De spiser jo også feks hudceller og matrester. Død hus vil nok kanskje hjelpe og begrense, men dersom det faktisk skal bo noen i huset vil de nok finne noe å spise
De spiser jo også feks hudceller og matrester. Død hus vil nok kanskje hjelpe og begrense, men dersom det faktisk skal bo noen i huset vil de nok finne noe å spise
Slik jeg forstår det befinner insekter seg utenfor vårt habitat, altså inni vegger og under gulv og det er der de koser seg med organiske bygningsmaterialer.
Når de forviller seg ut på tur inn i vårt område er de utenfor hvor de pleier å oppholde seg.
Vi fikk skjeggkre for et halvannet år siden og har prøvd mye rart. Det som har fungert best er gift, men dette er jo ikke bra med unger i huset.
Vi prøvde for litt siden helt sorte limfeller. Disse fungerte merkbart mye bedre enn hvite feller! Jeg har faktisk sett at de piler rett inn i fella når lyset kommer på! Dette ville de neppe gjort med de hvite.
Vi kjøpte våre hos en skadedyrbutikk, men ser nå at de selges for 1/3 av prisen på Finn :@@ Skal bestille en liten haug derfra!
Ellers så er det vasking flere ganger i uken som gjelder her.. Fruen er glad for det da men
Hei alle! Etter mye om og men har vi fått overtalt forsikringsselskapet til å dekke bekjempelse (de gjør normalt ikke dette) 😃 Jeg har brukt mye tid på å lese meg opp på skjeggkre og har blant annet snakket med folkehelseinstituttet. De forteller at det skjer mye på dette området nå. De har god erfaring med bruk av forgiftet proteinrik åte (den fås ikke på privatmarkedet, så man må bruke profesjonelle). Vi har rådført oss med Anticimex og fikk veldig godt inntrykk av dem. Men forsikringsselskapet har avtale med Rentokil, så de var på befaring her i går. Virket også veldig ok. Konsulenten sa vi er svakt angrepet, og han hadde tro på at vi kan klare å bekjempe dette. Men det vil ta tid. Han anslo 6 behandlinger (en hver 3.-4. Uke). Det han ville gjøre er å sette ut 50 limfeller og en del tape, samt bruke en gele med forgiftet åte i alle sprekker. De spiser åten og dør av den. Og ønsket at vi skulle støvsuge lister et par-tre ganger i uken. Han var tydelig på at gift man sprayer med ikke hjelper på problemet, kun symptomene. Vi fikk skryt for hvordan vi hadde plassert limfeller. Men han sa vi har brukt for mye lokkemiddel (den man kjøper på nett). Det kan gjøre dem forvirret, så de ikke går i fellen. Skal kun brukes ørsmå mengder og ikke for tett på tape. Spurte om prisen (som vi riktignok får dekket). Han anslo totalt ca 20-25.000 kroner. Så det er jo en stor utgift, men tror nesten vi hadde gjort det uansett.. Lykke til, alle sammen 😃
Hei, Fint med en side hvor man dele litt erfaringer vedrørende bekjempelse av skjeggkre. Bor i en enebolig bygget i 1980, men bygde på i 2012/1013. Oppdaget tidligere i år (mars) skjeggkre i huset. Vet ikke hvordan det har kommet inn, men i forhold til bestandsutvikling på skjeggkre så har de høyst sannsynlig kommet inn i forbindelse med byggeprosessen. Enten via materialer eller nye møbler som ble kjøpt inn. Jobber som forsker selv, og jeg prøvde å angripe situasjonen på en noe vitenskapelig måte. Dette innebar å dele opp huset i logiske enheter/rom og notere fangst, innsats og lengdeklasser. Etter 10-11 dager med kartlegging var hovedmønsteret klart. Godt over 80 % av fangsten ble gjort i de rommene med flislagt gulv og varmekabler. Dette innebærer i huset mitt kun i 1. etg. Etter samtale med profesjonelle behandlet jeg rundt (bak gulvlister) dette arealet med permetrin spray. Dette gav en effekt, men de ble som forventet ikke helt borte. Har ikke brukt gift siden. Bekjempelse og overvåking har fortsatt siden den gang og er inne i den 6 måneden. Har forsikring gjennom Norsk hussoppforsikring (NHF) og får dekket oppfølging og materiell, som nå går i limrull og limfeller. Har logget så godt jeg kan, og materialet viser at det er meget gode muligheter for å få ned bestanden til et minimum. Under er det listet opp en del av hovedfunnene og erfaringene jeg har gjort meg. Disse er også delt med NHF og FHI, som ønsker at jeg publiserer disse.
Hovedtrekk og erfaringer så langt:
Utgangsbestanden var trolig relativt lav, og det er kun fanget rundt 300 individer totalt. Dette kan høres mye ut, men fangstinnsatsen har vært formidabel (se under)
Fangst ved søk var langt mer effektivt enn ved bruk av limfeller (nevnt også av en annen tidligere i denne tråden). Av de første 110 individene jeg fanget ble 90 fanget for hånd. Limfeller er imidlertid nyttig, ved at de gir en pekepinn på hvor det er aktivitet (samtidig som de fanger noen).
Innsatsen med rene limfeller har til nå kommet opp i 9200 felledøgn. Dette innebærer at i gjennomsnitt har det stått ute 50 feller (fordelt omtrent likt på de to etasjene) hver dag i 6 måneder. Kun ett individ er fanget i 2. etasje (men jeg har opprettholdt innsatsen). Fra den 8. uka har jeg også fått tak i limrull (gjennom anticimex) på strategiske steder. For å standardisere innsatsen har jeg brukt total limflate på denne og beregnet/konvertert dette til antall limfeller totalt. Total innsats er derfor langt over 20 000 felledøgn. Limrullen er svært effektiv, og da jeg hadde dannet meg et godt bilde av hvor skjeggkreene kom frem så "stengte jeg dem i praksis inne", dvs. at når de klatret ut fra listen så gikk de rett i limrullen. Dette har ført til at jeg kun har sett ett individ på gulvet de siste 2,5 månedene. Fikk også en bra fangst av nyklekkede individer i en periode ca. 2 mnd etter jeg behandlet med gift. PS. Husk at limfeller også fanger små og store mennesker:-)
Hos meg er rundt 90 % av de minste nymfene fanget på bad/vaskerom og i gangen rett utenfor dette. Veldig logisk da nymfene trenger en relativ luftfukighet på over 55 % for å overleve de første stadiene. Har kjøpt luftavfukter til bruk på våtrom.
Har hatt liten effekt ved bruk av sirissmel, men dette kan være tilfeldigheter da fangstene er såpass små. Tester gjort av forskere viser uansett en brukbar effekt.
I et tidligere innlegg i denne tråden ble det vist til bruk av forgiftet åte som kun er tilgjengelig for profesjonelle. Dette er imidlertid ikke helt riktig, da man kan få tak i det på eBay. Dette heter Advion cockroach gel (alternativt kan man bruke Advion ant gel). "Ant" gel er under uttesting med gode resultater. Har Cockroach varieneten selv, og har sett at denne fungerer (denne har 10 ganger sterkere virkestoff). Meningen her er at skjeggkre skal spise av denne og krype tilbake til skjulestedet sitt før den dør. Da skjeggkre er kanibaler håper man at andre individer vil spise denne og bli indirekte forgiftet. Anbefaler dere å prøve en av disse. PS, få tak i dette produktet selv, og forny åtet en gang i uka i starten. Fikk inntrykk av at de raskt mistet interessen når det dannet seg en hinne på åtet. Husk dette skal ikke brukes i limfeller, men bak lister, i kroker osv.
Ellers anbefaler jeg selvfølgelig støvsuging og generelt godt renhold.
Som sagt har jeg hatt gode resultater så langt, men jeg er usikker på om det er mulig å bli fullstendig kvitt dem. Har størst tro på en nedfrysning av huset, men må få kyndig veiledning av fagfolk så ikke huset får skader (frosne vannrør osv.). Kuldetoleranse er noe som det forskes på nå. Passer nok best for eneboliger og rekkehus, og er ikke så relevant for leiligheter (samordning med mange naboer osv) eller boenheter som ligger langt sør. Mine erfaringer er selvfølgelig ikke universelle, da andre boenheter har andre utfordringer i forhold til fuktiget og bygningsmessige konstruksjoner. Hovedråd er imidlertid å gå "litt" systematisk til verks, både med tanke på kartlegging og mulighet for å verifisere endringer i skjeggkrebestanden over tid.
Så til slutt et par hjertesukk angående de som selger bekjempelsesprodukter. Jeg vet at enkelte skadedyrfirmaer kjøper inn limfeller til 0,33 kr per stk. Hos enkelte på nettet skal de ha opp mot 45 kr fella (hvis du kun kjøper 2 stk). Dette er et påslag på nesten 140 ganger innkjøpspris. Kjøper man vin på restaurant er det et påslag på 3,6. Når det gjelder lokkemiddel til fellene er det enda værre. Det selges 3 gram for nesten 270 kr. Dette er i all hovedsak sirissmel (med litt fiskemel i). Jeg kjøpte 100 gram sirissmel fra en helsekostforhandler til 99 kr. Limfeller får man også kjøpt på eBay til en MYE lavere pris. "Søk etter Traps silverfish".
Under vises fangstutvikling over tid (uker) i limfeller og limrull korrigert for innsats. De to første ukene ble det tatt ca en skjeggkre per 10 feller hver natt. Som nevnt ovenfor er nedgangen et resultat av av flere tiltak, en integrert bekjempelse.
Jeg hadde prøvd i flere år å bli kvitt skjeggkreene i vårt hus. Klarte å redusere bestanden, men ble aldri kvitt dem. I forbindelse med hussalg kontaktet vi derfor profesjonelt skadedyrbyrå. De gikk systematisk til verks med limfeller, forgiftet åte og varmebehandling(?) av listene. Fikk beskjed om at de trodde de trengte totalt 4 behandlinger for å bli kvitt problemet. Nå er vi akkurat startet på andre behandlingsrunde, og skjeggkreene er allerede så godt som fullstendig borte. Skadedyrbyrået sa til oss at de veldig ofte klarte å bli helt kvitt problemet, og at de ikke skjønte alt hysteriet på nettet, uten at jeg er kvalifisert til å si noe om den uttalelsen. Det har iallfall fungert helt supert for oss og det var utrolig greit å ha en objektiv tredjepart inne når huset skulle selges. Kjøper kontaktet byrået og fikk status/fangstrapporter og forventet prognose, noe som var en trygghet for begge parter med tanke på «mangelen» fikk en objektiv vurdering.
Vi har betalt godt i underkant av 10000,- for hele hele behandlingen. Jeg har overhodet ikke noen interesser i et av skadedyrbyråene, men vil gjerne nevne det for alle andre som også mistet nattesøvnen av all elendigheten på nettet når du søker «skjeggkre».
Utrolig nyttig informasjon, Perca og Skjeggkre Her i huset har skadedyrfirma satt ut limfeller og lagt ut åte. Vi skal også ha en runde med sprøyting for å slå ned bestanden, som så skal bekjempes videre med feller og åte.
Jeg ser allerede at åte har effekt, for det ligger døde skjeggkre både her og der. Har tidligere brukt bare limfeller, som har redusert bestanden noe, men det må nok en kombinasjon av tiltak for å komme i mål her.
Jeg ble veldig inspirert av deg Perca, til å kjøre full statistikk på fellefangsten. Det må være veldig motiverende å se at det går rette veien. Men et lite spørsmål, er det sikkert at det er lovlig å kjøpe åte på eBay? For jeg vet at privatpersoner ikke får kjøpt forgiftet åte i Norge pga resistensproblematikk, blant annet. Men om det er lovlig å importere selv vet jeg ikke.
Utrolig nyttig informasjon, Perca og Skjeggkre Her i huset har skadedyrfirma satt ut limfeller og lagt ut åte. Vi skal også ha en runde med sprøyting for å slå ned bestanden, som så skal bekjempes videre med feller og åte.
Jeg ser allerede at åte har effekt, for det ligger døde skjeggkre både her og der. Har tidligere brukt bare limfeller, som har redusert bestanden noe, men det må nok en kombinasjon av tiltak for å komme i mål her.
Jeg ble veldig inspirert av deg Perca, til å kjøre full statistikk på fellefangsten. Det må være veldig motiverende å se at det går rette veien. Men et lite spørsmål, er det sikkert at det er lovlig å kjøpe åte på eBay? For jeg vet at privatpersoner ikke får kjøpt forgiftet åte i Norge pga resistensproblematikk, blant annet. Men om det er lovlig å importere selv vet jeg ikke.
Hele problemet er vel at man selv legger det ut på en annen måte og potensielt inkonsistent. Kanskje ikke DU gjør det, men det at det ikke nødvendigvis er basert på fagkunnskap. Blir som å avslutte en antibiotikakur tidlig. Kanskje måten du gjør det på er Ok. Men som tråden sier, er det tydeligvis lett å legge feil.
Hele problemet er vel at man selv legger det ut på en annen måte og potensielt inkonsistent. Kanskje ikke DU gjør det, men det at det ikke nødvendigvis er basert på fagkunnskap. Blir som å avslutte en antibiotikakur tidlig. Kanskje måten du gjør det på er Ok. Men som tråden sier, er det tydeligvis lett å legge feil.
Jeg var med når skadedyrbekjemperen la ut åte første gang, og han la det ut der jeg mente det burde legges ut. Ikke så mye fagkunnskap, men mest sunn fornuft. Selvfølgelig må man ta forhåndsregler i forhold til unger/husdyr osv. Det viktigste poenget mitt er at jeg så at effekten av åte (tiltrekkningskraften) avtok fort etter at det er lagt ut. Dette er også inntrykket til skadedyrbekjempere, men de har ofte en avtalt oppfølgingsfrekvens med forsikringsselskapet på hver tredje uke. Det er også generelt et veldig lavt kunnskapsnivå i forhold til bekjempelse av skjeggkre (sagt av bekjempere selv), og ulike skadedyrbekjempere bruker ulike metoder. Noen legger ut åte som det er, andre drysser litt sirissmel på åte med tro på at dette øker sannsynligheten for at skjeggkre vil ta det. Finnes også andre åtetyper som brukes, men de jeg har referert til er de som testes ut av FHI (de tester Advion ant gel) og som de synes ser lovende ut. Resultatene er ikke rapportert enda, så kun uoffisielt. En annen ting er at alle jeg har pratet med (forskere og bekjempere) sier at det er lite trolig at man får en ønsket effekt ved kun å basere seg på en metode, men at en integrert strategi er det beste. Dette vil i praksis si at man bruker ulike metoder (limrull, limfeller, forgiftet åte, aktiv fangst, støvsuging osv..). Vil igjen stresse dette med en god kartlegging av hvor aktiviteten er størst, for i størst mulig grad effektivisere fangsten, f. eks ved bruk av limrull. Legger ved en link til en rapport fra forskere fra FHI, som også har vært nevnt tidligere i tråden. Veldig nyttig i forhold til å forstå biologien til skjeggkre. https://www.fhi.no/publ/2018/skjeggkre--biologi-og-rad-om-bekjemping/
De spiser jo også feks hudceller og matrester. Død hus vil nok kanskje hjelpe og begrense, men dersom det faktisk skal bo noen i huset vil de nok finne noe å spise
Slik jeg forstår det befinner insekter seg utenfor vårt habitat, altså inni vegger og under gulv og det er der de koser seg med organiske bygningsmaterialer.
Når de forviller seg ut på tur inn i vårt område er de utenfor hvor de pleier å oppholde seg.
Vi fikk skjeggkre for et halvannet år siden og har prøvd mye rart. Det som har fungert best er gift, men dette er jo ikke bra med unger i huset.
Vi prøvde for litt siden helt sorte limfeller. Disse fungerte merkbart mye bedre enn hvite feller! Jeg har faktisk sett at de piler rett inn i fella når lyset kommer på! Dette ville de neppe gjort med de hvite.
Vi kjøpte våre hos en skadedyrbutikk, men ser nå at de selges for 1/3 av prisen på Finn :@@ Skal bestille en liten haug derfra!
Ellers så er det vasking flere ganger i uken som gjelder her.. Fruen er glad for det da men
Etter mye om og men har vi fått overtalt forsikringsselskapet til å dekke bekjempelse (de gjør normalt ikke dette) 😃
Jeg har brukt mye tid på å lese meg opp på skjeggkre og har blant annet snakket med folkehelseinstituttet.
De forteller at det skjer mye på dette området nå. De har god erfaring med bruk av forgiftet proteinrik åte (den fås ikke på privatmarkedet, så man må bruke profesjonelle).
Vi har rådført oss med Anticimex og fikk veldig godt inntrykk av dem.
Men forsikringsselskapet har avtale med Rentokil, så de var på befaring her i går.
Virket også veldig ok. Konsulenten sa vi er svakt angrepet, og han hadde tro på at vi kan klare å bekjempe dette. Men det vil ta tid. Han anslo 6 behandlinger (en hver 3.-4. Uke).
Det han ville gjøre er å sette ut 50 limfeller og en del tape, samt bruke en gele med forgiftet åte i alle sprekker. De spiser åten og dør av den.
Og ønsket at vi skulle støvsuge lister et par-tre ganger i uken.
Han var tydelig på at gift man sprayer med ikke hjelper på problemet, kun symptomene.
Vi fikk skryt for hvordan vi hadde plassert limfeller. Men han sa vi har brukt for mye lokkemiddel (den man kjøper på nett). Det kan gjøre dem forvirret, så de ikke går i fellen. Skal kun brukes ørsmå mengder og ikke for tett på tape.
Spurte om prisen (som vi riktignok får dekket). Han anslo totalt ca 20-25.000 kroner. Så det er jo en stor utgift, men tror nesten vi hadde gjort det uansett..
Lykke til, alle sammen 😃
Fint med en side hvor man dele litt erfaringer vedrørende bekjempelse av skjeggkre. Bor i en enebolig bygget i 1980, men bygde på i 2012/1013. Oppdaget tidligere i år (mars) skjeggkre i huset. Vet ikke hvordan det har kommet inn, men i forhold til bestandsutvikling på skjeggkre så har de høyst sannsynlig kommet inn i forbindelse med byggeprosessen. Enten via materialer eller nye møbler som ble kjøpt inn. Jobber som forsker selv, og jeg prøvde å angripe situasjonen på en noe vitenskapelig måte. Dette innebar å dele opp huset i logiske enheter/rom og notere fangst, innsats og lengdeklasser. Etter 10-11 dager med kartlegging var hovedmønsteret klart. Godt over 80 % av fangsten ble gjort i de rommene med flislagt gulv og varmekabler. Dette innebærer i huset mitt kun i 1. etg. Etter samtale med profesjonelle behandlet jeg rundt (bak gulvlister) dette arealet med permetrin spray. Dette gav en effekt, men de ble som forventet ikke helt borte. Har ikke brukt gift siden. Bekjempelse og overvåking har fortsatt siden den gang og er inne i den 6 måneden. Har forsikring gjennom Norsk hussoppforsikring (NHF) og får dekket oppfølging og materiell, som nå går i limrull og limfeller. Har logget så godt jeg kan, og materialet viser at det er meget gode muligheter for å få ned bestanden til et minimum. Under er det listet opp en del av hovedfunnene og erfaringene jeg har gjort meg. Disse er også delt med NHF og FHI, som ønsker at jeg publiserer disse.
Hovedtrekk og erfaringer så langt:
Som sagt har jeg hatt gode resultater så langt, men jeg er usikker på om det er mulig å bli fullstendig kvitt dem. Har størst tro på en nedfrysning av huset, men må få kyndig veiledning av fagfolk så ikke huset får skader (frosne vannrør osv.). Kuldetoleranse er noe som det forskes på nå. Passer nok best for eneboliger og rekkehus, og er ikke så relevant for leiligheter (samordning med mange naboer osv) eller boenheter som ligger langt sør. Mine erfaringer er selvfølgelig ikke universelle, da andre boenheter har andre utfordringer i forhold til fuktiget og bygningsmessige konstruksjoner. Hovedråd er imidlertid å gå "litt" systematisk til verks, både med tanke på kartlegging og mulighet for å verifisere endringer i skjeggkrebestanden over tid.
Så til slutt et par hjertesukk angående de som selger bekjempelsesprodukter. Jeg vet at enkelte skadedyrfirmaer kjøper inn limfeller til 0,33 kr per stk. Hos enkelte på nettet skal de ha opp mot 45 kr fella (hvis du kun kjøper 2 stk). Dette er et påslag på nesten 140 ganger innkjøpspris. Kjøper man vin på restaurant er det et påslag på 3,6.
Når det gjelder lokkemiddel til fellene er det enda værre. Det selges 3 gram for nesten 270 kr. Dette er i all hovedsak sirissmel (med litt fiskemel i). Jeg kjøpte 100 gram sirissmel fra en helsekostforhandler til 99 kr. Limfeller får man også kjøpt på eBay til en MYE lavere pris. "Søk etter Traps silverfish".
Under vises fangstutvikling over tid (uker) i limfeller og limrull korrigert for innsats. De to første ukene ble det tatt ca en skjeggkre per 10 feller hver natt. Som nevnt ovenfor er nedgangen et resultat av av flere tiltak, en integrert bekjempelse.
Vi har betalt godt i underkant av 10000,- for hele hele behandlingen. Jeg har overhodet ikke noen interesser i et av skadedyrbyråene, men vil gjerne nevne det for alle andre som også mistet nattesøvnen av all elendigheten på nettet når du søker «skjeggkre».
Jeg ser allerede at åte har effekt, for det ligger døde skjeggkre både her og der. Har tidligere brukt bare limfeller, som har redusert bestanden noe, men det må nok en kombinasjon av tiltak for å komme i mål her.
Jeg ble veldig inspirert av deg Perca, til å kjøre full statistikk på fellefangsten. Det må være veldig motiverende å se at det går rette veien. Men et lite spørsmål, er det sikkert at det er lovlig å kjøpe åte på eBay? For jeg vet at privatpersoner ikke får kjøpt forgiftet åte i Norge pga resistensproblematikk, blant annet. Men om det er lovlig å importere selv vet jeg ikke.
Hei,
er ikke 100 % sikker på at det er lovlig å importere Advion cockroach/ant gel, men så lenge det er det samme som skadedyrfirmaene bruker så resistensproblematikken er jo der uansett. Det fine med å kunne legge ut åte selv er at man kan legge det ut oftere (en gang i uka i starten).
Uansett anbefaler jeg eBay i forhold til kjøp av lim feller (se et par linker under):
https://www.ebay.com/itm/International-Sales-Insect-Bug-Roach-Silverfish-Spider-Glue-Traps-Qty-525/223093834824?_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIM.MBE%26ao%3D2%26asc%3D52935%26meid%3D84ead4e7d1b145d4aa63e3379baaf8e0%26pid%3D100005%26rk%3D4%26rkt%3D4%26sd%3D222883844296%26itm%3D223093834824&_trksid=p2047675.c100005.m1851
https://www.ebay.com/itm/Norwegian-Sales-Insect-Bug-Roach-Silverfish-Spider-Glue-Traps-Qty-108/222883844296?hash=item33e4e990c8:g:GAAAAMXQaBtQ9sFi
Har ikke funnet limrull på eBay, men det var et par gode tips på dette tidligere i tråden. Limrull er som sagt veldig effektivt når man har kartlagt de mest infiserte områdene.
Jeg var med når skadedyrbekjemperen la ut åte første gang, og han la det ut der jeg mente det burde legges ut. Ikke så mye fagkunnskap, men mest sunn fornuft. Selvfølgelig må man ta forhåndsregler i forhold til unger/husdyr osv. Det viktigste poenget mitt er at jeg så at effekten av åte (tiltrekkningskraften) avtok fort etter at det er lagt ut. Dette er også inntrykket til skadedyrbekjempere, men de har ofte en avtalt oppfølgingsfrekvens med forsikringsselskapet på hver tredje uke.
Det er også generelt et veldig lavt kunnskapsnivå i forhold til bekjempelse av skjeggkre (sagt av bekjempere selv), og ulike skadedyrbekjempere bruker ulike metoder. Noen legger ut åte som det er, andre drysser litt sirissmel på åte med tro på at dette øker sannsynligheten for at skjeggkre vil ta det. Finnes også andre åtetyper som brukes, men de jeg har referert til er de som testes ut av FHI (de tester Advion ant gel) og som de synes ser lovende ut. Resultatene er ikke rapportert enda, så kun uoffisielt.
En annen ting er at alle jeg har pratet med (forskere og bekjempere) sier at det er lite trolig at man får en ønsket effekt ved kun å basere seg på en metode, men at en integrert strategi er det beste. Dette vil i praksis si at man bruker ulike metoder (limrull, limfeller, forgiftet åte, aktiv fangst, støvsuging osv..). Vil igjen stresse dette med en god kartlegging av hvor aktiviteten er størst, for i størst mulig grad effektivisere fangsten, f. eks ved bruk av limrull. Legger ved en link til en rapport fra forskere fra FHI, som også har vært nevnt tidligere i tråden. Veldig nyttig i forhold til å forstå biologien til skjeggkre.
https://www.fhi.no/publ/2018/skjeggkre--biologi-og-rad-om-bekjemping/