Det finnes ingen god løsning (meg bekjent) på å felle inn vacuum fangere på tak. Hadde i utgangspunktet tenkt vacuum solfangere jeg også, men etter å ha studert alle mulige rapporter på nett har jeg endret mening.
Jeg har heller valgt å gå for platesolfangere og prosjektert med løsninger som gir lavest mulig temperatur på gulvvarmen, slik at jeg kan hente ut ekstra energi fra solfangerene høst/vår. Sommerstid ser jeg ingen fordeler med vacuum, da produserer de bare for mye varme uansett, hvis du dimensjonerer slik at du kan få ekstra effekt høst og vår når du virkelig trenger det.
Studier viser at om du kan senke temperaturen på vannet så kan du også oppnå effektivitet ganske nært vakuumsolfangere høst, vinter og vår, det er fordi vakuumsolfangere får problemer med frost og snø. Platesolfangerene har høyere varmetap, noe som fjerner mye av problematikken. platesolfangerene får dermed lenger soltid, og kommer på den måten opp på ca samme effekt som vakuumsolfangere. Når så platesolfanger koster under halvparten pr/m2, pluss at du kan spare inn 150kr/m2 i takstein/plater, gir platesolfangere totalt sett en god økonomisk gevinst mot vakuumsolfangere.
Her var det dessverre svært mange feil Britax
At platesolfangere har høyere varmetap hjelper ikke stort på snøsmeltingen når de heller ikke engang er i drift når snøen dekker de. Du ser mange platesolfangere nettopp nå som er under et tykt snølag. Vakumrør kan derimot vinkles opp fra taket uten å skape vindfang, og dermed stå både mer fri fra snøen og samtidig få bedre solvinkel vinterstid.
Platesolfangere får helle ikke lenger soltid/innstråling. En platesolfanger speiler bort så mye av sola i skrå vinkel at vakumrør mottar ca 75% mer sol FØR du i det hele tatt ser på virkningsgrad og varmetap. Dette kalles IAM-factor, og er noe mange produsenter "glemmer" å opplyse om.
Ikke så stor forskjell vår og høst pga frost og snø? Det er ikke mange steder i landet som sliter med langvarige store snømengder på denne tiden akkurat. Vinteren kan være utsatt om rørene ligger oppå tak, så da vil rørene miste sitt potensial med vintre som i år. Platesolfangerne ligger i dvale på denne tiden uansett snø eller ei.
Så til slutt den evinnelige økonomiske gevinsten med platesolfangere. Arealberegning av solfangere er så ulik at man bør se på kostpris pr kWt/år. FlexiHeat solfanger koster veiledende 13.590,- årsproduksjon ca 3500kwt = 3,88 Kr Markedsledende platesolfangere koster ca 3-5.000/m2 og gir kanskje opptil 400kwt/m2 = ca 10,-kr/kwt.
At du kan få lavtemperatur varme vår og høst er jo fint det, men du må fortsatt bruke mye ekstra for varmtvann. Strømprisene på høsten er jo også som regel svært lave så verdien av denne solenergien er langt lavere. Vakumrør gir full guffe nå i den verste vinterkulda med 2,-kr/kwt så min konklusjon er at platesolfangere er tilnærmet ubrukelige i Norge, og hvertfall langt ifra å være et godt økonomisk alternativ. Eneste fordel er at de er enklere å integrere i tak/fasade, men i nybygg kan også vakumrør bli integrert på en utmerket måte bare arkitekten bruker pennen og fantasien riktig.
Vil også minne om at det finnes forskjellige typer vakumrørsolfangere, og de kan gi svært varierende utbytte. Typen u-rør med reflektor scorer høyt på testeresultater i laben, men har gjerne en håpløs oppstartstid på vinteren i en reell installasjon. Da blir jo gjerne utbyttet deretter. Tipper de "rapportene" du henviser til gjelder disse, og da er jeg helt enig i at platesolfangere kan være minst like økonomiske.
For å virkelig få et godt utbytte av solvarme må du sammenligne 4 viktige parametre; Virkningsgrad, varmetap, IAM-factor og oppstartstid. Som regel blir bare de to første oppgitt i salgsbrosjyne og disse blir mest sett på av kunder. IAM-factor blir testet iht Solar Keymark men ofte oversett viktigheten av, mens oppstartstid dessverre ikke testes i det hele tatt. Deretter er hele systemet med tank, styring og systemoppbygging like viktig for et optimalt utbytte.
Vi måtte gi oss i budrunden på "drømmetomta" gitt, så det blir ikke bygging nå alikevel. Jeg har hatt en lang og dyp depresjon etter det smertefulle tapet, og måtte gå til det drastiske skritt og kjøpe meg en ny dings for å bøte på smertene. Sonos multiroms lyd-løsning i det eksisterende huset fikk distrahert meg nok til å komme til fatning igjen ;)
Så... da er jeg i gang med å planlegge "nyhuset" igjen, og denne gangen lurer jeg på om det går an å få tak i vakuumrør-fangere som kan integreres i taket på et nytt hus slik som de platefangerne kan? Det er i mine øyne en mye penere løsning og jeg er desverre (eller heldigvis?) bygd slik at tekniske installasjoner også må være estetiske for å være attraktive. Jeg ser av SINTEF-sin rapport om solvarme at vakuumrør-fangere er mest effektive, så jeg har ikke lyst til å installere et "inferior" produkt heller...
Så langt ser det ut til at vakuumrør-fangerne må monteres på toppen av eksisterende tak. Noen som kan bevise at jeg tar feil? Bilder? Erfaringer? Priser?
Helt enig med deg i at estetikk er viktig, og siden du ikke har bygd ennå har du alle mulighetene åpne for å kunne få en svært estetisk og moderne stil på huset med en lang rad av glinsende rør mot syd Har mange bilder og ideer i hodet som jeg også har presentert for flere arkitekter, men solvarme i Norge er for de fleste fortsatt så nytt, merkelig og ufattelig at kan fungere til at noen tør å satse på dette. Det hjelper ikke at våre naboland satser stort og har fått mye god erfaring, vi må se naboens anlegg fungere først... Samme historie gjentar seg som med varmepumper, der vi først nå løper og kjøper, koste hva det koste vil....
Bettum; platefangere, dei stråler da vel ikkje vekk varme enn andre typer, montert for optimal vinkel for sol? F.eks. 45 grader der det gir vinkelrett på sola når du treng varmen mest vinterstid?
Kva er grunnen til at dei forresten stråle vekk meir varme enn vakumtuber?
Muggost;, kondolerer med tomtetap. kan tenke meg det var ekstremt surt.:-/
Nå står meg bekjent sola bare rett i syd sånn omtrent en gang om dagen.
Med plate vil det nesten alltid være en skrå vinkel. Med rør treffer du "midt på røret" fra de fleste posisjoner sola leverer varme.
Men, er enig i at platefangere ser bedre ut, men har begynt å venne meg til utseende på rør, nå...
Edit: Husbyggeren min blir fornøyd hvis jeg velger utenpåliggende solfanger, De er bekymret for kondensproblematikk og lekkasjer hvis man tar bort takstein.
Bettum: spurte deg for en tid tilbake om takvinkel på 6 grader kan monteres vakumrør på. Det var du vel utelukket negativ til. Nå har vi endret tegningene til 9 grader på tak, blir det forskjell? Evt hvis vi kan bruke fasade eller rekkverk, Kanskje tak over uteplass. Er de utsatt for å kunne skades lett, baller etc? Kan de monteres rett på vegg uten vinkling ut fra vegg?
solvarme i Norge er for de fleste fortsatt så nytt, merkelig og ufattelig at kan fungere til at noen tør å satse på dette. Det hjelper ikke at våre naboland satser stort og har fått mye god erfaring, vi må se naboens anlegg fungere først... Samme historie gjentar seg som med varmepumper, der vi først nå løper og kjøper, koste hva det koste vil....
Hehe, nei jeg har bestemt meg jeg. Vi skal ha solfangere (koste hva det koste vil :-p ) Så du kan bare begynne å regne pris til oss med en gang, jeg må bare få ryddet noen ubetydelige detaljer til side først, som f.eks tomt og hus ;)
Men fra spøk til revolver: Som mange andre her, har jeg en sjef (fruen) som er skeptisk til dyre, moderne investeringer som det er vanskelig å se den umiddelbare gevinsten av å investere i. Hvis den i tillegg er stygg eller står plassert på et ugunstig sted, så er det desto vanskeligere å overtale henne til å bli med på dette. Men kanskje er det en bra ting? Jeg mister ofte bakkekontakten selv, fordi jeg er interessert i teknikken og konseptet i et gitt prosjekt og da ser jeg det som en fordel å ha en nøktern stemme over skuldra som ber meg gjøre en kost-nytte analyse først. Eller kanskje skulle jeg få henne til å gjøre det, siden det er jo som matematikeren hos oss!
Angående solfangere så er det rimelig åpenbart at de gir rask og god gevinst hvis du har god beliggenhet på tomta og god plassering av fangerne. Men det er ikke like greit å vite om vi skal gå for platefangere eller vakuumrør. Begge deler har sine fordeler, og selv om du får best pris/kwt på vakuumrør så er det en ganske stygg installasjon å ha på huset sitt.
MEN - siden vi ikke har tomt enda, har dere jo god tid til å lage vakuumrør fangere som ser bra ut også Da er hvertfall jeg solgt!
Edit: Husbyggeren min blir fornøyd hvis jeg velger utenpåliggende solfanger, De er bekymret for kondensproblematikk og lekkasjer hvis man tar bort takstein.
Bettum, har du noen kommentar til dette? Finnes det løsninger som ivaretar kondens/lekkasje-problematikk? Solfangere skal stå i mange mange år der oppe, så det er jo av vesentlig betydning at konstruksjonen er solid og lar seg integrere i taket på en god måte. Lekkasjer i taket blir fort dyyyyrt...
Det er mange typer taktekking, i tillegg er det mange typer solfangere. Så det vil jeg tro Bettum vil få problem med å gi en standard løsning på. ;)
Generelt så må taktekking være tett for inndrev, det er vi sikkert enig med alle sammen, da kan en løse integreringen med beslag og vannavisere rundt fangeren. Kondens under taktekking/solfanger vil ikke være et problem så lenge en opprettholder en luftespalte under.
Alternativt kan en bruke Velux sin løsning der solfangerne blir satt inn i en vindusramme og integrert på den måten. Da vil det bli omtrent som et Velux vindu.
Finnes det bilder noe sted, eller tekniske tegninger for hvordan dette fungerer (integrering i tak)? Jeg er helt ny på dette og har ikke så mye tekniske kunnskaper. Men jeg liker å lese og lære...
Jeg så i en annen tråd at de velux takvinduene også kan få lekkasjeproblemer, særlig ved stor forskjell i inne/ute temperatur. Vil dette også bli et problem med solfangere da???
Her var det dessverre svært mange feil Britax
At platesolfangere har høyere varmetap hjelper ikke stort på snøsmeltingen når de heller ikke engang er i drift når snøen dekker de. Du ser mange platesolfangere nettopp nå som er under et tykt snølag. Vakumrør kan derimot vinkles opp fra taket uten å skape vindfang, og dermed stå både mer fri fra snøen og samtidig få bedre solvinkel vinterstid.
Platesolfangere får helle ikke lenger soltid/innstråling. En platesolfanger speiler bort så mye av sola i skrå vinkel at vakumrør mottar ca 75% mer sol FØR du i det hele tatt ser på virkningsgrad og varmetap. Dette kalles IAM-factor, og er noe mange produsenter "glemmer" å opplyse om.
Ikke så stor forskjell vår og høst pga frost og snø? Det er ikke mange steder i landet som sliter med langvarige store snømengder på denne tiden akkurat. Vinteren kan være utsatt om rørene ligger oppå tak, så da vil rørene miste sitt potensial med vintre som i år. Platesolfangerne ligger i dvale på denne tiden uansett snø eller ei.
Så til slutt den evinnelige økonomiske gevinsten med platesolfangere. Arealberegning av solfangere er så ulik at man bør se på kostpris pr kWt/år.
FlexiHeat solfanger koster veiledende 13.590,- årsproduksjon ca 3500kwt = 3,88 Kr
Markedsledende platesolfangere koster ca 3-5.000/m2 og gir kanskje opptil 400kwt/m2 = ca 10,-kr/kwt.
At du kan få lavtemperatur varme vår og høst er jo fint det, men du må fortsatt bruke mye ekstra for varmtvann. Strømprisene på høsten er jo også som regel svært lave så verdien av denne solenergien er langt lavere. Vakumrør gir full guffe nå i den verste vinterkulda med 2,-kr/kwt så min konklusjon er at platesolfangere er tilnærmet ubrukelige i Norge, og hvertfall langt ifra å være et godt økonomisk alternativ.
Eneste fordel er at de er enklere å integrere i tak/fasade, men i nybygg kan også vakumrør bli integrert på en utmerket måte bare arkitekten bruker pennen og fantasien riktig.
Vil også minne om at det finnes forskjellige typer vakumrørsolfangere, og de kan gi svært varierende utbytte. Typen u-rør med reflektor scorer høyt på testeresultater i laben, men har gjerne en håpløs oppstartstid på vinteren i en reell installasjon. Da blir jo gjerne utbyttet deretter. Tipper de "rapportene" du henviser til gjelder disse, og da er jeg helt enig i at platesolfangere kan være minst like økonomiske.
For å virkelig få et godt utbytte av solvarme må du sammenligne 4 viktige parametre; Virkningsgrad, varmetap, IAM-factor og oppstartstid. Som regel blir bare de to første oppgitt i salgsbrosjyne og disse blir mest sett på av kunder. IAM-factor blir testet iht Solar Keymark men ofte oversett viktigheten av, mens oppstartstid dessverre ikke testes i det hele tatt. Deretter er hele systemet med tank, styring og systemoppbygging like viktig for et optimalt utbytte.
Lykke til uansett med ditt valg
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Helt enig med deg i at estetikk er viktig, og siden du ikke har bygd ennå har du alle mulighetene åpne for å kunne få en svært estetisk og moderne stil på huset med en lang rad av glinsende rør mot syd Har mange bilder og ideer i hodet som jeg også har presentert for flere arkitekter, men solvarme i Norge er for de fleste fortsatt så nytt, merkelig og ufattelig at kan fungere til at noen tør å satse på dette. Det hjelper ikke at våre naboland satser stort og har fått mye god erfaring, vi må se naboens anlegg fungere først... Samme historie gjentar seg som med varmepumper, der vi først nå løper og kjøper, koste hva det koste vil....
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Kva er grunnen til at dei forresten stråle vekk meir varme enn vakumtuber?
Muggost;, kondolerer med tomtetap. kan tenke meg det var ekstremt surt.:-/
Med plate vil det nesten alltid være en skrå vinkel.
Med rør treffer du "midt på røret" fra de fleste posisjoner sola leverer varme.
Men, er enig i at platefangere ser bedre ut, men har begynt å venne meg til utseende på rør, nå...
Edit: Husbyggeren min blir fornøyd hvis jeg velger utenpåliggende solfanger, De er bekymret for kondensproblematikk og lekkasjer hvis man tar bort takstein.
Hehe, nei jeg har bestemt meg jeg. Vi skal ha solfangere (koste hva det koste vil :-p ) Så du kan bare begynne å regne pris til oss med en gang, jeg må bare få ryddet noen ubetydelige detaljer til side først, som f.eks tomt og hus ;)
Men fra spøk til revolver: Som mange andre her, har jeg en sjef (fruen) som er skeptisk til dyre, moderne investeringer som det er vanskelig å se den umiddelbare gevinsten av å investere i. Hvis den i tillegg er stygg eller står plassert på et ugunstig sted, så er det desto vanskeligere å overtale henne til å bli med på dette. Men kanskje er det en bra ting? Jeg mister ofte bakkekontakten selv, fordi jeg er interessert i teknikken og konseptet i et gitt prosjekt og da ser jeg det som en fordel å ha en nøktern stemme over skuldra som ber meg gjøre en kost-nytte analyse først. Eller kanskje skulle jeg få henne til å gjøre det, siden det er jo som matematikeren hos oss!
Angående solfangere så er det rimelig åpenbart at de gir rask og god gevinst hvis du har god beliggenhet på tomta og god plassering av fangerne. Men det er ikke like greit å vite om vi skal gå for platefangere eller vakuumrør. Begge deler har sine fordeler, og selv om du får best pris/kwt på vakuumrør så er det en ganske stygg installasjon å ha på huset sitt.
MEN - siden vi ikke har tomt enda, har dere jo god tid til å lage vakuumrør fangere som ser bra ut også Da er hvertfall jeg solgt!
Bettum, har du noen kommentar til dette? Finnes det løsninger som ivaretar kondens/lekkasje-problematikk? Solfangere skal stå i mange mange år der oppe, så det er jo av vesentlig betydning at konstruksjonen er solid og lar seg integrere i taket på en god måte. Lekkasjer i taket blir fort dyyyyrt...
Generelt så må taktekking være tett for inndrev, det er vi sikkert enig med alle sammen, da kan en løse integreringen med beslag og vannavisere rundt fangeren. Kondens under taktekking/solfanger vil ikke være et problem så lenge en opprettholder en luftespalte under.
Alternativt kan en bruke Velux sin løsning der solfangerne blir satt inn i en vindusramme og integrert på den måten. Da vil det bli omtrent som et Velux vindu.
Jeg så i en annen tråd at de velux takvinduene også kan få lekkasjeproblemer, særlig ved stor forskjell i inne/ute temperatur. Vil dette også bli et problem med solfangere da???