(trådstarter)
   #11
 2,302     Trondheim     0
Solfanger på plassen den skal være på. I morgen er meldt samme vær som i dag, og i dag har den levert ca 3 kWh. Blir spennende å se i morgen.



Men, hva skal man egentlig med solvarmepanel når værvarselet for kommende uke er som dette i Trøndelag:

Signatur

  (trådstarter)
   #13
 2,302     Trondheim     0
I dag har det vært en god dag for å samle solenergi. Lite skyer.

Anskaffet ekstra sirkulasjonspumpe i dag. Brukt ettermiddagen/kvelden på å få til en egen krets for solvarmen.  Får da fjernet "tapet" gjennom viftekonvektor og tap fra rørende til den.

Fanger ble tatt ut av produksjon mens det enda var sol i dag. Det var 23 grader i dag tidlig i varmelager, og ved stopp hadde den nådd 33 grader. Det var svinvamt inne i rommet tankene står, så jeg må isolere tankene bedre. Produksjonen i dag blir nær 5 kWh.

Sløyfen på solfanger har jeg lagt opp slik at den henter og leverer vann til "Tank 1" som er ca 190 liter.
Får da raskere varmere vann, og bedre overføring av energi til coil som forvarme vannet til vv-bereder som ligger i den tanken.

Sløyfen som nå går gjennom viftekonvektor=> kondensat varmepumpe går fra tank2 til tank1.
I morgen skal jeg få koblet opp solstyringen, slik at jeg får optimalisert driften. Med det på plass, er prosjektet "ferdig".

Strømforbruket siste 24 timer er 2 kWh mindre enn dagen før, men for tidlig å kunne si at de 2kWh er solvarme på kun en dags observasjon.

Layout på vannbåren varme er nå:



Signatur
   #14
 653     0
Veldig stilig. Jeg er veldig tilhenger av selv-mekka prosjekter, selv om de ikke nødvendigvis er "best" (les: mest effektiv, penest, vedlikeholdsfritt osv). Poenget er at det ofte er billigere enn ferdige systemer, i tillegg til den opplagte fordelen med at det er utrolig gøy å lage noe selv! 8)

Flere spørsmål:
1. Hva slags tank(er) har du brukt? Er det standard-tanker (OSO, Dalatanken)?
2. Hvorfor har du egentlig 2 tanker i serie? Jeg ser fordelen med rask oppvarming, men er usikker på hvordan effekten er når vannet uansett sirkulerer mot VP og viftekonvektor gjennom "tank 2".
3. Du skriver "hevert-prinsipp". Betyr dette at du har et åpent, trykkløst system med oksygenholdig vann?
4. Hva gjør du om vinteren når vannet fryser i rørene?
5. Du skriver også at du har "solstyring", men at denne kun viser temp. Vi ser vel også et bilde av denne. Type, leverandør, pris...? Edit: Googler TK-SC6 og finner litt info, men vil gjerne ha tips om hvor du kjøpte dette..."
Signatur
   #15
 143     Halden     0
hvorfor ikke bruke slik svart asfaltplate under rørene før glava?
  (trådstarter)
   #17
 2,302     Trondheim     0
Hei.

Skal forsøke å gi noen svar:

Jan E
Asfalt vindtettplate ville nok være minst like godt alternativ. Den er ferdig sort, og matt og isolerer. Det jeg har benyttet på sort lakk kunne jeg ha anvendt på 2 plater asfalt i stedet. Men tanken var at sortlakert Glava er svært matt, så det blir ikke reflektert mye derfra.

Blip

1. Tanker og tanker, er to oljefat ervervet gratis (lowcost prosjekt). Får kalle de fat fra nå av, tanker høres litt mer proff ut!. De er til sammen 400 liter, og etter hva jeg har funnet ut av er 100liter/m2 fanger et nøkkeltal. VV-bereder er den jeg har hatt i alle år, men nå er det 15 meter kobbercoil i fat1 som kaldvannet som kommer inn til vv-bereder forvarmes i. De 15 meter skal økes til 45 meter (3x15m parallell) om to uker for å få bedre varmetilførsel på kaldvannet.
2 og 3. At det er to "tanker" kommer av oljefatene. Når det pumpes ut av fat 2 med retur i fat 1 har jeg hevert mellom, som gjør at vannet flyttes fra bunn på fat 1 til nær topp på fat 2. Til fancoil/varmepumpekretsen går det fra toppskiktet på fat to, for å ha så varmt som mulig gjennom fan-coil før det kommer til varmepumpen for oppvarming. Systemet er åpent, så oksygen får tilgang gjennom fatene.
4. Solvarmesløyfen drenerer seg. Blir det trøbbel, får det bare være frosset til det tiner til våren, for det er teoretisk 150 kWh å hente i mpnedene med frost. Sløyfen som går til varmepumpen er isolert, og må gå hele tiden når det blir kaldt, for ellers fryser kretsen når varmepumpen defroster.
5. Solstyringen kjøpte jeg på eBay fra Kina. Med frakt og moms kom den seg på noe over 1500,-. (kjøpt fro en god tid tilbake). Nå er de blitt enda billigere Se her: http://cgi.ebay.com/CONTROLLER-SOLAR-WATER-HEATER-3-SENSORS-220V-/230648848777?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35b3be2189

Førs spørmålet kommer: Ruster stålfatene? Vell, har båt så jeg slipper de brukte offeranodene i fatene. Etterhvert er de blitt galavanisert på innsiden Wink De er pent galvanisert nå.

Det er litt dis på himmel, men i dag kl 17 like før solen er i vest var temperatur i solfanger over 70 grader, og temperatur i varmelager 40 grader. Det hele ser svært lovende ut.



Det er fruktelig varmt i hobbyrommet jeg har varmelageret. Jeg isolerte ikke trekassen fatene står i fordi jeg ville ha varme avgitt fra varmelageret. Men når det nå er 400 liter som holder 40 grader blir det alt for varmt. Regnet litt på det, de avgir 300W der de står nå. Vil være OK i vinter, men ikke nå. Jeg må isolere fatene, og heller la varme komme fra fancoil også til hobbyrommet.


Fikk koblet til styringsenheten i kveld. Fikk trekt opp to 4 leder telefonledninger til solfanger. Har da flere ledige ledere til å montere opp f.eks en USB sensor og logge hvilken temperatur solfanger har gjennom dagen.
Tynne tråder så det ble litt høy motstand, og dermed viser sensor ca 5 grader mer enn virkelig (Ved 20 grader).
Har justert så sirkulasjon starter når solpanel er 4 grader over temperatur i bunn av fat 1. Stopper når fanger har temperatur 2 grader over temperatur i bunn av fat.








Siste redigering: Thursday, August 4, 2011 9:00:44 PM av dkt850
Signatur

   #18
 417     Troms     0
Fine saker  Smile Artig å følge med på tråden din.
Du har absolutt kommet med en del nye ideer som gjør at jeg personlig er veldig mye nærmere å "kopiere" ditt opplegg. Spesielt løsningen din med bare å bruke ett par fat til lagring, og fokusere mer mot ett sånn lavtemperatursystem som dette er. Oljefat etc. får man jo gratis rundt omkring  ;D Forvarme kaldvannet inn på VVB; kjempeløsning.
Men litt Idé-drodling fra min side. Andre nevnte å bruke en asfaltplate i bunnen av fangeren. Hva med en tynn metallplate / blikplate ? Ala slike man bygger ventilasjonsanlegg med ? Ville ikke den gi enda mer varme ? Tenker på at jeg har lagt hånda på en mørk bil en soldag, og omtrent brent fingrene. Det kan jeg ikke si jeg har opplevd på andre typer materiale, som porøsplater eller glava.  Og hva tenker folk om forskjellen på PEX-slange kontra kobber-rør ? Ser jo at Kobber er blitt vanvittig dyrt i det siste, så det kan bli en budsjett-killer, men en 25 meter kveil på biltema koster vel rundt 5-600 kr, så fremdeles overkommelig. Og 25 meter er vel nok ? Hvor mange meter vanrør pr. kvm. i selve fangeren vil være optimalt ? Kan man f.eks. legge rør nesten helt tett ? Eller hva med å svartmale og motere inn en utrangert radiator ? ville det hatt samme oppsamlingseffekt tro ?
Signatur
   #20
 653     0

Hva med en tynn metallplate / blikplate ? Ala slike man bygger ventilasjonsanlegg med ? Ville ikke den gi enda mer varme ? Tenker på at jeg har lagt hånda på en mørk bil en soldag, og omtrent brent fingrene. Det kan jeg ikke si jeg har opplevd på andre typer materiale, som porøsplater eller glava. 

Dette er fordi metall og porøse treplater har ulik varmeledningsevne. En helt svart, matt overflate er det mest effektive, uavhengig om dette er porøse treplater, isolasjon eller metall. Metallet føles varmere fordi det overfører varmen til hånda raskere. Hvis forholdene ellers er like, vil jeg tro et IR-termometer vil vise samme overflatetemperatur på de ulike materialene. Les gjerne mer om Thermal conductivity.


Og hva tenker folk om forskjellen på PEX-slange kontra kobber-rør ? Ser jo at Kobber er blitt vanvittig dyrt (...)

Kobber er nok best, men skal du ha litt dimensjon og lengde blir det, som du sier, dyrt!
Signatur