#11
 3,387     0
I teorien veldig greit med mye slike anleggg, men hv skjer når de begynner bli litt slitt eller krongle litt.

Jeg kjøpte en bolig med et system som skulle være veldig energibesparende. Kjølerommet virket slik at overskuddsvarmen ikke ble blåst ut av huset, men ble benyttet til å varme varmtvann. Om vannet ble for varmt ble det spylet ut i sluket.

Dvs at om en ikke brukte mye varmtvann så ble det likevel produsert.

Når jeg tok vekk kjølerommet, som var bygget og isolert etter alle kunstens regler, og satte inn en ny varmtvannsbereder gikk forbruket ned med 12 ooo kWt på årsbasis.

Når anlegget var nytt hadde det fungert veldig bra, men etterhvert mistet det effekt.

Solvarme har helt sikkert en stor fremtid, men feks små tanker på 3 hundre liter som jeg har sett tror jeg bare fører til problemer og vanskeligheter med inntjening. Her tror jeg man skal være meget forsikig og holde seg til etablerte forhandlere som har gode referanser å vise til.

Nå har jeg ingen binding til eller kjenner noen i firmaet Bettum, men skulle jeg valgt denne typeutstyr nå ville jeg gått for å kjøpe komplette anlegg av slike forhandlere som en kan få tak i.

Om en kjøper litt her og litt der av utenlandske leverandører er det lett for at alle peker på de andre sitt utstyr og sier at det er der feilen ligger. Har en kjøpt alt fra en "lokal" leverandør slipper en slike problemer, og lokale vil gjerne bygge opp et godt rykte for det er det de kan leve av.

   #12
 3,997     Oppland     0

Fikk hele 750 literen min opp i 55 grader i går, så problemstillingen er helt klart reell.

Wow, hvor mange m² absorbsjonsflate har du? Løsningen virker ok, men jeg ønsker å helgardere meg i tilfelle strømstans. Det er vel der sikkerhetsventilen er sikringen.

Har forresten kommet til samme konklusjon som enkelte andre: vakumrør er best med tanke på isolering, og virkningsgrad gjennom hele solbanen fra øst til vest. Videre er det mange flere merker solfangere enn det er produsenter, veldig mange. Derfor tror jeg ikke jeg behøver å importere fra sverige eller tyskland, når f.eks FlexiHeat fangerene er såpass gunstige i pris, tilnærmet lik ytelse og at det i tillegg finnes et utslagssted i Vestfold. Der fikk du noen godord Bettum Grin

Da er vel "drain back" det greieste alternativet.

Tja, om vakuumrør er best er vel en evig diskusjon.
Sett fra et økonomisk standpunkt er det ikke gitt at vakuumrør gir mer effekt pr kr.
Bettum hevder jo ha lest om frost og snø problematikk, men nekter for at det er tilfelle.
Vel, jeg stoler vel mer på svenske og tyske studier enn en selger.

For mange er jo innbygging i tak det absolutt mest estetiske og det eneste alternativet, noe som igjen fører til reduserte kostnader til takstein.
  (trådstarter)
   #13
 40     Horten     0

Tja, om vakuumrør er best er vel en evig diskusjon.


Hehe, såpass har jeg forstått, men jeg mente ikke å piske igang en ny diskusjon. Jeg har sett for meg å bruke VP vinterstid.

"Drain back" synes jeg det var noen som skrev at kun gjaldt for platefangere. Stemmer det?
En manuell "Drain back" var vel det jeg tenkte på som en sikring for sommeren, men den er kanskje manuell den du også tenker på?


Fylle på igjen? Ein må vel blande frosvæske/vatn så ein del kroner går vel med?

Hvis jeg tapper av 15L ned i en kanne, kan jeg vel bare fylle de 15L på igjen? Et manuelt ekspansjonskar som fører til luft i systemet.

Men tilbake til tråden:
Ønsker gjerne å høre tilbakemedlinger fra noen som har opplevd overoppheting, og å høre hva som skjedde.
   #14
 777     0


Hos meg har styresystemet ett oppsett som styrer en magnetventil ved ett vist antall grader i tanken. Har ikke koblet til denne enda, men teorien er at den skal kjøre varmt vann fra toppen av tanken rett i sluket.

Korleis var planen å fylle vatn på igjen? Manuelt eller automatikk?


Kommer inn samme vei som når jeg dusjer :p Kaldt vann i bunnen av tanken erstatter det varme fra toppen. Strømstans? En grei UPS burde holde systemet greit i gang lenge nok. Er vel mer bekymret for vannstans...
   #15
 1,015     Revetal     0

Da er vel "drain back" det greieste alternativet.

Tja, om vakuumrør er best er vel en evig diskusjon.
Sett fra et økonomisk standpunkt er det ikke gitt at vakuumrør gir mer effekt pr kr.
Bettum hevder jo ha lest om frost og snø problematikk, men nekter for at det er tilfelle.
Vel, jeg stoler vel mer på svenske og tyske studier enn en selger.

For mange er jo innbygging i tak det absolutt mest estetiske og det eneste alternativet, noe som igjen fører til reduserte kostnader til takstein.


Ja Britax, jeg er selger av solvarmesystemer, og ja jeg snakker selvsagt for de løsningene jeg selv tilbyr.
Innen jeg valgte type produkter og løsninger å satse på har jeg brukt flere år med grundige studier av alt som finnes. Jeg er helt enig med deg i at det er svært mange ting som taler for og mot det ene og det andre systemet. Kjenner også veldig godt til de rapportene du har nevnt tidligere, men du sammenligner epler og bananer fordi typen vakumrør som har problemer med oppstartstid og dermed utbytte vinterstid er av typen u-rør. U-rør kommer best ut i SP´s tester fordi de ikke tar hensyn til IAM-faktor og oppstartstid. Den reelle virkelighet er en annen slik du har lest om. Heat-pipe-modeller uten reflektor har derimot langt høyere IAM-faktor og en oppstartstid ingen andre solfangertyper er i nærheten av.

I Tyskland, og forsåvidt resten av mellom-Europa har u-rør med reflektor blitt nærmest det eneste som tilbys fordi de har blitt tilpasset test-metodene for å gi best resultater å vise til. Markedsføringsmessig burde jeg derfor heller satset på disse, men det som teller for deg, meg og alle andre kunder er hvor mye varme du reellt får i en normal installasjon ift hvor mye investeringskostnaden er.

Solvarme og andre alternative energiløsninger er så lite utbredt i Norge at jeg har hatt fritt valg på øverste hylle blant produsenter av solfangere, akkumulatortanker og styringssystemer. Jeg har valgt seriøse produsenter som gir mest mulig kvalitet og valuta for mine kunders energikroner. Alle produkter og løsninger har også sine utilstrekkeligheter, men er veldig trygg på at det jeg tilbyr har færrest.

Store snømengder kan ingen solfanger unngå å få redusert effekt av, men de vintrene det er unntakstilstand som i år, er nettopp da man også bør ha flere "energiben" å stå på i et fleksibelt varmesystem.
Eneste måte å være sikret godt utbytte denne vinteren er å ha veggmonterte solfangere eller måke på taket. Måke må mange gjøre for å komme inn i vedskjulet for å hente varme, så hvorfor ikke måke for solvarmen også?
Vakumrør uten reflektor kan med fordel vinkles opp fra taket for å både få bedre solvinkel, økt refleksjon forfra og bakfra fra snøen og samtidig stå mer fri fra snøen uten å bli et vindseil slik alle andre solfangertyper blir.

Jeg kan, som tidligere nevnt, ikke svare for alle typer produkter, løsninger og installasjoner, men fakta er at det kun er en håndfull dager rundt jul med virkelig mørkt og grått vær det ikke har vært noe produksjon i vårt visningsanlegg, og ift offisielle testresultater har utbytte vært ca 60% høyere enn beregnet og forventet. Rapportene om andre solfangeres negative utbytte må du diskutere med de som tilbyr disse.

Jeg er hvertfall veldig rolig og trygg på at jeg er den solfangerselgeren som kan sove best om natten ift hva jeg har lovet mine kunder Smile
Signatur
   #16
 5,608     0

Kommer inn samme vei som når jeg dusjer :p Kaldt vann i bunnen av tanken erstatter det varme fra toppen.

750 liters vv tank ja, eg tenkte akkumulatortank eg...

Du får posta temperaturar utover våren så får vi litt statistikk.
Eg ligg i startgropa med eit anlegg, hellar p.t. mot solfangar/ved kontra  v/v vp. pumpe, så det kjekt å lesa andre sine erfaringar.
   #17
 5,608     0

....

Du har mykje kunnskap om dette, kunne du sagt litt om korleis dine anlegg håndterer overoppheting når ein får 3 veker med solsteik og ikkje noko forbruk av vv. eller oppvarming slik me hadde på vestlandet sist sommar?

   #18
 25     Østfold     0



Jeg har lest at det er viktig med en mer en stor nok eksansjonstank for å unngå at sikkerhetventilen løser ut ved koking.


stor nok, og riktig dimensjonert tank er som du sier det viktigste. Tanker på noen få hundre liter som markedsføres som tilpasset solvarme er i beste fall villedende markedsføring, og gir svært få muligheter til et godt solvarmeutbytte

Her snakker vel du Bettum om akk. tank, mens SondreG om ekspansjonstank.

I sommer steikte sola i 3 veker i strekk, og temp. 25-30 kvar einaste dag. Sjølv med 1000 l akk.tank hadde eit større solfangaranlegg kokt da, er du ikkje enig?
Forbruket (hos meg) var tilnærma 0, bada stort sett i sjøen og ikkje i dusjen...

Så i slike tilfelle, er det sikkerhetsventilen som slår ut og avlastar?
Og kor mykje glykol/vatn misser ein over 3 slike veker hvis ein antar det kokte de to siste vekene?


Er det ikke slik at når vesken i rørene (i et lukket system) blir til damp (koker) ved solfangeren, så vil dampen trykke et tilvsvarende volum væske i systemet inn i ekspansjonstanken. Når solfangeren kjøles vil trykket i ekspansjonstanken trykke væsken tilbake i røret og anlegget er klar til å kjøre? Sikkerhetsventilen skal vel bare løse ut om trykket blir altfor høyt, og løser den ut er det vel mye jobb å fylle på væske igjen?
Ellers har jeg lagt min elsk på vvfs.dk. Her er det mye informasjon, mulighet for å kjøpe duppeditter enkeltvis og ikke minst så er priser oppgitt.
   #19
 5,608     0
Trykket vil nok bare forsette å stige inntil kokepuntet er like høyt som maks temperaturen i anlegget er, da vil anlegget være stabilt.
Ved 200ºC er trykket 15 bar!
Hvis sikkerhetsventilen åpner på 2,5 bar, vil temperaturen være 127ºC.
Kalkulator her:
http://www.efunda.com/Materials/water/steamtable_sat.cfm

Trur du skal ha stor ekspansjontank for å ta opp all dampen, da denne normalt kun tar ekspansjon i vatnet i væskeform, og ikkje i gassform, ofte ca. 10% av total væskemengde.
Vatndampen tar over 1000 ganger større plass enn vatn i væskeform ved atmosfærisk trykk, mindre naturligvis når trykket aukar.
   #20
 1,421     Bærum     0
Prinsippet partiell fordamning baserer seg på drain back. Se vedlegget for mye god informasjon.
Signatur