HSt
   #51
 35,438     Lillestrøm kommune     0
At noen leverandører hopper av et produkt som f.eks Jula kan være av praktiske årsaker som f.eks for mye transportskader, jeg har fortalt om at vi kontaktet leverandør av en spesiell taklampe og lurte på om de hadde en annen transportløsning etter at vi fikk den 3. skadete lampen. Men jeg vet ikke noe faktisk info om Jula tilfellet

   #52
 40     0
I høst kjøpte Atle Brynestad sitt selskap 3 Norske A/S opp konkursboet etter Aventa og dannet selskapet Inventa Solar (veldig originalt navn) og flyttet produksjonsutstyret fra Holmestrand til Jevnaker. Det er de samme folka som står oppført som ansatte i Inventa som i Aventa.
Nå søker de etter fabrikksjef og salgssjef for et produksjonsanlegg av polymer absorbere, samme type regner jeg med som Aventa solgte tidligere.Kanskje "alle gode ting er 3" passer nå, Solarnor konkurs, Aventa konkurs og nå Inventa? Ikke godt å si.
Det skal bli spennende å følge med for å se om de nok engang klarer å omsette teori til praksis som bringer penger i kassa.

Hvem kan levere anlegg med termiske solfangere? - Bilde-1.jpg - keal
Hvem kan levere anlegg med termiske solfangere? - Bilde-1.jpg - SveinJu
   #53
 2,302     Trondheim     0
La meg seO:). Om jeg skulle finne på å bygge et levebrød av solen så er vell et godt utgangspunkt det å ta en titt på hvor mye solen sender inn av verdi, og hvor mye en bruker (kunde) vil legge ut for å få avkastning på solen.
Rimelig enkelt å regne på. Solen gir termisk varme til en verdi på 650,- (1 kr/kWh og 650 kWh/m2 år) inntekt per år. Strekker man seg til 10 års nedbetaling for bruker så kan ikke installasjonen koste mer enn 6500,- per m2, inkludert installasjonskostnaden. Halve av det er kanskje installasjonkostnad. Så 3250 til solprodusenten.
Så, får de ut en løsningen til omlag 3200,-/m2 er det liv laga.
Dog ikke sikkert liv laga om investor tar 30% utbytte. da er man ned på en produksjonskostnad på 2200,- Material fort vekk 500,-, og en er ned på 1800,-/m2.
Er man 10 ansatte så kreves en omsetning på 10 mill skal det går rundt på et minimum. 10.000.000/1800=5555m2.
De må levere 6000 m2 solfanger nå. En bolig klarer seg med 6m2 til varmvannproduksjon, så salgapparatet deres må sette igang. 1000 husstander for året, er vell omlag 200 nyttige arbeidsdager i året , så de må selge 4-5 om dag, start 2 januar 2020? Mission impossible?
Hm, hva kan de ha sett jeg ikke ser.

Signatur
   #54
 40     0
Om du ser tilbake på hva Aventa dreiv med tidligere, så var det komplette anlegg de solgte, med absorbere, styring, vanntank etc. Så det er nok en tanke at Inventa skal fortsette i samme gate. Men som skrevet, vi får bare vente og se om Brynestad synes det er gøy i lengden å brenne av noen millioner.
   #56
 40     0
Aventa klarte ikke å reise 80 mill for anlegget de planla i Bamble og nå er de igang med et tilsvarende på Jevnaker,
kan man regne med. Startprisen for ei ekstruderlinje at det formatet ligger nok på 20 mill pluss?

https://www.omipa-extrusion.com/extrusion-lines/hollow-profile-pp/

har et format som kan produsere absorberplatene, dette er i allefall anlegget de presenterte tidligere, før konkursen.
   #57
 77     0
Hei

Har ett komplett vedfyrings annlegg med 5 kubikk akkumuator.

Ser nå på muligheten å kjøpe inn noen sol fangere for å lette driften på Vår/Sommer/Høst.

På svarte Vinteren tenkte jeg og kjøre vedfyren som normalt.

Nordvest landet med mye sol på de nevnte årstidene , helt borte i 4 uker.

Regner med det er Vakumrør som er det eneste for meg?

Er over normalt med tanke på teknisk innsikt, så tar alt selv.

Ser for meg vakumrør , pumpe/styreenhet + en varmeveksler som veksler mot tank.

Spørsmålet er; Hvor får jeg tak i grei kvalitet på rør til en grei pris?

Norge / Sverige / Danmark / Kina??



   #59
 2,302     Trondheim     0
Aventa klarte ikke å reise 80 mill for anlegget de planla i Bamble og nå er de igang med et tilsvarende på Jevnaker,
kan man regne med. Startprisen for ei ekstruderlinje at det formatet ligger nok på 20 mill pluss?

https://www.omipa-extrusion.com/extrusion-lines/hollow-profile-pp/

har et format som kan produsere absorberplatene, dette er i allefall anlegget de presenterte tidligere, før konkursen.

Gode gud. Hvor mange solpaneler har de budsjettert med å produsere?
Jeg driftet i flere år en plastfabrikk med fem ekstrudere, produserte omlag 20 tonn plastfolie i døgnet, 5 skift. Samme ekstruderteknologi, og skal de ha noe fornuftig inntjening bør den linjen gå treskift i 5 dager. Fornuftig output skulle være 250-300 kg/h.
Er det marked i Norge til å ta unna 35 tonn solfangere i uken? Det må være tanker om eksport her. Eller ekstrudere profiler til andre formål også?
Har de tenkt til 8 timer daglig produksjon, sier jeg lykke til og velkommen til brente dyser, Gel, og pur-h.... med rengjøringsarbeid. Halve dagen blir vrakproduksjon, så de bør først som sist investere i et regenereingsanlegg. https://www.erema.com/
Investering bør gjøres i en tre-lag co-ekstruder, så de kan pakke det regenererte materialet i midten av det de produserer. For regenerat vil de få mye av. Men vet de om dette fra dag en så kan det gå, vet de ikke det, da blir det noen tøffe dager med dyrekjøpt erfaring.
Signatur
   #60
 40     0
Hei igjen. Jeg vet ikke om forumet Byggebolig er det rette stedet å diskutere plastteknologi, men allikevel:
I sin tid var det Solarnor som begynte med absorbere i plast, den gang PC (polycarbonat). Etterhvert gikk det firma konkurs og samme eier startet opp med Aventa. Jeg har truffet noen av de som har/hadde PC plater fra Solarnor og alle anlegg er ødelagt. Sprekker og andre lekkasjer. Aventa begynte med PPS (polyphenylene sulfid) som er et plastmateriale som tåler høye temperaturer etter forming. Men på mitt anlegg med slike plater ble det skader, kun etter ett år. Platene slo seg og det ble lekkasjer i skjøtene mellom absorberplatene. Typisk overflatetemperatur uten vann kom opp i 110 grader og da skal kanalplatene være godt stabiliserte slik at spenninger i platene ikke blir frigjort. Slik var det ikke hos meg, platene ble byttet ut med alu-kobber fra https://www.kbb-solar.com/ og de har fungert godt, når det ble skikk på dreneringen fra dem. Det hjelper ikke å være professor når man ikke har kontroll på byggfysikken!
I flere av anleggene med PPS plater ble byttet til KBB-Solar plater fordi samme problem oppsto, lekkasjer osv.

Hvordan Inventa har tenkt seg å kjøre en ny produksjonslinje med et PPS råstoff som er glassfylt, som er krevende å prosessere samt resirkulere, gjenstår å se. Jeg var med på et presentasjonsmøte med Aventa for noen år siden hvor de viste fram dere planer om anlegget i Bamble og fremtiden for polymer-baserte absorbere. Som sagt, det blir spennende å følge med om dette går bra og om Brynestad synes det er gøy lenge nok.