113
11
1
pex ventil med avløp?
12
0
Jeg bruker 12mm pex på noen vinterutsatte steder. For å stenge vannet finner jeg enkelt kuleventiler. Men jeg skulle gjerne hatt en ventil med avløpsmulighet, slik at jeg kan blåse ut vannet når ventilen er stengt. Jeg kan bygge denne funksjonen med 2 ventiler og et T-kryss. Men det tar mer plass enn jeg har i skapet. Tips mottas med glede fra en vinternervøs hytteier.
Eller så finnes det treveis ventiler.
Da slipper du frostsprengning i kuleventil.
Smart:) Slik som kulene til tempføler (typisk varneanlegg er) ?
Ja takk, begge deler. Men bruker 12mm pex og har ikke plass til annet.
Du slipper at selve kula/ventilen sprenges, ja, men her er vel formålet delvis også å drenere/tappe ned den avstengte delen av anlegget, ikke bare det innestengte rommet inni kula.
Nesten, men ikke riktig. Hull der slipper ut vann hele tiden når ventilen er åpen. Et hull på den siden som vender mot oss på bildet, dvs rett inn i hullet på kula når den er stengt, slipper bare ut vann fra det innestengte rommet når ventilen er stengt.
Men om det står vann i anlegget på den ene eller andre siden av kuleventilen så må jo ventilen stå frostfritt uansett.
Jeg så for meg at ts trenger å kunne stenge av (la oss si) halve anlegget også blåse luft gjennom dreneringshullet på kuleventilen slik at vannet blir blåst ut av det avstengte området via f.eks en tappekran
Er det plass til en 2 delt fordeler med kran i midten så kunne en tappe den ene enden av fordeler
1: Ja, nettopp.
2: Ja, slik forsto jeg også problemstillingen, han vil kunne drenere forbruks-siden av ventilen, ikke nødvendigvis rommet inni kula -i og med at det står trykk på tilførselssiden må jo ventilen uansett være montert frostfritt. Et hull der temperaturføleren sitter på slike ventiler, dvs på linje med akselen/spindelen, på motsatt side av hendelen, vil jo heller ikke hjelpe på det; det leder fortsatt bare inn i kula som er helt avstengt fra begge sider når ventilen er stengt, samtidig som det er helt åpent når ventilen er åpen. En treveiskran med T-løp løser problemet, bare man finner en liten nok.