855
7
1
Hjelp til smarthusløsning i ny bolig
Bygger ny bolig i 2020, og er helt fersk på smarthus. Allikevel tenker vi at når vi først skal bygge, så kommer vi ikke utenom å gjøre boligen litt smart. Minimum styring er lys, varme, og kanskje solskjerming(er veldig fornøyd med powerview/luxaflex her).
Elektriker har kommet med et system fra Eaton xcomfort, da i første omgang lysstyring til 30K...lite for penga kanskje??
Tar imot råd med takk😊
Elektriker har kommet med et system fra Eaton xcomfort, da i første omgang lysstyring til 30K...lite for penga kanskje??
Tar imot råd med takk😊
1) Jeg har et smarthus-system, men har bevisst valgt å ikke styre lys med dette. Styrer imidlertid oppvarming, enkel interface mot ventilasjon, utvendig solskjerming med det. Utrolig praktisk med alle de tre systemene inne i samme i system, kan lage mange avanserte regler av det som integrerer sensorer, varme, solskjerming etc. Veldig fornøyd. Jeg har vært i et par hus med mindre vellykket lys-styrings system og er fornøyd med å ha vanlig dimmer. Aller greiest for ungene også. Har lamper med bevegelsessensor i rom som vaskerom, og astro-ur styrer utelyset. Fantastisk.
2) Det var nettopp en kar her inne som ikke fikk alarmen (Verisure) til å virke, på grunn av for mye radiostøy fra xComfort... Kan fort få 100+ trådløse enheter om dere går "all inn". Jeg har i mitt hus fra 1961 klart å lure inn Cat6 der hvor jeg trenger det og er fornøyd med at alt bare virker, alltid, uavhengig av batteri og radiostøy. Blir nok noen trådløse enheter etter hvert, men ikke mange.
3) Om jeg skulle få behov for å styre lys også så har jeg trukket frem et tomt rør til en bus-babel av noe slag til relevante veggbokser hvor det i dag er dimmer/bryter.
Etter førti år er smarthus fortsatt umodent. For rundt tjue år siden hadde jeg en viss tro på at det skulle bli orden på ting, X10 hadde mye vind i seilene da, og jeg trodde på den. Men senere har det blitt bare et kaos av alternativer.
Det finnes ingen reell "standard" i dag. Alt du satser på kan være totalt ute av bildet om fem år, eller om ti år. Skal det bli noe ut av det, på lang sikt, må vi ha en standardisering, uniformering. Ingen kan i dag si hva det vil bli, trådløst eller trådet. Frekvensbånd. Modulasjon. Fysisk grensesnsitt. Men vi må redusere antall alternative teknologier fra dagens 15-20 ulike til maksimalt 2-3. Innen det skjer vil smarthus-markedet fortsatt være umodent.
Å legge trekkrør over hele huset for kablet kontroll lar deg naturligvis trekke vilkårlig styrekabel, for vilkårlig standard, i framtida. Det skader aldri. Likevel: Det er drøssevis av konkurrerende kablede standarder - ingen av dem kommer til å vinne; ingen er tilstrekkelig dominerende. Det er drøssevis av konkurrerende trådløse standarder med transmittere etter egen teknologi - ingen av dem kommer til å vinne; ingen er tilstrekkelig dominerende.
Mitt stalltips: Trådløse teknologier er på frammarsj. En familie trådløse standarder, under sekkebetegnelsen Wi-Fi, har lyktes i å bli fundament for en lang rekke trådløse anvendelser. Den eksisterer uavhengig av ulike smarthus-standarder, men kan - og vil - bli tatt i bruk for smarthus-funksjoner, ganske enkelt fordi "alle" hjem i dag har full støtte for det. Det finnes utallige, billige kommunikasjons-brikker for å bruke dette nettet. Dets aller største pre: Det er der. I utgangspunktet, klart til bruk.
Stadig er det naturligvis spørsmål om formatet på overførte data, selv om de overføres over Wi-Fi. Fortsatt kan vi ende opp med mange konkurrerende formater. "IoT"-standarden finnes, "Internet of Things", men ingenting tvinger leverandører til å følge IoT-standarden. Likevel er IoT vårt sterkeste håp om å få en felles standard alle kan forholde seg til.
Jeg har mine motforestillinger til både Wi-Fi-standardene og IoT-standardene - de er langt fra ideelle. Likevel er de vårt beste håp. Jeg holder tilbake smarthus-investeringer i minst fem år for å se hvordan det går med disse.
I mellomtiden strekker jeg flexirør bak panel-platene til begrenset styring av en del isolerte funksjoner, uten at disse inngår i noe omfattende smarthus-opplegg. Hvis et framtidig smarthus-opplegg kan benytte rørene er det kjempeflott! Min tanke er "jo mer som er kablet, jo bedre!". I mitt hus vil nok smarthus-enhetene måtte forholde seg til delsystemer med sin egen selvstendige logikk, som de kan snakke med men ikke kommandere. Der er slik jeg vil at det skal være. Hvis et gammelt og etablert delsystem vet hvordan ting bør gjøres, skal det ikke kunne overstyres av et sentralt smarthus-system uten enveldig god grunn!
Relevant xkcd. Du får aldri redusert antallet alternative teknologier, nye teknologier vil tilkomme og eksisterende teknologier vil dele seg i ulike grener raskere enn gamle teknologier dør ut.
På den andre siden mener jeg imidlertid at det heller ikke er nødvendig, i og med at man fint kan integrere på tvers av teknologier. Det meste av hyllevarer i dag kan f.eks. integrere med Apple HomeKit, Google Home og/eller Amazon Alexa uansett hvilken teknologi de er bygget på.
Dette er vel også sant for de fleste smarthus-systemer. En smart termostat er jo for eksempel gjerne en vanlig termostat som selv regulerer varmen i forhold til et temperatur-settpunkt. Det som gjør den smart er at den kan kommunisere med et sentralt system for å rapportere inn status og måleverdier og bli bedt om å endre settpunkt. Det sentrale systemet bryr seg altså ikke med hvorvidt varmeelementet skal være av eller på til enhver tid, og overlater det til termostaten.
Det er sånn jeg ser det heller ikke hensiktsmessig å ha et sentralt system som skal styre alle smådetaljer, for da er man også veldig sårbar for feil i det sentrale systemet. Jeg mener at et godt smarthus har et sentralt system som kan overvåke, betjene og automatisere alle enkeltkomponenter i systemet, men at alt fortsatt også skal kunne betjenes lokalt uavhengig av sentralsystemet.
noen liker mora, andre datteren, og noen liker begge .-|
Noen fasit på spørsmålet finnes ikke, men jeg tror at i Norge når det gjelder systemer, er det SHC som privatfolk har implementert mest av. Og det er i hvert fall det systemet som finnes forum å forholde seg til.
Jeg har ikke testet mer enn 2 system, så begrenset erfaring, men har xcomfort nå og er rimelig fornøyd. Oppetiden på utstyret er veldig bra. Har ca 100 dingser som er koblet til. Jeg har også tilgang via mobil utenom eaton sine servere ved å ha åpning i brannmur og kjent IP adresse på WAN.
Har hatt 2 komponenter som tok kvelden, fikk erstatning på garanti av eaton, bra.
For meg som liker å gjøre elektro o.l selv sparer jeg en del kroner på å kunne jobbe med systemet selv, måtte jeg kjøpe timer av installatør hadde det blitt alt for dyrt.
En kan også kjøpe en del komponenter på finn.no til ok pris.
Jeg har ingen tradisjonelle komponenter i min bolig, alt er xcomfort.
Når det gjelder de store som kommer nå, fx google, så er jeg dritskeptisk til å dele så mye data.
Lykke til med valget, hold oss informert på hva du velger.
Masse gode råd😊
Skal ta en runde på dette med elektriker som skal jobbe på huset. Tenker å installere powerview/luxaflex solskjerming, men jeg klarer ikke å se/forstå at det snakker sammen med xcomfort.
xcomf har jo egne persienneaktuatorer, så det holder å ha en "vanlig" persienne.