T1
   #11
 686     0

Hvis du skal ha mange paneler må du ha en plan for hvordan du skal koble de. Viktig at du ikke får for høy spenning inn på inverteren. Med andre ord - du trenger flere såkalte strenger. Finnes programmer / verktøy (som i hvert fall tidligere var gratis) som kan hjelpe deg med å beregne dette.

Kjøp og salg foregår momentant, så i det ene sekundet kan du risikere å kjøpe strøm og i neste sekund leverer du strøm.

HSt
   #12
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det er jo mulig at solpanel leverandør satte krav til kompetanse slik at det ble 2 forskjellige personer i eksempel jeg nevnte men det var spenningsnivå de beskrev overfor kunde.
   #13
 47     1
Jeg kjøpte paneler fra solcellespesialisten.no, men de har gått opp i pris siden jeg bestilte. Hvis det er slik at du skal ha en hel pall (30 paneler) ville jeg tatt kontakt med en av selgerne på secondsol.com. Det er her omsetning mellom bedriftene foregår, hvis jeg forstår ting rett. Her er det god pris per panel, men de selger stort sett bare hele paller eller hele kontainere. Frakt koster typisk 500 - 600 EUR, og MVA og MVA-behandling kommer i tillegg. Du kan uansett kjøpe en hel pall, og så er det selge det du ikke trenger på finn.no.

Når det gjelder inverter så må du passe på om du har IT- eller TN-nett. Jeg har IT-nett og valgte å gå for Growatt inverter fra solry.no. Det virker som det bare er Kina-invertere som passer for IT-nett. Solry var forøvrig ekstremt behjelpelige selv om jeg bare kjøpte en inverter, og de har også god pris. Jeg oppfatta det også slik at de kan være behjelpelige med å bestille paneler fra secondsol.com, hvor de ordner alt og tar et lite og fast %-påslag. Det kan være lurt å høre med de. De skriver forøvrig på sine sider at de montering av festemateriell og paneler på tak kan du gjerne gjøre selv ( https://www.solry.no/kjopsprosessen/ )

Det skal sies at Growatt invertere har et grusomt brukergrensesnitt, men man trenger heldigvis ikke å bruke det mer enn når anlegget kjøres i gang.

Jeg prata med elektrikker før jeg bestilte for å være sikker på at de ville innstallere. Spenninga på strengene mine er maksimalt 600 V (12 paneler og 50 V per panel). Kortslutningsstrømmen på panelene er på 11.3 A.


Når det gjelder hybrid-invertere så har jeg ikke sett noen for IT-nett, men jeg har ikke leita så grundig. Hybridinverteren vil kun vite om den skal lade opp batteribanken dersom du installerer et smart-meter i serie med måleren som nettselskapet har, eller du får ut data fra måleren som du mater inn i hybridinverteren. For meg så hørtes det ut som mye fikling med kode eller mye ekstra utstyr og mer jobb for elektrikker.

Men jeg klarer uansett ikke å få en investering i en batteribank til å gå opp økonomisk. Et lite regnestykke som jeg brukte i mitt hode: Batteripakke på 10 kWh med inverter koster i beste fall rundt 90000 kr i bare deler, i tillegg kommer elektrikker, så si 100 kNOK. Disse kan lades opp ca 6000 ganger, altså kan man få til å spare ca 60 000 kWh over levetiden til batteriene. Det betyr at prisforskjellen mellom dag og natt skal være minst 100 000 kr / 60 000 kWh = 1.67 kr / kWh. Vi må trekke fra nettleien på 0.5 kr/kWh, og står da igjen med 1.17 kr i forskjell for at dette skal begynne å lønne seg. Og da har jeg ikke tatt med kapitalkostnader etc. Selv om det er til tider stor variasjon i prisen, så er det ikke ofte at den er så stor.

Det finnes andre argumenter for å ha en batteribank, som for eksempel nødstrøm, men hvis du er ute etter økonomisk gevinst ville jeg nok venta med batteriene.


Skal du ha panelene på takstein eller på blikktak? Jeg vurderte å ha paneler på bygningene mine som har takstein, men fant ut at prisen for festemateriell blei veldig høy og jobben stor, i tillegg til at flere bekjente har dårlig erfaring med dette (takstein som sprekker på grunn av belasning).
   #14
 24,032     Akershus     0
Her https://byggebolig.no/el-installasjon-forskrifter-lover-regler/tips-om-hva-du-som-privatperson-kan-gjore-av-elektrikerarbei?all=all

Innlegg #12 synes å indikere at privatpersoners arbeide er begrenset til max 50V og 200 VA.
I denne tråden nevnes 800V og 21 kW. En bør ev avklare hva en selv som privatperson kan stelle med.
Signatur
HSt
   #15
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det er 400V TN nett hos han jeg refererer til hvis det har noe å si.
  (trådstarter)
   #16
 72     0
Jeg skulle naturligvis spesifisert bedre i original innlegget.
Anlegget er ett 3-fas 230v IT nett.
63 amp inntak, uten at det har så mye å si.
Største normal last på huset er under 6kW
Taket ble skiftet i 2012 med ny papp på eksisterende rupanel, nye lekter og dobbeltkrummet Zanda takstein.
Hadde det ikke vært for at det er såpass nytt ville jeg vurdert integrerte paneler..

Garasjetaket, øst, sør-øst vendt, 38 grader helling: 4.4m x 8.2m = 36m2
Huset er todelt, 
Tak1, 30 grader sør-vest vendt: 5m x 10m (50m2) 
Tak2, 28 grader sør-vest vendt: 6.3m x 8.2m (51.66m2)

Når det gjelder batteribank / off-grid/hybrid så har jeg nå landet på at det ikke er modent enda for den løsningen jeg ønsker.

For å få den løsningen jeg helst ville ha, nemlig at man brukte mest mulig av produsert energi selv, men fortsatt selge overskuddet/være tilkoblet grid, og serve hele huset - eksisterer ikke.

Kort:
Off-grid så går ALL produsert strøm til batteribanken, uten mulighet for å selge overskudd (den vil ikke klare å skille på eget forbruk og det som leveres ut av huset), men man kan bruke grid til å lade batteriene de gangene egen produksjon ikke holder.

Hybrid så lader den batteribanken og server huset, pluss selger overskuddet - MEN, batteribanken kan kun serve tilbake til dedikerte kurser ettersom det ikke er noen måte å styre om strømmen skal inn i huset eller ut på grid.

On-grid - alle vet hva det er Smile

Men jeg vil tro at det en gang i fremtiden enten kommer, eller så får man lage noe selv, som står som en "sentral" mellom inntak (grid) og huset, med inngang for egenproduksjon og utgang/inngang til batteribanken, som en styring av hvor man vil at strømmen skal gå når. Det er da teoretisk ingenting i veien for at den da også kan programmeres slik at man kan lade fra grid når prisen er lav og levere tilbake når prisen er høy, osv...

Hvis/når den løsningen kommer, så kan man koble til sitt eksisterende on-grid løsning uavhengig av hvilke løsning man har gått for (sol, vind/vann), sentral inverter eller mikro invertere.

Derfor står det nå mellom seriekoblede DC til inverter, eller mikro-invertere.

Mikro-inverter er det ingen tvil om at er lovlig å montere og koble selv (utenom tilkoblingen i sikringsskapet som autorisert elektriker må utføre, men det skal være problemfritt).

Når det gjelder seriekoblede paneler er det jo vanskeligere å vite hva som nå er lov og ikke.
På garasje "kursen" med 12 paneler og 60v paneler så snakker vi 720v
Den mest optimale delen av huset har plass til 20 paneler, så den må deles i 2 på 600v hver. (med 60v panelene riktignok).

En grei inverter ville da f.eks. være Solis 3fase IT 230V 10000w m/DC bryter, S5-GR3P(10)K-LV
https://www.sparelys.no/solis-3fase-it-230v-10000w-m-dc-bryter-2807

Den koster 22 995,- og støtter max 1000v og har 2/4 MPPT
Da har jeg forstått det slik at man trenger 2(?) elektrikere, en til å ta seg av DC/høy volt siden, og en til å koble inverteren til sikringsskapet?

Ved å bruke mikro invertere derimot, så trengs det 3 invertere til garsjen og 5 invertere til huset - mao. 8 stk.
QS1 inverteren har 4 innganger og støtter max 365W paneler så da kan ikke 400w panel benyttes.
https://www.tradewindsolar.no/product-page/qs1-mikroinverter
8 x 4650,- = 37 200,-

Spørsmålet er om den økte elektriker kosten overstiger differansen...? (og ev. levetid på inverterene, det blir mye mer jobb å skifte ut alle mikro inverterene vs. å skifte en sentral inverter)
  (trådstarter)
   #17
 72     0
En ting jeg er veldig usikker på -
nettleverandøren min (norgesnett) har som krav at:

"Av sikkerhetsmessige årsaker er det et krav om at produksjonsanlegget skal koble ut automatisk ved strømstans hos Norgesnett, og forbli utkoblet fram til normal strømforsyning er gjenopprettet."

https://norgesnett.no/installatorer/installasjon-av-produksjonsanlegg/

Hvordan løses dette i praksis? Er det inverteren som har denne funksjonen innebygd? Hvordan får den signal om at det er strømstans?
Regner med det er inntakssikringen som da skrus av, slik at jeg fortsatt kan nytte meg av egenprodusert strøm i egen bolig i mellomtiden?

edit: har skjønt det slik at inverteren måler på utgangsporten (den skal jo matche hz) og merker iløpet av millisekunder at strømmen er borte og skrur av forsyningen.
Er noe usikker om man kan slå av hovedsikringen (manuelt eller om det kan styres med en kontaktor?) for å være "off-grid" i mellomtiden?

Har fått tilbud fra solceller.no på 44 paneler (400w) og Growatt IT Inverter MID 20KTL3-XL inkl. montering (løfter ikke finger selv...) på 273 283,- ink. mva og Enova støtte på 42 700,- ... (mao. totalpris på 315 983,- før Enova støtten)
Estimert årsproduksjon på 15 840 med estimert levering/montering i juni/juli...

   #18
 3,210     Vestlandet     0
Inverteren skal ha en funksjon som gjør utgangen spenningsløs når det ikke er spenning på 230v-siden. Jeg tror ikke det er så vanlig med grid-tie invertere som kan kjøre øydrift. Står litt om det her Islanding - Wikipedia

Strømmen selger du for hver klokketime. Så om du har stort egetforbruk i begynnelsen eller slutten av timen, spiller ingen rolle. AMS-måleren måler ditt netto forbruk (negativt hvis netto produksjon) for hver time, altså pv-produksjon minus husets forbruk.

  (trådstarter)
   #19
 72     0
Takk for svar - islanding blir nok litt voldsomt for min del - får heller gå for den manuelle løsningen med å slå av hovedsikring og manuelt start inverteren igjen (og stoppe før innkobling når jeg ser naboene har strøm igjen) isåfall.

Men - spørsmålet vedr. hva man har lov til å gjøre selv og ikke står fortsatt...
Med 40V paneler, så har man jo i teorien lov å montere de selv (er vel fortsatt 50 V som er grensa?) - men har man lov å plugge de sammen slik at det er klart for elektriker å plugge den i inverter og dra opp vekselstrøm / sikringsskap siden? ... (det er jo i praksis umulig å koble de sammen / komme til pluggene etter at panelet er skrudd fast)

Jeg har nå fått ett tilbud fra Solcellekraft.no på 51 paneler.
Det er 410W 31.45V/37.32V open-circuit og 13.04A / 13.95A short-circuit - så enklest er å beregne med 40v og 14A
De vil bli satt i en konfigurasjon på:
Sør-Vest vendt:
21 stk x 40v = 840v / 14A - 8 610w
16 stk x 40v = 640v / 14A - 6 560w
Sør-Øst vendt garasjetak:
14 stk x 40v = 560v / 14A - 5 740w

Inverter i tilbudet er overkill - GroWatt MID 20KTL3-XL
20kW AC, 30kW DC, Max 1100V DC, 4 MPPT med 2 strings - 200-850V range, 26A pr. MPPT / 32A short-curcuit, 250V start voltage.
men den kan jeg da koble til neste garasjetak når det står klart om noen år og alle sonene får hver sin MPPT.
Slik jeg har forstått det kunne strengt tatt begge sonene/takene som er Sør-Vest vendt blitt koblet på en MPPT på hver sin string...
   #20
 3,210     Vestlandet     1
Jeg tror ikke det er lov. Og da er du avhengig av at den ansvarlige elektroinstallatøren synes det er greit at du gjør noe av det selv. Det er ikke sikkert. Selv om det i stor grad er plug-and-play med ferdig terminerte kabler, er det snakk om høye spenninger.

Er de streng-konfigurasjonene satt opp av deg eller av Solcellekraft? Jeg ser ikke at det er mulig å få inn alle de tre strengene på den inverteren? Du kan kjøre to strenger i parallell, på en mppt (maks 25/32A), men da må de være av lik lengde (antall paneler).