198    11    0  

Lute infiltrasjonsgrøft?

 31     0
Har en infiltrasjonsgrøft som går ut fra en 3-kammer septikktank, som tilsynelatende er i ferd med å få redusert kapasitet/bli tett etter bare 12 år. Firmaet som installerte den er avviklet. Mistenker at massen som ble brukt var litt for finkornet.
Funderte på å stikke en slange i utløpet fra tanken å fylle i 100-200 liter kraftig kaustikkløsning for å løse opp evt biofilm. Bortkastet, katastrofe eller mulighet til å forlenge levetiden?





   #1
 231     0
12 år er lite. Har anlegget fungert uten avvik, tømt før det ble fullt? Er utløpet riktig dimensjonert og med riktige hull?

Avhengig av kommunen så blir det fort krav om renseanlegg hvis du må gjøre noe med dette nå om dagen, så det er verdt å prøve å ordne opp selv.

Jeg ville prøvd med bare vann og trykk først.
HSt
   #2
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Ja kanskje bare spyleslange er nok

De boret ekstra 10mm hull i rørene når min kollega la dette for en del år siden
  (trådstarter)
   #3
 31     0
Er boret 10 mm hull i rørene her og. Anlegget har fungert perfekt, tanken tømt annenhvert år og kun brukt av 3 personer. Pga plassmangel ble det laget en manifold som ble fordelt ut til fire 6 meters lengder, så er desverre umulig å spyle ovenfra. Betegnelsen grøft er dermed litt feil, det riktige er vel infiltrasjonsbasseng, men prinsippet er uansett det samme. Eneste mulighet er å evt grave opp endene å spyle hvert enkelt rør. Eneste grunnen til at jeg vet det har skjedd noe muffens, er at i området rundt infiltrasjonsbassenget skrår terrenget, og det har begynt å komme litt vann ut av bakken i ca samme høyde som rørene ligger...
   #4
 231     0
Så det ser omtrent slik ut?

         |----------
        |              
        |----------
  o-----|
        |----------
        |
        |----------

Hvor slår vannet opp, kan det komme av at noe har glidd fra hverandre?  Det kan jo også være de stedlige massene rundt som er for tette, det er det verre å få gjort noe med.
HSt
   #5
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Ble ikke dette bygd opp med mye tilkjørte masser, pukk løs leca e.l ?
   #6
 231     0
Selve grøfta er vel fylt med pukk eller lignende, men hvis massene rundt er for kompakte så ender man bare opp med en undergrunnsdam der utløpet sprenger seg opp et sted.

Nå er det vel ganske vanlig å sette ned et inspeksjonsrør ned i pukken så man kan sjekke bl.a. vannnivået.

Det kan være noe som gjør at det renner ut på ett sted, for eksempel en svakhet i rørsystemet før man kommer over i selve grøftene, at rørfordelingen ikke ligger flatt i terrenget så vannet renner ut ett sted, eller at hull/pukk har tettet seg i mye av området.
  (trådstarter)
   #7
 31     0
Mange takk for alle svar her! Jepp, systemet ser nøyaktig ut som tegningen.

Og ja, det er veldig dårlige masser rundt selve bassenget, en halvmeter med leire på fjell. Så for å få avrenning, så ble all leire gravd vekk, så ble det fyllt med singel i bunn og lagt ned et drensrør som går ut i en grøft. Så ble infiltrasjonsmassen lagt over og deretter infiltrasjonsrørene lagt i singel på toppen, og deretter duk og andre masser på toppen. Vannet presser seg ut helt nede ved ene hjørnet lengst unna tanken, så tviler noe har glidd fra hverandre, men forsåvidt en god teori som kunne vært verdt å sjekke ut for sikkerhets skyld.
Glemte også å legge til at nevnte drensrør i bunnen har fått mindre og mindre gjennomstrømming de siste to år, så nok et tegn på at selve massen gror igjen. Er desverre ikke noe inspeksjonsrør Ermm

TSt
   #8
 13,730     0
Høres jo ut som om avrenning fra anlegget er problemet slik at infiltrasjonsgrøten kan være i orden men at den i praksis drukner.  

Det burde jo vært noe sjekk av nivået her så en vet at infiltrasjonsgrøten ikke står i vann.  Da vil den jo ikke virke som tenkt.  
   #9
 231     0
Det bør ikke tette seg p.g.a. avløpsvannet etter 12 år så det kan være leire eller annen finkornet masse som tetter grøfta ut. Jeg heller fremdeles mot å først gjøre et forsøk på å spyle gjennom med litt trykk og mye vann. Det er minst arbeidskrevende og kan forbedre situasjonen. Hvis det ikke hjelper og man ikke kan leve med vannoppslaget så blir vel minigraver det neste, eventuelt å leie noen. Men som sagt pass opp for kommuner som er veldig ivrige på å kreve minirenseanlegg hvis de får nyss om at det er et problem.
HSt
   #10
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Hva slags slamavskiller er brukt? Hvor mange kamre ?

Vi koblet gjennom 40år gammel septiktank som aldri hadde vært tømt, fall ned i kummen rørte så godt rundt at det meste gikk videre ut av kummen

Tror det var 3 eller 4 kammers slamutskiller min bekjente monterte, sikkert for å redusere problem som beskrevet over