Renner vann fra sikkerhetsventil
1
0
EHei, for noen uker siden installerte rørlegger reduksjonsventil på hovedkrana. Siden da har det fosset ut vann fra sikkerhetsventil på vvb. Føles rart at noe skal bli galt fordi man fikk reduskjonsventil, men det er kanskje riktig? Noen som vet? Hva skal jeg gjøre for å få fikset det?
Vvb er ca 10 år gammel.
Vvb er ca 10 år gammel.
Årsaken er at trykkreduksjonsventilen også fungerer som énveisventil, den slipper ikke vann tilbake til gatenettet.
Når du har dusjet en 200 liters tank «tom" og 200 liter kaldt vann skal varmes opp, så skvetter sikkerhetsventilen ut ca 6 liter. Dette forutsatt at det ikke drypper i kraner eller toalett. At det nå renner kommer av at trykkreduksjonsventilen hindrer utvidelsen å gå tilbake til gatenettet.
Tiltak er enten å la det renne, da taper du endel vann som du ev må betale for om dere har vannmåler.
Alternativt er å sette inn et ekspsnsjonskar. Dette er en liten tank på ca 18 liter tilkoblet rørsystemet på kald side av vvb. Inne i karet er en luftfylt blære og tanken fungerer som en buffer for vannet som utvider seg.
Lufttrykket må testes ca en gang i året. Trykket skal med avlastet vanntrykk ligge ca 0,1 bar under innstilt trykk på trykkreduksjonsventilen. Dersom det er fylt med nitrogen i stedet for luft, holder det bedre på gasstrykket, men en kan ikke selv justere vha ei bilpumpe. De fleste er derfor med luft.
Det finnes nå vvb med ekspansjonskar innebygget.
Å kun settevinn «trykkreduksjonsventil" uten ekspansjonskar er egentlig en stor vits. En tar en lang dus. Mens en dusjer justerer ventilen trykket ned til si 5 bar. Like etter at en har stengt dusjen er det fortsatt 5 bar, men etter som vannet i vvb varmes stiger trykket svært fort til 9 bar og det begynner å lekke fra sikkerhetsventilen. Når alt vann er varmet opp, vil sikkerhetsventilen ideelt sett lukke og trykket i huset er 9 bsr. Det under forutsetning av at alle kraner og toalett er 100% tette. Når du tar morgendusjen faller trykket igjen til 5 bar - mens du dusjer, og stiger til 9 bar kort etterpå.
Med ekspansjonskar er det en fordel med trykkreduksjonsventil idet karet får stabile og like arbeidsvilkår uavhengig av trykkvariasjoner over 5 bar i gatenettet.
Det er ingen fornuft i at en skal stresse røropplegget minst en gang i døgnet med trykk opp til 9 bar