åpningstrykket på kraner kunne være 9 bar, utløsningstrykket på sikkerhetsventilen på vvb. Sikkerhetsventilen vil skvette etter hver dusj.

Ekspansjonskar vil også være aktuelt om du installerer vannmåler. De fleste kommuner krever da tilbakeslagsventil. "Trykkreduksjonsventil" fungerer også som tilbakeslagsventil.
Signatur