454    13    1  

Borehull, vanntrykk og strømmengde

 269     0
Hei!

Har et par spørsmål ang borehullsbrønn.

Dersom pumpen står 135 meter nede i hullet, og trykket på trykktanken går fra 3 til 5 bar, skal en beregne at pumpen da står på ca 170-180 meter dybde når en tar med trykket på tanken når en dimensjonerer?

Grunnen til at jeg spør er at det virker til å vere nok vann når en feks dusjer, men om det blir brukt vann flere plasser samtidig så synker trykket veldig, men stenger en den ene plassen så går trykket opp igjen relativt raskt.
Pumpen klarer heller ikke fylle trykktanken under kontinuerlig bruk som feks hageslange som står på.


I tillegg viser motorvernet at når en bruker mye vann så synker strømtrekket med ca 0,4A ( fra 6,7 til 6,3A).  Betyr det at det er lite vann i brønnen siden strømtrekket går ned?

Siste spørsmål..: 
I forhold til kabling så går det fra sikringsskap til motorvern (ca 20 meter) 1,5mm2 kabel.
Fra motorvern til topp borehull går det 6mm2 ( ca 40 meter) og fra topp borehull til pumpe går det 2,5mm ( ca 130 meter).

Elektriker sier at dette ikke påvirker pumpen mtp for lite strøm. Min teori er at den 1,5mm2 kabelen fra sikring og fram til der kabel går ut av huset "struper" strømmen til pumpen.  
Det som taler i mot er at pumpen er oppgitt til å bruke 6,7A under drift, og det er 6,7A den drar under normal drift, så mulig jeg tar feil.. ?

HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
En pumpe vil vel alltid bruke mere strøm når den trenger å bygge opp et maks statisk trykk, når du tapper er det dynamisk trykk som alltid er lavere.

At trykkfall er stort ved dynamisk trykk kan være en innsnevring også, på hyttefelt satt pumpa fast når de skulle løfte den ut av borehullet står den for dypt så kan det komme sedimenter rundt inntaket

Så er den klassiske feilen tett filter, mange skjønner ikke at de må lese av trykkfallet over filteret mens de tapper vann, med statisk trykk er det alltid samme trykk både inn og ut av filteret. Vi hadde en rørlegger på jobb som ikke skjønte dette, det er mange år siden voksenopplæring måtte trå til her.
   #2
 22     0
Jeg vet ikke helt hva det lavere strømtrekket kan bety, men jeg har en gang hatt lite vann i brønnen. Eller, egentlig dårligere tilsig enn forbruket i en periode med badestampfylling.

Etter en stund klarte ikke pumpe/ brønn her å holde tritt med forbruket, og trykket ble så og si borte. Pumpa sto bare og jaget på lavt trykk selv uten forbruk.
Ble jo litt bekymra for at jeg hadde havarert pumpa eller at jeg hadde tømt brønnen (tørkesommeren 2018)...

Men etter at pumpa hadde stått avstengt i en time prøvde jeg igjen, og da var alt helt OK.
OK inntil jeg hadde sugd opp det som hadde sniki seg inn i brønnen på denne timen.

Sjekket med tidligere eier av huset om dette hadde vært en issue tidligere. Det hadde det ikke vært, men han kunne også opplyse om at brønnen antagligvis ikke var rørt siden den ble boret i '72.

Så da bestillte jeg brønnrens/ -spyling. Aldri hatt problemer igjen etter dette.

Mange ord for å komme til poenget, men...


Hvis du stopper forbruket. Går da trykket relativt raskt opp og pumpa stopper, eller blir den stående å "jage" på lavt trykk?

En annen ting. Hvis brønn/ pumpe er gammel er det ganske sannsynlig den er dimensjonert for et helt annet vannforbruk enn vi har nå i disse mer moderne tider.
Signatur
   #3
 4,130     0
At vannpumpa går lettere ved tapping er naturlig. Da kan den også trekke litt mindre strøm.

Det er ikke dybden på hullet som bestemmer, det er løftehøyden. Hvis hullet er helt fullt så skal pumpa kun løfte 50m (5bar), står vannet bare 10m over bunnen blir løftehøyden 175m.
En typisk dykkpumpe kan gi fem ganger så mye vann ved liten løftehøyde mot det den gir ved max.

Du har 190m med kabel fra sikringsskap til pumpemotoren. Det er langt. Kabelen du virkelig får spenningsfall på er den på 130m. Den taper du 4 ganger så mye spenning på som de 20 første.

Ifølge EMS skulle du hatt mye tykkere kabel hele veien.
Borehull, vanntrykk og strømmengde - Screenshot_20220227-104045_Drive.jpg - elektrikern
   #4
 24,032     Akershus     0
Dersom en holder for tuten på en støvsuger på blåsing, vil trykket i tuten økne til max statisk trykk. Tyrtallet på motoren går opp og strømtrekket ned. Vifta flytter mindre luft og gjør mindre arbeide. Ved tapping går pumpa tyngre, gjør mere arbeide med å flytte vann.

At trykket i trykktanken jager mellom innkobling og utkobling er helt normalt.
Signatur
   #5
 24,032     Akershus     0
TS skriver:
« Hvis du stopper forbruket. Går da trykket relativt raskt opp og pumpa stopper, eller blir den stående å "jage" på lavt trykk?"

Min erfaring er at med normal fylling av brønn på 105 m så tar det mindre enn 1 minn fra innkobling til utkobling. Det tar lengre tid om brønnen er særlig nedtappet. Dersom en aldri når utkoblingstrykk er enten pumpa defekt eller brønnen tom. 

TS skriver:
«En annen ting. Hvis brønn/ pumpe er gammel er det ganske sannsynlig den er dimensjonert for et helt annet vannforbruk enn vi har nå i disse mer moderne tider."

Dersom hydrofortanken når utkoblingstrykk innen rimelig tid, så mener jeg pumpa er tilstrekkelig. Tøm tanken på et tidspunkt du tror brønnen er full og når den er nær tom og ta tiden. Dette for å vinne erfaring med ditt anlegg.
Signatur
   #6
 22     0
TS skriver:
« Hvis du stopper forbruket. Går da trykket relativt raskt opp og pumpa stopper, eller blir den stående å "jage" på lavt trykk?"

....

TS skriver:
«En annen ting. Hvis brønn/ pumpe er gammel er det ganske sannsynlig den er dimensjonert for et helt annet vannforbruk enn vi har nå i disse mer moderne tider."

....

Det var ikke TS som skrev dette, men jeg.
Jeg beskrev mine erfaringer med tom brønn grunnet dårlig innsig og hvilke symptomer jeg opplevde.

TS skrev derinmot:
"Pumpen klarer heller ikke fylle trykktanken under kontinuerlig bruk som feks hageslange som står på."

Derav teorien om underdmensjonert pumpe.
Signatur
HSt
   #7
 35,438     Lillestrøm kommune     1
Jeg har aldri hørt om at en kan ha hageslange åpen og forvente at trykkføler slår ut for full tank. Har pumpen først startet så går den til forbruket er stengt

   #8
 22     0
Jeg har aldri hørt om at en kan ha hageslange åpen og forvente at trykkføler slår ut for full tank. Har pumpen først startet så går den til forbruket er stengt

Normalt går det helt fint her hos meg. Ihvertfall så lenge det er vann i brønnen.
Men har en mistanke om at min 3-fas pumpe er noget overdimensjonert for bruken her i huset.

En hageslange bruker vel ca 15-20 liter/min (~1000 l/t). Mener å huske pumpa mi leverer ca 5000 l/h, så jeg skulle i teorien måtte kjørt 5 hageslanger før det skulle vært noe problem.
Signatur
   #9
 24,032     Akershus     0
Om jeg tar en laaang dusj, pendler trykket mellom innkobling 2 bar og utkobling 4 bar. Mao, pumpa leverer mer enn det som tappes.
Dersom det tappes alt pumpa leverer, vil trykket falle til en stabil likevekt mellom avtapping og vannleveranse. En får en helt jevn vannstrøm uten trykkvarianse. Trykket vil synke etter so brønnen tømmes og løftehøyden øker. Om en setter inn en kraftigere pumpe, vil trykket begynne å pendle mellom innkobling og utkobling. Dette forutsatt ar en ikke setter inn enn cycle stop valve eller en trykkstyrt inverterstyring av pumpepådraget.

Signatur
   #10
 22     0
Om jeg tar en laaang dusj, pendler trykket mellom innkobling 2 bar og utkobling 4 bar. Mao, pumpa leverer mer enn det som tappes.

Sånn oppleves det hos meg også, men tydeligvis ikke hos trådstarter.
Signatur