39,537
33
2
Solceller istedenfor takstein
44
2
Jeg har skjønt at solceller i seg selv ikke er lønnsomt enda i Norge. Men hvordan blir regnestykket om man bruker solcellene som tak? Dvs. ikke legger panelene oppå taket, men panelene er taket. Da sparer man vel noen kostnader til takstein og slikt. Eller er dette neglisjerbart?
Det hadde vært moro å bygge et skikkelig miljøhus når man først skal bygge! Men ikke for enhver pris så klart.
(Jeg har lyst til å ha solfangere på/i taket også, men det er jo grenser for hvor mye varmtvann man trenger.)
Det hadde vært moro å bygge et skikkelig miljøhus når man først skal bygge! Men ikke for enhver pris så klart.
(Jeg har lyst til å ha solfangere på/i taket også, men det er jo grenser for hvor mye varmtvann man trenger.)
Platefangere gir lavere effekt enn vakuumsolfangere, så du må kompensere med større areal. Det er vel i praksis platesolfanger som er det eneste som erstatter takbelegget.
Et solcellepanel som gir deg 200W har et areal på 1 m2 og koster 5000 spenn. Panelet produserer naturlig nok bare strøm den ene halvparten av døgnet. Selv om det står 200W, betyr ikke det at du får 200W. 200W er når du har 90 grader vinkel mot solen og solinnstrålingen er 1000W/m2
Noen grader feil vinkel på panelene og effekten halveres. Noen timer utenfor midt på dagen og effekten halveres. Noen dager med overskyet og effekten raseres skikkelig.
Dine 200W er i praksis 50W i snitt 12 timer i døgnet i snitt - i beste fall.
50 kvadratmeter tak gir deg da 2,5 kW i 12 timer for hver soldag. 30 kWh i strøm for hver soldag. Vi har i Sør-Norge ca 100 soldager i året selv om sommeren i fjor virket som om den bare hadde 10 soldager.
30 kWh x 100 = 3.000 kWh.
Neste problem: Dette er likestrøm. Du trenger vekselstrøm. Inverter, virkningsgrad? mellomlagring batteripakker? Dyre og kortlivede batteripakker? Kobling til el-nettet?
Hvor mye innsats gjør man for et par tre tusenlapper i strøm? Dine 50 kvadratmeter tak fyllt med solcellepaneler koster 5.000 kroner kvadratmeteren, pluss montering. 50 x 5000 = 250.000. Ikke liv laga.
Nevnte jeg snø på taket......
Høres ut som det fortsatt er dyrere enn takstein, men også veldig mye kulere
Eneste + med solcellepanel sådan, er om man har el-bil som tilfeldigvis står til lading akkurat når sola skinner. Om ikke må du "selge inn" egen overproduksjon av elektrisk kraft (typisk midt på dagen når du er på jobb?), for så å kjøpe denne tilbake når du trenger den (når du kommer hjem på ettermiddag/kveld.) Om du får selge til samme pris som du kjøper for til en anne tid av døgnet, er jeg ikke sikker på; men tar det nesten for gitt at du som forbruker er den som "taper" uansett.
Selv vurderer jeg sterkt platesolfanger fra ASVsolar, mest pga enkelthet og utseende - en vakuumrørsolfanger ville kanskje gitt bedre ytelse. Solcellepanel er unektelig kult, men ikke særlig gunstig for en bolig i Norge. Men, for all del, kult er det! Men prøv det gjerne ut i mindre skala først; forsøk deg med solcellepanel på hytta eller i båten; det er ikke rare greiene. Funker greit når man bare bruker hytta eller båten annenhver helg, men dekker neppe det daglige energibehovet...?
Sjekk gjerne ut artikler om "plusskunder" på Teknisk Ukeblad - TU.no
Det viktigste er derimot først og fremst å begynne i riktig ende:
Regel nr 1: Sørg for å få dekket mest mulig av varme og varmtvann fra noe annet enn noe som bruker elektrisitet. Solfangere + Vedovn/Peis med vannkappe kan dekke alt dette i et hus.
Regel nr 2: Velg mest mulig energivennlig belysning, hvite- og brunvarer og alt annet elektrisk utstyr.
Regel nr 3: Vær bevisst på bruk av alt som trenger energi.
Resultat: Huset trenger kun 5-10kwt/døgn - 2-3000kwt/år.
Jeg har flere kunder som er nede på slike nivåer, ironisk nok INGEN med hus av TEK10, "lavenergi" eller "passivhus".
En seriøs tankevekker ift alle senere års fordyrende krav, forskrifter og ikke minst fokus rettet mot at vi skal bygge kun passivhus innen få år, men det får være en annen diskusjon...
Et artig og høyst uoffiselt regneeksempel:
Hvor mye koster det å tilkoble en ny enebolig til nettet med alt nødvendig tilbehør/utstyr? 50.000,-?
Hvor mye koster det pr år å kun bruke 2-3.000kwt? 5000,- inkl alle fastavgifter?
Korrigér meg gjerne, men er det ikke sannsynlig at det da på 10år koster ca 100.000 å bruke ca 20-30.000kwt, mao 4-5,-kr/kwt?
For 100.000,- er det fullt mulig å få installert en voksen nok solcelle+batteripakke til å dekke en vesentlig andel, gjerne kanskje i kombinasjon med en liten "propell" på taket som plutselig heller ikke trenger å dimensjoneres til et monster med 5-10kw effekt ingen naboer vil bli brydd med. Etter for mange dager med både helgrått tåkete og vindstille vær kan et lite nødaggregat redde moroa. Selv med noe så ineffektivt som aggregat koster det noe særlig mer enn 4-5kr/kwt...
Solcellepanelene bør ha sommer-/vinterstilling på taket. Sommerstid ligger de nedpå, på vinteren vinkles de opp for å unngå nedsnøing og samtidig utnytte refleksjon fra snø/rim i forkant. Vi har bevist i mange installasjoner at det er solvarme å hente også i desember og januar. Solceller har i tillegg fordelen av å bli mer effektive i kulde.
Myndighetene bør snarest sørge for gode feed-in-tariffer fra solcelleanlegg og annen mikrokraft i norske boliger, ellers vil de snart nok merke at mange heller kobler seg fra hele "fellesskapet".
Dette er ikke lenger utopi, løsningene finnes, og de er blitt lønnsomme
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Det er mulig du synes regneeksemplet er artig, men for de aller, aller fleste av oss er det uaktuelt pr idag.
Det er vanskelig å tenke seg et vanlig bolighus i et vanlig boligområde uten tilknytning til strøm. En vanlig familie har hundrevis av maskiner og andre dingser som trenger strøm. Prøv å fortelle en dame at "Hvis du vil bo hos meg, kan du bare føne håret hvis det er strålende solskinn eller blåser ute; de andre dagene må du gå rundt med vått hår etter en dusj". Eller gå i en jernvareforretning og si at "Jeg skulle gjerne hatt en gassdrevet drill, for vi har så begrenset tilgang på strøm hjemme".
Så tilknytning til nettet MÅ de aller fleste ha, og husene MÅ være forberedet for strømbruk. Den reelle kostnaden ved å bruke en kWh ekstra er derfor langt fra dine 4-5 kr, og gevinsten med å hente en kWh ut i fra et solcellepanel i et vanlig hjem er også svært langt fra dette beløpet. Vanlige folk som bor under vanlige forhold kan ikke bruke dette beløpet til å avgjøre om de skal bruke mer eller mindre strøm, eller om de skal investere i solenergi eller ikke i heimen. Det reelle tallet er strømpris pluss nettleie, som typisk ligger et sted i nærheten av en tiendedel av tallet du nevnte.
Det finnes enkelte tilfeller hvor din måte å regne på er aktuell. Det finnes steder det er forståelig og sosialt akseptabelt at man ikke har tilkobling til strømnett, for eksempel på en hytte langt oppå fjellet, på en øde øy, i et telt eller i en båt. Noen ganger er det sjarmerende og hyggelig å leve som man gjorde før krigen. Noen steder klarer man seg uten vaskemaskin - det er fullt mulig å vaske klær for hånd. Eller man aksepterer å starte opp et nødaggregat for å vaske sokkene sine. Man er ikke nødt til å ha oppvaskmaskin; det går an å vaske alle kopper på egen hånd. Nødaggregater virker, men du hører vel selv at det er noe som skurrer her: et NØDaggregat? "Vi har en nødssituasjon her, for det har ikke vært sol siden mandag"...
Når folk velger å leve uten vaskemaskin er det sjelden fordi det koster kanskje 50 000 å koble seg på strømnettet; da er situasjonen mer typisk at det koster det tidobbelte eller hundredobbelte.
Regnestykket og resonnementet ditt er ihvertfall fullstendig uaktuelt for meg. Å regne med en strømpris på 4 - 5 kroner til vanlig forbruk i hjemmet ville medføre at jeg ville oppføre meg merkelig.
De av mine kunder som ER på så lave nivåer har helt normalt bruk av alle standard elektriske apparater i et hjem, Dvs inkl hårfønere, vaske-/oppvaskmaskiner, kjøleskap, frysere, kaffetraktere, komfyr, tv etc etc.
Med unntak av komfyr så bruker ingen av disse apparatene mer enn 10-15ah. Å holde effekttoppene nede er noe vi må være bevisst på, slik som før i tiden. Dette for å ikke tappe batteriene for mye. Å bruke gasskomfyr er derfor en fordel, men du kan slippe gassdrillen ;)
Ellers så er det ikke verre enn å la vær å kjøre både vaskemaskin og tørketrommelen samtidig.
Batterikapasatiet, produksjonskapasitet og invertere må jo bare dimensjoneres til hver husstand, men jo bedre du følger de 3 reglene, jo enklere og rimeligere blir installasjonen.
En annen familie ligger på snitt ca 15kwt/døgn, men da det er inkludert lading av elbil også!
Den store forskjellen på disse og deg er at de bruker ikke en eneste kwt til varme og varmtvann. Til det har de solfangere og peisovner som dekker dette enkelt.
Marginalkostnaden pr kwt er alltid fallende, det er jo nettopp den første kwt som er dyr. Dette gjelder både der du unngår leieavtale på livstid med nettselskapet, eller har kjøpt din egen strømforsyning fra dag 1.
Marginalprisen på solceller er hvertfall kr 0
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
På våre breddegrader (58-71 grader nord) står sola lavt på himmelen, og endel effekt slukes pga lengre vei gjennom atmosfæren enn lenger sør. Det er viktig å innstille panelet riktig i forhold til solinnstrålinga, og det er ikke gitt at taket er riktig sted, sørveggen kan passe like bra. Sommer/vinterstilling er nyttig, kanskje man ideelt sett bør justere flere ganger i året?
Ellers er det greit å få med at solcellepanel ikke bare virker på solskinnsdager, selv om effekten nok er størst da. Er det lys ute, lader det. I skarpt solskinn kan derimot en skarp skygge på panelet kutte ladingen til skyggen er gått forbi.
Det er den absolutt ikke hos meg. Hos meg kan den endres mellom en dag og en annen, men bortsett fra det er den ytterst konstant. Om jeg velger å kjøpe 1, 10 eller 100 kWh en dag, betaler jeg akkurat samme pris per kWh. Jeg har innlagt strøm, som de aller, aller fleste normale husstander i tettbygd strøk i Norge. Kostnaden ved å ha strømtilknytning (som selvsagt ikke inngår i marginalkostnaden) har jeg tatt en gang for alle, som omtrent alle andre i tilsvarende bosituasjon også.
Du og jeg lever åpenbart i to helt forskjellige verdener når det gjelder kalkyler.
De aller, aller fleste familier i normale strøk i Norge har tilknytning til strømnettet, fordi de i praksis ikke har noe reelt valg. Det finnes ingen teknologi i dag som gir en familie i Norge tilgang til all den strømmen som kreves i en vanlig familiebolig på en billigere eller mer praktisk måte i tettbygde strøk av landet.
Så når du lager regnestykker der du bruker 4 - 5 kroner pr kWh som sammenligningsgrunnlag for lønnsomhetsberegninger for solenenergi for vanlige husstander, så er det tett opp til svindel.
Det er flott at du er med på å gjøre produksjon av strøm med solceller tilgjengelig! Ombord i båter, på noen hytter og på endel andre steder er dette riktig og viktig teknologi! På steder der overføring av energi fra nettet er uaktuelt, er det glimrendede at det er mulig å produsere strøm lokalt! Selvforsyning i katastrofesituasjoner er også en bra ting, og det kan sikkert være en interessant hobby å lage sin egen strøm. Det kan godt tenkes at det kan komme en situasjon der jeg blir kjøper av slike produkter som du har som jobb å spre i markedet. Men vær forsiktig med å gå ut med regnestykker og påstander om at egenproduksjon av strøm med solceller lønner seg for vanlige husstander. I verste fall får du et juridisk problem.
Jeg skjønner og respekterer at det er jobben din å selge utstyr for å fange solenergi, men ikke press strikken for langt.
En spennende diskusjon, men når man begynner å snakke om å greier seg uten nett-tilkobling synes jeg vel det det begynner å bli for de spesielt interesserte.
Noen kommentarer
Generelt om energibruk
For de aller fleste av oss, så er det det totale energiforbruket som er avgjørende. At man henter en store deler av det gjennom ved og pellets, snarere enn strøm betyr jo ikke at man har spart store penger - bare at man kjøper ved fremfor strøm.
Sikkerhet
For de fleste av oss er det trygt å ha tilgang til strøm i veggen. Skulle en storm ta solcellepanelene og solvarmeren, er det godt å vite at man kan plugge en varmovn i stikkontakten. Joda, strømmen kan også bli borte - men da har man profesjonelle aktører med god beredskap som sikret at strømmen kommer tilbake oftest innen få timer. Ryker vekselretteren, eller solcellepanelet så går det fort noen dager vil jeg tro.
Bekvemmelighet
Når trenger man litt ekstra strøm...vel jeg kan godt forestille meg at det skjer på julaften, nyttårsaften og lørdagskvelder man invitert gode venner til middag. Og det kan sikkert for mange være en grei forberedelse til festligheter å etterfylle diesel på aggregatet og starte aggregatet før gjestene kommer. Er man heldig så hører man det ikke, men vil vel tro at for de fleste så vil et dieselaggregat som går støye en del - både for seg selv og eventuelle naboer.
Pris og drift av solcelleanlegg
Solcelleanlegg er vel heller ikke gratis. Batteriene trenger lading, og kan utvikle eksplosjonsfarlige gasser. De mister også kapasitet, og har nok mistet nærmere 50% av kapasiteten sin når det har gått 7-8 år.
Nei, jeg tror Bettum på at det kan la seg gjøre å leve et normalt liv med solfanger, solcelle med batteripakke, vedovn, gasskomfyr osv. Men det er ikke nødvendigvis mer miljøvennlig - ved og gass - er også energi, og det er nok heller ikke spesielt praktisk.
Mvh
OMF