1,157
18
9
Enda en tråd om "hvorfor trenger jeg smarthus?"
143
0
Tanken har hele tiden vært - nei, jeg ser ikke behovet.
Så er det noen ting jeg tenker kunne vært greit da. Vi bygger jo nytt, greit å planlegge lenger enn neste uke.
Vi har valgt vannbåren varme, og da er det lite å spare på temperaturstyring. Systemet er for tregt. Fint med redusert temperatur i ventilasjon på natt, men det bør jeg ikke trenge noe smarthusgreier for å få til vel?
Lysstyring - alt er LED, jeg sparer vel en femmer i året. Jeg kunne tenke meg at lyset starter på en bestemt lysstyrke i en gitt tidsperiode. For eksempel at dimmerne står på minimum mellom 22-05 når man skrur dem på.
Alarmløsninger er ikke så interessant. Vi bor langt utpå bygda. Vi har ikke vekterdekning, og politiet kommer ikke før uka etter. Sjansen er større for at innbruddstyver bli skutt av naboene hvis det er en sirene ute. Ved brann lager jeg et system selv.
Kan det være noe mer som kan være praktisk? Vi har ikke råd til å bruke penger på show-off. Det må gjøre livet litt lettere for en barnefamilie.
Så er det noen ting jeg tenker kunne vært greit da. Vi bygger jo nytt, greit å planlegge lenger enn neste uke.
Vi har valgt vannbåren varme, og da er det lite å spare på temperaturstyring. Systemet er for tregt. Fint med redusert temperatur i ventilasjon på natt, men det bør jeg ikke trenge noe smarthusgreier for å få til vel?
Lysstyring - alt er LED, jeg sparer vel en femmer i året. Jeg kunne tenke meg at lyset starter på en bestemt lysstyrke i en gitt tidsperiode. For eksempel at dimmerne står på minimum mellom 22-05 når man skrur dem på.
Alarmløsninger er ikke så interessant. Vi bor langt utpå bygda. Vi har ikke vekterdekning, og politiet kommer ikke før uka etter. Sjansen er større for at innbruddstyver bli skutt av naboene hvis det er en sirene ute. Ved brann lager jeg et system selv.
Kan det være noe mer som kan være praktisk? Vi har ikke råd til å bruke penger på show-off. Det må gjøre livet litt lettere for en barnefamilie.
Du nevner jo noen momenter selv, et annet kan være fremtidens strømpriser(nettleie/effektledd) med smartere styring av effekt ved høy pris.
Ellers er nok det å ha det behagelig/enkelt ofte en motivasjon for styring av ting i hjemmet.
Det er et tilsvarende press fra omgivelsene for at jeg skal få meg Facebook- og Twitter-konto, og Vipps (som også kever smarttelefon, ihvertfall i praksis), som jeg har styrt unna hittil. Det betyr at jeg går glipp av vesentlig informasjon - ikke bare på den sosiale siden, men også en del informasjon fra organisasjoner og myndigheter. Det spørs hvor lenge jeg klarer å stå imot presset.
Og så til smarthus...
Du får knapt elektroniske / programmerbare dørlåser somikke er koblet opp mot "smart" teknologi i dag. (Jeg tror TrioVings Cliq kan skaffes, men kostanden er ekstremt høy.) Enda får du lokale, "dumme" dimmere, men det aller meste nyere, med endring av lysfarge og andre gimmick er basert på styring via en app - som kanskje sender ønskene dine ut i en sky, som så returnerer styresignaler etter at databasen i California har logget dine lysvaner slik at framtidig bruk kan bli "optimalisert". Mye som tidligere hadde reguleringsratt (termostater, viftestyring etc.) som virket direkte og lokalt går nå over en app, via Internett.
Enda finnes det "dumme" alternativer på de aller fleste felter (mye takket være et fullstendig kaos på standard-fronten for smarthus), men om fem eller ti år kan det være redusert til svært få alternative minimumsløsninger som ikke gir deg den funksjonaliteten du kunne fått, dersom lokale bryrere og regulatorer fortsatt hadde eksistert. Skal du ha noe mer enn det aller mest grunnleggende, må du gå gjennom en app, via en sky.
Vi er ikke der riktig enda, men vi er på god vei.
Som TS skriver: Det aller meste er show-off. Det aller meste kan du (enn så lenge...) gjøre med lokale, u-smarte løsninger, som lyspærer med lysdioder i oppkjørselen, tradisjonell termostatstyring - vi har hatt panelovner med nattesenking i minst 40 år, uten smartteknologi. Og super-fin-tuningen kan kanskje spare deg for en femmer!
Selv om strømprisene går opp, og vi f.eks. får inn effektledd, er du ikke avhengig av et smarthus for å lade bilen etter midnatt, eller unnlate å varme opp badstua samtidig med at du har to stekeovner og tre kokeplater i gang og golvvarmen står på fullt i kjellerstua. Hvis du har som vane å tenke over slike ting. Slik vi hadde til vane for en generasjon siden.
Det er ikke for å spare penger at du har et smarthus-system. Det er for å ha et smarthus-system.
Jeg har et par grunner til at jeg ikke ønsker det: Jo tettere kobling, jo sterkere avhengighet. Hvis noen gaver over Internett-fiberen din, hvor mye kontroll mister du? Hvis den sentrale "hjernen" blir knertet av et lynnedslag, kan du da slå på lyset, kan du regulere varmen, fungerer innbruddsalarmen? Kan du styre varmen i huset ved et langvaring strømbrudd? Jeg har ingenting imot elektronisk styring av dingser, men gjør det "lokalt"! Ikke gjør andre avhengig av denne dingsen, og ikke gjør dingsen avhengig av ekstern styring. Selv om jeg kunne spart en femmer i året på sentralisert "optimalisering".
Det andre er at jeg ikke liker å bli overvåket. Eller bli hacket. Selv om en skytjeneste tilbyr meg en "smart styring" av lyset i huset som kan spare 2% av strømutgiftene mine (teoretisk), ønsker jeg slett ikke å røpe det om jeg klokka tre på natta setter meg i godstolen i stua med ei bok. De har ingenting å gjøre med mine lesevaner. Eller dusj-vaner. Eller hvilken COP varmepumpa mi oppnår. Jeg styrer ting som jeg vil, uten at noen skal komme inn og kakke meg på skulderen og si "Du gjør det feil! Du skulle slå ned varmen en time før du går til sengs, ikke en halvtime!" (Enkelte nettaviser ynder å presentere artikler med overskrift av typen "Dette har du alltid gjort feil" - jeg svarer som regel: "Hva så? Det passer meg!")
Jeg sier til TS: Bra at det er noen som er litt nøkterne! Det meste er show-off, gevinsten er minimal utover det.
Min frykt er at markedet vil presse deg til å akseptere ihverfall deler av det i framtida. Så det du kunne gjøre er å tenke over hvor du kunne komme til å ha bruk for fysiske tilkoblinger. Legge fleksirør bak veggplatene der du kan trekke signalledninger (uavhengig av Internett og skyer!) og annet lavvolt. Jeg erstatter taklistene med kabelkanaler som har samme utseende som (helt enkle) taklister - foreløpig primært for 12V strøm, men det er plass for signalledere til ulike former for styring. Mellom etasjene legger jeg vertikale rør, ned til et teknisk rom i kjelleren der eventuell framtidig styring blir plassert. Diverse steder legger jeg fleksrør bak veggene for signalledere, f.eks. til alarmsensorer ved inngangsdøra. (12VDC kan du ikke selv legge skjult i fleksirør; det skal være åpent for inspeksjon, og derfor bruker jeg taklist-kabelkanaler.)
Selv om du heller ikke i framtiden får deg noe smarthus-system kan det like fullt være greit med skjulte fleksirør, dersom du har lang dem på strategiske steder. Ta f.eks. kablet seriekobling av røkvarslere. Eller at du vil sette opp en babycall. Eller trekke en antenneledning fra taket og ned på stua. Kabelrør er nyttige til så mye.
Jævla moderne tull og tøys som forsøker å løse problemer du ikke vet du har - og gir deg massevis av nye problemer du definitivt vil vite at du har!
Kom deg unna mens du enda kan.
Og nei, det er IKKE ironi!
Mvh Dataingeniøren...
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Overgang til LED-lys gir langt lavere størmforbruk og mindre behov for automatisk styring av lys. MEN, det kan være et poeng med styring for å forlenge levetiden for LED-lys. En innfelt LED-lampe koster tross alt en del å skifte.
Vannbåren varme, eller luft-luft varmepumper gir lavere størmforbruk, og effekten av å sonestyre eller tidsstyre varme faller i stor grad bort.
Det som da står igjen er kanskje i stor grad "kult å ha-gadgets"
Takket være en framsynt og utforskende elektriker fikk vi IHC smarthouse -system allerede i 1997. I årene fram til vi skiftet til LED og Luft-luft varmepumpe var effekten av smarthouse stor. All varme var sone- og tidsstyrt. Alt lys var styrt av forskjellige regler som "på i tre minutter", "hovedbryter god natt", "hovedbryter forlat hus", "utelys med lyssensor og tidsstyring" osv. Balansert ventilasjon kunne gires opp etter toalettbesøk. Smartsystemet gjorde at vi med 300 m2 areal klarte å ligge under 30.000 kwh i strømforbruk.
Men som skrevet over, tidene har endret seg.
I dag styres fortsatt lys av IHC, mens hovedoppvarming skjer med varmepumpe. Strømforbruket sank med 40% den dagen vi installerte varmepumpa. Nå er det varmt hele døgnet, og det er sabla deilig å kunne komme hjem en time før, til et hus som har konstant 24 gradrs varme på vinteren, og ikke som før, at varmen var i ferd med å våkne.
Men jeg er fortsatt veldig glad i "hovedbryter god natt" og "hovedbryter gå ut". Og det er sabla enkelt å kunne justere til fullt lys i hele stue/kjøkkenområde med ett klikk.
PS til tek73, tekniske problemer med IHC-systemet har vi aldri hatt. Kun ett feilskjær i oppstarten 1997. Utelysene virket ikke på onsdager og torsdager. Det mangle to "linjer" ett eller annet sted i programmet
Om perspektivet er å spare pengar, må du i alle fall ikkje kjøpe proprietære system frå el-produsentane. Då legg du fort på 200 laken på elinstallasjonen.
Men det finst ting som er nyttige i kvardagen. Som lås, ringeklokke med video og sensorar som er trådlause og du kan installere sjølv.
Rehabiliterar sjølv, og i fleire rom køyrer vi blenda brytarar med sensorlampar (straum alltid på). Det blir nok fort Phillips Hue.
Ta deg en kikk på dette, dei sel det på Elektroimportøren: https://www.athom.com/en/talks-with-homey/
Det første man må forstå er at smarthus er ett forferdelig dårlig ord på automatisering.
La oss ta som utgangspunkt at du ikke har behov for fancy funksjoner ala touchscreen og automatikk. Du kan likevel velge å installere ett såkalt smarthus. Men er du skikkelig smart holder du deg til trådbaserte systemer, det beste er uten tvil KNX. Hovedargumentet er at det er bunnsolid, det er mange hundre produsenter som produserer delene og det er stadig i utvikling selv om selve kommunikasjonsprotokollen er som før. En 20 år gammel knx enhet snakker sammen med det som produseres om 10 år. Nok om det.
Ditt spørsmål om at det lite å spare på styring av vannbåren varme er kanskje rett, men du har mye å hente når det gjelder komfort. Jeg antar du skal ha varmepumpe og kjenner jeg varmepumpeleverandørene rett så mener de at pumpen klarer å styre temperaturen i huset, dette kan du bare la være å tro på først som sist. Du vil måtte justere på varmepumpen stadig vekk for å unngå varmt eller kaldt hus. Strøm sparer du kanskje ikke, men du vil sitte igjen med jevn temperatur så denne biten er en ren komfort del. Siden du vil holde kostnadene nede er det ingen problem å ta dette igjen senere. Bare sørg for at det er trekkerør inn til skapet hvor fordeleren til vannbåren varme sitter.
Hvis vi ser for oss ett helt basic hus basert på knx så trenger du følgende deler:
-strømforsyning knx
-ip gateway (for programering)
-dali gateway til lys
-dali drivere til led spotter istedet for vanlig driver. Eksempelvis SG lamper kan bestilles med dette mot ett lite tillegg.
-multifunksjonsbryter til veggmontering, det lønner seg å velge brytere med mange knapper. Personlig liker jeg dedikerte knapper på panelet fremfor menybasert/touchscreen. I hver sone/rom bør du har bryter med display og innebygget temperaturmåler. Er du smart sørger du for at det trekkes rør fra bryter ned til gulvet slik at gulvsensor kan installeres. Det koster ingenting å legge røret, jeg bruker gulvsensor i alle rom nedstøpt eller ikke.
-mulig du ønsker en binæraktuator for å kunne styre stikkontaker etc, se på det som tilleggsutstyr.
Dette er det eneste du trenger for å komme i gang, det er ikke mange delene så summen blir ikke så stor. Tipper du kommer meget langt med 50k ekstra på bordet i forhold til tradisjonell installasjon.
Er du litt oppegående på data kan du lære å programere selv.
Hva slipper du å kjøpe:
-dimmere, ofte en haug med dimmere installeres i en ny enebolig. La oss si 20 stykk.
-veggbrytere, det blir gjerne færre av disse da hver knx bryter har en rekke funksjoner.
-går du for dali vil du ha betydelig mindre kabler mellom lysene, du kan eksempelvis koble alle lysene i hver ettasje inn på de samme pn lederene.
Hva har du oppnådd ved å gå for ett slikt system:
-du kan ommøblere lyssoner, altså hvis du for eksempel flytter en sova kan du omprogramere hvilke lys som dimmes sammen.
-du kan lage scener med lyssetting, goodbye dimmehjul!
-du er forberedt på romstyring av vannbåren varme, det eneste du trenger for å få til dette er en knx aktuator på hver kurs du vil regulere, veggbryteren i rommet vil styre denne direkte. Alternativ kan du gå for en billigere variant med ventiler og en knx styreenhet for ventiler. Alternativet om du vil styre romtemp er å kjøpe enda ett system og ofte trådløse romfølere med batteri.
Om du skulle falle for fristelsen å kunne autmatisere litt, for eksempel å slå av og på utelyset kan du kjøpe en logikkenhet, gjerne brukt som takler dette. Eller du kan kjøpe en serverløsning og få det så avansert som du måtte ønske. Jeg anbefaller aldri å kjøpe noe slikt før man har flyttet inn i boligen og følt litt på behovet for det. Samtidig kommer det stadig nytt så når huset er ferdig er kanskje den innkjøpte serveren ett år gammel pluss at den ligger enda ett år i esken før den tas i bruk.
Det får holde, husk KNX og ikke noe zwave tull.
Andre ting er også kjekt, som at lys over inngangspartiet slås på med høy lysstyrke når det blir mørkt men dimmes kraftig ned ved midnatt osv.
Vi har tilgang via app men bruker det "aldri". Det er veggbryterne og en fjernkontroll som blir brukt. På dørlåsene (3 stk. Yale Doorman med Verisure-modul) bruker vi innimellom app for å åpne for andre. Vi har også Verisure sine røykvarslere, så om en av de løser ut lyder det fra alle sammen og jeg får varsel i appen. Da kan jeg, hvis jeg ikke er hjemme, gå inn på et av Unifi-kameraene (har 5 stk.) og se om noe faktisk er galt før jeg evt. ringer brannvesenet.
Systemet for vannbåren varme har egne romfølere og justering i hvert rom, med sentral i teknisk rom. Det bør gi god nok regulering.
Det blir et moderne, ment "dumt" hus. God trådløsdekning, enkle løsninger(som endevendere og et par trådløse brytere) gjorde at vi svært sjelden må bevege oss en annen vei enn planlagt for å styre lyset.
Effektstyring kan være aktuelt om effekttrollet kommer og jeg kjøper elbil.
Til keal: om du har telefon fra før ca 2015 (typisk Samsung S5 eller eldre, iPhone i5 eller eldre eller
Sony uten XZ) vil den etterhvert få åndenød. Telenor, Telia og Ice sikter alle mot «IP-mobil over 4G, omtalt som 4G Tale eller VoLTE. Med eldre telefon faller en tilbake til 2G, tregere samtaleoppsett og dårligere lyd. Min S4 uten en ripe, er nettopp pensjonert, dessverre.