#21
 279     0
Her må en se på totalkostnadene og om man ønsker å ta den ekstra kostnaden.
Glasserte takstein er ikke billig og regnestykket mot solcelle takstein blir litt bedre enn om man sammenligner med betongtakstein, takpanner etc.

   #22
 155     0
Her må en se på totalkostnadene og om man ønsker å ta den ekstra kostnaden.
Glasserte takstein er ikke billig og regnestykket mot solcelle takstein blir litt bedre enn om man sammenligner med betongtakstein, takpanner etc.

Stemmer, det er selvsagt merkostnaden ved å velge solcelletakstein som er interessant.
   #23
 5,432     Akershus     1


Batterier blir sjelden diskutert i store on grid anlegg, hele vitsen er jo at man skal selge overskuddstrøm. Det kan i fremtiden være lønnsomt å bruke batteripakker, hvis ny teknologi og rimeligere pakker kommer på markedet, da kan man "snu døgnet" og bruke lagret energi fra solen til tider det ikke er sol. Det vil bestandig være rimeligere å bruke egen strøm fremfor å selge for dretter å kjøpe tilbake, men dagens batteripriser tilsier ikke lønnsomhet.

Bosser man med nabo med skiftordning og begge har elbil med stor kapasitet, kan lading av disse og bruk av bilens oppladet energi der det går, være en økonomisk løsning, men lite reell i praksis. Alternativet er selvsagt stor familie med mange el-biler og forskjellig bruksmønster, hvis mange nok bor sammen i et boligtun.

Å trekke inn strømstans i diskusjonen er rimelig tullete, prisen for et kraftig aggregat er omtrent på linje med et 350 Ah fritidsbatteri. Her jeg bor er langvarige strømbrudd like sjeldent som snø i Sahara, men jeg vet at det finnes forskjeller i vårt langstrakte land. Jeg har forøvrig noen liter vann stående som reserve hvis vannet blir borte og tilsvarende et par gassbluss fra Biltema som kan redde middagen ved strømbrudd. Et 2 kw aggregat vil gjerne holde for de fleste, man fyrer vel med ved?

Når det gjelder økonomi i et dyrekjøpt anlegg, har jeg aldri sett noen lønnsom modell. Ved kjøp av større partier og mye egeninnsats kan man nok nærme seg, men knappast med takstein. Selv ved sammenligning med å fornye taket med vanlig eller solcelletakstein snakker vi vel om differanser i 100k kroners klassen. Vanlig takstein har forøvrig mange års erfaring vedrørende holdbarhet, hva vet vi om solcelletakstein?

Bortsett fra det, liker jeg tanken. Hadde nok spekulert i slikt om jeg hadde vært yngre, men mest for interessens skyld. Det er likevel litt for tidlig, om en ti års tid vil teknologi og priser være slik at de som vil, kan gå off grid. Spørs bare om lobbyistene klarer å påvirke slik at alle må være on grid.
   #24
 139     0
Hvordan fungerer det med snø på taket? Det er vel ikke lett å måke noe slikt uten å ødelegge noe på sikt. Så ihvertfall et solcelleanlegg utenfor Lillestrøm under snø i vinter.
   #25
 4,190     0
Hvordan fungerer det med snø på taket? Det er vel ikke lett å måke noe slikt uten å ødelegge noe på sikt. Så ihvertfall et solcelleanlegg utenfor Lillestrøm under snø i vinter.


Som sagt, med litt vinkel på taket så sklir det av helt av seg selv - glass er glatt.
   #26
 5,432     Akershus     0
Uten å ha erfaring med slik takstein, vil jeg tro det er veldig steds og temeperaturavhengig. Tror man må regne med en viss periode hvor snø i større eller mindre grad dekker for produksjonen. Sikkert avhengig av snøtype hvor lett den fester deg. Ser på solcellepanel som snør ned om vinteren, de har også glass overflate. Skal rimelig bratt vinkel, langt brattere enn vanlige tak, før de er frie.
   #27
 5,608     0
Når det er snø er det få soltimer, så årsproduksjonen vert lite påvirka.
Og snøen bør fare lettere av både solcelletakstein og paneler enn dei fleste typer takstein.

   #28
 5,432     Akershus     0
Det synes jeg er rimelig tullete å si. Det snør 4-6 måneder i året enkelte steder i landet og vinteren er den tiden hvor solcellene gir mest lading pr. soltime. Panelene gir klart mest lading ved lave temperaturer. Det er ikke alle som bor i strøk hvor vinteren varer 2 1/2 uke.

Tror ikke du har fulgt nok med på hytteforum hvor gjengangeren er paneler som snør igjen. Selv har jeg nær loddrette paneler, tidvis dekkes de også med snø, selv om det er sjelden. Problemet er like mye ising. Der det ikke snør mye, men er lave temperaturer og vind og regn, vil det lett rime/ise på panelene.
   #29
 139     0

Vi har hytte med ca 350w anlegg og 2 batterier. Om vinteren må det lades minst 1 mnd (ikke brukes) for å kunne benyttes 1 helg (12v med inverter). Ikke mye mao.
   #30
 3,535     0
I fjor kostet energien 5-6 øre per kWh mens prisen ligger over en krone nå mens det fortsatt er sommer. Med nettleie på 50 øre i tillegg snakker vi 1.50 per kWh.

Du kan ikke sammenligne bunnen av priskurven det ene året med toppen det andre året! Sist natt var prisen nede på 35 øre + moms (Trøndelag), kommende natt går den ned til 31 øre (pluss moms). Kommende døgn er topp-prisen, klokka 14:00, på 50,3 øre + moms.

Ja, det er betydelig høyere enn forrige sommer. Men likevel bør vi sammenligne epler med epler, appelsiner med appelsiner. Og heller ikke glemme å vekte pris mot forbruk. Forrige uke var totalforbruket i mitt hus 14 kWt/døgn (og enda sitter jeg med dårlig samvittighet for at jeg ikke har av-ist fryserne...). En prisioppgang på 10 øre/kWt betyr (fobered deg på et sjokk nå!) hele én krone og syttifem øre per dag! når momsen er medregnet.

Sommer-prisen på strøm burde ikke bekymre så mange. Det er vinterstid, med høyt forbruk, at strømprisen betyr noe.